February 16Feb 16 Da li se slažete sa ovog kritikom modernog načina življenja nemačkog edukatora Kurta Kana koja je više nego aktuelna i danas? I to ne samo mladih već i ljudi svih životnih dobi.https://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_HahnDuring his lifetime, Hahn summarised his beliefs about the younger generation at the time into six key points, describing them as the Six Declines of Modern Youth:[13][14][15][16]Decline of Fitness due to modern methods of locomotion;Decline of Initiative and Enterprise due to the widespread disease of spectatoritis (i.e. "excessive indulgence in forms of amusement in which one is a passive spectator rather than an active participant");[17]Decline of Memory and Imagination due to the confused restlessness of modern life;Decline of Skill and Care due to the weakened tradition of craftsmanship;Decline of Self-discipline due to the ever-present availability of stimulants and tranquillisers;Decline of Compassion due to the unseemly haste with which modern life is conducted or, as William Temple called it, "spiritual death".Hahn also proposed four solutions to these problems, all of which manifested themselves in a variety of ways at Salem, Gordonstoun, Atlantic College, and with Outward Bound:Fitness Training (e.g., to compete with oneself in physical fitness; in so doing, train the discipline and determination of the mind through the body);Expeditions (e.g., via sea or land, to engage in long, challenging endurance tasks);Projects (e.g., involving crafts and manual skills);Rescue Service (e.g., surf lifesaving, fire fighting, first aid).
February 16Feb 16 Zanimljivo, na prvo čitanje sam mislio da je Kurt Hahn naš savremenik, a čovek umro 1974. Inače se slažem sa velikom većinom rešenja koja je opisao. Odlazak u prirodu, plivanje, kurs prve pomoći zaista odvoji od telefona efektivno i na duži period.
February 16Feb 16 Gen Z pri alfi i Alfa su prilicno aktivne i jakog karaktera. Bice od njih nesto za razliku od gen blize milenijcima. Stariji gen Z i rani milenijci su sjebani, lost in translation, najdepresivniji. Svake generacije vuku odstupanja, valjda je to normalno. Ja sam odisevljena ovim novim klincima i to svuda. Jaki, cvrstog karaktera, nisu toliko vezani za mreze, fizicki sjajni.... Rodjeni za lopatu i kamion a kodiranje u malom prstu
February 18Feb 18 Generational Blame: A Brief HistoryA fascinating look at the phenomenon and recurring theme throughout history of every generation blaming the younger generation.https://arapahoelibraries.org/blogs/post/generational-blame-a-brief-history/Ovo je svevremenska priča
February 22Feb 22 The U.S. spent $30 billion to ditch textbooks for laptops and tablets: The result is the first generation less cognitively capable than their parentshttps://fortune.com/2026/02/21/laptops-tablets-schools-gen-z-less-cognitively-capable-parents-first-time-cellphone-bans-standardized-test-scores/
April 7Apr 7 ima stereotipa ofc al je dosta toga i ubodeno, uz sjajne crtežeima i za milenijalce, al nisam odgledao
April 8Apr 8 Ja poceo da gledam za milenijalce al jbg, ovo je za USA, neke stvari su totalno unrelatable za mene.
April 8Apr 8 Malo su preterali ali barem u mom bubble ekipa rodjenih 90tih je zaista pre svega ekonomski sjebana + korona u peek vremenu za parenje.Vidi se to i na prijavama za posao. Retko ko sastavi 2 godine u istoj firmi.
April 8Apr 8 9 hours ago, kud u maglu Simoviću said:ima stereotipa ofc al je dosta toga i ubodeno, uz sjajne crteželatch key 🥰🥰🥰(bukvalno su naveli primer kad sam ja imala toliko godina te godine)Super je video, malo njanjav ko da su ga milenijci pravili božemeprosti, delovi primenjiviji za USA parče globusa, ali zapravo u dobroj meri tačan.
April 8Apr 8 kada se rakurs dovoljno uzdigne, sve to na šta se odnosi teza da je primenljivo samo za usa jasno je vidljivo da su(smo) svi u istom sosubez obzira da li neko živi u vlasotincu ili viskonsinunaravno ako se ograničimo na ono što nazivamo zapadnom kulturom kojoj i mi i stanovnici američkog kontinenta pripadamo
April 17Apr 17 On 8. 4. 2026. at 10:51, Shan Jan said:Ja poceo da gledam za milenijalce al jbg, ovo je za USA, neke stvari su totalno unrelatable za mene.Milenijalac tvrdi da je poseban
April 17Apr 17 On 16. 2. 2026. at 21:18, mustang said:Gen Z pri alfi i Alfa su prilicno aktivne i jakog karaktera. Bice od njih nesto za razliku od gen blize milenijcima. Stariji gen Z i rani milenijci su sjebani, lost in translation, najdepresivniji.Svake generacije vuku odstupanja, valjda je to normalno.Ja sam odisevljena ovim novim klincima i to svuda. Jaki, cvrstog karaktera, nisu toliko vezani za mreze, fizicki sjajni.... Rodjeni za lopatu i kamion a kodiranje u malom prstuNišta od ovoga nije tačno, izuzev, naravno, ličnog oduševljenja.