Jump to content
IGNORED

Ratno vazduhoplovstvo Srbije

Muwan

Recommended Posts

Posted
13 hours ago, Tribun_Populi said:

Evo ti na Buržeu ove godine Airbus predstavio model evropske inteligentne platforme (6th gen lovac + UCAV).

Yugoimport style.

Uglavnom, sirotinji, ako namakne para za novo, ostaje Gripen, F16 i T-50, jel' tako? Ja bih za zezanje uzeo i po tuceta Super Tukana.

Šta je sa kargo avijacijom? 26ice (beše dve ili tri) lete?

Posted

Yugoimport style.

Uglavnom, sirotinji, ako namakne para za novo, ostaje Gripen, F16 i T-50, jel' tako? Ja bih za zezanje uzeo i po tuceta Super Tukana.

Šta je sa kargo avijacijom? 26ice (beše dve ili tri) lete?

Yugoimport style, ali Airbus izvedba, kanda mnogo ozbiljniji igrač.

Da, ali i MiG-35. Štaviše on je i inicijalno najjeftiniji, ali mu je kao dvomotorcu eksploatacija verovatno skuplja, a i Rusi nisu baš najdivniji partner kad je održavanje u pitanju (možda se sad kad ih je krenulo nešto i promeni na bolje).

Kargo avijacija je na zalasku karijere. A i realno koji će nam, šta ćeš da voziš od Beograda do Niša, padobrance na desant? Mi-17 tovari 30 vojnika, An-26 50. Toliko o kargo avijaciji.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 pomoću Tapatoka

Posted
14 minutes ago, Tribun_Populi said:

Kargo avijacija je na zalasku karijere. A i realno koji će nam, šta ćeš da voziš od Beograda do Niša, padobrance na desant? Mi-17 tovari 30 vojnika, An-26 50. Toliko o kargo avijaciji.

Upoznaj Embraer KC-390

spacer.png

80 vojnika, ili 74 ležaja, ili 66 padobranaca

jedan je sasvim dovoljan za naše potrebe

Posted
1 hour ago, zorglub said:

+ kineske varijante. Inače ako ćemo da se zezamo sa borbenim klipnjacima, onda bolje da pravimo te naše Kopce

Posted

Upoznaj Embraer KC-390

Apresenta%C3%A7%C3%A3o_KC-390_(15576572716).jpg

80 vojnika, ili 74 ležaja, ili 66 padobranaca

jedan je sasvim dovoljan za naše potrebe
Ih.

Airbus C-295, Alenia C-27J Spartan, Antonov An-132, Iljušin Il-112v... ima ih koliko hoćeš.

Poenta je, za šta će ti?

Posted

Za brzo prenošenje opreme tamo vamo. I vojnika da, ali vojnici mogu i u helikopter a masa opreme ne može. Aerodroma imamo dovoljno da to imali smisla (Beograd x2, Niš, Lađevci, Ponikve, plus još po neki manji).

Zamisli da je neka katastrofa u Nišu (veliki požar, zemljotres) i da moraš da prevezeš brzo tonu povređenih u Beogradu...evakuišeš klinički centar....i sl.

Takođe, KC-390 može da se koristi za gašenje požara (Portugalija je upravo uzela tu verziju).

Na kraju, za transport vojnika za učešće u međunarodnim misijama i međunarodnim vojnim vežbama.

Posted
Za brzo prenošenje opreme tamo vamo. I vojnika da, ali vojnici mogu i u helikopter a masa opreme ne može. Aerodroma imamo dovoljno da to imali smisla (Beograd x2, Niš, Lađevci, Ponikve, plus još po neki manji).

Zamisli da je neka katastrofa u Nišu (veliki požar, zemljotres) i da moraš da prevezeš brzo tonu povređenih u Beogradu...evakuišeš klinički centar....i sl.

Takođe, KC-390 može da se koristi za gašenje požara (Portugalija je upravo uzela tu verziju).

Na kraju, za transport vojnika za učešće u međunarodnim misijama i međunarodnim vojnim vežbama.

Opreme u smislu naoružanja i sl? Cenim da to od opreme što može u Embraer/Airbus/Spartan/Antonov/Iljušin ove klase tj. malih transportnih aviona može i u Mi-17, a za cenu najjeftinijeg od ovih možeš kupiti dva Mi-17 u najskupljoj verziji, koji je uz to i gunship.

Između Batajnice i Niša, što je najdalja međuaerodromska destinacija u zemlji, je cca 200 km vazdušnom linijom što helikopter prelazi za pola sata od tačke A do tačke B. Plus, može da leti i od Horgoša do Preševa, što transportni avion ne može.

Za mirovne misije, osim ako se ne zarati u Evropi, nijedan od tih aviona nema dolet.

Posted

Mislim da si potcenio veličinu i kapacitet KC-390, on je veći od C-295 i An-26, i nije u klasi ovih aviona što si gore naveo, već iznad (nije nivo C-130 Herkules). To je transportni avion srednje veličine, ne male.

Što se doleta tiče, nema ni Falcon 50 dolet da leti BG - NYC nonstop. Ne mora da se let odvija u jednom cugu, može da se sleti da se natoči gorivo.

Da li Mi-17 može da preveze borbeno vozilo? KC-390 može.

Posted

Pa mi ni u SFRJ nismo imali srednji transportni avion u inventaru, ako izuzmemo prepotopski An-12.

Ako ćeš da teraš tako nešto iz takvih razloga, onda je uvek bolji širokotrupac Airbus A-330 MRTT - tanker, VIP transport, 300 padobranaca, šta ti volja... jedan avion za sve. Ili bar A-400M, mada su njega otkazivali da bi kupovali ovaj prvi.

Posted (edited)
4 hours ago, Tribun_Populi said:

F-35 je stealth, napredna klasa, novija generacija itd. Šatro koncipiran za fire and forget BVR, a čak i u BVR gubi od Su-35S. Baci pogled na Ausairpower, kačio sam svojevremeno ovde izuzetno ozbiljan članak o tome. F-15SE je pandan Su-35S, samo što potonji integriše mnogo više 5Gen tehnologije od prvog, a i najbliži koji poseduju F-15SE su bliskoistočne zemlje (Izrael, SA, Katar) tako da za Grčka vs. Turska priču nije relevantan.

Tu je već narušen balans jako, s tendencijom da pretegne još jače.

Niko ne moze da kaze da F-35 gubi od Su-35 jer zavisi od mnogo faktora, primera radi obucenosti pilota i vremena naleta.

Su-35 je koncipiran da moze daleko da otkrije postojanje F-35 jer koristi NF(nisko-frekventne) radare(L band) ali on sam ne moze da puca na velikoj razdaljini jer NF radari ne mogu tacno da lociraju metu plus imaju puno sumova. Zato Su-35 ima vezu(linkove) sa drugim Su-35 i radarskim sistemima na zemlji. Tek tako uparen moze na velikoj distanci da gadja F-35 ili F-22 tj. avione sa niskom radarskom vidljivoscu.

Tesko da moze da izadje kao pobednik jedan na jedan iako ima sjajne manevarske sposobnosti za razliku od F-35.

Dva razlicita koncepta razmisljanja oko borbe u vazduhu.

Tako su Rusi pravili i novi Su-57.

Cito sam naovdno neke analize kineza koji su kupili Su-35. Kazu da ti NF radari stvarno mogu da uoce daleko mete, nekoliko stotina km, ali da su VF radari kod Kineza, AESA, na novim J 10C i J-20 bolji od PESA radara kod Su-35.

Su-57 vec ima AESA.

Sto se tice Airbus i Evropjana oni kasne vise od decenije za Kinezima i Rusima sto se tice aviona nove generacije a za SAD mnogo vise.

Inace su Svedjani odlucili da razvijaju avion 5 generacije sa Britancima a ne Airbus sto je jos jedan udarac za evropsku ratnu avioindustriju.

Edited by pasha
Posted

Niko ne moze da kaze da F-35 gubi od Su-35 jer zavisi od mnogo faktora

Ovi rekli, i razne faktore uzeli u obzir. Zapadnjaci, a nisu materijalno mnogo zainteresovani da hvale svoga konja za prodaju, pa im verujem.

https://www.ausairpower.net/APA-Rus-BVR-AAM.html

Imaš tu seriju članaka o toj temi, ovaj je o BVR borbi upravo između Su-35S i F-35.

Posted
3 hours ago, hazard said:

+ kineske varijante. Inače ako ćemo da se zezamo sa borbenim klipnjacima, onda bolje da pravimo te naše Kopce

Turboprop, molim lepo. A Kobac, ili kakvu god maketu da je ZDRP izložio, kad ponese tonu i po naoružanja, nek' se javi. Ma strašan avion, Brazilac tj.

2 hours ago, Tribun_Populi said:

Airbus C-295, Alenia C-27J Spartan, Antonov An-132, Iljušin Il-112v... ima ih koliko hoćeš.

Poenta je, za šta će ti?

Nosi 2X+ više od svakog. Pride, poslednji ti je prvi let imao ove godine, pa je vraćen na doradu.

Isto tako možeš i da se pitaš šta će ti lovačka avijacija. Transportna je daleko jeftinija u nabavci, naletu, i održavanju od helikopterskih parnjaka po nosivosti i, kao što reče hazard, uvek na standby u slučaju katastrofa, prirodnih i onih drugih.

Posted

Nosi 2X+ više od svakog. Pride, poslednji ti je prvi let imao ove godine, pa je vraćen na doradu.

Isto tako možeš i da se pitaš šta će ti lovačka avijacija. Transportna je daleko jeftinija u nabavci, naletu, i održavanju od helikopterskih parnjaka po nosivosti i, kao što reče hazard, uvek na standby u slučaju katastrofa, prirodnih i onih drugih.

Sjuper, ali stvarno ne vidim svrhu za 200 km tj. 10 min leta, sa ograničenim mogućnostima sletanja. Pa cela Srbija ima cca 400 km vazdušnom linijom u pravcu sever-jug, ispod doleta jednog helikoptera (Mi-17 ima dolet 580 km sa unutrašnjim gorivom, bez tankova).

A to da je transportna avijacija jeftinija od helikoptera, to kad bismo se zajebavali. Jedan primerak ovih gore malih košta $ 30+M, Embraer kao srednji može da košta samo više. S druge strane, The Magnificent Eight (Mi-8MTV/Mi-17) košta $ 15-17M i, kao što rekoh, može da se solidno naoruža pa da preuzme i ulogu vatrene podrške pešadiji, da nosi vedro za gašenje požara, služi za traganje i spasavanje, kao transport za 36 vojnika ili 30 padobranaca, ili da tera 4,5 tona opreme. Plus može da sleti u Mionicu ako ustreba, u slučaju katastrofe.U inventaru ga imamo cca 50 godina i Miško ga vozi zatvorenih očiju.

Dakle, dva helikoptera manje koštaju nego jedan transportni Embraer, a koristili bi nam tri do šest puta više.

Posted

Jel' me zezaš? Pound-for-pound, helikopter je i biće skuplji od aviona, kako god da okreneš. Drugo, odakle izvlačiš ove brojke jbt, 30 padobranaca, 4.5T opreme, 15M$, daj nešto što je utemeljeno u stvarnom svetu. Mislim da je Tajland baš skoro kupio 17ice, cena je bila ~30M po komadu.