fusion_ Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 8 hours ago, radisa said: može ako platiš EON van mreže... Ili ako se sa VPN-om nakačiš na neku mrežu koji SBB vidi kao svoju (ercimo Telemach u bosni)... Ili ako imaš EON od Total TV. 1
Milosh76 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Analiza prodaje SBB! Nikola Mitić, Analitički tim Kreni - Promeni Sada kada je razjašnjeno šta je prodato, evo i nečega, takođe veoma važnog: kome je prodato i da li su sa kompanijom prodati i opoziciono orijentisani građani? Iz šturog obaveštenja United Group-a, koje od jutros podjednako razumemo kada ga čitamo zdesna nalevo i sleva nadesno, konačno smo shvatili - prodati su SBB i prava na sportske prenose Sport kluba. N1 i Nova S nisu. Veliki deo biznisa United Group-a ovom kupovinom podelili su Telekom i Yettel, a iza Yettela je češka PPF grupa i korporacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Česi i Arapi su nedavno skovali "e&PPF Telecom", i njima ide kompanija SBB, a Telekomu prava na sportske prenose koje su imali Sport klub kanali. Novi vlasnici SBB-a već posluju u Srbiji preko Yettela, koji, mada je opšte poznat kao mobilni operater, nudi i usluge IPTV televizije i interneta. Do ove kupovine, udeo Yettela bio je jedva merljiv. Oko 50% tržišta interneta i televizije drži Telekom, SBB oko 40%. Ostatak su mali operateri. Sa SBB-om u vlasništvu, dakle, Yettel preko noći povećava udeo na tržištu interneta i televizije na preko 40%. Da li je to dobro ili loše, zavisi da li stojite na brdu ili ispod njega. Ono što je šturo u vestima o prodaji velikog dela biznisa United Group-a ostavlja nas da svi stojimo pod brdom i radujemo se što ćemo i dalje imati duopol. Ako malo i izađemo na brdo, videćemo i te kakve obrise monopola! Zašto tako? Odgovor nam daje objašnjenje ko su Česi, a ko Arapi - kupci SBB-a. U češku PPF grupu godinama unazad upire se prstom zbog naklonjenosti autoritarnim režimima. Taj trend kompanije poveo je Petr Kelner kroz bliske veze sa tadašnjim predsednikom Milošem Zemanom, sa kojim je, prema tamošnjim optužbama javnosti, otvorio mogućnost promocije kineskih interesa. Ne samo u Češkoj, nego i u Evropskoj uniji. Tvrdilo se da je Kelnerova kompanija finansijski podržavala PR kampanje za poboljšanje imidža Kine u Češkoj. Ovo je izazvalo zabrinutost oko moguće koncentracije uticaja na medijski sektor u postkomunističkim zemljama. Nakon što je Kelner poginuo u udesu helikoptera, PPF je nastavio da vodi Ladislav Bartoniček. I kompaniju, i politiku naklonjenosti autoritarnim režimima. Zato je i kupovinom Yettela češki PPF u Srbiji dočekan raširenih ruku. PPF je najpre imao puno vlasništvo, koje potom prelazi u manjinsko vlasništvo. Prema sada dostupnim podacima, u rukama Arapa je 50% + 1 akcija kompanije "e&PPF Telecom". Ostatak je PPF-ov. Zašto je ovaj niz mahom o Česima, a ne o Arapima? O arapskom delu kolača u kompaniji "e&PPF Telecom" se malo zna. U kompaniji "e&", koja vlada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i sama često optuživana za autoritarnost, ima 60% udela. Ostatak je na berzi Abu Dhabi Securities Exchange (ADX). Dakle, u tržišnom smislu ne možemo govoriti o monopolu. Međutim, monopol se naslućuje u smislu kontrole infrastrukture interneta i televizije, i to od strane autoritarne sprege autoritarnog režima i naklonjenosti kompanije ka takvim režimima. U prevodu: ponovo može da prokišnjava nad softverom ili da miš pregrize kabl! 🤷🏽♂️ Inače, Evropska komisija bila je oprezna prema dilu Čeha i Arapa, pa je dala uslovno odobrenje za akviziciju. To znači da su postavljeni određeni uslovi koje "e&PPF Telecom Group" mora da ispuni kako bi se osiguralo da transakcija ne narušava konkurenciju ili stvara nepravedne prednosti zbog stranih subvencija. Doduše, mahom u EU. Oni koji su upoznati sa detaljima kupoprodaje tvrde da mediji United Group-a (posebno N1, Nova, Radar, Danas,...) ostaju toj kompaniji, a televizije će i dalje biti na ekranu korisnika SBB-a, a ubuduće i Yettela. Na mestima urednika i novinara medija UG i dalje će biti isti ljudi. Osim ako i nad njima ne počne da prokišnjava? Za kraj, zašto prodaja ogromnog dela UG-a? I jesu li sa kompanijom prodati i građani Srbije? Citiraću Vreme: "Stvar je iz vizure BC Partnersa (prim.aut. dosadašnjeg većinskog vlasnika UG) bila je logična – investicioni fondovi pazare, podignu vrednost pa preprodaju." 2
Misko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 14 minutes ago, Milosh76 said: Analiza prodaje SBB! Nikola Mitić, Analitički tim Kreni - Promeni Sada kada je razjašnjeno šta je prodato, evo i nečega, takođe veoma važnog: kome je prodato i da li su sa kompanijom prodati i opoziciono orijentisani građani? Iz šturog obaveštenja United Group-a, koje od jutros podjednako razumemo kada ga čitamo zdesna nalevo i sleva nadesno, konačno smo shvatili - prodati su SBB i prava na sportske prenose Sport kluba. N1 i Nova S nisu. Veliki deo biznisa United Group-a ovom kupovinom podelili su Telekom i Yettel, a iza Yettela je češka PPF grupa i korporacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Česi i Arapi su nedavno skovali "e&PPF Telecom", i njima ide kompanija SBB, a Telekomu prava na sportske prenose koje su imali Sport klub kanali. Novi vlasnici SBB-a već posluju u Srbiji preko Yettela, koji, mada je opšte poznat kao mobilni operater, nudi i usluge IPTV televizije i interneta. Do ove kupovine, udeo Yettela bio je jedva merljiv. Oko 50% tržišta interneta i televizije drži Telekom, SBB oko 40%. Ostatak su mali operateri. Sa SBB-om u vlasništvu, dakle, Yettel preko noći povećava udeo na tržištu interneta i televizije na preko 40%. Da li je to dobro ili loše, zavisi da li stojite na brdu ili ispod njega. Ono što je šturo u vestima o prodaji velikog dela biznisa United Group-a ostavlja nas da svi stojimo pod brdom i radujemo se što ćemo i dalje imati duopol. Ako malo i izađemo na brdo, videćemo i te kakve obrise monopola! Zašto tako? Odgovor nam daje objašnjenje ko su Česi, a ko Arapi - kupci SBB-a. U češku PPF grupu godinama unazad upire se prstom zbog naklonjenosti autoritarnim režimima. Taj trend kompanije poveo je Petr Kelner kroz bliske veze sa tadašnjim predsednikom Milošem Zemanom, sa kojim je, prema tamošnjim optužbama javnosti, otvorio mogućnost promocije kineskih interesa. Ne samo u Češkoj, nego i u Evropskoj uniji. Tvrdilo se da je Kelnerova kompanija finansijski podržavala PR kampanje za poboljšanje imidža Kine u Češkoj. Ovo je izazvalo zabrinutost oko moguće koncentracije uticaja na medijski sektor u postkomunističkim zemljama. Nakon što je Kelner poginuo u udesu helikoptera, PPF je nastavio da vodi Ladislav Bartoniček. I kompaniju, i politiku naklonjenosti autoritarnim režimima. Zato je i kupovinom Yettela češki PPF u Srbiji dočekan raširenih ruku. PPF je najpre imao puno vlasništvo, koje potom prelazi u manjinsko vlasništvo. Prema sada dostupnim podacima, u rukama Arapa je 50% + 1 akcija kompanije "e&PPF Telecom". Ostatak je PPF-ov. Zašto je ovaj niz mahom o Česima, a ne o Arapima? O arapskom delu kolača u kompaniji "e&PPF Telecom" se malo zna. U kompaniji "e&", koja vlada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i sama često optuživana za autoritarnost, ima 60% udela. Ostatak je na berzi Abu Dhabi Securities Exchange (ADX). Dakle, u tržišnom smislu ne možemo govoriti o monopolu. Međutim, monopol se naslućuje u smislu kontrole infrastrukture interneta i televizije, i to od strane autoritarne sprege autoritarnog režima i naklonjenosti kompanije ka takvim režimima. U prevodu: ponovo može da prokišnjava nad softverom ili da miš pregrize kabl! 🤷🏽♂️ Inače, Evropska komisija bila je oprezna prema dilu Čeha i Arapa, pa je dala uslovno odobrenje za akviziciju. To znači da su postavljeni određeni uslovi koje "e&PPF Telecom Group" mora da ispuni kako bi se osiguralo da transakcija ne narušava konkurenciju ili stvara nepravedne prednosti zbog stranih subvencija. Doduše, mahom u EU. Oni koji su upoznati sa detaljima kupoprodaje tvrde da mediji United Group-a (posebno N1, Nova, Radar, Danas,...) ostaju toj kompaniji, a televizije će i dalje biti na ekranu korisnika SBB-a, a ubuduće i Yettela. Na mestima urednika i novinara medija UG i dalje će biti isti ljudi. Osim ako i nad njima ne počne da prokišnjava? Za kraj, zašto prodaja ogromnog dela UG-a? I jesu li sa kompanijom prodati i građani Srbije? Citiraću Vreme: "Stvar je iz vizure BC Partnersa (prim.aut. dosadašnjeg većinskog vlasnika UG) bila je logična – investicioni fondovi pazare, podignu vrednost pa preprodaju." Jel ovo u prevodu na srpski znaci: prodato? N1 i Nova su sada rezimski? Edited 1 hour ago by Misko
nenad Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, Misko said: Jel ovo u prevodu na srpski znaci: prodato? to u prevodu znaci da "analiticar" nema pojma o cemu prica. 9
vememah Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 25 minutes ago, Milosh76 said: Oko 50% tržišta interneta i televizije drži Telekom, SBB oko 40%. Ostatak su mali operateri. Ovo nije najtačnije, kao prvo nisu isti odnosi na tržištima interneta i televizije. Po zadnjem dostupnom kvartalnom izveštaju za 3. kvartal prošle godine, na tržištu fiksnog širokopojasnog interneta Telekom je na 57%, SBB na svega 27%, a Yettel na 5%. SBB je izgubio 1,7 postotnih poena učešća na tržištu za godinu dana. Telekom 56,7 (+0,9) SBB 26,8 (-1,7) Yettel 5,2 (+1,2) Na payTV tržištu Telekom je na 55%, SBB na 38%, a Yettel na 4%. SBB je izgubio skoro 3 postotna poena učešća na tržištu za godinu dana. Telekom 55,0 (+1,8) SBB 37,6 (-2,9) Yettel 4,1 (+1) Kad usrednjimo udele za net i TV i uzmemo u obzir da su se uočene tendencije po svoj prilici nastavile do danas, Telekom je u ovom trenutku bliže 60% nego 50%, a SBB bliže 30% nego 40%. Edited 1 hour ago by vememah 2
dvb-t manijak Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 hours ago, Zaboravan said: Ko je kriv™ što su N1 i S blokirane npr na eon za smart tv-u? Naravno da nisu, gledam upravo na taj način. Ova situacija je primer užasno lošeg PR-a firmi oko SBB. Evo i na dan smrti SBB-a najveća tema je zbog čega ljudi koji imaju EON naloge korisnika SBB kablovske mreže ne mogu da gledaju određene kanale van SBB interneta. A piše sve lepo u uslovima korišćenja. Ko je hteo da gleda morao je da uzme "EON iptv van mreže" ili eventualno da nađe nalog od nekog ko ima Total TV (ali bez podrške za smart tv i sa manje kanala). Ali ta priča se završava. Yettel ima prava na korišćenje EON platforme još 2 godine, sa mogućim produženjem uz plaćanje licence UG, ili da izvrše migraciju na neku svoju platformu. Da razjasnimo bar jedno: šta je EON platforma? To je IPTV middleware, odnosno kompjuterskim rečnikom to su u suštini front-end aplikacije za različite korisničke uređaje i neka vrsta, međusloja koji povezuje taj korisnički sloj sa nižim slojem gde se skupljaju signali tv i radio stanica, kao i baza sa naslovima video kluba. A sve to komunicira sa bazom korisnika, dodeljuje prava pristupa, radi analitiku i svašta još. Vrhunski softver, ali zaista odličan, većim delom razvijen tu kod nas. United group je sada njegov vlasnik i nema nameru da ga proda sa SBB, nego ga nosi sa sobom i koristiće ga na tržištima gde ostaju. 1
hoffnung Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago veceras, kada smo se skupili, mi kuckari izmedju ostalog, vise je bilo starijih ljudi 70+. ja sam bio najmladji. nekako odmah je razgovor krenuo u ovom pravcu. ja sam sve vreme imao u ustima onaj gorak ukus, kao pelen. ljudi su ocajni, a meni usta nekako zapusena. ne znam sta da kazem, mucam. ni sam nisam siguran sta i kako. tako da sam zajedno sa njima sve vreme delio taj osecaj ocaja. 1
bejzbolka Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago 2 minutes ago, dvb-t manijak said: Da razjasnimo bar jedno: šta je EON platforma? To je IPTV middleware, odnosno kompjuterskim rečnikom to su u suštini front-end aplikacije za različite korisničke uređaje i neka vrsta, međusloja koji povezuje taj korisnički sloj sa nižim slojem gde se skupljaju signali tv i radio stanica, kao i baza sa naslovima video kluba. A sve to komunicira sa bazom korisnika, dodeljuje prava pristupa, radi analitiku i svašta još. E jbg, taman sam mislio da sam skapirao šta je EON, a onda sam pročitao ovo.
radisa Posted 54 minutes ago Posted 54 minutes ago 4 hours ago, copkillah said: Meni je Jetel na bloku, prečesto su smarali telefonom a nisu imali objašnjenje odakle im moj broj. Ja imam jetelov broj, ali je na firmu, oni ne bi trebali da znaju ko sam ja, a znaju... ALi, jače mi je za MTS, koji ima isti taj broj na frmu i zna ko sam... Kad sma pitao odakle vam broj, spustili mi slušalicu... A inače znam odakle im, to je poprilična zloupotreba podataka...
Jimmy Kowalski Posted 47 minutes ago Posted 47 minutes ago 5 minutes ago, radisa said: Ja imam jetelov broj, ali je na firmu, oni ne bi trebali da znaju ko sam ja, a znaju... ALi, jače mi je za MTS, koji ima isti taj broj na frmu i zna ko sam... Kad sma pitao odakle vam broj, spustili mi slušalicu... A inače znam odakle im, to je poprilična zloupotreba podataka... Odakle im? Ja sam na SBB-u, mob je MTS-ov prepaid, a zvali me i iz Yettela i iz Oriona i znaju ko sam. Razumeo bih da me MTS zove, ali ovi ostali privatni operatori vec ne..
radisa Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago 1 minute ago, Jimmy Kowalski said: Odakle im? Taj boj broj je vezan samo za odeđene VPN-ove koji su mi potrebni za posao, i samo na njima ima veza sa mojim imenom i samo tako razne fiirme u srbiji mogu da maju vezu između tog broja i mog imena... Još sma davno čuo da se takvi podaci pordaju, dakle, kontam da je to...
Kreator Posted 41 minutes ago Posted 41 minutes ago (edited) 6 hours ago, Halvard said: Pa da, na to mislim. Nema šanse da daju Yettelu više sadržaja nego što ga ima Telekom. Jeste, yettel je sisao vesla, kopčaju se na leđa pa će dozvoliti raspalom telekomu da im sve sportske prenose prebace na arenu 453, 454, 456, 457, 458 i dozvoliti da im se svi razbeže na telekom. Dali nenormalnu novčanu svotu da bi udovoljili jednom vučiću i da idu u finansijski ogromni minus. Oće to, pogotovo kod tih mafijaša iz češke republike. Edited 39 minutes ago by Kreator
đorđe geprat Posted 21 minutes ago Posted 21 minutes ago dobro, šta ja da radim? na SBB sam samo zbog N1 i Nove, možda i zbog ponekog drugog kanala. isto i na Totalu ovde u selu. ako UG ugasi ove dve onda mogu slobodno da se prebacim na ono što mi država džabe (300 din) daje. ovo sa EON mi je komplikovano da skapiram, napisah već da su mi objasnili da imam što i na TV samo ako sam na SBB provajderu. u selu sam na A1. ponavljam, šta mi je činiti s obzirom da mrzim telekom.
Milosh76 Posted 18 minutes ago Posted 18 minutes ago Nista, cekas da se nesto zvanicno promeni. Ugovori ce postati validni,recimo za pola godine. Dotle tesko da ce se promeniti u programskoj semi.
Halvard Posted 5 minutes ago Posted 5 minutes ago 34 minutes ago, Kreator said: Jeste, yettel je sisao vesla, kopčaju se na leđa pa će dozvoliti raspalom telekomu da im sve sportske prenose prebace na arenu 453, 454, 456, 457, 458 i dozvoliti da im se svi razbeže na telekom. Dali nenormalnu novčanu svotu da bi udovoljili jednom vučiću i da idu u finansijski ogromni minus. Oće to, pogotovo kod tih mafijaša iz češke republike. Dakle, Telekom je spucao pare na SK da bi ga praktično poklonio Yettelu i omogućio im da bude jedini provajder sa ponudom svih kanala dostupnih u Srbiji? Ima smisla.
Recommended Posts