Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Prastajte ako ima tema, ako sam corav mergujte pliz, nasao sam samo Canadian rockies a treba mi za neke druge delove.

U Montrealu sam od danas do kraja meseca. Sta predlazete da radim? Veceras idem na Makartnijev koncert, sutra rentam auto i idem na dan u Quebec City ali sem toga sam vezan za Montreal i nemam nikakav plan

Video sam da je L. Cohen sahranjen ovde negde, to groblje cu definitivno da posetim

Onaj Habitat 67 mi je zanimljiv, to cu overiti. Tako neke stvari me zanimaju sto se tice artitekture.

Da li ima smisla otici do Otave na dan?

Da li neko od kanadskih forumasa zivi blizu? Mozemo na pivo.

Neke preporuke za klopu i da li poutine ima smisla? Jeo sam samo jednom u Berlinu i bio mi je prejak i gadan bas.

Aj zivi bili drugari

Poutine u Montrealu je original i vazi za najbolji usvijet. Ne znam kakav je u Berlinu ali ako nije your cuppa tea nemoj siliti. Takodje Montreal bagels su cuveni, mada meni bagel k'o bagel.
Stari grad u Montrealu je zanimljiv arhitektonski (ne toliko kao stari grad Quebec City, ali vredi). Tu ima i dosta muzeja koji su zanimljivi za pogledati, takodje restorani i pabovi ali su uglavnom skuplji nego drugde / za turiste. St.Catherine East ima shopping i takoto (moja gospoDZa obozava), St,Dennis ima interesantne pabove i microbreweries (ja obozavam), ugao ova dva je univerzitetska cetvrt. Lepi su im parkovi. Javni prevoz im je funkcionalan i convenient za saobracanje po gradu (doduse imali su sad skoro neki strajk, ne znam da li je to vec reseno).
Doduse, ja sam tu uglavnom bivao u leto / ranu jesen, Montreal je znacajno hladniji i sa vise padavina od Toronta tokom zime - a ovo sad je vec pocetak zime ovde - tako da ne znam kako to sve izgleda u ovo doba godine.

EDIP:

Zaboravih za Otavu - stajaznam, Otava je mnogo manja u odnosu na Montreal i Toronto. Ima Parliament Hill (zgrade Parlamenta obviously, i grob neznanog junaka u blizini). Par stvarno dobrih muzeja (muzej civilizacije preko reke u Gatineu QC, muzej vojnie istorije if you're into that kind of a thing, avijacije...) ali arhitektonski i gastronomski nije ni blizu Montrealu.

Edited by Radoye

Za Montreal ne znam ali mogu preporuciti (ili potvrditi, okoliko vec znas) u Quebec City - obavezna setnja i provedeno neko vreme u i oko citadele, Fontenac dvorac, ima veliki i prelep park tu u blizini gde je i port ukoliko volis(te) te picturesque prizore i arhitekturu, imacete u cemu da uzivate, pogotovo predvece, u sumrak. Takodje tu u old town-u ima gomila dobrih restorana i barova, jos uvek se secam jednog od njih gde nikad bolje nisam jeo i pio vrhunsko pivo (makar na tlu NA) - dok sam jecao u suzama gledajuci kako nas Dragic i Prepelic resavaju u finalu Euro2017...

Da, Quebec City je prelep, najevropskiji grad u S. Americi. Vredi se provozati i brodom / trajektom preko reke u Levi, ako nizbogcega drugug ono da se vidi grad sa druge strane, kad se smrke spektakularno je. Ali trebace ti vise od jednog dana za ovde, barem produzeni vikend...

• 2 weeks later...
  • Author
On 18. 11. 2025. at 17:56, Radoye said:

Poutine u Montrealu je original i vazi za najbolji usvijet. Ne znam kakav je u Berlinu ali ako nije your cuppa tea nemoj siliti.

Upropaštavao sam se od Zelenskogtm. Najviše u La Banquise https://labanquise.com/en/

Mesto koje radi 00-24, nekad se (uglavnom vikendom) čeka i po 30-40 minuta ispred po hladnoći. Ljubazno osoblje, kul atmosfera. Imaju dvadesetak vrsti poutina, najviše sam jeo classical (pomfrit, sir i preliv) i scooby (sve to plus mlevena junetina, pohovani pickles i slanina). Fantazija, krompir svež, hrskav. Čak i ne pada teško na želudac, ono što sam jeo u Berlinu mi je kao kamen stajalo ceo dan.

Jedne večeri su me dva drugara vodila u Liverpool House https://liverpoolhouse.ca/

Kažu, po njihovom mišljenju jedan od najboljih restorana u Montrealu. Oni časte sve, pogledam cene, malo mi neprijatno, ali ajde kad su već insistirali, da se ne ustežem. Tartar (seckani, ne mleveni), ostrige iz Mejna i Nju Brunsvika i pasta sa jastogom. 6-7 piva, dve čaše vina, neka piletina i biftek, oko 250 evra. Svako jelo skoro savršeno. Kažu da ima posebna soba sa VIPs i da su tu često jeli Obama i Trudo, dok je Obama bio predsednik lolol

Na bulevaru Saint-Laurent, jedna od najkul ulica sa gomilom alternativnih barova, second hand butika i kućom u kojoj je živeo Leonard Koen ima dva epska mesta za ne propustiti:

1) https://schwartzsdeli.com/

Postoji već oko sto godina, nisam bio u Katz deliju u Njujorku ali kapiram da je sličan vajb. Spolja u izlozima stoje komadi dimljenog mesa, samo to vidiš i zamagljene prozore. Unutra puno kao da dele džabe. Specijalitet sendvič od smoked meat, meso se topi u ustima. Ambijent autentičan, prava ekipa, zidovi skroz ukrašeni nekim nagradama, priznanjima, člancima iz novina itd

2) Cinema L'Amour https://en.wikipedia.org/wiki/Cin%C3%A9ma_L%27Amour

Kažu poslednji old skul erotski bioskop u Kanadi. Stvarno je relikt nekih davnijih vremena jer prvo kad udješ vidiš nekoliko polica sa DVD i CDovima erotskih filmova, pa ti radnica ispriča ukratko istorijat bioskopa i onda ako želiš možeš da platiš kartu za ulazak u salu (20 kanadskih dolara). U tom bioskopu je, dok još nije promenio namenu i postao erotski, pretučen Hari Hudini i neko vreme nakon toga umro od posledica udaraca u stomak. Sala je kao iz nekog filma Tsai Ming-lianga, ogromno platno na kojem u loop idu erotski filmovi iz 80ih i 90ih, ima oko 350 mesta, dva crvena fenjera sa jako suptilnim svetlom sa leve i desne strane sale, a unutra možda dvadesetak ljudi - ekipa spektakl. Jedan lik se na svakih pola minuta okreće ka vratima od sale da proveri ko nov ulazi u prostor, nekoliko ljudi ide stalno gore dole, do platna pa nazad do vrha, neki sede u jaknama i bulje u platno.

https://botabota.ca/en/

Spa na brodu. 50 evra 4 sata boravka. Dobiješ bade mantil i peškir i imaš pristup celom brodu i bašti na kopnu. Svaki sprat ima jedan hot tub napolju i po jednu saunu unutra. Išao sam sa dva prijatelja sa festivala. Sa broda je do jaja pogled na Habitat 67 https://en.wikipedia.org/wiki/Habitat_67 i na jednu ogromnu impozantnu zgradu u kojoj su valjda bili silosi za žito. To sa jedne strane taj industrijski deo a sa druge strane stari deo Montreala i u pozadini downtown. Kapiram da je još bolje dok pada sneg na ceo taj ugođaj. U bašti ima nekoliko soba za chill sa ležaljkama a na samom brodu i soba za meditaciju u kojoj stalno ide tema iz twin peaks u loopu, dosta tiho.

https://www.foufouneselectriques.com/

ovaj bar je ono klasično pank rokersko mesto, ništa posebno i čak pomalo prevaziđeno, više je kao vremenska kapsula. ono fazon zamalo da sretnem sebe od pre 20 godina. međutim ono što je zanimljivo je da je tu svirala Nirvana 1991. pa ako neki hodočasnik želi da overi

https://www.setlist.fm/setlist/nirvana/1991/les-foufounes-electriques-montreal-qc-canada-5bd67f48.html

Mount Royal je do jaja, pogotovu pogled sa vidikovca na downtown, ali kapiram da je leti još lepše. Nije mnogo padao sneg ali su već staze za hiking bile prekrivene utabanim snegom i ledom i ono što mi je fascinantno je koliko ljudi džogira po ledu, ne razumem kako jbt, na mestima gde ja jedva hodam. Sa druge strane brda, kontra od vidikovca je veliko groblje na kojem je i L. Cohen. Ko voli da obilazi groblja puna preporuka, baš je ogromno i na padini je, impozantno.

Uniburger neki njihov lanac brze hrane, poprilično ukusan za te standarde.

Hotel mi je bio na 3 minuta peške od Chinatowna tako da sam se skoro svaki dan upropaštavao tamo od dumplinga, nudli i vijetnamskih supa.

Ima dosta metro stanica u brutalističkom fazonu, pogotovu u onom delu gde u kom je olimpijski stadion

instagram.com/hadio514/

Vintage radnja u kojoj sam nakupovao nekoliko onih džiberskih šljaštećih dukseva, sad sam u toj fazi. Jeftino dosta jer je bio black friday za vikend

Sad mi se ide za Montreal (a onda za Quebec City)!

• 4 months later...

Posetio bih rodjake u Kanadi. Koliko se ceka na dobijanje turisticke vize u Srbiji? Vidim na netu neke lude price, od 2-3 nedelje do godinu dana cekanja gospode

ja sam letos cekao oko 45 dana.