Tuesday at 17:152 days Originalni recept sadrži pavlaku i cela jaja. I grujer.Marco Pierre White s još suštine. Mudrosti iz kuhinje i života u 6 minuta paradajz sosa. Ipak, nešto je ostavljeno i gledaocu da o tome razmisli i da ne ostane sve objašnjeno. Kako uspeva da pasira ceo lonac paradajza, a da mu majica ostane savršeno bela? Ako se pitate, pitam se i ja.
Tuesday at 17:262 days 22 minutes ago, Lo Zingaro said:Ovaj Vincenzo je skroz kul lik i genuin abruzzese. Ima super video kolekciju gde promovise svoj region.A ti bas usao u krstaski pohod na karbonarin recepet gubeci totalno smisao vaznosti (ne dogme) originalnih recepata.Ali nije, krstaški pohod je zapravo na suprotnoj strani do nivoa da su iz dvorišta izbacili pariju "koja ništa ne razume", a sad idu za njom ne bi li joj ipak uterali pravu veru. Da je samo do značaja originalnih recepata, to bi se lepo objasnilo i bilo osnova za jednu normalnu diskusiju, ali pošto je bilo o zapaljivoj odbrani dogme, završismo ovde.E sad, par desetina postova kasnije imamo obrt kad je zapravo ogoljeno koliko je to sve smešno (i netačno).
Tuesday at 17:572 days Marko PW objasnjava paradajz sos kao ga objasnjava transplant srca, lol. Kao da je izasao iz skeca Fast Show-a.
Tuesday at 17:582 days Just now, Pixisis said:Ali nije, krstaški pohod je zapravo na suprotnoj strani do nivoa da su iz dvorišta izbacili pariju "koja ništa ne razume", a sad idu za njom ne bi li joj ipak uterali pravu veru. Da je samo do značaja originalnih recepata, to bi se lepo objasnilo i bilo osnova za jednu normalnu diskusiju, ali pošto je bilo o zapaljivoj odbrani dogme, završismo ovde.E sad, par desetina postova kasnije imamo obrt kad je zapravo ogoljeno koliko je to sve smešno (i netačno).Zapravo je sve pocelo s ananas picom i videom koji nisam mogao da vidim u Kini. Danas kad sam ga odgledao sam shvatio da je video o hardcore napolitancima kojima je dramljenje I kukanje i bilo cemu ugradjeno u DNK a ne o prosecnim italijanima.Ogoljeno, smesno i netacno je za vas koji imate taj stav od pocetka.Svrha rigidnosti originalnih recepata koja je nastala tek pre nekoliko decenija je da se pokusa standardizovati i institucionalizati ogroman spektar italijanskih lokalnih recepata koji su u nastajucem globalnom svetu i laksim pristupom novonastalih medija sprecila konfuzija i kakofonija koje se sve vise sirila. Zapravo su bas carbonara i tzv. Bolognese i bile najveci neprijatelji cuvanja lokalnih tradicija i njenih specificnih i jedinstvenih gastroprodukata i autenticnih endemicnih sastojaka. To su jedina 2 jela koja su bila prisutna u jelovnicima svih restorana od severa do juga jer se tako postavilo trziste zahvaljujuci turistickim stereotipima. Kad je vec uspostavljena organizovana drzavna zastita originalnih lokalnih recepata i narocito njihovih sastojaka (DOP - denominazione originale protetta) tako je i carbonara uletela pod obaveznu regulaciju. Nece te niko streljati ako ne koristis originalni recept. U vecini italijanskih kucnih kuhinja se doda i panna jer nije lako napraviti kremastu pastu samo s jajetom i ribanim sirom, koristi pancetta jer je lakse nabaviti i na kraju stavlja parmezan ili grana padano jer se to uvek ima u frizideru. Ali zna se sta je pravi recept.
Tuesday at 18:172 days 6 minutes ago, Milošica said:Ananas pica odlična stvar.Jeste, samo se dosta razlikuje od neapolitanskog stila, po svemu. Ananas pizza je americki izum, vjerovatno Chicago ili Detroit deep dish verzija. Pece se u tepsijama ili plehovima na regularnim temperaturama, dok neapolitanska se razvuce tanko i ide direkt u pec na 300-400C. Na deep dish pizzu prvo idu sir, sunka (i ananas), pa zadnje paradajz sos odozgo u linijama, ne razmazuje se. Ima Adam Ragusea dobar recept:
Tuesday at 18:182 days On 5. 5. 2025. at 11:34, Eleniko said:što se tiče kanona italijanske kuhinje, u njih sam verovao sve dok jednom u katoni, predgrađu glasovitog ređa, glavnog grada kalabrije, nisam video picu (na meru, iz pleha) sa pomfritom i seckanim viršlama. nisam probao tako da ne mogu da svedočim kvaliteti ali znam da mi je to objasnilo dosta toga i hvala joj na tome.To kod @ivy dok je vodila biznis u ITA!
Tuesday at 18:212 days @Seabass Ja sam jeo neku improvizanu veziju u Billy's Pizza Tavern u Beogradu, i bila mi je odlična.Detroit Style svakako.
Tuesday at 18:232 days 16 minutes ago, Lo Zingaro said:Zapravo je sve pocelo s ananas picom i videom koji nisam mogao da vidim u Kini. Zapravo nije. A naročito sa početkom teme nema veze tvoj video koji nisi mogao da odgledaš u Kini.Ono što je super, to je da se u odsustvu policinga mnogo prijatniji razgovor i u to više pravaca razvio ovde, iako je prvobitno ovo bilo zamišljeno kao kulinarsko smetlište za posprdavanje sa otpisanim (od naslova, pa na dalje). Neka tako ostane.
Tuesday at 18:282 days 4 minutes ago, Milošica said:@SeabassJa sam jeo neku improvizanu veziju u Billy's Pizza Tavern u Beogradu, i bila mi je odlična.Detroit Style svakako.Ja probao iz Dominos, davno ali sam pravio prije par godina. Ananas, sunka i suha mocarela i treba malo nekog ostrijeg sira kao cheddar imho. Ananas tu sjeda ko budali samar, osvjezava.
Tuesday at 18:292 days da je ovo zamišljeno kao smetlište bilo bi na deponiji. zamišljeno je kao nešto potrebno da se tema na kojoj je krenulo sačuva za ono za šta je namenjena - recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela. o ostalom neću trošiti reči ni vreme, svako čita ionako onako kako želi, a ne onako kako piše.
Tuesday at 18:302 days Author @Seabass 6 minutes ago, Seabass said:Jeste, samo se dosta razlikuje od neapolitanskog stila, po svemu. Ananas pizza je americki izum, vjerovatno Chicago ili Detroit deep dish verzija. Pece se u tepsijama ili plehovima na regularnim temperaturama, dok neapolitanska se razvuce tanko i ide direkt u pec na 300-400C. Na deep dish pizzu prvo idu sir, sunka (i ananas), pa zadnje paradajz sos odozgo u linijama, ne razmazuje se. Ima Adam Ragusea dobar recept:zar nije recept za ananas pizzu izmislio grk koji je emigrirao u kanadu i da je tamo bila ponudjena prvo? kada citam vezano za 'hawaiian pizza' dobijam ovu informaciju. Edited Tuesday at 18:312 days by hoffnung
Tuesday at 18:362 days Just now, hoffnung said:@Seabass nzar nije recept za ananas pizzu izmislio grk koji je emigrirao u kanadu i da je tamo bila ponudjena prvo? kada citam vezano za 'hawaiian pizza' dobijam ovu informaciju.Otkud znam ko je izmislio. Pretpostavio sam da je americki izum, ako sam promasio 200-300km, pa je negdje u Kanadi, jebiga. Nije to ni bitno, ananas pizza nema DOP.Americki talijani jedu spagetti meatballs sto se ne jede u italiji proper. Ljudi evoluirali i razvili recepte sa onim sto su imali kad su dosli na drugi kontinent. Edited Tuesday at 18:362 days by Seabass
Tuesday at 18:362 days On 5. 5. 2025. at 17:04, Pixisis said:U istoj rečenici stoji pasulj i nadsrešnica. Građevina i arhitektura, regulisane i licencirane delatnosti se stavljaju u istu ravan sa pripremom hrane, bilo koje, nešto što 7 milijardi ljudi radi bukvalno svaki dan, više puta Da nije tragično, mislila bih da je vic.Šta je sledeće, licenca za spravljanje ručka sa sve nadzornim organom i komisijom za upotrebnu dozvolu? Može, ne bih se prijavila za nju Umareli u kuhinji!
Tuesday at 18:402 days 2 minutes ago, Seabass said:Americki talijani jedu spagetti meatballs sto se ne jede u italiji proper. Ljudi evoluirali i razvili recepte sa onim sto su imali kad su dosli na drugi kontinent.Znam da sam smarac ali spaghetti con le polpette su tipicno jelo juzne Italije, Puglia, Abruzzo.