Jump to content

AI umetnost (?!)

Featured Replies

1 hour ago, duda said:

svaki alat mora da se savlada da bi dao neki rezultat, barem prihvatljiv

iz te prihvatljivosti u nešto više će možda nekad neko i da iskoči, za sada to nisam videla

Exactly. Ovo je sve jos uvek u povoju, jednog dana ce se roditi i taj digitalni Mikelandjelo koji ce uz pomoc AI da stvori cuda koje mi "obicni smrtnici" nismo u stanju ni da zamislimo. I svi nasi pokusaji AI "umetnosti" ce pored toga da deluju kao cica-Glise.

1 hour ago, duda said:

zapravo, sve što sam videla je težak kič

Kic je zapravo preovladjujuci ukus publike, Ceca, Karleusa i tako to ce uvek biti popularniji od Mokranjca. Ovi AI modeli se hrane svakim pojedinacnim zahtevom, slike koje proizvode nisu samo rezultat direktnog ubacenog zahteva ("kostur madjionicar na napustenom aerodromu") nego i svih zahteva ikada ubacenih i jos gomile modela kojima su "uceni" pre nego sto su pusteni u rad. Oni ne stvaraju nista novo nego samo prezvakavaju vec postojece. I svaki put kad od nekoliko ponudjenih rezultata odaberemo jedan kao najbolji (ili koji najvise odgovara nasem ukusu) mi ga ucimo na koju stranu da povuce sledeci put. Najpopularnije resenje se tako promovise u tacno resenje. Ukus vecine se namece kao ispravan ukus. I otud kic.

• Author
31 minutes ago, Radoye said:

Kic je zapravo preovladjujuci ukus publike, Ceca, Karleusa i tako to ce uvek biti popularniji od Mokranjca. Ovi AI modeli se hrane svakim pojedinacnim zahtevom, slike koje proizvode nisu samo rezultat direktnog ubacenog zahteva ("kostur madjionicar na napustenom aerodromu") nego i svih zahteva ikada ubacenih i jos gomile modela kojima su "uceni" pre nego sto su pusteni u rad. Oni ne stvaraju nista novo nego samo prezvakavaju vec postojece. I svaki put kad od nekoliko ponudjenih rezultata odaberemo jedan kao najbolji (ili koji najvise odgovara nasem ukusu) mi ga ucimo na koju stranu da povuce sledeci put. Najpopularnije resenje se tako promovise u tacno resenje. Ukus vecine se namece kao ispravan ukus. I otud kic.

Voleo bih da neko od vas bar proba i poigra se pre donošenja zaključaka ili ocena. Nisam mu ja dao samo prompt, već i format, stil, medijum, kompoziciju, ton - sve te stvari i još mnoge mogu da se dorađuju i sređuju do su sitne detalje. Na prošloj strani sam ostavio baš zato isti motiv samo sa promenjenim stilom - klasična ilustracija, krimi strip iz 40-ih i kao da su napravljeni od plastelina. Da se ne ponavljam, ali treba probati pre donošenja zaključka.

Edited by juan

Otkud znas da li sam probao ili ne? ;)

Screenshot_20250401_152527_Instagram.jpg

Ilustracija na temu

image.webp

Na osnovu skromnog prompta, npr..

Black home in the woods, reflection pond in front.

Očekivao bih nešto tradicionalniju tipologiju kuće, ali valjda je u ovoj iteraciji i prečici, kako već ferceraju te, khm, neuromreže za siromašne (ovde qwen_ai), zakačilo nekakav barn.

Kao i svaka alatka, ko umije - njemu dvije!

5 minutes ago, makaronee said:

Ilustracija na temu

image.webp

Na osnovu skromnog prompta, npr..

Black home in the woods, reflection pond in front.

Očekivao bih nešto tradicionalniju tipologiju kuće, ali valjda je u ovoj iteraciji i prečici, kako već ferceraju te, khm, neuromreže za siromašne (ovde qwen_ai), zakačilo nekakav barn.

Kao i svaka alatka, ko umije - njemu dvije!

Imam 2 zamerke za ovu lepu kucu. Prvo, najezda komaraca iz ove mocvare. Drugo, sva ova providna stakla bi redovno okupljala okolne cobane budale da posmatraju sta se dogadja unutra kuce.

komarce donekle rešavaš kliznim komarnicima i dužim rukavima, čobanebudale...

imaš svuda, mogu da pomognu zavese, odnosno žaluzine.

nego je drugo - dubokom montažom panoramskih prozora se dobija natkriven prostor terase / verande,

ali se značajno smanji osvetljaj, pogotovo u šumi.

svakako se sve mnogo toga rešava jednoznačnim, jasno formulisanim i podrobnim zadatkom - kao i u tradicionalnom projektnom poduhvatu.

pade mi na pamet knjiga

yuhani pallasmaa / the thinking hand: existential and embodied wisdom in architecture, 2009.

izdata u vreme dok su parametarski sistemi arhitektonskog projektovanja jos bili zabavna igracka,

ali su se elektro-vektorne alatke vec uveliko i naširoko primenjivale.

Olovka u ruci arhitekta - to je most između zamišljenog razumom i crtežom na listu papira;

u porivu stvaranja, crtač zaboravlja i na ruku, i na olovku te oblik nastaje kao automatska projekcija ideje.

čitajući u predgovoru i prelistavajući, vidim da sam dosta zaboravio, bilo bi uputno podsetiti se.

tekst otvara mnoga pitanja večnog prevođenja.