Posted Thursday at 11:472 days Popular Post Izabrao sam naslov sa ovom rock and roll frazom jer je za moju generaciju u retorickom smislu ona bila sinonim za kontroverzu, za onog nesrecnika na Prokrustovoj postelji kojem noge uvek vise ili ne dobacuju do kraja postelje, za dugajliju s klempavim usima koji "izbija oci" na svakoj slici sa izrazom lica kao da bi dao jedno omanje bogatstvo da bar na jednoj slici bude u senci drugih a ne geodetski stub od kojeg se meri i pokazuje gde je ko na slici, za "cigansko" sunce koje probija kroz rupu u oblacima istovremeno dok tebe dole na ulici siba biblijski pljusak. Krace receno, izabrao sam ovaj naslov jer ce na ovom topiku da se pise o fudbalskom klubu Crvena Zvezda koji je hodajuca kontroverza, o kojem se uglavnom moze ili sme pisati samo sa zadrskom jer ako ga samo hvalis ili ga samo kudis dobijes politicku, vrednosnu pa cak i ljudsku legitimaciju, koji je dominantniji u odnosu na domacu konkurenciju i vise nego sto je bio dok je osvajao Kup Sampiona a svoju dominaciju demonstrira pred nikad manjim brojem navijaca, klubu koji je iz brojnih razloga dosao u situaciju da za njega ne postoji Aristotelov zlatni presek. U tom limbu izmedju Terziceve samohvale o poslovno-sportskoj politici koja ce se izucavati na svim svetskim univerzitetima i Vuciceve miljenice koja je sve postigla politickom protekcijom, izmedju 1:5 protiv Monaka i 5:1 protiv Stutgarta, obitava i takmici se jedan klub koji sedi na onoj proverbijalnoj "nicijoj grani" nemocan da se sa nje spusti a da ne tresne o zemlju ali takodje i da dohvati prvu sledecu granu i krene uvis.Od koje kontroverze uopste krenuti u nabrajanje? Mozda od ove poslednje, da klub koji je upravo proslavio petu duplu krunu zaredom, sto nikada nikome nije uspelo ni u ovoj ni u bivsoj zemlji, titulu proslavlja pred polupraznim stadionom iako je ulaz bio slobodan. OK, Zvezdina publika sa bocnih tribina nikad nije bila zadovoljna samo rezultatom i umela je da proglasi za dunstere i igrace kao sto su Vlada Jugovic, Darko Pancev ili Robert Prosinecki, da zvizdi i bogoradi Dejanu Savicevicu kad ga "uhvati primicac", a mi smo ovog proleca igrali fudbal ispod svakog nivoa fudbalske estetike, ali sama cinjenica da u Srbiji nije moglo da se nadje 40 hiljada ljudi da proseta do stadiona s otvorenim vratima da makar na minut aplauzom isprati novi rekord za istorijske udzbenike i posle ode kuci da se ne smara, dovoljno govori o tome koliko su kompatibilni pojmovi dominacije i devalvacije kad ovo drugo proizlazi iz ovog prvog. Usli smo u fazu kad se oko Zvezdinih rezultata podrazumeva i nikad vidjeno a u sportu kad se nesto unapred podrazumeva to istovremeno negira i jednu od kljucnih osobina sporta, takmicarsku neizvesnost i strast koja iz nje proistice. Naravno, ljudi ce uvek nalaziti izgovore u Terzicu, Mrkeli, Vucicu, ovome ili onome ali sustina je da je stvar u tome da je Zvezdin "bolji zivot" olicen u kultnim stihovima Dade Topica "ja hocu zivot, bolji zivot, da ga zgrabim poput tigra" doveo do toga da je taj zagrljaj tigra ugusio i percepciju Zvezdine klase koliko i konkurenciju u Srbiji.Ili mozda krenuti od poslovne kontroverze, da klub koji nikad nije bio bogatiji, nikad nije vise zaradjivao i nikad skuplje igrace nije izvodio na teren sve vise i vise duguje i dosao je na dug velicine 81 miliona. Eto necega sto Terzic nece preporuciti za izucavanje na svim svetskim univerzitetima, koliko god izvodio verbalne akrobacije sa razlikama izmedju realnog i knjigovodstvenog duga i podizanju vrednosti kluba do mere da se taj enormni dug ne odrzava na poslovanje kluba vise od proverbijalnog kamencica u cipeli koji treba da nas podseti da nikad zelenija trava u nasoj dolini ima i neke coskove na travnjaku koji su debelo pozuteli. No, i mi koji nismo izucavali ekonomiju na prestiznim svetskim univerzitetima na kojima se izucava "Terzicev projekat" ako ne znamo da nam taj dug visi kao Damoklov mac nad glavom makar osecamo zebnju da ova Zvezdina dominacija visi o jos tanjem koncu nego taj prokleti mac i da Zvezda ne bi bila prvi klub u Srbiji koji se posle odlaska Terzica na skolovanje u inostranstvu da se ne bi skolovao u Zabeli pretvorio u pustos. A to je takodje i jedan od razloga prazne istocne tribine, ljudima koji vole ovaj klub decenijama verovatno je tesko da preko puta u lozi na zapadnoj tribini gledaju poverioca Kostadina, kratko osisanog, polupismenog i jedva skolovanog mladog gospodina koji je u tu ulogu poverioca dosao samo i iskljucivo zato sto mu je tata generalni direktor Zvezde.Sva ta otuzna slika oko kluba-slavljenika baca zavesu preko onih nekoliko dobrih stvari koje jesu za pohvalu i ticu se strucnog rada i profesionalnog kadra oko igraca. Kako god da je ova dominacija dosla Zvezda je iskoristila izmedju ostalog i za to da se klub u profesionalnom smislu podigne na nivo koji je do juce bio nezamisliv za Srbiju. Igracki kadar je toliko superioran u svakom smislu da smo dozvolili sebi luksuz da rezemo troskove i prodajemo najbolje igrace u polusezoni jer je titula vec tada bila osvojena, samo ove sezone smo izbacili i poslali u jake lige Nedeljkovica, Mimovica i Djigu, za Maksimovica vec postoji lista cekanja bogatih klubova a dolazi jos klinaca za njima poput Milosavljevica, Stojkovica i Kostova koji su tek zapoceli juniorski status. Sta god mi mislili o pojedinim fazama sezone, u klubu se ocigledno radi planski sto se vidi po tome da neki igraci nisu na prodaju, da se u svakoj liniji tima forsira po jedan iskusniji ili domaci ili strani igrac sa posebnim performansama koji treba da drzi kicmu ekipe (u ovoj sezoni Spajic, Krunic, Ivanic i Ndiaje), da nam se jos nije desilo da igrac ode za manje novca od onog za kojeg smo ga kupili, da smo na trzistu poceli da gledamo i dovodimo igrace za koje su zainteresovani i klubovi iz drugog evropskog razreda, da su nam igraci fizicki i trkacki spremljeni tako da su bar za jednu klasu iznad domace lige, da sve u svemu nas igracki kadar nimalo ne lici na standarde srpskog fudbala. Ako zanemarimo plej-of koji smo odigrali sa "sarenim" kadrom kako bismo ustedeli na platama i zaradili od prodaja mi smo ove sezone bili dominantniji vise nego ikada ranije. Peak te dominacije je bio u onom derbiju na JNA posle kojeg je maltene citavoj fudbalskoj javnosti, ukljucujuci i zvezdasku, puklo pred ocima da stvari u srpskom fudbalu idu u nezeljenom pravcu i da nesto drasticno mora da se menja jer se na toj utakmici iluzija o "vecitima" kao timovima slicnog kvaliteta, nastala posle nekoliko tesnih derbija koji rezultatom nisu ispratili desavanja na terenu, rasprsila kao sapunica.Po najavama bi ova sezona koja tek treba da zapocne trebalo da izgleda kao copy-paste prethodne. Dolazi period posebne mobilizacije kluba jer Zvezda zivi od toga da igra u grupnoj fazi LS ili LE i to je jedna od dve stvari koje je zanimaju. Druga je titula, za koju je vec sada izuzetno tesko verovati da moze da ode u necije druge ruke. Po tome koliko smo trenutno aktivni na trzistu prilicno je jasno da bismo vec sredinom sledeceg meseca trebalo da imamo kompletiran tim jer je najavljeno da niko bitan iz postojeceg kadra ne moze da ide do kraja kvalifikacija, dovedena su prva dva stopera, za par dana doci ce i novi/stari golman, a vrlo smo blizu da pazarimo dva beka, jos jednog stopera i jedno desno krilo. Gleda se mnogo igraca, neki igraci i klubovi su vec kontaktirani, oko nekih igraca pregovori su vec poceli. Tim ce biti koncipiran identicno onome koji je igrao LS, samo sto ce na pozicijama pivot igraca biti zamenjen golman i Spajic Veljkovicem, Krunic, Ivanic i Ndiaje ostaju kao referentna tacka u prednjim linijama tima.Ostaje pitanje trenera ali, koliko znam, to pitanje se postavlja samo u javnosti a za klub uopste nije tema. Milojevic ce sigurno voditi tim na pripreme i odradice kvalifikacije jer je pokazao da to bolje radi od svih njegovih prethodnika. Da li je on trener za nas ili nije ne znam, znam samo da kad jednom prerastemo Milojevica prerascemo i ovu ad hoc politiku da nije bitno kako klub igra u ostatku sezone ako odigra dobro i kvalifikuje se za evropska takmicenja. Za sada takvih ideja i planova nema, pokusali smo sa Baharom one godine kad smo direktno isli u grupnu fazu i to se nije dobro zavrsilo. Bice potrebno vreme da se ponovo usudimo na takav korak.O utiscima, ponasanju i fantazijama o tome da li je moglo i moze bolje ne bih jer je to preduga rasprava za ionako predugacak pocetni post. Bolje i losije su relativne kategorije i ostace takve sve dok se ne realizuju da bi mogle biti merene i uporedjivane, do tada je to rasprava bez kraja i konca. Koliko je ovakva Zvezda i pored ocigledne superiornosti u maltene svim fudbalskim kategorijama tesko prihvatljiva za zeludac dovoljno govori to sto tradicionalni otvarac ovih topika i najstariji forumski navijac Zvezde nije hteo da se bakce time pa sam ja morao da potrosim skoro sat vremena svog zivota da sve ovo nadrobim. Moja procena je da cemo, ako se vratim na metaforu iz prvog pasusa, nastaviti da jasemo istu onu granu na kojoj smo sedeli i ove sezone i zavidljivo gledamo u prvu sledecu koju trenutno ne mozemo da dohvatimo. Da bismo se sa te grane pomerili dosta toga zavisi od nas a ponesto i od drugih.Eto.
Friday at 13:361 day Ove sezone nas ocekuje mnogo tezi put do Evrope, krecemo od drugog kola vec 22. jula, a na "srecu" dovoljno je da prodjemo jedno kolo i da udjemo u najslabije takmicenje Ligu Konferencija.Naravno, ambicije treba da nam budu Liga Sampiona iako nemamo bog zna kakve sanse u istoj. Treba nam dosta pojacanja, moramo i da podmladimo ekipu, da uvedemo neke klince poput Kostova da osete Ligu i seniorski fudbal.Sto se nase lige tice, za ocekivati je da se Partizan malo pojaca ili bar ojaca i da nam napravi neki problem... a sve osim nove titule bi bio neuspeh.Sezona u SLS pocinje vec 19 jula, a nama 22. jula nam pocinje Evropa. Bitni datumiSecond qualifying round: 22/23 & 29/30 July 2025Third qualifying round: 5/6 & 12 August 2025Play-offs: 19/20 & 26/27 August 2025Pocela je prodaja sezonskih karata. https://www.crvenazvezdafk.com/vesti/pocela-prodaja-sezonskih-ulaznicaСЕВЕРОбнови за само 9500 динараКупи за само 11900 динараИСТОКОбнови за само 15500 динараКупи за само 17900 динараЗАПАДОбнови за само 19500 динараКупи за само 21900 динара
Friday at 16:291 day Nije da pratim ali iskreno sam razočaran ako je bilo pola stadiona na proslavi titule. Klub ignorisati I bojkotovati dok ne vrati bilo kakvu autonomiju od mafijaša sa interpolovih poternica a koji su tu u dilu tj pod pokroviteljstvom AV-a o kome da ne trošim reči i u čijem džepu je završio glavni deo od tih 81 miliona duga (prvi put čujem tu cifru). Svako ko ide na stadion i plaća kartu daje legitimitet ovom mafijaškom režimu U klubu I u ovakvoj državi nema te titule I trofeja koji to mogu da legalizuju I amnestiraju, barem u očima ljudi koji istinski žele dobro klubu a ne titule u nepostojećoj konkurenciji da bi drkali drugare grobare da visine. Sportski pozdrav! :)
Friday at 17:251 day Author 52 minutes ago, Mil@n said:Nije da pratim ali...Pocetak recenice za udzbenike. Zivim za trenutak kada ce neko da napise - nije da pratim i tacka. Niko ne prati ali svi imaju "misljenje", samo treba neko da im kaze da ako ne prate onda njihovo "misljenje" kurcu ne vredi i dzaba ga pisu.
Friday at 17:341 day 49 minutes ago, beatakeshi said:Fraza je iskrivljena, ne odgovara originalu.Kao i Zvezda današnjice, dakle potpuno prigodno.
7 hours ago7 hr Ovo od kola krećemo zavisi od nacionalnog koeficijenta, a klupski određuje samo da li smo nosioci?Ako je tako, šta nam rade...