Jump to content

Muzičke krađe! Ili zašto kažeš inspiracija, a misliš pozajmica?

Featured Replies

• Author

Mene je Balaseviceva Krivi smo mi (Putuj Evropo) uvek podsecala na Trube od Galije, a obe na Road to Hell od Chrisa Reae.

@bios

Zombi je ipak naznacen kao obrada, odnosno Roki je naveden kao autor. A valjda i Rolingstonsi za Bejbe, ti nisi tu.

S obzirom na Bregovicev imidz kradljivca, ja sam ocekivao puno vise pesama Bijelog dugmeta na onom spisku. Jos k tomu, deluje da nijedna od najboljih pesama nije pokradena.

Ovo za Nirvanu sam tek skoro cuo. Nikad nisam slusao Parni valjak, not my cup of tea, ali Hus je zajeban igrac i vec dugo je prisutan (Grupa 220).

• Author
32 minutes ago, Kampokei said:

S obzirom na Bregovicev imidz kradljivca, ja sam ocekivao puno vise pesama Bijelog dugmeta na onom spisku. Jos k tomu, deluje da nijedna od najboljih pesama nije pokradena.

Da, to je zapravo tacno. Ja to tek sad vidim posto sam vec neko vreme u fazi Bijelog dugmeta lol Zajeban je Brega kao kratko cebe. Njegove se kradje mogu podvesti pod klasican rokenrol odnosno pop manir kopiranja pa nadograsnje, plus sto je umeo i otvoreno da kaze da mu je nesto bilo interesantno i da je onda od toga hteo nesto "svoje" da napravi. A i ocigledno je da je on iz svega toga ucio, da mu je to sluzilo kao skola, sto je i normalno. Imao je njuh za biznis kao malo ko u Jugoslaviji i pratio trendove da mu pozavide mnogi svetski producenti.

32 minutes ago, Kampokei said:

Ovo za Nirvanu sam tek skoro cuo. Nikad nisam slusao Parni valjak, not my cup of tea, ali Hus je zajeban igrac i vec dugo je prisutan (Grupa 220).

Isto. Jbg, mozda je Krist pustao Kobejnu ili slusao u njegovom prisustvu pa se zakacilo. A mozda su i otvoreno marnuli D Mada je ta pesma bas klasicna kad su akordi u pitanju, a i u sustini nosi Bitlse i sebi.

17 minutes ago, Sludge Factory said:

Da, to je zapravo tacno. Ja to tek sad vidim posto sam vec neko vreme u fazi Bijelog dugmeta lol Zajeban je Brega kao kratko cebe. Njegove se kradje mogu podvesti pod klasican rokenrol odnosno pop manir kopiranja pa nadograsnje, plus sto je umeo i otvoreno da kaze da mu je nesto bilo interesantno i da je onda od toga hteo nesto "svoje" da napravi. A i ocigledno je da je on iz svega toga ucio, da mu je to sluzilo kao skola, sto je i normalno. Imao je njuh za biznis kao malo ko u Jugoslaviji i pratio trendove da mu pozavide mnogi svetski producenti.

Tako je, uz ogradu da je meni Dugme slusljivo samo sa Bebekom (kod Tife i Alena mi ne prijaju ni njihovi glasovi, a ni te pesme). Glede pracenja trendova, ovde u ovom spotu se jasno vidi trud da uskoci u voz 80-tih, cak malo vuce na Talking Heads (a zanimljivo je da je Bregovic i prvi producent Idola). A kada gledam one stare spotove sa pocetka karijete, ti kostimi, taj nastup, produkcija, pa to je u onom kontekstu bilo kao da se svemirski brod spustio na muzicku scenu.

• Author

Moram otvoriti topic, ne vredi D

Ovo mi je negde između inspiracije i pozajmice. Svakako odličan izbor.

Izgleda da su na albumu "Ljubav" bili inspirisani Kjurom. Ne znam kako se kvalifikuje pošto je relativno kratka sekvenca ali uvodna bas linija u "Pored mene" je slična onoj iz "A Forest", a interesantno da se i u tekstu spominje šuma.

lane moje je pokrao gurdzieva, kompozicija "meditacija"

Baker street / G. Rafferty, 1978.

Bio sam siguran da ću iz taka pronaći ornament na saksofonu, negde u poljskom pijanističkom bespuću sa orkestrom, kad ono biće da sam samo ja to čuo - negde krajem osamdesetih..

nije se The River ni osušila...

Edited by Zis