Jump to content

Prokuplje - lice i naličje

Featured Replies

na onom podkastu history cast, juče su izbacili epizodu o topličkom ustanku iz 1917.

pa koga interesuje nek pogleda, ja sam pogledao 1/3 i odlični su

• Author

Prokuplje i Toplica imaju naravno svoje heroje i žrtve i spomen obeležja iz II svetskog rata i vremena NOB, iz ratova devedesetih, iz Balkanskih ratova i I svetskog rata u koje vreme se dogodio i Toplički ustanak.

Centralni gradski trg i park krasi prepoznatljiv spomenik Topličanima poginulim u Balkanskim ratovima, I svetskom ratu i Topličkom ustanku:

Spomenik.jpeg

Gore iza parka, kroz drveće nazire se roze fasada zgrade koja je nekada (u vreme SFRJ) bila sedište prokupačkih komunista. Danas je, pogodite:

Oteto prokleto.jpeg

Edited by Ras

• Author

Na platou neposredno ispred glavnog gradskog trga, plato i trg deli svega par desetina metara i stambena zgrada (od nje je senka na fotografiji) smeštena na samoj glavnoj raskrsnici u centru grada u prizemlju koje je oduvek smeštena apoteka, nalazi se spomen obeležje poginulima u ratovima devedestih godina prošlog veka (autor Dragan Drobnjak) i odmah pored i spomenik Kosti Vojinoviću, jednom od vođa Topličkog ustanka.

Spomenici.jpeg

Edited by Ras

• Author

Uljez

U malom gradu svi se znaju! Nije fraza.

Godinama srećeš i viđaš jedna te ista lica, dok jednog dana godine odsustva ne uzmu danak.

Više na ulici gotovo nikog ne prepoznajem i to je sada potpuno novi svet za mene.

Zimus sam se sa bratom obreo na protestnom okupljanju. Njegov je sin bio sa svojim društvom studenata, a dvoje od njih poznajem od ranije. Stajali smo odvojeno jedni od drugih, brat je u nekom trenutku morao da ode, pa sam u protestnu šetnju krenuo sam. Šetalo se od spomenika u centru, pa do završetka pešačke zone kod solitera na Carini i nazad. Zapravo, to je trasa nekadašnjeg korzoa, kako je to @Baldrick S. ranije primetio.

I tamo na mestu gde je kolona okretala, stajala su ta dva lika na betonskim žardinjerama i počela da dobacuju. Iz kolone su odgovorili na dobacivanje. Verbalna razmena nije bila prostačka i preteća, već više ispitivačka, gde je svako držao svoju stranu i nije bilo stvarne namere da se tuđa teritorija zaista i preuzme.

U tom je žamoru do mene stiglo moguće ime jednog od dvojice izazivača kolone,- D.Ž! Poznato mi ime (blago) problematicnog lika.

U nameri da proverim tačnost onoga što sam čuo, tapnuo sam po ramenu (otkud mi smelost, pitam se) osobu koja je hodala ispred mene: Šta kažu, ko je ono bio?

Muškarac se okrenuo, odmerio me sumnjičavim pogledom i častio kratkim odgovorom koji kao da je pristigao pravo iz ruske literature: Neki građanin!

Edited by Ras

@Ras kako se budila građanska svest😎

Zanimljiv kraj. Sa zapada dopire glas Lea Martina, sa istoka Sabana Bajramovica, a sa juga u prilogu ispod.

Zitoradju cu preskociti D

• Author

Daj, babo glavu!

Kada se naše malo misto posmatra s visine, sa Hisara recimo, uočavaju se dva solitera koji kao kameni međaši označavaju dva kraja pešačke zone.

Na centralnom trgu je tačno naspram parka i spomenika podignut soliter iznad bivše robne kuće Toplica.

20250503_143248~2.jpg

Natpis Toplica još je vidljiv na fasadi zgrade, ali je robnu kuću davno zamenila gomila lokala i svi su prelepili folijama čeonu staklenu površinu, koja je tom prizemlju davala čist, prozračan izgled.

Ulazna vrata bila su takođe od stakla, bez vidno istaknutih oznaka, pa je bilo i

komično i kvarno posmatrati kako bi manje upoznati tragali za vratima ili čak i glavom iznenađeni udarali u staklo!

Edited by Ras

• Author

Seronja

Drugi soliter smešten je na Carini, neposredno u podnožju Hisara:

20250503_141700.jpg

Korišćenje lifta u tom soliteru oduvek je bio pravi horor, posebno dok se, najčešće u mraku, bez svetla prođu ona prva dva sprata rezervisana za poslovni prostor.

Taj je poslovni prostor prekrajanjem izgubio svoju originalnu formu, a jednu od terasa danas krasi bizarni ukras!

20250503_141844.jpg

Ukoliko uveličate fotografiju solitera videćete velike šestougaone prozore, praktično od poda do plafona. U stanovima je iza tih prozora smeštena trpezarija, a pogled odatle je bio izvanredan!

U jednoj od tih trpezarija, kod tetke jeo sam izvanrednu musaku od tikvica začinjenu lovorovim listom!

Za slučaj da vam baš prigusti dok uveče visite u gradu, WC u tetkinom stanu je odmah levo od ulaznih vrata.

Edited by Ras