Jump to content

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

1 minute ago, dragance said:

Uf, sačekajte da spremim veceru pa da vas obaspem prekorima. Ko koristi gruyere u pasti, za boga miloga??

Obožavam grijer, najbolji sir na parče što bi reko brat Lo.

• Replies 259
  • Views 4.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

• Onaj covek na ulici je rekao kljucnu stvar u vezi italijanske kuhinje, a to je da oni unose ljubav u kuvanje. Oni se prema namirnicama odnose nekako drugacije. Mi sve dinstamo i raskuvavamo dok ne ubi

• da italijani znaju da grci špagete sa mlevenim mesom zovu makaroni sa mlevenim mesom, radio bi avijano po tavernama

Posted Images

Naravno. Gruyere, Comte, slični su i iz bliskog podnevlja Haute Savoie/Suisse Romande - pa još kad zaliješ sa jednim lepim belim vinom iz regiona 🥰

16 minutes ago, Pixisis said:

Osim ako se neko kod tebe nije bavio antikvitetnim knjigama, gotovo sigurno da to nije bio prvobitni Patin kuvar, ako je uopšte i bio neka sledeća verzija (mala knjižica ne miriše na to).

Moja baka je imala veliku, tešku crvenu knjižurinu čvrsto ukoričenu na kojoj je pisalo Veliki narodni kuvar. I istorijski navodi (da je Pata iz političkih razloga izbrisana sa kuvara) su tu potvrđenii u praksi—svi su znali da je Patin i tako ga zvali, iako nigde nije pisalo.

Zapravo, prvobitna odluka je bila da se kuvar obustavi skroz, što je I bio slučaj neko vreme. Međutim, due to popular demand je ipak vraćen u život, no Pata je ražalovana skroz. To bakino bezimeno izdanje je negde s početka 70ih.

Midžina kod kralja nije bila popularna jer je među žene, a samim tim i srpske kuće unosila duh liberalizma i emancipacije. To je sve počelo na kraju 19. veka. Plus, znala se u recepture provući ispod radara onako bezazleno (jer žene, recepti, sitne tričarije) i neka politička poruka, naročito u njenim feljtonima koji su subotom izlazili u Politici inn

Kažem, vrlo interesantno.

Edit: Stare knjige apsolutno mogu da se nađu, znam lično.

Siguran sam da nije bio nikakav prvo izdanje kuvar, mala knjizica A5 formata, tako nesto.

Ne znam ni koliko je mjerodavan taj kuhar, mene najvise interesuje sta je jeo obican svijet, ne burzoazija i vlastelini. U zemlji prije industrijske revolucije gdje nije bilo srednje klase.

56 minutes ago, Lo Zingaro said:

Evo jos jednom da ponovom svrhu mog pisanja na ovom topiku. Nikakvo cepidlscenje i insistiranje da se zakljuca kuhinja i bace serpe ako neko nije u stanju da ponovi doslovno autenticne recepte. Eto, odoh da se ukrcam za HK

Idi jedi u Dim Sum One, najbolji Michelin star za najmanje para na planeti

Ima i u Singapuru jedan iz “proleterskog” food courta. Cena je smešno niska, a gužve traju od jutra do zatvaranja (tj dok ne nestane robe).

1 minute ago, dragance said:

Uf, sačekajte da spremim veceru pa da vas obaspem prekorima. Ko koristi gruyere u pasti, za boga miloga??

Älplermagronen je popularno švajcarsko jelo.

Testenina, kuvani krompir, pavlaka, grujer, luk i tzv. mus od jabuka (kuvane pasirane jabuke).

Can recommend

1280px-%C3%84lplermagronen_2021.jpeg

Edited by Venom

Just now, Venom said:

Älplermagron je popularno švajcarsko jelo.

Testenina, kuvani krompir, pavlaka, grujer, luk i tzv. mus od jabuka (kuvane plasirane jabuke).

Can recommend

1280px-%C3%84lplermagronen_2021.jpeg

Ah ti nemački švajcarci 😃

Pardon, One Dim Sum

Ovo

https://onedimsum.hk/?lang=en

Ja sam obedovao više puta na originalnoj lokaciji pomenutoj na sajtu, na novoj nijesam. Najbolje pileće nogice u cijeli svijet.

4 minutes ago, dragance said:

Ima i u Singapuru jedan iz “proleterskog” food courta. Cena je smešno niska, a gužve traju od jutra do zatvaranja (tj dok ne nestane robe).

Pardon. Nema više od 2021 godine jer je hteo da unovči slavu, otvorio mnoštvo restorana i sjebao sve. Mada, u običnim food courtovima u Singapuru se jede odlično i za male pare i dalje.

In 2016, Singapore's Chan Hong Meng received the double-edged designation with a soya chicken rice dish that could be had for under $3 at Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle when the inaugural Michelin guide for the city gave his hawker stall a single star.

https://www.foodandwine.com/news/michelin-hawker-chan-stall-singapore-loses-star

Ae bre, Azija je svemir dobre i jeftine hrane. Na to sam mislio kada sam danas negirao aramov stav za Italiju.

14 minutes ago, glibav said:

Hvala.

Ovo što je čovek rekao na kraju je najvažnije što može da se pročita na celom ovom topicu.

The core of my work is to show that traditions are invented and, above all, that they can change.

Meni nikad neće biti jasno kako ljudi koji se zovu tradicionalisti dozvole sebi da odbace sve tradicije koje su postojale pre toga i insistiraju da od sad postoji one to rule them all koja od sad pa zauvek više ne može da se promeni. Iako su tradicije morale da se promene da bi uopšte došli dovde. To su neki porivi koje ne razumem i verovatno nemaju veze ni sa kuhinjom ni sa tradicijom.

19 minutes ago, Seabass said:

Siguran sam da nije bio nikakav prvo izdanje kuvar, mala knjizica A5 formata, tako nesto.

Ne znam ni koliko je mjerodavan taj kuhar, mene najvise interesuje sta je jeo obican svijet, ne burzoazija i vlastelini. U zemlji prije industrijske revolucije gdje nije bilo srednje klase.

Naravno da ima i narodskih jela i varijacije na tu temu. Pa da je Pata držala slovo na 500 strana kako jede bečki dvor, koliko bi se žena utrkivalo da poseduje njen kuvar i da ga traži nazad kad je ukinut?

1 hour ago, Seabass said:

Imali smo Patin Kuvar, mala knjizica bez slika. Na naslovnoj strani bila svinjska glava na masini za rucno mljevenje mesa. Nemam pojma sta je tu bilo, bio sam klinac tada. Bas cu pogledati ako ima nekih detalja po tintinetu.

1 hour ago, Pixisis said:

Osim ako se neko kod tebe nije bavio antikvitetnim knjigama, gotovo sigurno da to nije bio prvobitni Patin kuvar, ako je uopšte i bio neka sledeća verzija (mala knjižica ne miriše na to).

Moja baka je imala veliku, tešku crvenu knjižurinu čvrsto ukoričenu na kojoj je pisalo Veliki narodni kuvar. I istorijski navodi (da je Pata iz političkih razloga izbrisana sa kuvara) su tu potvrđenii u praksi—svi su znali da je Patin i tako ga zvali, iako nigde nije pisalo.

Zapravo, prvobitna odluka je bila da se kuvar obustavi skroz, što je I bio slučaj neko vreme. Međutim, due to popular demand je ipak vraćen u život, no Pata je ražalovana skroz. To bakino bezimeno izdanje je negde s početka 70ih.

Midžina kod kralja nije bila popularna jer je među žene, a samim tim i srpske kuće unosila duh liberalizma i emancipacije. To je sve počelo na kraju 19. veka. Plus, znala se u recepture provući ispod radara onako bezazleno (jer žene, recepti, sitne tričarije) i neka politička poruka, naročito u njenim feljtonima koji su subotom izlazili u Politici inn

Kažem, vrlo interesantno.

Edit: Stare knjige apsolutno mogu da se nađu, znam lično.

Pod "Patin kuvar" mislite na ovo?

https://drive.google.com/file/d/1z5iLeTnuyUJaZSeywsWgYWEa0xha1kY0/view?usp=sharing

D

8 minutes ago, Eleniko said:

Ae bre, Azija je svemir dobre i jeftine hrane. Na to sam mislio kada sam danas negirao aramov stav za Italiju.

Nisam bila u Aziji duže od sat vremena, tako da ne mogu da pričam. Ali gde god odem, tražim Turke. Meni je njihova klopa zakon. I centralnoevropska kuhinja bazirana na jelima s masnim mesom, divljači i knedlama. Majka. 👌

A od Grcite, musaka i sve one pizdarije testa s fetom.

Edited by Svemir Zeka

1 minute ago, Pixisis said:

Naravno da ima i narodskih jela i varijacije na tu temu. Pa da je Pata držala slovo na 500 strana kako jede bečki dvor, koliko bi se žena utrkivalo da poseduje njen kuvar i da ga traži nazad kad je ukinut?

De ako imas knjigu, nadji neko narodno jelo iz 19. vijeka da vidimo sta se jelo prije vise od 100 godina? Bas me interesuje koje povrce je zastupljeno i jesu li se koristile zacinske biljke i koliko. Prije elektrifikacije i frizidera, dosta se vjerovatno oslanjalo na fermentaciju, jelo se malo mesa osim zimi, kao uostalom i svuda u evropi u tom periodu.

Drugo, kolika je bila pismenost u 19. i prvoj polovini 20. vijeka, ko je koristio kuhar za recepte? Sumnjam da je bio namijenjen sirokim narodnim masama ali mi je znanje tanko da ista tvrdim.