Posted Wednesday at 09:462 days Nisam pronasao ovu temu pa je sam otvaram. Drugu polovinu avgusta provodim u ovom delu Spanije, Bilbao, San Sebastian, Pamplona. Vredi li skoknuti i do Santandera ili Burgosa iako tehnicki nisu Baskija? Mogu neke preporuke i iskustva? Gde jesti, sta videti osim Gugenhajma? Da li su temperature humanije?Unapred hvala!
Wednesday at 14:202 days Iako na slikama izgleda fenomenalno, kao neka juzna Irska, daleko je Galicija, treba proci celu Kantabriju i Asturiju, a po mogucstvu se i zadrzati u njima malo. Zapravo cela ta atlantska obala Spanije deluje jako lepo, a iz aviona kad se priblizavao Bilbau po lepom danu, imao sam utisak kao da je dole neki the Shire. Ja sam bio u Bilbau i Vitoriji, ali davno i stvarno nemam da preporucim nista sto svaki turista svakako nece obici. Kao neko ko je bio prilicno fasciniran gotovo savrsenom bilingvalnoscu Barselone, nerviralo me je sto u Bilbau nisam cuo ni rec baskijskog. Od atrakcija u Vitoriji sam video sa ulice Pedju Drobnjaka koji je tada tamo igrao. Stajao na svojoj terasi jako zamisljen. Posto je to bilo par nedelja posle crnogorskog referenduma, moja je teorija bila da razmislja za koga da igra :)
Wednesday at 14:382 days Author Galiciju sam vec obisao pre 10ak godina, a ovde se spustam direktno u Bilbao i rentiram auto.
Thursday at 06:271 day I ja sam gledala Baskiju za ovu godinu, makar za kratko San Sebastijan i Bilbao. Ali otpalo je za sada.Cekam da vidim fotografije . Edited Thursday at 06:291 day by Moonwalker
Thursday at 07:321 day Author 9 hours ago, Delija67 said:U San Sebastijanu imas dvocifren broj restorana sa miselinovim zvezdicamaTo znam. Region j kulinarski raj. Zato me i zanima ako neko zna gde da se jede onako kako treba bez da ostavljam bubreg kao zalog za nepredvidjeni racun.1 hour ago, Moonwalker said:I ja sam gledala Baskiju za ovu godinu, makar za kratko San Sebastijan i Bilbao. Ali otpalo je za sada.Cekam da vidim fotografije .Ja odgadjao vec 5/6 godina i na kraju prelomio. Ne mogu u krs smestaj, a onaj koji meni odgovara u avgustu uvek papren. Par puta hteo tako na kratko u prolece ali mi bilo zao da ne vidim temeljno sve za 20ak dana. Nadam se da su temperature humane i da cene restorana ne prate cene hotela od kojih mi jos place godisnji budzet.Bice slika
Thursday at 13:511 day Ja sam bila prosle godine, druga polovina jula. Isto bili kolima, provezli se sa raznim stajanjima od granice sa Francuskom pa do Comillas na zapadu. U Bilbau smo bili 3 dana cini mi se. Dosta povoljnije je bilo tamo iznajmiti stan, a moze se naci bas sarmantnih mesta, pa se moze sedeti sa lokalcima u baru odmah iza ugla. Za sam Bilbao kola u sustini ne trebaju, grad nije velik, ako si negde u centru sve se moze sto peske, sto tramvajem. Ima jako dobru atmosferu, bez previse prlagodjavanja turistima, deluje dosta autentican u svom svakodnevnom zivljenju, cak i u najcentralnijim delovima grada. Temperature su vise nego prijatne, zato smo tamo i isli proslog leta. 25-26, pa cak nekih dana 28-29! Na 29 su se svi zalili na globalno zagrevanje posto to ne biva inace... Osim Gugenhajma nema previse atrakcija koje se bas moraju videti. Ima zicara koja vodi na vrh obliznjeg brda, sto nama nije bilo preterano interesantno. Mi smo isli brodom do usca u okean, i to nam se svidelo. Grad je nekada bio cisto lucki i dosta tog industrijskog naselja se vidi uz put. Na samom uscu je Portugalete, moze se tu izaci, tu je hrana vise morska, rucati sa pogledom na Vizcaya most, pa ili brodom ili javnim prevozom vratiti za Bilbao. Kultura pinchos-a je dosta jaka u Bilbau i neki barovi samo to i sluze- vino i pinchos. Pinchos bi bili baskijska varijanta tapasa, male zakuske najrazlicitije vrste, uglavnom vise stvari ubodeno na dugacku cackalicu. Jednom kada ljudi izadju sa posla nemoguce je uci u najpopularnije barove. Moze se i samo stajati za sankom, unutra ili napolju. Nisu skupi, ali se do kraja veceri nakupi... Mi smo sa dvoje dece koja bas nisu godina da idu po barovima. Ili bolje receno gube strpljenje nakon nekog vremena i taj divni smek pijuckanja vina ubrzo postane nemoguc. Ako imate slicnih ogranicenja, pinchos se mogu u bilo kom periodu dana jesti i na pijaci- La Ribera je lepa pijaca u centru, ja uvek volim da obidjem pijace. Covek bi mozda ocekivao morsku hranu tamo, ali u samom Bilbau je kuhinja vise spansko kontinentalna, zasnovana na mesu. Ako zelis, kad budem imala vise vremena mogu da iskopam par restorana... Iz Bilbaa kolima se moze stici do raznih mesta. Gaztelugantxe, Gernika, Altamira, plaze ka zapadu. Mi smo proveli par dana u Bermeu i par na Playa de Usil koje smo koristili kao baze. Ima jako puno vrhunskih restorana sa miselin zvezdicama okolo, ja sam se probala bas informisati i napravila sebi spisak u zelji da bar u neki odemo, ali na kraju ni u jedan takav nismo isli- neki su bili zatvoreni kada smo prolazili, neki ne primaju decu, neki su insistirali da deca isto moraju da naruce tasting menu za tri cifre eura... itd. Mogu da prosledim listu onoga sto je meni zvucalo da vredi (regionalno, originalno, ne samo izvikano), mozda vi budete bili bolje srece...
Thursday at 15:241 day Author @Hubris Svaka cast, to mi treba. Ajde kad budes imala vremena iskopaj tu listu restorana a i preporuku za neko mesto s pinchosima gde nije previse guzva i hajp.Niste bili u San Sebastijanu?