Jump to content
IGNORED

Iseljavanje u Irsku

Ledja

Recommended Posts

Posted

Mislim da je najbolje da iz Dablina krenete u obilazak Irske zbog prevoza do Irske i u Irskoj.

Budimpesta-Dablin, direktan let Ryanair-a.

Knap LC verzija iz Beograda sa presedanjem na Berlin-Brandeburg, wizz do Berlina a onda odmah prelazak na Ryanair za Dablin ali se stize oko ponoci pri cemu ako bude neko kasnjenje na wizz nisam siguran da stizete jer od dolaska wizz u Berlin do polaska ryanair-a za Dablin je sat vremena razlike. Msilim da je ovo moguce svakog ponedeljka.

Iz Berlina svakako imate svaki dan let za Dablin nekad 2 ili 3 leta. Slicna je situacija sa Amsterdam-Sipol.

Postoji LC presedanje preko Memingema isto wizz iz Beograda pa od Memingema let za Dablin ali nije svaki dan i mora da se ceka skoro 24h.

Oko UK verovatno jms_uk zna vise.

• Hvala 1
Posted
1 hour ago, Chika Spale said:

Izvini sto te citiram ali mi se lepo nastavlja moja problematika a moze biti i da ces mi ti ponajpre odgovoriti:D. Elem, razmisljamo se supruga i ja krajem leta da turisticki posetimo Republiku Irsku pa gledamo opcije. Dosta letova ide preko Londona (ne samo do/iz Dablina nego i do drugih mesta u Irskoj sto bi nam i odgovaralo ako bi hteli da obidjemo malo vise ostrva) ali mi nije jasno da li sa srpskim pasosem (i irskom turistickom vizom) treba UK tranzitna viza ako se ima konekcija preko aerodroma Heathrow, dosta kontradiktorne informacije nailazim ovako na blic sto sam gledao - pominje se neka Direct Airside Transit Visa (DATV). Da li zna mozda neko od PPP Britanaca ili Iraca? Ne bih se cimao da to vadim ako ne mora, imajuci u vidu koja je procedura iz Srbije za UK vizu (duzina cekanja, nedostupnost pasosa), imali smo oboje par UK viza i svaki put mi presedne ta procedura kod nas, radije bih u tom slucaju gledao konekcije koje idu preko EU zemalja (ako uopste ima jeftinih alternativa).

Interesantno je da Irci imaju Visa Waiver da se moze posetiti republika sa UK vizom (i prvo dolaskom u UK), ali ne i obrnuto.

Sto se tranzita tice, ja nadjoh ovo:

TWOV (Transit Without Visa)

Nationals of Serbia making a landside transit with a confirmed onward ticket for a flight to a third country that departs before 23:59 the next day. They must: 
- have a "C" visa issued by Ireland (Rep.) with the remark: "BC", and
- be traveling to Ireland (Rep.), and
- clear immigration, and
- have documents required for the next destination. 

Warning:
Transit through the international transit area of Manchester (MAN) is possible between 5:00 and 21:00 on the same calendar day.

• Hvala 1
Posted

Median annual earnings in the Republic are €41,824, significantly higher than those in the North of €29,740. Notably, there are stark difference in earnings on a county/district basis. Only the Belfast region ranks higher than the lowest in the Republic, Donegal.

slxfs7py9atc1.jpg

Ali je zato van Alstera tj. UK sve skuplje ali je ozbiljna razlika.

Medijalna od 41 824 eur je oko 2 900 eur neto. Ali to je bilo pre 2022, od tada su skocile na oko 45 000 medijalno ili 3 100 evra neto.

Average median wage rose by 4.2% last year

https://www.irishexaminer.com/business/economy/arid-41468035.html

According to the CSO data, during 2023 more than one-fifth of employees in Ireland earned less than €400 a week whereas employees earning between €400 and €800 per week accounted for 36.4%. Just over 30% are earning between €800 and €1,600 while a further 11.0% of people are earning €1,600 or more per week.

The data shows that the economic area with the highest weekly earnings was the information and communication sector — which encompasses the tech sector — which stood at €1,356.59. This was followed by the financial, insurance, and real estate sector at €977.34.

The lowest median weekly earnings were recorded in the accommodation and food sector at €364.31. The next lowest was the arts, entertainment, recreation, and other services at €426.66.

In terms of earnings per county, Dublin recorded the highest median weekly wage at €793.781 — 13.5% higher than the State average at €699.28. Donegal recorded the lowest at €567.04.

Ono sto je zanimljvo da su drzavaljni UK imali veca prosecna primanja u Irskoj od Iraca, nije cudo sto se doseljavaju kada imaju vece plate nego li u UK ali zato pritiskaju cene nekretnina u Dablinu.

Posted

Ako je medijalna u R. Irskoj 3100 neto a minimalna zarada je od 1.1.2025. 13.5 eur/h, sto je na 40h oko 2 200 evra neto mesecno. Dakle, 50% irskih zarada, na puno radno  vreme 40h nedeljno, se krece 2 200-3 100 evra neto.

Sto se tice minimalne zarade,

The minimum wage goes up in Ireland

In 2025, the national minimum wage in Ireland remained fixed at €2,281.5 per month, that is 27,378 euros per year, taking into account 12 payments per year.

Accordingly the national minimum wage has been raised 135.2 Euros per month from the previous year, 6.3%. This increase is greater than the CPI of 2024 which was 1.4%, so workers have gained buying power in the last year.

If we look at the ranking of the national minimum wage that we publish, Ireland is in 8 nd place of the 124 of the list.

The National Minimum Wage (NMW) of a country is the minimum amount (lowest salary) per hour, per day, or per month that employers may legally pay to workers.

In the table that follows we show you the progression of the National Minimum Wage Ireland. You can see NMW in other countries in National Minimum Wage 2025 and see all the information about this country in Ireland economy.

image.thumb.png.6aecc6c7bd3a635b38364d8fd1a7a88b.png

Irska je uz Luksemburg i Holandiju najbolja po pitanju minimalnih zarada u EU, tamo gde one postoje zakonski.

Od 1.1.2026. su doneli zakon da se minimalne zarade menjaju % koliko medijalna, medijalna raste prosecno u Irskoj 3.5-5%. Dakle, nece vise biti donosenja odluka vec ce automtski rasti minimalna zarada.

Irska je dobra za zarade do 100k eur, preko toga vec pocinju veliki porezi.

Posted

Za Irsku je potrebna viza?

Zar ne bi trebalo da su isti uslovi kao u ostatku EU

Posted
10 minutes ago, Fakundo Sava said:

Zar ne bi trebalo da su isti uslovi kao u ostatku EU

Irska nije u zoni Šengena.

• +1 1
Posted
28 minutes ago, Fakundo Sava said:

Od kada i za UK, posto su zajedno u CTA (Common Travel Area).

• +1 1
Posted

Britanski drzavljani su prakticno izjednaceni sa Ircima u Republici Irskoj. To je posledica specificnog odnosa prema Alsteru(Severnoj Irskoj).

Ali Irska je kulturoloski Britanija, ne samo zbog engleskog jezika vec uopste. Od muzike, serija, vesti...u Irskoj se prodaje britanska stampa po Tesco svaki dan kao da ste u Britaniji. Iako Irci optuzuju Engleze za istoriju u pabovima, u realnom, svakodnevnom, zivotu nije tako. U poslednje vreme, Irci prebacuju strancima da govore engleski u javnom prostoru, sto je smesno ali to se desava, ksenofobija je u porastu u Irskoj zbog velikog broja stranaca. Sto je isto smesno jer su sami Irci bili predmet rasizma vekovima ali kriza sa nekretninama i jos neke pojave su pocele toleratne Irce da menjaju.

Da stvar bude zanimljivija, rimokatolicizam je u velikom pad u Irskoj sto se tice brojnosti dok protestantizma ima tendenciju porasta. Inace oni koji misle da su Irci istorijski iskljucivi rimokatolici neka prouce simboliku irske zastave i istoriju Trinity Collega u Dablinu.

Zanimljivost Irske je da je pravoslavlje na treceme mestu po religijskoj zastupljenosti ali Srbija nema ambasadu u Irskoj. Mada sam cuo da je Irska najavila prosle godine da ove godine otvara ambasadu u BG. To je logicno jer je sve vise Srba u Irskoj.

Posted
12 minutes ago, Emerald said:

Britanski drzavljani su prakticno izjednaceni sa Ircima u Republici Irskoj. To je posledica specificnog odnosa prema Alsteru(Severnoj Irskoj).

Ali Irska je kulturoloski Britanija, ne samo zbog engleskog jezika vec uopste. Od muzike, serija, vesti...u Irskoj se prodaje britanska stampa po Tesco svaki dan kao da ste u Britaniji. Iako Irci optuzuju Engleze za istoriju u pabovima, u realnom, svakodnevnom, zivotu nije tako. U poslednje vreme, Irci prebacuju strancima da govore engleski u javnom prostoru, sto je smesno ali to se desava, ksenofobija je u porastu u Irskoj zbog velikog broja stranaca. Sto je isto smesno jer su sami Irci bili predmet rasizma vekovima ali kriza sa nekretninama i jos neke pojave su pocele toleratne Irce da menjaju.

Da stvar bude zanimljivija, rimokatolicizam je u velikom pad u Irskoj sto se tice brojnosti dok protestantizma ima tendenciju porasta. Inace oni koji misle da su Irci istorijski iskljucivi rimokatolici neka prouce simboliku irske zastave i istoriju Trinity Collega u Dablinu.

Zanimljivost Irske je da je pravoslavlje na treceme mestu po religijskoj zastupljenosti ali Srbija nema ambasadu u Irskoj. Mada sam cuo da je Irska najavila prosle godine da ove godine otvara ambasadu u BG. To je logicno jer je sve vise Srba u Irskoj.

Moracu ti odgovoriti malo poduzim tekstom kada nadjem vremena - ali imam sta da kazem vec duze vreme kao reakcija na tvoje postove. Nista negativno, vec zbog debate i (pretpostavljam) malo poduze moje istorije sa Irskom. Samo, lenj sam.

Posted

Mozda nekog zanima kako se krecu zarade regionalno u Irskoj

Disposable incomes in Dublin 14% higher than national average, CSO research shows

Labour productivity in the southwest declined in 2023 due to a slump in manufacturing

https://www.irishtimes.com/business/economy/2025/02/05/disposable-incomes-in-dublin-14-higher-than-national-average-cso/

Coláiste na Tríonóide, Bhaile Átha Cliath

:D

To znaci Trinity College Dublin na keltskom.

1000001651.jpg

Prica o Univerzitetu je zanimljiva jer se dosta poklapa sa istorijom Irske poslednjih 500 godina.

Osnovan je krajem XVI veka od engleske kraljice Elizabete I, poslednje iz linije Tjudor, ako se secam istorije dobro. Uzor je bio Kembridz, zato Trinity. Sam Univerzitet spada u red 7 najvaznih univerziteta Britanije i Irske u istoriji.

Ono sto je jos zanimljivo da je Univerzitet je bio simbol protestantizma u Irskoj.

Statua, koja se nalazi u okviru kompleksa Trinity Collega, je posvecena Dzordzu Salmonu, Ircu iz Korka ali koji je bio protestant. Stavise, bio je cuven kao protestantski teolog.

Kako su Irci ostali vecinski rimkatolici do danas je zasluga Engelza tj. Olivera Kromvela,(po zlu cuvenog na irskom ostrvu) ali i irskih protestanata.

Mislim da je za Kromvela jasno jer se zna kako je resavao probleme. Ali prica o kasnijem protestantizmu u Irskoj je zanimljiva.

Etnicki Irci, koji su postali protestanti, su dobili velike privilegije i nisu zeleli da se protestantizam siri po Irskoj kako ne bi delili ogromnu bogatstvo, pre svega posede(zemlju), ali i druge privilegije. Bili su povlascena kasta od par % i uzivali su u tome sve do nacionalnog budjenja Iraca u XIX veku.

Sa borbom za nezavisnost rimakatolicizam je dobio na znacaju da bi se podigle potlacene mase, sto bi rekao Bole iz Crnog Gruje, sve do sukoba u Alsteru(Severnoj Irskoj), ali sa naglim ekonomskim razvojem R. Irske, pocetkom devedesetih, rimokatolicizam je poceo da gubi na znacaju. Danas je u prilicnom padu, gledam vesti RTE, zatvraju se crkve po unustrasnjosti. Ono sto je zanimljivo, protestantizam polagano raste, ne puno ali ima tendenciju rasta. Moguce da je to povezano sa ulaskom velikog broja protestanata iz Britanije.

1000001649.jpg

1000001653.jpg

Posted

Bilo je danas okupljanje u Corku🙂

Ja sam u Srbiji trenutno, nisam ispratila sta su sve radili jer mi mama nije dobro pa sam oko nje 24/7, ali su se bas aktivirali❤️

FB_IMG_1739119543066.jpg

FB_IMG_1739119545809.jpg

Posted

St. Stephens Park u centru Dablina, mesto koje je bilo znacajno za "Uskrsnji ustanak" u Irskoj 1916, koji je bio uvod u nezavisnost Irske 1922.

1000003885.jpg

1000003886.jpg

Sa time u vezi jedna pesma iz tog perioda, posvecena irskim britanskim lojalistima("izdajnicima"), dakle irski obracun

Posted

Irski ambasador u Srbiji je već odredjen, posle Ugande eto ga u Beoogradu, čeka se objava ko će biti srpski u Irskoj :)  Mi što volimo da posećujemo prijatelje  i rodbinu u Irskoj nadamo se da će  otvaranje ambasade ubrzati  proceduru izdavanja viza kad već neće da je ukinu jer je poslovanje počasnog konzulata bilo u najmanju ruku  neprofesionalno 

image.thumb.png.63cf2476d7a538d358c20f27346bfcd7.png

• +1 1
Posted

Konacno!!! Joj, kako ce ovo da olaksa stvari! Nedavno je konzul u Irskoj prestao to da bude, tako da trenutno nemamo ni to. A konzulat u Srbiji je bio ocajan, slazem se.

Kada ambasada krece sa radom?

E sad jos da uvedu direktan let😊

Posted

Bilo je najvaljeno jos prosle godine od strane Iraca, zato je konzulat ugasen. Bas je mnogo nedostajala ambasada kako u Dablinu, tako u Beogradu.

Dosta je ovde ljudi sa tendencijom rasta.