Jump to content

Nostalgija

Featured Replies

On 27. 2. 2025. at 21:51, pbg12345 said:

bili su jos mariborski i ljubljanski zeleznicar, koji valjda jos uvek postoji

Mariborski postoji, ljubljanski ne.

• Replies 2.4k
  • Views 377k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

On 25.3.2025. at 14:33, Klonfer said:

Jel može neko da napiše koju reč o Srđanu Dabiću? Startni plej Zvezde početkom 90ih (zadnje dve sezone jugoslovenske lige). Posle je napravio ozbiljnu korporativnu karijeru u čini mi se naftnom biznisu.

ništa specijalno, tapkao loptu i prevodio preko pola, mahom je bio drugi plej, prvi su bili zoki radović i saša obradović u doba kada je on bio u kkcz

imao neki čudan šut iz kuka

posedovao kafić u bloku 44 inspirativnog naziva sd, tukao je toni montana, a burazer se hvalio da je pajtos marije milošević

zlobnici bi rekli da su one gajbe na crnom moru u bugarskoj siniše malog išle preko njega, bio je direktor lukoila kada je privatizovan beopetrol u više nego sumljivoj privatizaciji

Screenshot-20250524-102106-Instagram.jpg

Može li neko da napiše nešto o poslednjoj Draženovoj sezoni? Ko se seća i gledao je ili je informisan.

Gledam nešto statistiku, čini mi se da se pravi preveliki mit oko Dražena koji može biti samo kontraproduktivan. Bolje reći istinu jer lik je bio vrhunski igrač.

Međutim, mnogi se drže priče da nije poginuo da bi praktično GOAT postao. Kao, to je to, napokon je tamo krenuo, posle toga postaje nezaustavljiv.

Ipak, posle dobre regularne sezone gde je izabran u treću najbolju petorku, deluje da se desio priličan raspad od plejofa i ne vidim da se nešto priča o tome. Šta se tu desilo?

38,6 minuta (gotovo ista kao i u regularnoj sezoni)

45 posto šut (pad sa 52 posto iz regularne sezone)

33 posto za tri (pad sa 45 posto iz regularne sezone)

15,6 poena (pad sa 22,3 iz regularne sezone)

1,8 skokova (pad sa 2,7 iz regularne sezone)

1,8 asistencija (pad sa 3,5 iz regularne sezone)

4,4 izgubljene lopte (2,9 u regularnoj sezoni)

Edited by Hele

ne moze se to posmatrati iz danasnjeg ugla

goat sta god to znacilo u nejgovom slucaju, nij mogao postati nikaou nba okvirima, kad je poginuo imao je 29 godina

on je talenat nivo doncica, jedino tako ima smisla posmatrati njega kroz danasnje vreme

sabonis je isti nivo

sama cinjenica da je on 92 bio kao bek iz evrope lider nba tima govori strahovito mnogo

inace, da je pogodio jednu trojku vise u tom PO, procenat za 3 bi mu skocio sa 33 na 50%, toliko o statistici na 5utakmica

Valjda evropski GOAT? Nisam nikad čuo da ga je iko pominjao u kontekstu svekošarkaškog GOATa, pogotovo ne u Džordanovo vreme.

Evropski GOAT je svakako mogao da bude, bar do pojave Dirka. Prvi Evropljanin ikada u AllNba petorci, i to u vreme kada je NBA još uvek bio gadljiv na Evropljane. Prvi nakon njega - Dirk skoro 10 godina kasnije. Ni Divac, ni Peja, ni Kukoč, ni Rađa, ništa.

evropski goat u nba?

pa pre njega niko nije ni igrao u nba

suludo je evropske kosarkase posmatrati kroz nba okvire dok kosarka nije postala globalan sport

meni je npr ono sto je arvidas uradio potpuno neverovatno

da u 30+ odes u nba kao invalid i budes potpunokonkurentan u ozbiljnom PO timu

ne znam kojom magijom to dovesti u okvire da se uporedjuje sa igracima koji su imali priliku celu karijeru provesti u nba

ja npr verujem da bi arvidas bio sve ovo sto je jokic i jos mnogo toga zbog daleko bolje fizike (u startu) da je mogao sa 18 u nba, a ne kod sovjetskih mesara

Dobro, ali pitam šta je bilo u tom plejofu? Nije to jedna trojka, u svemu je bio znatno lošiji. A i ono, da je baba bila muško.

Ima fanova koji idu do toga da bi postao GOAT, ali ajde da pustimo njih, nego opšte mišljenje je da se radi o nekoj velikoj propuštenoj šansi, a meni taj plejof baš to i ne pokazuje. A to mu je baš bila prilika, posle uspešne regularne sezone.

Hoću kažem, uglavnom je ostala ta priča da je bio u usponu i sa 22 poena bi prešao na još veći prosek i ono, Ol star, jedan od boljih u ligi... ali taj plejof je bio posle te regularne sezone sa 22 poena i ne da nije bio bolji nego je bio gori.

Statistika je jedno, šta se tu desilo i kako je ta serija izgledala u praksi?

Ništa specijalno, Netsi su bili jedan kurton od ekipe, samo dva igrača iz rotacije su dobacila do Olstar nivoa i to samo jedne sezone, Keni Anderson i Derik Kolmen. Imali su Bernard Kinga i Morisa Čiksa koji su bili klasa u svoje vreme, ali sa 36 su mogli samo da pune Gatorade.

Klivlend iz tog prelaza 80te na 90te je bio zajebana ekipa, igrali su plejof 8-9 godina za redom, doduše uvek su bili Džordanove mušterije.

Nije neuobičajeno da igračima padnu statsi u plejofu, dešava se svake godine. I ovo je samo jedan plejof i mali uzorak od pet utakmica, nemoguće je izvlačiti bilo kakve zaključke iz toga.

Šta znam, pad od 7 poena prosečno baš i nije zanemarljiv, kao i 4,4 izgubljene lopte, loš procenat šuta uz zanemarljiv broj skokova i asistencija.

Ipak, šta ćeš, taj mit će očigledno nastaviti da živi dok te neke generacije ne pomru i ne krene objektivno da se gleda na stvari. Čuj, Dražen nivo talenta kao Dončić. Ostaće podaci, sve crno na belo, a mitomanija će izumreti.

Zanimljiva je sklonost tih generacija da pričaju da je u njihovo vreme sve bilo najbolje, nešto se ne sećam da su na primer Dr. J, Medžik, Bird i ekipa polivali govnima novu generaciju koja je igrala 90ih.

15 poena uz 4 i po izgubljenje - overrejtid!

Edited by Hele

6 hours ago, goofs said:

Valjda evropski GOAT? Nisam nikad čuo da ga je iko pominjao u kontekstu svekošarkaškog GOATa, pogotovo ne u Džordanovo vreme.

Evropski GOAT je svakako mogao da bude, bar do pojave Dirka. Prvi Evropljanin ikada u AllNba petorci, i to u vreme kada je NBA još uvek bio gadljiv na Evropljane. Prvi nakon njega - Dirk skoro 10 godina kasnije. Ni Divac, ni Peja, ni Kukoč, ni Rađa, ništa.

Bio je Stojakovic u drugoj all nba petorci sezone 2003/04, tada je bio i cetvrti u glasanju za MVPa.

Edit: doduse lose sam citao, rekao si do Dirka niko.

Edited by Chika Spale

2 hours ago, Hele said:

Šta znam, pad od 7 poena prosečno baš i nije zanemarljiv, kao i 4,4 izgubljene lopte, loš procenat šuta uz zanemarljiv broj skokova i asistencija.

Ipak, šta ćeš, taj mit će očigledno nastaviti da živi dok te neke generacije ne pomru i ne krene objektivno da se gleda na stvari. Čuj, Dražen nivo talenta kao Dončić. Ostaće podaci, sve crno na belo, a mitomanija će izumreti.

Zanimljiva je sklonost tih generacija da pričaju da je u njihovo vreme sve bilo najbolje, nešto se ne sećam da su na primer Dr. J, Medžik, Bird i ekipa polivali govnima novu generaciju koja je igrala 90ih.

15 poena uz 4 i po izgubljenje - overrejtid!

tako je hele nba nivo talenta u evropi se poceo radjati poslednjih 30 godina, zato sad imamo jokica ili doncica i jos pun kurac odlicnih nba igraca, a ranije nismo imali

jel razumes koliko je ta teza kretenska?

igra se kosarka i van nba, u evropi su retki igraci koji su u stanju dominirati cim predju u seniorsku kosarku dal u klupskoj dal u reprezentativnoj kosarci

sabonis, drazen, doncic, pa i kukoc to je taj nivo

nema nista gluplje nego meriti neamericke igrace iz razlicitih epoha iskljucivo kroz nba

po tom sablonu paspalj i sasa djordjevic nisu ni do kolena damjanu rudezu i slicnima

da ne pominjem kresinu generaciju

a jos je besmislenije pominajti njihov talenat u tom kontekstu

Na osnovu materijala sa interneta i nekih komentara koje sam slušao uživo, deluje mi ovako...

Možda Dražena ne bi pamtili kao nivo Jokića i Novickog, ali neku Gasol/Parker NBA karijeru je svakako mogao da ima.

Za Tonija(sa drugačijom ulogom u) i Sabonisa bih rekao da su još veći whatif, i da se tu moglo govoriti o još većoj karijeri od Gasolove, Parkerove...

Edited by Milošica

@Hele

retko ko je to gledao, početkom devedesetih nije bilo prenosa nba, eventualno neki matine u plej ofu, ako i to sve to što se gledalo na tv su bili highlightsi

ovo si vrv video, al nije zgore za opet pogledati

veličina se vidi tek kad se meriš sa najvećim

kako kaže redži miler best shooter ever

Ja se secam neke price (mozda je bio Radja) da je Drazen vec bio dogovorio prelazak u PAO pre nesrece.

Edited by kyrre