Jump to content

Nostalgija

Featured Replies

Zadovoljstvo je sve ovo čitati i svi imaju pravo, ali kada sve saberem i oduzmem - mislim da je ipak @Hele najbliži istini.

• Replies 2.4k
  • Views 373.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

16 hours ago, Jimmy Kowalski said:

Toni je od srednje skole svaki dan trenirao po 7-8 sati dnevno, posto prethodno nije trenirao uopste dok jednog leta nije izrastao preko 10 centimetara. Sve to sto je kod njega izgledalo kao lako, umetnik sa loptom, sve je to posledica ubitacnih drilova..

U Draženu svako vidi ostvarenost, sve što je mogao doveo je maltene blizu perfekcije. Oko Kukoča i danas imamo neke upitnike. Mada je po meni van pameti pomerati mu plafon za to doba. Ali ma kako provodio tih 7-8 sati (što je van pameti btw), on i danas kaže za sebe da nije bio neki radnik.

19 hours ago, uini said:

toni se voli, drazen se mrzi ako nisi fan ekipe za koju igra. to je normalno

Ko je mogao da voli Cibonu sa njim, Acom, Usicem i Novoselom na klupi. To je moralo da se mrzi i da se navija za Zadar i Popovica kada su ih dobili u nekom plejofu

Sa druge strane, verovatno ne postoji tim koji su ljudi vise voleli od Jugoplastike (mozda ne grobari pod mladim Vujosevicem). U sred ratne psihoze sa srcem se aplaudiralo Jugoplastici u Beogradu.

Bio je i Marčulionis u ligi tada u njihovo vreme, isto preopak igrač i isto neiskorišćen pun potencijal, doduše kuburio je i sa nekim povredama.

Mislim da su sva trojica (Šarunas, Dražen, Vlad) utkali put i pokazali da evropski igrači u NBA ne moraju isključivo da statiraju u kukuruzu i da igraju max dve sezone. Posle je došla generacija Dirka, Peje, matorog Gasola i one dvojice iz SASa, što je posledično dovelo do toga da jedan Barnjani bude prvi pik drafta, ispred nekih hall-of-famera. Potpuno se promenio pogled lige ka Evropi, počeli su da traže belog tigra na svakom koraku. Sad smo u eri kad timovi bez problema daju ključeve franšize evropskom igraču koji nije prošao kroz NCAA sistem. 90ih je to bilo nezamislivo.

Zar nije i Sabonis tu među prvim? Možda sam pomiješao godine.

Ali mislim da je upravo i ta rečenica da je Dražen trasirao put Divcu nešto što ide u prilog @Hele -ovim tvrdnjama.

22 minutes ago, red star forever said:

Zar nije i Sabonis tu među prvim? Možda sam pomiješao godine.

Ali mislim da je upravo i ta rečenica da je Dražen trasirao put Divcu nešto što ide u prilog @Hele -ovim tvrdnjama.

Ali Drazen nije trasirao put Divcu jer su istovremeno počeli da igraju u NBA, plus je Divac od početka bio u planovima LAL a Dražen je morao da promeni klub da bi igrao.

9 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

košarka nije statistika, niti je bila do moneyball-a sad su ti podaci svakom dostupni i svako može da izvlači neke zaključe o značajnostitm igrača

dražen je bio avangardna pojava koja ja možda i najviše uticala na promenu kod evropskih igrača u samom shvatanju igre. u nba je imao težu ulogu nego što je bilo osvojiti sve te trofeje po evropi što sa klubovima, što sa reprezentacijom, a to je promena percepcije cele košarkaške amerike da taj najameričkijitm sport nije rezervisan samo za njih već da ima igrača po nekim evropskim vukojebinama koji barabar mogu da stanu na crtu bilo kom ncaa prospektu

on je bio arhetip, koji je uzeo najbolje od kiće i praje, isto kao što je toni pokupio najbolje od kreše i mirze

on je otvorio vrata divcu, toniju, peđi, dirku, gasolu, đinobiliju, luki i jokiću

Svaka njemu čast, bio je veliki igrač i sve, ali na kraju se ipak sve svodi na teren, a ne sad tu, avangarda, prvi Evropljanin, dobra frizura, lepe čarape...

Košarka nije samo statistika, ali kod igrača poput Dražena je više to nego kod bilo koga drugog.

Tog proleća 1993. godine je već sve to daleka prošlost, da, mučio se kad je otišao u SAD i nisu bili fer prema njemu, ali probio je tu barijeru i već neko vreme je izuzetno poštovan NBA igrač koji ima i loptu u rukama i minute i predvodi jedan prosečan NBA tim.

Kukoč je već igrač za koga i može da se kaže da statistika ne govori sve.

Kod Dražena statistika gotovo da govori sve. Ima manje od dve asistencije po utakmici, ima manje od dva skoka po utakmici.

Čovek je šuter i skorer, to mu je uloga - da trpa, nije on sad tu neki ,,all-around" igrač.

Isparile su već nepravde što je Evropljanin, tu je, ima svoj tim koji predvodi, ima već i kontinuitet u NBA-u, njegovo je sad kao skorer da trpa i ništa drugo.

I onda on isporučuje 15 poena uz loše procente šuta i 4,5 izgubljene. Sa 28 godina - u prajmu.

To jednostavno prilično jasno govori da on nije taj najviši nivo NBA-a, što nije nikakva sramota, samo je smešno reći da je on Dončić koji nije dobio šansu.

Dončić ako se i nekako izblamira i odigra seriju sa 15 poena u proseku, mada ne znam kako to može da se desi, dodaće skoro 10 skokova i asistencija.

Nemojte, molim vas, o tome da statistika nije bitno kod košarkaša kome je primarna uloga da trpa.

Edited by Hele

Bio je i Schremph pre pobrojanih, mada je on studirao u USA, ali je ipak otišao u Ameriku kao punoletan.

da, mislim da je i gorepomenuti marculionis igrao na koledzu

Edited by uini

I Miloš Babić

Edited by Milošica

Igrao je Italijan Hank Biasatti još 1946. godine 😁 Mada se vodio kao Kanađanin, ali je rođen u Italiji.

Direktno za Islanda, rođen tamo, igrao tamo, stiže Pétur Guðmundsson koji je zaigrao u NBA-u još 1981. godine.

Bugarin Georgi Glouchkov je prvi iz istočne Evrope i debitovao je 1985. godine.

Te godine i debituje Nemac Detlef Schrempf. On je prvi Evropljanin sa većom ulogom, velikim brojem sezona u NBA-u... ali eto on je ipak prošao američki sistem, išao tamo u srednju i na koledž, tako da verovatno ostaje i dalje nepoverenje za ove što su košarkaški školovani u Evropi.

Španac Fernando Martin 1986. godine iz Reala stiže u NBA.

U tome vreme je dozvoljeno da igraju samo pet igrača koji nisu prošli kroz američki koledž sistem i onda 1989. godine stiže petorka Petrović, Divac, Volkov, Paspalj i Marčuljonis.

Međutim, taj trend se ne nastavlja, nije kao da je 1990. godine došlo novih 5, pa 1991. godine novih 5. Njihova uloga velika i značajna, ali su isto tako i deo jedne priče koja duže traje i nisu njen sam početak, niti su započeli neki kontinuitet da svake godine stiže hrpa Evropljana. Bilo je Evropljana pre njih, išlo je sve nekom uzlaznom putanjom i oni su samo deo nje. Jako značajan i bitan deo, naravno.

4 hours ago, goofs said:

Bio je i Marčulionis u ligi tada u njihovo vreme, isto preopak igrač i isto neiskorišćen pun potencijal, doduše kuburio je i sa nekim povredama.

Mislim da su sva trojica (Šarunas, Dražen, Vlad) utkali put i pokazali da evropski igrači u NBA ne moraju isključivo da statiraju u kukuruzu i da igraju max dve sezone. Posle je došla generacija Dirka, Peje, matorog Gasola i one dvojice iz SASa, što je posledično dovelo do toga da jedan Barnjani bude prvi pik drafta, ispred nekih hall-of-famera. Potpuno se promenio pogled lige ka Evropi, počeli su da traže belog tigra na svakom koraku. Sad smo u eri kad timovi bez problema daju ključeve franšize evropskom igraču koji nije prošao kroz NCAA sistem. 90ih je to bilo nezamislivo.

Ne funkcioniše to baš tako. Doveli Stojka, Sabonisa, Divca, videli da znaju igrati i onda krene pomama za evropskim igračima i utrkivanje ko će ih više draftovati. To se zove helmet scouting i dobar skaut koji iole drži do sebe, to nikad ne radi. Naravno da će uzeti u obzir okruženje iz kog igrač dolazi, ali samo da bi bolje izolovao igrača iz te okoline.

Pogled prema Evropi se nije promenio, jer u to vreme nije ni postojao.

Mi mnogo stvari sad u 2025 uzimamo zdravo za gotovo, ali fora je da u to doba, znači sredina osamdesetih, skauting funkcionisao mnogo drugačije nego danas.

U 1985. godini, kad si skaut u NBA timu kažu ti dečko dužiš jugoistok. I ti znaš šta to znači. Pola godine ne vidiš ženu i decu jer špartaš po Georgia, Florida, Alabama itd itd. Od hale do hale, od škole do škole, spavaš po najjeftinijim motelima. i vucaraš sa sobom na leđima ogromni projektor. Dođeš u školu. Oni ti daju 10 rolni, 35 mm traka ili kako se to već zvalo. Na tih 10 traka imaš snimljene 2-3 utakmice. Par meseci kasnije imaš tih rolni da napuniš 10 kamiona. Pola toga nisi ni pogledao i nikad ni nećeš.

Do tvog GM-a i njegovih iz užeg kruga stigne film sa veoma ograničenog broja utakmica. Ako se potrefi tako da je igrač koji ih zanima na tih par utakmice odigrao loše, on tone na boardu iako je ostalih 20+ utakmica odigrao mnogo bolje. Tog igrača će draftovati neko drugi. I obrnuto, ako igrač na tih par utakmica bude dobar nego što je inače, taj tim će ga gurati gore na svom boardu i verovatno će ga tvoj overdraftovati.

To su igrači sa velikih programa. Šta misliš kakav je bio skauting malih škola i škola iz nižih divizija? A mi pričamo o Evropi.

Posle su prešli na VHS kasete, pa su CD i DVD napravili revoluciju, a sad GM na svom tabletu ima film pola sata nakon što završi tekma.

Danas Omunjeni sedi u Novom Sadu i može da klikne 3 puta i pogleda all22 film nekog klinca sa Southern Northern State of Central NeštoNešto. Naći statse, pronaći measurements, to danas sve imaš na dlanu, a u to vreme je bila patnja naći podatke i za najveće škole, a da ne pričamo o Evropljanima.

GM pogleda 1 ili 2 utakmice dečka iz SFRJ ili Španije ili SSSR i na osnovu toga treba da donosi draft odluke? Divca, Stojka, Rađu, Kukoča, Paspalja i još par njih su mogli pogledati i na OI i na svetskom i evropskom, pa final 4 evrolige, pa su smeli i da potroše pick na njih. Igrač koji je npr bio backup u repki i nije dobio priliku da se pokaže, taj ostaje ispod radara, verovatno zauvek.

Praja, Moka, Kića i ta generacija, njih je NBA GM gledao npr samo u finalu OI i tamo ih koledž igrači nabiju 25 razlike. A oni su već seniori. Ovaj ih samo prekriži i to je to. Nije on imao resursa da ulazi u detalje šta bi Praja radio da trenira i igra drugačije i da li bi onda mogao biti makar benchwarmer ako bi ga birao u drugoj rundi.

praja je bio u kampu bostona, ali bi potpis značio i kraj reprezentativne karijere pa je to na kraju bio razlog za odbijanje(po rečima bliskih prijatelja)

plus, tada se nije bilo prevelike razlike u platama igrača u nba i italiji

IMG_0971.jpeg

4 hours ago, Hamlet Strašni said:

Ali Drazen nije trasirao put Divcu jer su istovremeno počeli da igraju u NBA, plus je Divac od početka bio u planovima LAL a Dražen je morao da promeni klub da bi igrao.

Direktno verovatno nije, ali indirektno kao tada glavni igrac reprezentacija koja se spremala da se suprostavi americkom timu na Olimpijadi verovatno jeste.