February 12Feb 12 Neka je i ugasen vala. Jedini put kada mi je u Irskoj falio jedan papir bio je kada smo isli kod naseg konzula. Iscimao nas da moramo opet da idemo u Dablin sa sve decom, jer nije hteo da popuni neki formular
February 13Feb 13 Kada 30 miliona Amerikanaca irskog porekla nagrne nazad na ostrvo... More people in US seeking to become Irish citizens The number of people in the United States seeking to become Irish citizens has significantly increased. Last year the number of foreign birth registrations in the US increased by half compared to 2023. "Some of it is just their deep affinity to Ireland. You cannot underestimate that. Other people, it's just for practical reasons, they see the value of having that Irish passport. It's a gateway to the EU ... it's for economic reasons, for instance, they may want to be able to attend a university in Ireland. Third level education is much less expensive in Ireland compared to the United States." https://www.rte.ie/news/2025/0207/1495205-passport-applications/ Takodje putovanje u EU i UK bez vize. Irski drzavljani imaju taj jedinstven pristup UK i nakon Brexit-a. Inace na Dablindskom aerodromu(inace se i na keltskom isto kaze) je ogroman broj letova ka i iz Amerike. Kao da je Dablin negde u Severnoj Americi. Kad dodje St. Patrick ili Bozic, ogroman je broj Amerikanaca u Dablinu. Edited February 13Feb 13 by Emerald
February 14Feb 14 Niko od kelta da me ispravi, nije aerodrom-aerfort(ali nije velika razlika) Luxembourg not Europe’s richest region after all Adjusted for purchasing power, the Eastern and Midland Region(Dublin) of Ireland has higher GDP per capita than the Grand Duchy
February 14Feb 14 Nasli u Irskoj resenje za krizu sa nekretnnama, stampaju kuce za 10ak dana. Ali ako se malo zatrese... A first for Ireland: Louth families to move into 3D printed homes https://www.rte.ie/news/ireland/2025/0206/1494975-3d-printed-houses/
February 19Feb 19 Zovi, samo zovi... US senator calls on Ireland to increase defence spending https://www.rte.ie/news/ireland/2025/0219/1497521-us-senator-defence/ Ireland, which is not a member of NATO and remains neutral, spends 0.2% of GDP on defence which is the lowest in Europe. Irci rekli da ce povecati na, recimo, 0.5% bdp Pa nisu budale, dok Tramp otvoreno govori da je velika potrosnja Amerike na vojsku glupost i trosenje u neproduktivno, Irska treba da daje 3-4% bdp na vojsku, kao oni nesrecnici iz evropskog dela nato-a. Ali ovo jeste tacno; Quote Around 97% of the world’s communications and internet traffic travels through a network of undersea fiber-optic cables - hosting banking systems, businesses, social media and other forms of critical communications. Three quarters of those cables in the northern hemisphere pass through, or are close to, Ireland. "Ireland serves as a gateway for the information pathways and critical infrastructure linking Europe and the United States," said Senator Risch. Zato je Irska tako jaka u ICT i finansijskom sektoru. Ali i avijaciji.,
February 19Feb 19 Znači Americi treba pretiti okupacijom Irske? Mada ne bih se ja s Ircima zajebavao, ako dođe do sukoba, radije prelazim u katolike
February 20Feb 20 Rasprava u irskoj skupstini, Dail, oko porasta krminala u Dablinu. Vodeca opoziciona stranka u Dail je Sinn Fein i "napada" Тишеха(premijera)... Iz istorijskih razloga irski nacionalizam, olicen kroz Sinn Fein, je republikansko-levicarskog tipa i to je sreca za Irsku trenutno jer Sinn Fein nece optuziti strance za svo zlo u Irskoj, za razliku od nacionalizma na kontinentu ili Americi. Uopste, pozicija Sinn Fein-a u Irskoj je cudna. Redovno uzimaju poslanicka mesta u Westminister-u u Londonu preko Belfasta ali ne idu tamo jer ne priznaju okupaciju Alstera. Imaju mesta u Dail ali im se ne dozvoljava da udju u vlast u Republici Irskoj zbog proslosti i dugova Gradjanskog rata u Irskoj, posto je nekada SinnFein bojkotova Dail takodje zbog dogovra sa Britanijom.
February 21Feb 21 Stanica DART-a(prigradske zeleznice, kao Beovoz u BG) Docks Tu se nalazi sediste Google-a za Evropu. Dalje na jug Dablina, koji je bolji deo grada. Cena nekretnina u delu grada, simbolicnog imena, Blackrock Za 244m2, 2 065 000 eur. Pa jos na jug, gde zivi dablinska vise srednja klasa...Voz ide obroncima planine i Nacionalnog parka Wicklow, prateci Irsko more, pogled na ulaz u Dablinski zaliv I na kraju Greystone Stvarsno lepo mestasce. Nova naselja se grade u Viktorijanskom stilu nalazi se na padinama WIcklow-a sa pogledom na Irsko more i sjajnim pescanim plazama Greystones picks up second International Award for Liveable Communities https://www.independent.ie/regionals/wicklow/bray-news/greystones-picks-up-second-international-award-for-liveable-communities/41136176.html Quote Greystones has won a major international community award for the second time. The International Awards for Liveable Communities (LivCom) was launched in 1997 and is the only global awards competition focussing on international best practice for the management of the local environment and improving the quality of life of individual citizens through the creation of liveable communities.
March 3Mar 3 Samo za ljubitelje klana Kenedi, To da znate odakle im je poreklo Edited March 3Mar 3 by Emerald
March 4Mar 4 7 hours ago, Emerald said: To da znate odakle im je poreklo Eh. Bila sam ja da vidim te Wicklow planine, ponecega se i secam. Zanimljivo je bilo. Vodic ture bio je neki gej vrlo zabavan, za nekog o kome je pricao nije mogao da propust i da ne pomene da je ko 'demented lepricon'. Mislim da je nekog glumca potkacio, ko ce se secati sada. Bile su i neke musice tamo koje ujedaju kao zuti mravi, prodjes putem, vratis se, ceses se posle ceo dan. Dablona se nesto slabo secam, samo nekih pabova, bukvalno jedva uspevam da evociram da smo i neku katedralu videli.
March 4Mar 4 Dablin i Irska su u velikim promenama zbog velikog ekonomskog razvoja poslednjih 30ak godina. To je drugi grad i drzava. A tek ce se menjati u narednih 10-20 godina. Citava naselja na severu Dablina, od Eastside-a, Santry, Howth...sve se rusi i grade se moderna naselja. Male, radnicke kucice, tipicne za britanska radnicka naselja i gradove, skoro udzerice,, masovno nestaju iz Dablina. U irskoj Skupstini, Dail, se vodi rasprava o neutralnosti Irske ako Irska pristane na zajednicku vojnu doktrinu EU. Veliki broj Iraca se protivi da Irska izgubi neutralnosti. Sinn Fein "napada" vlast da se opasno igra sa irskom neutralnoscu, sto moze biti pogubno po irske interese, Vlast se brani da se to nece desiti i da ce samo ekonomski pomagati Ukrajinu Triple lock change will risk Irish neutrality - Sinn Féin https://www.rte.ie/news/politics/2025/0303/1499879-triple-lock-defence/ Sinn Féin's Spokesperson on Foreign Affairs has said changes to the 'triple lock' will cause "significant risk" to Irish neutrality. The triple lock guarantees that no more than 12 Irish soldiers can be sent into battle zones without the permission of the Government, the Dáil, and the United Nations. Speaking on RTÉ's Morning Ireland, Donnchadh Ó Laoghaire said neutrality is valued by Irish people and the State's neutrality reflects a clear understanding of Ireland's place in the world. "Fundamentally what this will mean is ... the government of the day will be in a position to deploy Irish troops to any mission that they wish, to any location that they wish, provided they have a majority. We believe that that causes significant risk to our neutrality." "We are not a major military power. The best way in which we can exercise influence in the world is as a neutral state that commands respect across the world," said Mr Ó Laoghaire.
March 4Mar 4 Ovakve promene Na sledecoj slici skoro sve zgrade su Google Europe HQ, i ne vide se sve na slici, ima ih, mislim, 7-8. Jedini izuzetak na slici je najveca "irska" i jedna od najvecih evropskih kompanija, Accenture, koja se nalazi u zgradama bez boje, preko pruge, u daljini. Posto u Dablinu nema izrazito visokih neobdera, mislim da je to zabranjeno da se gradi zbog siluete grada i pogleda na Wicklow, istorijske gradjevine itd. ali sve je ovo napravljeno poslednjih 15ak godina ili preuredjeno.
March 6Mar 6 On 4. 3. 2025. at 5:06, Mel said: Eh. Bila sam ja da vidim te Wicklow planine, ponecega se i secam. Zanimljivo je bilo. Vodic ture bio je neki gej vrlo zabavan, za nekog o kome je pricao nije mogao da propust i da ne pomene da je ko 'demented lepricon'. Mislim da je nekog glumca potkacio, ko ce se secati sada. Bile su i neke musice tamo koje ujedaju kao zuti mravi, prodjes putem, vratis se, ceses se posle ceo dan. Dablona se nesto slabo secam, samo nekih pabova, bukvalno jedva uspevam da evociram da smo i neku katedralu videli. Wicklow mountains i Glendalough su meni jedno od najlepsih mesta u Irskoj😍 Ne znam za te musice, promakli smo im valjda. Irski gradovi su mi onako, meh, ali zato neke sumice - mali raj. Jos kad znas da mozes bezbrizno da se sunjas, bez straha da ce da iskoci bilo sta opasnije od jazavca - milina😊. Ali sve je nekako pitomo i svedeno, nista ne ostavlja neki vau utisak - samo neki spokoj. Tako bar neki moj utisak.
March 6Mar 6 Dijaspora se organizuje za 15.3. kako bi bilo okupljanja u sto vise gradova Bice skupova u Dablinu i Corku, mozda i Galway. Javicu cim saznam vise detalja.