Далибор Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 (edited) Ovo ce biti prvi srpski avion :) do sada su svi bili jugoslovenski.ne bas :DПрви српски наоружани авион "Олуј", 1915. Edited April 2, 2012 by Далибор
wall Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Bilo bi lepo znati sta se moze staviti od opreme za izvidanje i snimanje.Ne verujem da mu je namena cisto borbeno dejstvo.
Shan Jan Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Ne samo to, secam se da je deka na ovo bio posebno ponosan: Први ваздушни транспорт неколико болесника, у једном рату, обављен је 1915. за потребе Војне болнице Ниш. Прво на релацији Београд-Ниш, а затим на релацији Скопље - Призрен на захтев управника др Владана Станојевића, у току повлачења српске војске ка Албанији. Први авионом превежени болесник је био Милан Ростислав Штефанек. Евакуацију ваздушним путем извршила је „француска аеропланска чета“ под командом капетана Витрала. Сваки други транспорт ових болесника био би смртоносан.Mislim prvi u cilom svitu :)
hazard Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 ne bas :Da je li taj "Oluj" bio domace proizvodnje? Ili je francuski proizvod? Ne mogu da se setim...
wall Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 a je li taj "Oluj" bio domace proizvodnje? Ili je francuski proizvod? Ne mogu da se setim...Pa lepo ti pise cirilicom. :D
hazard Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 (edited) Фабрике ан Франс, ти зли подли франкофобу. Edited April 2, 2012 by hazard
Zverilla Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 (edited) ovaj rodjer je svugde gde se spominje Oluj... :P Edited April 2, 2012 by Zverilla
fonTelefon Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Ovo ce biti prvi srpski avion :) do sada su svi bili jugoslovenski.Fail. A Rogozarski se zvao kako i kako se zvala tamnica naroda pre monarhofasisticka diktatura? Svi avioni u svim exYU su beogradski. Janezi su malo radili jedrilice. Jbg tazbina mi osnivala VTI a cale radio u Ikarusu kad su djuture selili i nije hteo za Mostar i ostao bez posla da bi otiso na branik otadzbine prema Italiji da brani Trst sa americkim oruzijem. Koja je to smejurija od zemlje bila
borris_ Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Meni cale radio u Soko Mostaru :)Pricao mi je o jednom sto je dosao iz ikarusa bio vodja proizvodnje.Koja je to firma bila. Bem ti rat.
dragance Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Jedan deo Soko je bio odlican, a ostali su bili po sistemu "Instituta za istrazivanje ruda i gubljenje vremena".
hazard Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Fail. A Rogozarski se zvao kako i kako se zvala tamnica naroda pre monarhofasisticka diktatura? Svi avioni u svim exYU su beogradski. Janezi su malo radili jedrilice. Jbg tazbina mi osnivala VTI a cale radio u Ikarusu kad su djuture selili i nije hteo za Mostar i ostao bez posla da bi otiso na branik otadzbine prema Italiji da brani Trst sa americkim oruzijem. Koja je to smejurija od zemlje bila Koliko ja znam proizvodnja aviona krenula je u Srbiji posle 1918., tako da su svi ti avioni bili "jugoslovenski" jer su se projektovali i proizvodili u drzavi SHS/Jugoslaviji. I ova Lasta koja se proizvodila u drzavi Srbiji za Iracane je takodje proizvod jugoslovenske industrije (projektovana je 80ih). Zato kazem ovo je prvi skroz "srpski" avion, ne racunajuci bespilotne letelice. I vise sam to naveo kao anegdotu.Da, istorija Rogozarskog, Ikarusa, fabrike aviona u Kraljevu itd. mi je dobro poznata.
fonTelefon Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Koliko ja znam proizvodnja aviona krenula je u Srbiji posle 1918., tako da su svi ti avioni bili "jugoslovenski" jer su se projektovali i proizvodili u drzavi SHS/Jugoslaviji. I ova Lasta koja se proizvodila u drzavi Srbiji za Iracane je takodje proizvod jugoslovenske industrije (projektovana je 80ih). Zato kazem ovo je prvi skroz "srpski" avion, ne racunajuci bespilotne letelice. I vise sam to naveo kao anegdotu.Da, istorija Rogozarskog, Ikarusa, fabrike aviona u Kraljevu itd. mi je dobro poznata.Onda znas kako se Rogozarski zvao. Eto gde gresis Lasta 95 malo ima sa starom Lastom, lice izdaleka kao sto svi tvrde da je Lasta kopija Socata Epsilon zbog nosa. Treba da znas da je Kobac budzevina od trupova stare Laste vidi se odmah i bas sklepana limarija nosa tako da je ovo i dalje Jugoslovenski proizvod. Svejedno sta su imali kad su prodali Iracanima za ocekivanje je ako bude para da ce moci da naprave Kobca. Nema ni naznaka koji ce motor da koriste. Niti su SDPR budzevine podvesnih kontejnera za Mi-8 neko srecno resenje. Ko zna ko bi to kupio, od rasnih turboprop je daleko a opet ce biti brzi i sa boljim manevarskim sposobnostima od stare i nove Laste da pokrije dosta od obuke na mlaznim avionima za sicu i mozda brza igracka za bogatase Kad su koristili Kraguja na Kosovu i ovaj ima sanse da prezive negde i za te namene ali tesko da ce ga neko kupiti da mu to bude osnovna namena samo dobar trening sa ubojnim sredstvima.
jms_uk Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Jedna fotka koja je danas bila na naslovnoj strani airliners.net sajtahttp://www.airliners.net/photo/Serbia---Air/Soko-SA-342L-GAMA/2093198/L/
Recommended Posts