Jump to content

Iseljavanje u Irsku

Featured Replies

Moja firma (iz koje sam penzionisan) je prebacila na hiljade Rusa iz St Petersburga, mozda 2 hiljade njih u Irsku. Sve matematicari i elektro inzenjeri, vec verzirani za proizvode, godinama radili i source code.

Kazu u Dablinu lose vreme, pa kako onda palme uz Irsko more u Bayside-u, Sutton-u...

1000001379.jpg

:D

Ima nekih cudnih lijana na Bull Island-u plus fenomenalna pescana plaza samo steta sto 30-35 stepeni C bude 2-3 nedelje.

U Dablinu skoro nikada ne pada sneg, sto se ne moze reci za druge delove Irske. Kise ima isto kao u Beogradu 7 meseci, tokom leta je ima vise. Sto ne znaci da u drugim delovima Irske nema vise kise.

Ali, velika je vlaznost, bude dosta vetra, poslednja oluja je primer, i tokom zime 0-5 stepeni C bude najnize ali je zbog vlaznosti i vetra osecaj ispod nule.

Nesto slicno vazi leti samo suprotno, vec na oko 25 imas osecaj 30-35 stepeni C, samo sto je duze hladniji osecaj.

Pogled na luku u Dablinu, tu dolaze trajekti sa kontinenta(Francuska) i Britanije.

1000001719.jpg

Iza se vidi, pa skoro, planinski masiv Wicklow, nije najvisi u Irskoj, visok oko 1000 m nadmorske visine, ali najveci tj. najmasivniji. Taj planinsko-brdski predeo spada pod Greater Dublin Area, sa nekih 2.2 miliona ljudi sa tendencijom brzog rasta populacije. Primera radi za 6 godina se Greater Dublin Area uvecala za skoro 200 000 judi. To je jedan od razloga krize sa nekretninama u Dablinu.

Stavio sam luku kao simbola privrede, pokazacu koliko je Dablin ekonomski "jak"

image.png.0451343e27487f2c2fa3f1080f5b0b99.png

Dablin sa 1.6 miliona ljud u urban area, Greater Dublin Area je dosta veca teritorija, na trecem mestu u EU, po glavi stanovnika dosta jaci od 7 puta veceg Pariza kada se gleda demografija urban area.

Poredjenja radi sa Becom, koji ima slican broj stanovnika kao Dablin u urban area, velika je razlika u korist Dablina cak i kada se "isece" deo bdp, mada nije da drugi veliki centri nemaju strane kompanije prijavljene u njima.

Na 19 mestu je Kork, sto je izuzetno veliki bpd po glavi stanovnika kada se sagleda demografska velicina Korka.

Ako se neko pita zasto Tramp ima golf terene u Irskoj

Dva primera iz Dablina:

Howth

1000001458.jpg

Bull island, koji je prirodni rezervat u Dablinskom zalivu i golf tereni

1000001500.jpg

1000001501.jpg

I samo da dodam.

Dablin ima visi standard od Beca ali je infrasgtruktura iza Beca.

I tu ne duva vetar non stop?

2 minutes ago, ObiW said:

I tu ne duva vetar non stop?

Ne. Zna da bude, ali nije baš uvek. Ko je bio u Velingtonu (NZ), ništa mu neće teško pasti.

Ima vetra, ima oluja, sto se videlo skoro, mada nista mnogo strasnije od najjace kosave tokom zime.

Ali nema non-stop.

Meni je najveci problem brza promena vremena. U sat vremena moze sve da se izmenja. Ili idete 5km udjete u pljusak, posle 5km sija sunce. Tako je u Britaniji, to je karakteristika kilme.

Snega u Dablinu retko, kise ima manje od ocekivanja mnogih. Ali cak kada pada kisa ona cesto nije onakva kakvu mi znamo iz Srbije, nema taj intezitet, cak ni kao "jesenja" u Srbiji, ona sitna, ali slicna je tome.

13 minutes ago, Emerald said:

Meni je najveci problem brza promena vremena. U sat vremena moze sve da se izmenja. Ili idete 5km udjete u pljusak, posle 5km sija sunce. Tako je u Britaniji, to je karakteristika kilme.

Kad sam ziveo na jugozapadu, pocetkom 2000-ih, bilo je na 10 minuta :lol:

To je neki vremenski okvir vremenskih promerna:D

Sediste Taoiseach(cita se Тишех) u Dablinu

1000005964.jpg

Taoiseach je keltska rec i znaci "vodja" ili "vozd" a koristi se u Irskoj za premijera.

Uveo je u Ustav 1937 Éamon de Valera(rodjen u Njujorku od irske majke i oca spanca), mnogo vazan politicar u modenroj istoriji Irske.

Oni koji misle da su Srbi podeljeni nisu ucili modernu irsku istoriju sa sve gradjanskim ratom koji nije nastao toliko zbog Alstera, koliko zbog zakletve na Ustav Irske, koji se pozivao na engleskog kralja kao deo dogovora sa Englezima nakon rata za nezavisnost, koji nije bio bas pobedonosan koliko su Englezi posle 1918 bili nespremni da puno stradaju po Irskoj, pa su se nagodili sa sve Alsterom, sto je izazvalo haos medju Ircima.

Podelio se Sinn Fein, IRA...izbio gradjanski rat.

Iz tog sukoba su nastale stranke u Irskoj tipa:

Sinn Fein("Za sebe"), levica, republikanizam, nekada socijalna revolucija. Zanimljivo da su nastali kao stranka koja se borila za savez sa Britanijom po ugledu na Austro-Ugarsku, da bude Britanija-Irska, dualna monarhija. Ali su se onda pomerili ka Republikanizmu i levici, predovdili Irce u borbi za nezavisnost a delovi, cak, Socijalisticku revoluciju da sprovedu. Mislim da je Geri Adams u Alsteru bio na nekoj takvoj poziciji jedno vreme za vreme "Trouble", kao politicko krilo IRA-e.

Fianna Fáil("Republikanska stranka"), mislim da su oni najvise vladali Irskom od nezavisnosti, desnica, nastala podelom Sinn Fein-a.

Fine Gael("Irsko pleme"), nastalo iz krila Majkla Kolinsa, koji se zalozio za dogovor sa Britanijom 1921 i na kraju pobedio, centar-desno

Laburisti i Socijal-Demokrate, levi-centar.

To su glavne stranke u Irskoj.

Tendencija postoji da se stvori stranka krajnje desnice.

Interesantno mi je da citam ovaj topik, jer sam se 31. decembra 2000 zaputio iz Bocvane za Dablin. 

medjutim, kako u Gaborone-u nije postojala irska ambasada (a za put do Preorije trebalo da se vadi i JAR viza), a ja imao UK vizu, krenuh ka Londonu sa idejom da cu to ovde da zavrsim. 

Otisao do ambasade u Brompton Rd-u 3. Januara sa svojim YU pasosem, BW boravkom i UK turistickom vizom i Irci me otkace samo tako 😂 (rekli da ce potrajati nekih 8 nedelja, a ja imao intervjue za posao sledece nedelje)… 

i evo me u UK pune 24 godine, prvi put stigao do Dablina (sa vizom dobijenom za samo nedelju dana) tek neke 2007.

Spomenik Molly Malone, legenda o njoj je simbol Dablina, pesma o njoj je nezvanicna himna Dablina

1000005986.jpg

Moli je po predanju bila ribarska cerka i zena ali je verovatno istorijski utemeljenije da je bila izuzetno siromasna devojka koja je umrla mlada dok se borila na sve nacine da prezivi, ukljucujuci prostituciju.

Molly Malone

In Dublin's fair city
Where the girls are so pretty
I first set my eyes on sweet Molly Malone
As she wheeled her wheel-barrow
Through streets broad and narrow
Crying, "Cockles and mussels, alive, alive, oh!"

Alive, alive, oh
Alive, alive, oh
Crying "Cockles and mussels, alive, alive, oh"

She was a fishmonger
And sure 'twas no wonder
For so were her father and mother before
And they both wheeled their barrows

Alive, alive, oh
Alive, alive, oh
Crying "cockles and mussels, alive, alive, oh"

She died of a fever
And no one could save her
And that was the end of sweet Molly Malone
But her ghost wheels her barrow

Alive, alive, oh
Alive, alive, oh

Alive, alive, oh
Alive, alive, oh

Kako Dablin bez Guinness-a, mislim da je stara pivara na UN listi svetske kulturne bastine

1000006028.jpg

1000006032.jpg

1000006036.jpg

PS

Mislim da je Pancevacka pivara(Vajfert) slicne godine osnivanja, sredina XVIII veka, ali pancevacka u rusevinama i spaljena.

Edited by Emerald

Dublin Castle

Normani ga sagradise, u XIII veku, kao sto su njihovi rodjaci Vikinzi osnovali Dablin. Bio je simbol engleske uprave nad Irskom.

1000006057.jpg

Oko Dablinskog dvorca svasta nesto,

1000006056.jpg

Levo je "Gradska kuca", kada se slavi St. Patrick day, ovuda ide povorka.

Duh Molly Malone, luta ovim ulicama

1000006059.jpg

Ovo stavljam jer je cest slucaj u Dablinu da stoje ove zastave, vise nego li EU.

On 31. 1. 2025. at 19:38, jms_uk said:

Interesantno mi je da citam ovaj topik, jer sam se 31. decembra 2000 zaputio iz Bocvane za Dablin. 

medjutim, kako u Gaborone-u nije postojala irska ambasada (a za put do Preorije trebalo da se vadi i JAR viza), a ja imao UK vizu, krenuh ka Londonu sa idejom da cu to ovde da zavrsim. 

Otisao do ambasade u Brompton Rd-u 3. Januara sa svojim YU pasosem, BW boravkom i UK turistickom vizom i Irci me otkace samo tako 😂 (rekli da ce potrajati nekih 8 nedelja, a ja imao intervjue za posao sledece nedelje)… 

i evo me u UK pune 24 godine, prvi put stigao do Dablina (sa vizom dobijenom za samo nedelju dana) tek neke 2007.

Izvini sto te citiram ali mi se lepo nastavlja moja problematika a moze biti i da ces mi ti ponajpre odgovoriti:D. Elem, razmisljamo se supruga i ja krajem leta da turisticki posetimo Republiku Irsku pa gledamo opcije. Dosta letova ide preko Londona (ne samo do/iz Dablina nego i do drugih mesta u Irskoj sto bi nam i odgovaralo ako bi hteli da obidjemo malo vise ostrva) ali mi nije jasno da li sa srpskim pasosem (i irskom turistickom vizom) treba UK tranzitna viza ako se ima konekcija preko aerodroma Heathrow, dosta kontradiktorne informacije nailazim ovako na blic sto sam gledao - pominje se neka Direct Airside Transit Visa (DATV). Da li zna mozda neko od PPP Britanaca ili Iraca? Ne bih se cimao da to vadim ako ne mora, imajuci u vidu koja je procedura iz Srbije za UK vizu (duzina cekanja, nedostupnost pasosa), imali smo oboje par UK viza i svaki put mi presedne ta procedura kod nas, radije bih u tom slucaju gledao konekcije koje idu preko EU zemalja (ako uopste ima jeftinih alternativa).