Jump to content

Muzičke krađe! Ili zašto kažeš inspiracija, a misliš pozajmica?

Featured Replies

Posted

Već neko vreme vrtim ovu misao, Brega je večito optuživan da je umeo da načulji uho ka susjednom dvorištu, koje god ono bilo (i nije da nije, no sve je to rokenrol i pop music), ali da li je ovo jedna od retkih situacija da je neko maznuo nešto od Brege?

Mislim naravno na melodijsku liniju iz refrena u Zamisli i zapravo strofu, pre-chorus i refren u Hellraiser. D

Meni mnogo liče recimo i Toto - Hold the Line i Čolina (zapravo Bregina) - Oktobar je, počinje sezona kiša. Tu je Toto stariji naravno.

Ovo što ove moderne pop zvezde i njihovi producenti rade više nije ni smešno, doduše. U maltene svakoj pesmi Lejdi Gage, Bjonse, Ariane Grande, Majli Sajrus i sličnih bukvalne krađe su već dokumentovane.

Dajte nešto što vi čujete i možda niko drugi, a da vam liči na nešto ili vas asocira. Vrlo često imam to, a evo sad ne mogu da se setim još primera, setiću se kako vreme odmiče.

Edited by Sludge Factory

Evo jos jednog primera:

Zdenka Kovačiček - Elektra (1978)

https://www.youtube.com/watch?v=j0Pc8myJUcA

vs

Albion - Anima (2016?)

https://www.youtube.com/watch?v=PyM390gbywY.

Ovaj plagijator je neki Svedjanin, ladno je prisvojio stvar. Mixcloudov algoritam inace kaze za Elektru da je Albion. Nije me mrzelo da im pisem i zalim se, medjutim trazili su mi da im dostavim dokaz za copyrights, tako da se na tome zavrsilo... Albion dumre 😈

Edited by tamarindajuice

• Author

@Nikodije Cuveno.

Valjda ima neko pravilo (neuk sam muzicki, pa bi valjdalo da me neko ko zna ispravi) da ukoliko se da li bese kraj ili bilo koji deo/takt muzicke recenice razlikuju onda nije plagijat.

Oni su ovde bukvalno iskoristili sve samo je kraj malo drugaciji et voila. D

Da, ovo je najpoznatiji plagijat ex yu pop roka i presmešan. Dosta je i Čorba krala, ali njima se nije toliko zameralo kao Bregoviću npr.

Edited by Nikodije

• Author

Da, rif iz Zvezde potkrovlja i suterena je Beerdrinkers & Hellraisers od ZZ Topa.

BTW, ja cujem i Yes - Owner of the Lonely Heart rif u rifu Ako ima boga od Dugmeta. Ali ajde, to moze da se podvede i pod klasicne promene akorda.

Dino Gremlin -Ostaće istine dvije je pokrao Prince-a, When doves cry

Ima Doris Dragović pesmu koja je bukv low rent verzija Strong enough od Cher

Ono sranje Pucina su pokrali onaj saksofon iz Careless whisper

Moj cukaricki komša Zoran Kiki Lesendric je pokrao uvodni rif od Sweet Child of mine za onu svoju pesmu kako su se potukli oko neke ženske

Hipnotiziran onaj kao gitaristi prelaz liči jako na Enter Sandman uvod

Merlin valjda nema nijednu pesmu koja nije ripoff

8 minutes ago, Nikodije said:

Da, ovo je najpoznatiji plagijat ex yu pop roka i presmešan. Dosta je i Čorba krala, ali njima se nije toliko zameralo kao Bregoviću npr.

Koliko znam, Riblja Čorba je uvek na bookletu navodila original koji su obradili.

1 hour ago, Sludge Factory said:

Već neko vreme vrtim ovu misao, Brega je večito optuživan da je umeo da načulji uho ka susjednom dvorištu, koje god ono bilo (i nije da nije, no sve je to rokenrol i pop music), ali da li je ovo jedna od retkih situacija da je neko maznuo nešto od Brege?

Mislim naravno na melodijsku liniju iz refrena u Zamisli i zapravo strofu, pre-chorus i refren u Hellraiser. D

Meni mnogo liče recimo i Toto - Hold the Line i Čolina (zapravo Bregina) - Oktobar je, počinje sezona kiša. Tu je Toto stariji naravno.

Ovo što ove moderne pop zvezde i njihovi producenti rade više nije ni smešno, doduše. U maltene svakoj pesmi Lejdi Gage, Bjonse, Ariane Grande, Majli Sajrus i sličnih bukvalne krađe su već dokumentovane.

Dajte nešto što vi čujete i možda niko drugi, a da vam liči na nešto ili vas asocira. Vrlo često imam to, a evo sad ne mogu da se setim još primera, setiću se kako vreme odmiče.

Meni je redovna praksa da prepoznajem krađu, volim da hvatam imitatore clown

Pogotovo kad meni bliski vole te koji su pozajmili 🤫

Meni pada na pamet pesma Eve Braun Lavirint/ Suede, Trash

To samo ja čujem

Frontmen će me se odreći bude li čitao 🙄

13 minutes ago, Midžeta said:

Dino Gremlin

A ovo. : D