Jump to content

Featured Replies

2 hours ago, Hermetico said:

Good point. Ma teo sam samo da kažem da ograđivanje od Turske kao kolevke nekulture više polazi iz toga što je to istočna zemlja druge vere, nego što je realno nekulturna, ili bila nekulturna.

Rekao bih da je ogradjivanje od Turske nastalo zbog preuzimanja naših narodnjaka najgoreg iz njihove muzike, zavijanja na vokalima i Turkish synth deonica koje ništa manje nisu zavijale. Od Turske muzike samo treba napraviti hype i svi pravoverni će i pod šator ako treba. Gledao Gaye su Akyol i mogu reci da je totalni krsh i nastup i muzika. Ali došlo par hiljada nemaca i turaka.

@Eleniko Naravno da nije ni polazište, ni ishodište. Ali je argument, čuo si u intervjuu da se pljuvala kao turcizam, ne kao balkanizam. To ime svoje korene u 'sukobu civilizacija'. Ipak, potezanje Edvarda Saida da bih pričao o Južnom vetru mi deluje kao overdoing it, ne bih se tolko zaletao. Jedino mogu da dodam da je, možda, guranje pop/rok/štagod scene 90tih u andergraund možda porodilo najbolje i najveće napore te scene u skorijoj domaćoj istoriji. Mejstrim samo usere sve čega se dotakne, koj gi 'ebe.

@wayfaring stranger Aaaa ne čini mi se je najgore iz turske muzike zavijanje, meni je npr često prijalo da slušam alžirski rai, u kome je ono pojačano do maksimuma i u vokalima i na klavijaturama. Najgore je (verovatno) što je novokomponovana muzika rođena i odgajena u kandžama muzičke industrije, od starta namenjena potrošaču, s prevashodnom namerom da se dobro proda. Pa onda ispadne generička, bljutava i iritantna taman koliko generička rok muzika, generička elektronika, ili bilo šta generičko. Ali sama po sebi ne mora da bude i, pošto je ostala prisutna kao polje preispitivanja, nije uopšte isključeno da je buduće generacije pretvore u nešto sasvim autentično i zanimljivo.

Malo mi je gubljenje vremena rasprava jer mi se čini da niko od nas nema preteranu sklonost ka uživanju u muzici o kojoj pričamo. Ja sam, kao laik, ponudio jedan ugao i ne umem mnogo dalje. Legitimni su narodnjaci, ali svakako nisu zakon.

On 26. 3. 2025. at 20:35, vladavsnarod said:

Prva ploča koju sam kupio od džeparca. Singl sa istoimenog albuma Što te tata pušta samu? nam ukazuje na posledice savremenih/liberalnih vaspitnih stilova tog doba. Ostaje samo Vojin vizionarski pogled kao opomena, dok nam danas deca opet šetaju bez nadzora...

temp-Imagep-Vb-Cmg.avif

PREJAKO!

sećam se kada je umro sinan, neki studenti su plakali na času