March 24Mar 24 Putem čula mirisa može da se proveri da li smo biološki match ili mismatch putem nečega što se zove histokompatibilnost. Geni koji kodiraju MHC (major histocompatibility complex) klasa 2 protein su među najvarijabilnijima u našem genomu. Što su više različite verzije ovih gena, bolje ćemo mirisati jedno drugom. To je evoluciona adaptacija da bi bilo manje smrti od infekcija i određenih vrsta kancera. Pošto je MHC class 2 odgovoran za aktivaciju imuno ćelija kao što su Natural Killer ćelije, koje ako prepoznaju ćeliju sa MHC 2 proteinom koji joj se ne sviđa narede joj da se uništi da bi sprečile infekcije i rak.Imajući to u vidu, jel vam se nekad desilo da ste odbili partnerku ili partnera usled neprijatnog mirisa?
March 26Mar 26 On 24. 3. 2026. at 10:38, eumeswil said:Što su više različite verzije ovih gena, bolje ćemo mirisati jedno drugom.Da li ovo implicira da "najgore" (u smislu seksualne odbojnosti, ako dobro shvatam temu) mirišemo sami sebi (ili nam recimo blizanac miriše gore od bilo koga drugog)?
March 26Mar 26 1 hour ago, papapavle said:Da li ovo implicira da "najgore" (u smislu seksualne odbojnosti, ako dobro shvatam temu) mirišemo sami sebi (ili nam recimo blizanac miriše gore od bilo koga drugog)?Pa verovatno ali u tom seksualnom smislu, ne inace. Meni ne smeta moj miris al ne bih bas prcao samog sebe.
March 26Mar 26 On 24. 3. 2026. at 18:38, eumeswil said:Putem čula mirisa može da se proveri da li smo biološki match ili mismatch putem nečega što se zove histokompatibilnost. Geni koji kodiraju MHC (major histocompatibility complex) klasa 2 protein su među najvarijabilnijima u našem genomu. Što su više različite verzije ovih gena, bolje ćemo mirisati jedno drugom. To je evoluciona adaptacija da bi bilo manje smrti od infekcija i određenih vrsta kancera. Pošto je MHC class 2 odgovoran za aktivaciju imuno ćelija kao što su Natural Killer ćelije, koje ako prepoznaju ćeliju sa MHC 2 proteinom koji joj se ne sviđa narede joj da se uništi da bi sprečile infekcije i rak.Imajući to u vidu, jel vam se nekad desilo da ste odbili partnerku ili partnera usled neprijatnog mirisa? Meni bukvalno određuje, odnosno odbija. Apsolutno neko može da se sredi ne znam kako, ali to....😳S druge strane, sklona sam zavisnosti od nečijeg mirisa 😍