March 26Mar 26 19 minutes ago, Eleniko said:setio sam se, ovi su se zvali /ili se još zovu/ antibo - anti boemska veseljakiseli spid i ju ve + ritam mašineovaj radiliiliBudimo realni, to gađenje prema narodnjacima kod nas je uglavnom gađenje prema orijentalnim ritmovima po sistemu 500 godina pod Turcima stop. A turska scena kida, kad su Hacke iz Einsturzende Neubauten i Fatih Akin snimili Crossing The Bridge: The Sound of Istanbul, moglo je samo da ti se zavrti u glavi šta se tamo sve dešava. A upravo odatle je došao motor za novosadašnju beogradsku scenu, taj neki lik iz Inverted Spectrum Records iz Ankare je došao iz čiste radozlaosti, iscimao ekipu bendova koji su se neformalno kapirali i delili istu publiku (uglavnom baš dobri drugari moji i mi smo se uvek kapirali) i snimio prvu The Music of the Secret Society that Owns Belgrade kompilaciju. https://invertedspectrumrecords.bandcamp.com/album/the-music-of-the-secret-society-that-owns-belgradeI to je muzička scena koju ja pratim ovde, manje više (kad sam skoro odustao da pratim bilo šta). Sad se fura već peta kompilacija, ove nedelje počinju promo koncerti (u petak neprejebivo Crno dete u Živi) i svi oće da učestvuju i svaka čast. :) Lepo je što se to sve isprepletalo, tako i treba. Ako imamo ikakav identitet to je taj neki mešani, ne treba ovde ništa pojednostavljivati jer nije ni moguće. Uživajmo u sopstvenoj kompleksnosti, neko nema taj luksuz.
March 26Mar 26 Na FB92 je bilo kul staviti Omara Sulejmana na godišnju listuIli na GlastonberiDa su znali za JuVe 30 godina ranije, dali bi im rezidenciju na Piramidi ko iz praćke.
March 26Mar 26 24 minutes ago, vracharac said:Hoce li neko otvoriti topik o grupi Griva iz Novog SadaPrva ploča koju sam kupio od džeparca. Singl sa istoimenog albuma Što te tata pušta samu? nam ukazuje na posledice savremenih/liberalnih vaspitnih stilova tog doba. Ostaje samo Vojin vizionarski pogled kao opomena, dok nam danas deca opet šetaju bez nadzora...
March 26Mar 26 24 minutes ago, Hermetico said:Budimo realni, to gađenje prema narodnjacima kod nas je uglavnom gađenje prema orijentalnim ritmovima po sistemu 500 godina pod Turcima stop. Budimo realni, narodnjake mrze zbog ocajnih tekstova i cele scene iz devedesetih sa klavijaturama i ritam masinama, jeftinom mas produkcijom i spotovima dz produkcije. Tada su se sami urusili iznutra. Sa druge strane postoji sjajna neo-ethno scena sa puno imena koja imaju sta da kazu za one koji hoce da slusaju.Juzni vetar je interesantan sa socioloske strane. Tih par intervjua koje je Mile Bas dao, poprilicno objasnjavaju celu pricu.
March 26Mar 26 5 minutes ago, wayfaring stranger said:Budimo realni, narodnjake mrze zbog ocajnih tekstova i cele scene iz devedesetih sa klavijaturama i ritam masinama, jeftinom mas produkcijom i spotovima dz produkcije. Tada su se sami urusili iznutra. Sa druge strane postoji sjajna neo-ethno scena sa puno imena koja imaju sta da kazu za one koji hoce da slusaju.Juzni vetar je interesantan sa socioloske strane. Tih par intervjua koje je Mile Bas dao, poprilicno objasnjavaju celu pricu.Meni nisu dali da slušam narodnjake od kad sam se rodio brt, od '78. Nije to od 90tih i nisam ja jedini. Možda sam malo uprostio, ali prilično dobro znam o čemu pričam.
March 26Mar 26 Meni je Sinanov koncert na Tasu 2002. jedno od jacih muzickih iskustava. Fenomenalna atmosfera je bila sa nekoliko opstih tuca medju prijateljima
March 26Mar 26 39 minutes ago, Hermetico said:Meni nisu dali da slušam narodnjake od kad sam se rodio brt, od '78. Nije to od 90tih i nisam ja jedini. Možda sam malo uprostio, ali prilično dobro znam o čemu pričam.Traumaticno je to kada ti nesto brane i ne dajuVoleo bih i ja da nisu pustali narodnjake u medjugradskim busevima do BGa devedesetih kada sam studirao, da nisam morao da ih slusam na svadbama, ispracajima i sl. posto mi je sva familija u krugu od 50km i da nisam morao da slusam na ekskurzijama dok sam radio u skoli. Nismo svi imali slobodu izbora. Znam o cemu pricam. Svojom voljom ih nisam slusao osim šoder narodnjaka koji su mi muzički fetiš. Trubace i instrumentaliste ne racunam u narodnjake o kojima ovde pricamo.
March 26Mar 26 2 minutes ago, wayfaring stranger said:Traumaticno je to kada ti nesto brane i ne dajuVoleo bih i ja da nisu pustali narodnjake u medjugradskim busevima do BGa devedesetih kada sam studirao, da nisam morao da ih slusam na svadbama, ispracajima i sl. posto mi je sva familija u krugu od 50km i da nisam morao da slusam na ekskurzijama dok sam radio u skoli. Nismo svi imali slobodu izbora. Znam o cemu pricam. Svojom voljom ih nisam slusao osim šoder narodnjaka koji su mi muzički fetiš. Trubace i instrumentaliste ne racunam u narodnjake o kojima ovde pricamo.Ma nije mi smetalo što su mi branili, samo pričam po kom osnovu su mi branili. Mi smo fina kuća, kod nas se to ne sluša i ok šta mene briga toga svakako nije bilo u crtaćima, Kolarićupanićima i Mapetima. Meni dobro. Nije traumatično, autobusi jesu bili traumatični ali sve što može da te odveze iz Čačka podneće se. :)Mislim samo da nije dobro nositi u sebi takve podele posle kad odrasteš, iako nemam nikakav problem da u društvu gde je to in kažem da meni stvarno ne leži. Mogu da slušam, ne volim ali baš zato poslušam otkud ja znam možda mi se nešto dopadne. ;/ Nikad nisam siguran s muzikom. Edited March 26Mar 26 by Hermetico
March 26Mar 26 15 minutes ago, Svemir Zeka said:Koji su to?Sve je pocelo sa emisijom Šoder lista koja je emitovana na 3K. Pervan je godinu dana bio na prvom mestu. Najcesce je tekst toliko glup da se pitaš kako je nekome to moglo da padne na pamet. Mozda bih sve to i zaboravio da u vojsci, na karauli, nije bio čovek iz Dervente koji je ovo ozbiljno slušao. Do tada sam mislio da su ovo samo ispadi, medjutim tamo postoji ozbiljna šoder scena.Poslednji spot je pesma iz filma Miris poljskog cveća.
March 26Mar 26 Južni Vetar je iskoristio poslednji talas popularnosti AM talasa. Počistio ih je turbofolk iz medijskog prostora koji su kreirale nove TV stanice početkom devedesetih. Njih nekoliko koji su odjahali u legendu sve duguju zlatnom dobu od prvih 4-5 godina i par prvih albuma.Takođe znam zašto je DJ Shadow bacio ploču u pravcu Džejmsa Lavela kada su nastupali uživo kao UNKLE u Top of the Pops i da su Right Said Fred snimili prvi singl sa 100 pozajmljenih funti.A lik iza Bomb the Bass je batalio muziku, odselio u Prag i otvorio restoran ćufti. Edited March 26Mar 26 by autsajder
March 26Mar 26 Aha, misliš na Šoder-listu, ok. Iskreno, nisam gledala, mentalni aparat mi nije bio dovoljno razvijen tada da ukapiram treš. Moji omiljeni primerci danas iz te kace su glumci u Belaćevićevim filmovima, a neomiljeni, dakle nemam fetiš, ali imam neki poriv da ponovo gledam i iznova doživljavam transfer neprijatnosti, su Bosnian edišn: Mara i Lole (Trese mi se lada), Jandrino jato, i tako, taj jezivi endemski melos Semberije i nešto šire. Mislim da ne postoji ništa bizarnije sklepano od toga. Sve "pesme" su iste. Kad je već Hermetico započeo, kuća u kojoj sam odrasla je na radiju slušala izvornu muziku, najčešće makedonsku, jer su Makedonci, uleti neki Miroslav Ilić ili Toma. Nije bilo Južnog vetra, ili se toga ne sećam.Turbo je došao kasnije. U drugoj kući su bile kasete i na njima - opet Toma, Bijelo dugme, Indeksi. To o bližoj okolini, ja sam bauljala u smerovima koje sam birala.