Jump to content
IGNORED

Fotografije čiji su autori članovi foruma

maxivida

Recommended Posts

eh da, zaboravih. nije strogoca u pitanju. jednostavno mala kritika. nema omalovazavanja i uvreda. 

da, i ja bih voleo ako bi se nastavilo u ovakvom duhu - kritika. bez obzira da li je ostrija ili blaga, samo da nije omalovazavanje i uvreda. za sada sve tece kako treba. + dopada mi se sto je ovaj podforum malo zivnuo, bilo bi super kada bi nastavili ovako.

Nemoguće je napraviti pristojnu fotku za oko nekgoa ko ima blage veze sa fotografijom a da se ne pribegne foto šopu barem malo. Činjenica je da se tu lako prelaze granice i zanese se čovek, ali samo po sebi je neophodnost da bi se fotka razlikovala od gomile snapshotova kojim je net preplavljen. A u zavisnosti od kvaliteta rawa i fotke uopšte zavisi i količina potrebnog zahvata.

Nemoguće je napraviti pristojnu fotku za oko nekgoa ko ima blage veze sa fotografijom a da se ne pribegne foto šopu barem malo. Činjenica je da se tu lako prelaze granice i zanese se čovek, ali samo po sebi je neophodnost da bi se fotka razlikovala od gomile snapshotova kojim je net preplavljen. A u zavisnosti od kvaliteta rawa i fotke uopšte zavisi i količina potrebnog zahvata.

naravno da fotoshop sluzi kao mracna komora. sve fotografije, pogotovo ako idu na print, moraju proci proz neku vrstu editovanja u tom programu. jedino polariod i neke foto papir tehnike su izuzete tog procesa. 

taj znaos™ je zajeban :D, povuce ko zemljoradnik pred zadrugom

E hvala na svemu ovome. I čuj, ne postoji način da mi se kritikom i cepidlačenjem ubije entuzijazam, imam kristalno jasnu ideju šta želim od svojih fotki, ali još uvek ne znam kako da to izvedem i kritike su ubedljivo najveća pomoć u tome.

Скоро сви моји другари по шкљоцању су пролазили кроз фазе кад открију неку нову алатку, нови трик, кад су са тим мало претеривали. Да ли је то било сенчење, исправљање перспективе, састављање панорама (још ме држи!), ХДР или шта већ, сваком је требало да прође фазу кад ће да нађу меру у томе. Или да знају кад баш треба да се претера.

За ове солитере, не бих рекао да су линије исправљане, а ако и јесу (не знам на ком су стварно растојању), нису до краја те се задржала перспектива. Ал' просветљавање, са све приметном ивицом где је небо светлије него пет пиксела даље од ње, то разбија илузију. Мени би више легла тамнија фасада са пенџерима.

Скоро сви моји другари по шкљоцању су пролазили кроз фазе кад открију неку нову алатку, нови трик, кад су са тим мало претеривали. Да ли је то било сенчење, исправљање перспективе, састављање панорама (још ме држи!), ХДР или шта већ, сваком је требало да прође фазу кад ће да нађу меру у томе. Или да знају кад баш треба да се претера.

За ове солитере, не бих рекао да су линије исправљане, а ако и јесу (не знам на ком су стварно растојању), нису до краја те се задржала перспектива. Ал' просветљавање, са све приметном ивицом где је небо светлије него пет пиксела даље од ње, то разбија илузију. Мени би више легла тамнија фасада са пенџерима.

NIsu ispravljane linije solitera, taj objektiv se tako ponaša na 18mm...

A to prosvetljavanje je, nažalost, tehnička greška. Danas ću praviti pristojniju verziju.

Pošto sam već partibrejkerovao stvar, bar da se uključim u polemiku oko upotrebe PS: ja tu ne vidim problem. Moja se upadica odnosila na božiji znak u kadru - za mene bi to pre bio dalekovod koji preti da se prospe po Udovicama. Za Vasu je to međutim munja, i on je PS tako i setovao.

Razni izvikani fotografi obožavaju da se dupetaju navodnim izbegavanjem PS, ali je to samo fol bez smisla. Ja mogu da se složim da je uvek bolje stvar rešiti hardverski - filterima, svetlom, objektivom, ali poslednja ruka jednostavno mora da podrazumeva glancanje kroz levels(ili curves, kako kome odgovara). Jedina prava stranputica u PS jeste neumereno korišćenje gotovih preseta u potprogramima tipa Silver Efex ili Topaz Labs. Po meni je ili bolje ručno podesiti parametre u Vivezi(funkcionalnija verzija Hue/Saturation menija iz PS)  ili krenuti iz startnih preseta u Photo Tools, pa ih prilagođavati kadru. Indukcija-dedukcija, šta kome više odgovara.

Ma fotošop je sredstvo za razvijanje slike, ali meni se uvek, ali uvek omaknu regleri :isuse:

i tu je tacka! koristio ga kao sumlata ili da bi korigovao highlights. rasejan je to lepo objasnio na predhodnoj strani sta se desava "kada prospes kofu farbe na platno" nista ne bih naucio da se nisam ponasao u fotosopu kao sumlata.

Ma fotošop je sredstvo za razvijanje slike, ali meni se uvek, ali uvek omaknu regleri :isuse:

Није проблем да ти се омакну, него што то не приметиш док си још у дућану па их не вратиш.

Може се и то врдање мишем понекад искористити...

idaL8NJvDCs3k.jpg

brate, evo ja prvi: dobra je ova. sad ih uporedjujem. ona je imala tu nekakvu dinamiku. nebo je bilo naglaseno i ulicno osvetljenje onako.. priguseno. meni se svideo takav obradovic. ovo je da kazes - cisto, da ne kazem: "upeglano". ali neka se i ostali izjasne. ono mi je bila vise filmska scena, dok je ovo dokumentovano.

Edited by hoffnung