Jump to content

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

29 minutes ago, dunja said:

Jel to nešto kao porchetta?

Oni ih zovu ciccioli napoletani.

Videla sam i one druge kao nase, zlatnozute kockaste.

Lici na porchettu ali je ovo nekako upzeno pa onda poslagano i presovano.

Nesto izmedju barene slanine i porchette, a mirise na cvarke 😂

• Replies 289
  • Views 5.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

• Serena
    Serena

Onaj covek na ulici je rekao kljucnu stvar u vezi italijanske kuhinje, a to je da oni unose ljubav u kuvanje. Oni se prema namirnicama odnose nekako drugacije. Mi sve dinstamo i raskuvavamo dok ne ubi

• Javite im da postoji u Napulju Cak dve drste, mekani i tvrdi. Tvrdi su poput nasih, a mekani nesto nikad vidjeno Morala sam da ih probam. Mesar iz komsiluka odsekao mi jedan list i sugerisao da ga

Posted Images

1 hour ago, Frile said:

ovo su takozvani "mekani čvarci"?

ne sumnjam da je fantastičnog ukusa, ali zar to ima veze ima sa čvarcima?

I ja sam se zbunila kad mi je rekao da su cvarci.

Ukucaj u Google ciccioli napoletani i videces sta ce ti dati. I mekane i tvrde kao nase.

Sad videh da prave pizzu sa rikotom i cvarcima, otkaceni skroz covid19

A evo i hleba sa cvarcima

The Italian Garden Project
No image preview

A New York Treat: Pane con Ciccioli — The Italian Garde...

On her way out of New York, Mary made a stop at Addeo and Sons Bakery in the Bronx where she found a traditional bread she hadn’t seen since her childhood. Pane con ciccioli is bread baked with t...

7 minutes ago, Serena said:

Ukucaj u Google ciccioli napoletani

ukucao, sve mi je jasnije i jasnije

(na osnovu fotografije liči kao da je iz salamure pa presovano...)

Otkud salamura, jesi pogledao video?Umesto kockica slanine oni tope ceo komad mesnate slanine i nakon 3 sata topljenja masnih naslaga ih vade i slazu u kalupe.

9 hours ago, Serena said:

salamura

ma salamura + presovanje je bilo "logično" ali pogrešno zaključivanje dok nisam saznao tačan lokalni naziv, konsultovao Google University, našao video, itd.
Sada samo mogu da žalim što je Napulj daleko pa ne mogu da skoknem i tražim da mi tanko narežu 300 g :)

15 minutes ago, Frile said:

Sada samo mogu da žalim što je Napulj daleko pa ne mogu da skoknem i tražim da mi tanko narežu 300 g :)

Ali zato postoji amazon koji moze da ti ga priblizi 😂 ne znam kakav im je ukus i kvalitet, ja sam pojela list kod lokalnog mesara i odusevila se.

Zao mi je sto u materijalu koji smo citali i gledali pre odlaska tamo nema ni reci o njima, a recimo hvali se pizza frita (obicni panceroti) i pasta frita (zamotuljak spageta pomesan sa nekim povrcem, mozda jajima i prezlom, przen u fritezi) koja mi je bljak, natopljena uljem koje ko zna kad je zadnji put menjano.

Po povratku iz Napulja napravismo pauzu u Civita di Bagnoregio s namerim da rucamo negde. Posto je bila nenormalna guzva nismo nasli mesto ni u jednom od restorana medjutim spazimo red ispred jedne mesare.

Covek pravi sendvice sa rolovanom prasetinom. Uzmemo po jedan i flasu peronija (prvo pivo u zivotu popijeno iz flase skoro celo lolol), sednemo na neke stepenice s pogledom i tako ga u slast pojedemo.

Zemicka velika sa hrskavim koricom, a prasetina topla posoljena po meri, zacinjena nekim travkama. Zalismo sve hladnim peronijem, podrignusmo i ajd dalje.

Edited by Serena

^^pavinistenormalni!

(glasom taška načića)

Inače, da udrobim meksičkim чичароном,

17468641722684036379301993001423.jpg

Čips od kožurice, holesterolska uteha.

Ne propustite.

Kupila sam šparglu da se malo fenseram, i sad ne znam šta ću s njom. Bar nisam 5 kila kao onomad Šan jan covid19

Nekad sam je nešto pekla, sad razmišljam da je izrendam i ispohujem, kao u palačinki

recept za kulinodebile: obari sparoge (malo posoli vodu). napravi sos vinegr, poredjaj ih ko bojice u kutiji, zaseci svaku uzduzno po sredini i prelij.

uz to mozes tvrda sira i leba, i bog da te vidi.

poz

Edited by le petit nicolas

Tenksić!

koje si uzela, bele ili zelene?

@Serena kad naletiš obavezno probaj ovo pizza con ciccioli napoletani e provola affumicata! ciccioli su ovi slojeviti.

On 6. 5. 2025. at 14:19, Venom said:

Možemo da se složimo oko toga da je krenulo od globalizacije, ali poriv po meni nije bio da se nešto plemenito kodifikuje, nego da se napravi posebnim u sve većem globalnom selu, gde svi ispadaju manje više isti. Da se naprave posebnim i unikatnim, i kultura kao i pravi poznavaoci kulture. Bio sam Srbiji skoro, kilo čvaraka je maltene 3x skuplje od kilograma svinjskog filea. Pričam s ćaletom, kaže nekad ih skoro niko nije ni gledao, nusprodukt topljenja masti i vremena kad ništa nije smelo da se baca (što je ok), danas su od toga napravili poseban specijalitet kakav ne postoji nigde u svetu, da bi imali čime da se napravimo posebnim.

Na to dodaj internet i masovni turizam i potrebu da se iskusi nešto novo i autentično i dobiješ ovo što imamo sam. Ali to je sve uglavnom iluzija, priče za malu decu i prodaja muda za bubrege. Što se vidi vrlo jasno kad se pogleda istorija koja se ne zasniva na mlataranju rukama i pravljenju grimasi.

Ali viđam tu i tamo znake otpora tome, ljudi koji to sve polako odbacuju i okreću se normalnom spontanom životu lišenom tiranije birokratije - jesi li napravio autentičnu karbonaru, jesi li stajao tri sata da kupiš najbolji döner u Berlinu, jer bez toga kao da nisi bio itd. Ovo mi je jedan od omiljenih članaka na tu temu poslednjih godina. Ako pitaš arama, rekao bi ti da ovaj autor ne voli kafu nego samo da se naliva i razbudi, ali ako pročitaš tekst videćeš nešto drugo.

https://www.seriouseats.com/the-case-for-bad-coffee

On 9. 5. 2025. at 6:13, Serena said:

Javite im da postoji u Napulju lolol

Cak dve drste, mekani i tvrdi. Tvrdi su poput nasih, a mekani nesto nikad vidjeno

0DoJfCw.jpeg

Morala sam da ih probam. Mesar iz komsiluka odsekao mi jedan list i sugerisao da ga posolim i pobiberim.

Sta reci, bilo mi zao sto nisam uzela vise 😂

Na severu Italije nikad nisam videla nesto ovakvo.

26VyEuG.jpeg

Jos jedno iznenadjenje sam dozivela u Napulju kad sam u pekari kupila panino napoletano i dobila najlepsu ikad pogacicu sa cvarcima

WS2amCi.jpeg

Po povratku kuci pitala sam komsiju napolitanca, vlasnika picerije da li pravi pogacice, a on mi rece da oni prave slanu tortu od cvaraka i da ce mi pokloniti parce prvi put kad ih budu pravili.

Tako da ako vas put navede u Napulj obavezno probajte ciccioli (ćićoli) Napoletani thumbup

I zvucno je isto.

Cvarci vs Ciccioli vs Chicharon.

Ovo belo je mote, bezukusna bela masa preradjenog belog kukuruza. Samo po sebi bezukusno, pa ide sa chicharon ili sa jajima (mote pillo). Mote pillo ide kao varivo sa krmenadlmama i svinjetinom uopste.

Mote ide i u corbe.

image.png

12 hours ago, makaronee said:

^^pavinistenormalni!

(glasom taška načića)

Inače, da udrobim meksičkim чичароном,

17468641722684036379301993001423.jpg

Čips od kožurice, holesterolska uteha.

Ne propustite.

Kada sam napisao svoj post, nisam video tvoj.

Nas andski chicharron je drugaciji.

Fritada

image.png

Hornado

(Pecena svinjenita, mote, avokado, i llapingacho - zaprzen restovani krompir).

image.png

1 hour ago, aram said:

koje si uzela, bele ili zelene?

Zelene