Jump to content

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

2 hours ago, Svemir Zeka said:

Da jbt. Isto sranje da li sam poslužila karbonaru s pogrešnim lukom, kao i da li sam detetu ponudila salmonelu u tiramisuu lolol

U karbonaru ne ide ni jedan luk btw

• Replies 259
  • Views 4.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

• Onaj covek na ulici je rekao kljucnu stvar u vezi italijanske kuhinje, a to je da oni unose ljubav u kuvanje. Oni se prema namirnicama odnose nekako drugacije. Mi sve dinstamo i raskuvavamo dok ne ubi

• da italijani znaju da grci špagete sa mlevenim mesom zovu makaroni sa mlevenim mesom, radio bi avijano po tavernama

Posted Images

9 minutes ago, Lo Zingaro said:

U karbonaru ne ide ni jedan luk btw

Hihi, namerno sam to napisala.

Spoiler

Može da ide ako ga stavim

Kasnite ;)

Edited by Svemir Zeka

2 minutes ago, aram said:

I da, ima ljudi koji jedu kad su gladni. I ima ljudi koji vole i hranu i postupak pripreme i sve. I sve bolje razumem zašto nema @banatjanin želju da piše ovde.

ako dozvoljavas, sa stanovista zene koja je prvih 20 odraslih godina jela iz zadovoljstva kad god je mogla - a mogla je cesto, izvoljevala i isprobavala u kucnoj radinosti ili po naskim i vaskim restoranima, a onda 20 kuvala jer "mora da se jede u kuci":

svi jedu jer su gladni. i oni sto "vole hranu i postupak...", kad bi im uskratili to uzivanje, jeli bi suva leba jer su - gladni.

kad se ovde pise o finesama i zacinima, cesto se zapostavlja kontekst: zivotni uslovi, broj konzumenata, odvojiti vreme, imati transport da se donese nabavka, biti odmoran i raspolozen, napraviti.

a onda groblje na stolu, posudje, sudovi, sklanjanje, pranje.

tako da.

ima tema za fina jela i fina spremanja. ova je za plebs.

poz

Edited by le petit nicolas

Ovaj, ovo je do juče bilo na toj temi za fina jela i fina spremanja.

les neiges d'antan. hihi

poz

Edited by le petit nicolas

1 minute ago, le petit nicolas said:

les neiges d'antan. hihi

poz

😍

moram ovako, kaže ne mogu emotikone tamo gde se inače stišće, neku sam kvotu ispunio

ne mogu da verujem da se neko duri oko toga šta se ovde piše

kuvanje je uživanje koje neko doživljava uz kanonizovano iskustvo a neko uz fristajlovanje, kao otac rafailo

i jedni i drugi dođu do užitka, okreni obrni, tisuću cvetova

meni jedna karbonara sa grijerom u komadu sa strane

Pa što se sad te "fine" teme prelivaju ovde? Imamo opet uterivanje finog jela u plebs koje se razvlači ovde na 8 strana od dosadašnjih 10. Na temi koja je nastala kao hirurško odstranjivanje plebsa od onih koji znaju bolje, da ne gnoje tamo.

2 minutes ago, Pixisis said:

Pa što se sad te "fine" teme prelivaju ovde? Imamo opet uterivanje finog jela u plebs koje se razvlači ovde na 8 strana od dosadašnjih 10. Na temi koja je nastala kao hirurško odstranjivanje plebsa od onih koji znaju bolje, da ne gnoje tamo.

Zamolila sam pre pet strana da ovo bude tema za bablje recepte, ali avaj

19 minutes ago, Eleniko said:

kuvanje je ponekad uživanje

i jedni i drugi dođu do užitka, okreni obrni, tisuću cvetova

zadrzavam perspektivu manje-vise prinudne kuvarice i dodajem italik u tvoj iskaz br. 1.

za br. 2 mogu samo reci da se slazem, jer neki, nekad, dodju u situaciju da im je veci uzitak od sopstvenog da uzivaju drugi, koji traze jela "mog detinjstva", kakva god da su stvarno bila. ili, da uzivaju uz improvizovane bruskete od nepropisnog hleba i sira, sa slucajno otkrivenim zaostalim maslinama od pre dve godine u ostavi, i sa domacim komsijskim vinom nepoznatog kvaliteta.

ako nije zadovoljavanje puste gladi, jelo/obedovanje je ritual i druzenje. blago onima koji za to imaju sklonosti i sto cesce mogucnosti.

poz

3 hours ago, aram said:

I da, ima ljudi koji jedu kad su gladni. I ima ljudi koji vole i hranu i postupak pripreme i sve. I sve bolje razumem zašto nema @banatjanin želju da piše ovde.

Gualtiero Marchesi, italijanski kuvar sa tri Mišelinove zvezdice, i čovek koji je samo hteo jede kad je gladan, jer je stavljao pavlaku u carbonaru. Da je slušao ambiciozne laike sa interneta možda bi od njega bilo nešto, ali avaj umro je pre nego što je do toga došlo.

Njegov recept

Ingredienti della carbonara di Marchesi

320 gr di pasta

80 gr di guanciale

2 tuorli

20 gr di pecorino

250 gr di panna da cucina di buona qualità

odnosno

Carbonara ingredients from Marchesi

320 gr of pasta

80 gr of pillow

2 yolks

20 gr of pecorino cheese

250 gr of good quality cooking cream

Marco Pierre White, britanski kuvar italijanskog porekla, takođe u posedu tri Mišelinove zvezdice, takođe beznadežan slučaj koji nikad neće shvatiti visine delikatnog gastronomskog umeća, jer stavlja pavlaku u carbonaru. Ovde jedan znalac, od kulinarskog umeća poseduje sposobnost gestikulacije, pravljenja grimasi i 20kg viška, pokušava da ga izvede na pravi put, ali svešće se na on ga krsti, a neuki Marco prdi.

Ovo je ono kad neko ne zna gde je šupalj, može eventualno da se koristi da se ocede špagete.

Uglavnom, pre par dana sam sačuvala neki recept za slane mafine od krompira, kačkavalja, mladog luka i suhog mijesa/whatever suvovine. I večeras sam prebirala po frizu da vidim šta imam, i uočim da imam viška fete! Odlučim da ad hok izmenim recept, i frlim i nešto fete u sve to, pa kom opanci, kom obojci. Ali sutra. Večeras se jelo ostatak od makarona od juče, umućeno s jajima i, jelte, feta sirom, jogurtom i malo narendanog jelte kačkavalja, i malo susama, pa zapečeno. Šta dođe pod ruku.....mmmilina.

Edited by Svemir Zeka

12 hours ago, aram said:

A najveća ironija sve ove rasprave je u tome što se sve različitosti na kraju konvergiraju u wc šolju. covid19

Postupak pripreme.....moj burazer je obožavao da secka, secka, priprema nešto. Roštilj je s njim trajao satima, dok on to sredi sve lepo. Izgladniš tri puta dok on počne. Pravio je jela po receptima, u poslednje vreme je bio počeo da snima i montira neke kratke klipiće o jednostavnim jelima poput pice, ali i nekim izmišljotinama. Jaja za Uskrs je kuvao celu noć, gulaš isto tako. Marinirao meso danima. Meksički pasulj nam je implementirao u svakodnevno jelo tamo još devedesetih. Mislim da neću upoznati nikad nikog posvećenijeg tome. Naravno, i ja sam tu ponešto naučila.

Ali to mu je bio hobi, ne i svakodnevna obaveza.

Edited by Svemir Zeka

1 minute ago, Svemir Zeka said:

Ali to mu je bio hobi, ne i svakodnevna obaveza.

to je sva razlika

Pošto ste spominjali patin kuvar a slučajno ga posedujem evo kako izgleda, definitivno nije tanka sveščica...

20250506-100652.jpg