Caligula Posted April 1, 2008 Posted April 1, 2008 (edited) Cinik bi prokomentarisao da bi - po toj logici - bilo za ocekivati da danas ima daleko vise 'kvalitetnijih' fotografija i fotografa nego ikad dosad (neuporedivo vise 'alata' je pristupacno neuporedivo vecem broju pojedinaca). Ne sticem taj utisak. Danas preovladjuju snapshots... kao sto smo videli na topiku o Majstorima, a cak i odnose prestizne nagrade. Upravo. Mislim da sam negde vec napisao, moji prijatelji koji koriste film i danas kazu da je digitalna fotografija suvise brza za njih. Velika memorijska kartica zapravo vuce na inflaciju fotografisanja, klik ovde klik onde, da probam sad ovo, pa ono - bez razmisljanja i planiranja. Otuda i snapshotovi.Toga kod filma nema. Film (barem mene) obavezuje na poshtovanje - imam taj celuloid, samo jedan za taj sekund, eksponiracu ga na nesto vredno.Da se vratim na fotke, mislim da je stvar sa "vecim mogucnostima" u fotografiji vrlo kontraintuitivna, tj. (daleko) vece mogucnosti uopste ne olaksavaju pravljenje jako dobrih ("umetnickih") fotografija; samo (eventualno) omogucavaju uspesniju proizvodnju mediokritetskih. Majstorske fotke (da ne kazem umetnicke) je djavolski tesko napraviti, kao i uvek (ama u dlaku identicno).Slazem se da je majstorske fotografije tesko napraviti, za to je potreban majstor:). Medjutim, PS je kvalitet vise, takodje ako ga koristi majstor.E, sad - sto svaki osnovac ima piratski PS i mobilni sa kamerom, ne znaci da su digitalna fotografija i digitalna obrada zlo. Tacno je, vuku na jeftina i laka atraktivna resenja, ali ko ume da se odupre moze da dobije majstorski rezultat. Edited April 1, 2008 by CowBoy
Indy Posted April 1, 2008 Posted April 1, 2008 Slazemo se ovde, moj post je nehotice ispao vise kontraprotivan nego sto sam zeleo.
Pontijak Posted April 1, 2008 Posted April 1, 2008 slazem se i ja sa Indyjem i Cowboyem :) uzgred, mene memorijska kartica ne vuce na hiperpritiskanje dugmeta za slikanje :) idem u seansu setanja i fotkanja nedeljom rano prepodne i najvise uradim 30-ak fotografija tada, sacuvao sam naviku setanja, gledanja i razmisljanja sta cu da fotografisem. e sad, druga je prica sto sam osrednji amater ali sam makar amater sa finim ponasanjem dok fotografisem a sada:mamurni zemunski lepotan u nedelju prepodne posle nocnog provoda By pontijak
micke Posted April 1, 2008 Posted April 1, 2008 zemunske nedeljne lepote :) nije mi džaba lepša polovina zemunica
Pontijak Posted April 1, 2008 Posted April 1, 2008 nije mi džaba lepša polovina zemunicaa jesu' lepe devojke iz Zemuna mada jos uvek mislim da su najlepse devojke iz NBG (valjda zato sto sam odrastao kod Fontane) u to ime (valjda se osoba iks nece ljutiti, ionako je radio zum)By pontijak
Pontijak Posted April 1, 2008 Posted April 1, 2008 "dragi Pontijache, zashto koristish programe za obradu fotografija kada ne umesh?" By pontijak
Pontijak Posted April 2, 2008 Posted April 2, 2008 :( nisam valjda umlatio topik juce, niko ne kaci fotke osim mene :( By pontijak
Recommended Posts