Jump to content

Featured Replies

@*edited by mod @Eleniko @dragance

Mislim da se ona poziva na ovo sa sajta:

Payment methods and currency options may differ between offices. Extra charges may apply for some applications, such as consular fees

Ali svakako bi bilo dobro prijaviti, pa neka oni provere

koliko se naplaćuje i da li o tome postoji bilo kakav pisani trag, ne daj bože račun?

Nama je naplatila cifru koja je tada vazila za one koji placaju (nekih 30 evra pre 5 godina). Dobili rucno pisanu priznanicu. Verujem da sada naplacuje 60 (ne znam, samo pretpostavljam).

Ovo nase nije bila turisticka viza, vec critical skills i join family.

• Author
1 hour ago, Pantelija jr said:

@Emerald Hvala na lijepim slikama i interesantnim pričama... ja nešto oduvijek simpatišem Irsku i Irce, ne mogu se sad sjetiti je li to počelo zbog mog površnog poznavanja njihove istorije, ono, mali narod koji se bori za slobodu protiv višestruko većeg/moćnijeg, pa kasnije raslo, zalivano pivom po irskim pabovima po Evropi i svijetu...

Ali kad rekoh površno poznavanje istorije - znao sam da je površno, ali nisam imao pojma koliko je površno... recimo, nisam imao pojma o ovome što si napisao za familiju Guinness... nikad nisam bio oduševljen tim pivom,, ali ga jesam pio neko vrijeme u svojoj mladost-ludost(-pomodnost) fazi; da sam znao da su bili izdajice irskog roda™, ne bih im ni centa dao! A sjećam se i koliko sam se šokirao kad sam, prije 13 godina kad sam bio u Dablinu, saznao da je katedrala svetog Patrika protestantska crkva...

Ako ti nije teško, možeš li napisati koju više o irskim krvnim zrncima Bitlsa? Pošto ni o tome nisam ništa čuo (osim za Polovu mamu) a, slično kao za Irsku, mislio sam (istripovao sam se) da znam ponešto...

I je li Smithwicks i dalje najpopularnija lokalna alternativa ginisu? I je li carlsberg i dalje najpopularniji lager, ili je onaj lokalni pokušaj ("Harp" bješe?) zaživio,,, ?

Nemoj da prestanes da pijes Ginis zbog toga saznanjalolol

Irci su ponosni na Ginis i Ginisova pivara je glavna turisticka atrakcija Dablina.

Odnosi u Belfastu su drugaciji od Dablina i Republike. U Belfastu je to "trolovanje" druge strane.

Ljudi koji su podigli Uskrsnji ustanak 1916 u Dablinu, koji ce dovesti do nezavisnosti Irske, veceg dela, su bili rodjeni u Engleskoj i Britaniji, nekoliko njih, bili britanski vojnici, delom ili puni protestanti.

Dzejms Klark

Dzejms Konoli

Carls Parnel, toliko slavljen u Republici, otac irske borbe za autonomiju i nezavinost, je irski protestant.

itd.

Odnosi su malo kompleksniji.

Kao sto je dragance napisao. Sv. Patrik je ranohriscanski misionar, daleko pre svih velikih podela u hriscanstvu. Kao takav je priznat u pravovernoj(pravoslavnoj, ortodoksnoj) katolickoj crkvi(to je pravo ime), protestantizmu i rimokatolicizmu. Inace nije Irac, rodjen je u rimskoj Britaniji, otet od irskih gusara, preziveo i vratio se u Irsku kao misionar.

3 od 4 clana postave Bitlsa imaju, vece ili manje, irsko poreklo. Sto nije cudno posto su iz Liveprula, koji je bio veliko odredistte Iraca u Britaniji posto se Liverpul nalazi "preko" mora u odnosu na Dablin i nije daleko, bezali su od gladi i siromastva, .

Nije ni Mancester mnogo bolji, a tek Skotska, tipa Glazgov...

Primera radi

McCartney family’s Irish roots

Mary’s father was born in Ireland, and she was Roman Catholic, while Jim’s great-grandfather was an Irish native, and he was Protestant.

Zato je Pol napisao:

• Author

Dablin, Ginisaov moderna pivara, sa desne strane, i Lifi ka centru Dablina.

1000000419.jpg

Spomenik posvecenim irskim moreplovcima stradalim na Atlantiku, kao deo trgovacke flote, 1939-1945

1000014839.jpg

Pogled na "deltu" Lifija u Irsko more

1000014838.jpg

Ovo je poslovni centar Dablina.

Jedno od naselja kada se predje Lifi u juzni Dablin

1000003891.jpg

Pogled na izlaz Dablinskog zaliva

1000001608.jpg

• Author

Ovo je prica o jednoj od najvecih mirnodopskih tragedija u Evropi modernog doba, koja je mogla biti izbegnuta na 1001 nacin a nije zbog guranja predrasuda i guranja ideologije ispred zivota.

Velika Irska glad 1846-1849, mada se to jos malo produzilo ali navedene tri godine su "udarne".

Irska je od 1845 do 1910 pala u populaciji sa oko 8 miliona na 4 miliona ljudi.

1000000452.jpg

Prva Irska republika nije proglasena na Uskrs 1916 vec 1798 i to u Belfastu, a sve je krenulo od strane kalvinistcke(protestantske) grupacije Prezveterijanaca jer nisu imali nikakav uticaj na donosenja odluka u Irskoj, iako su stekli novac. Mislim da je to bio posledniji put kada su se protestani i rimokatolic, u vecmc broju,i zajedno borili za ujedinjenu nezavisnku Irsku.

Vrh Rimokatolicke crkve u Irskoj se borio protiv pobune, i davao podrsku Londonu u gasenju pobune. Mnogo svestenika su izbacili iz crkve jer su se prikljucili pobuni. Razlog je taj sto su se u crkvi boijali uticaja Francuske revolucije i Republike, koji su bili idol pobunjenicima u Irskoj, plus im je London dao privilegije anticiprajuci upravo mogucnost pobune u Irskoj pod uticajem Francuske republike, koja je cak poslala dobrovoljce.

Pocinjem ovom pricom jer ona igra veliku ulogu u gladi nekih 50ak godina kasnije.

Irska je 9. veka bila pod naletim razlicitih germanskih upada od Vikinga preko Normana, koji su se tranformisali u moderne Engleze. Gledao sam kratki dokumentarac u Kaselu i oni su dali objasnjenje da su Normani lako osvojili Irsko ostrvo, sa relativno malo ljudi, jer Irci nisu bili organizovana vojska no gusarska rullja bez oklopa i organizacije u ratu, za razliku od Normana, koji su bili sve suprotno.

Ali Irska je do 1801 ostala izvan formalne Britanske uprave. Upravo ce propala pobuna 1798 dovesti do formalne aneksije Irske od strane Londona.

Upravo ce to igrati veliku ulogu da se glad tako rasiri bez neke reakcije.

Irska nije imala politicki uticaj u londonskom Parlamentu, ostavljeni su na milost i nemilost ljudima koji nsu voleli Irce zbog pobuna ili imali ideolosku zaslepljenost "slobodnom trgovinom", koja ce izazvati milion mrtvih u 3 godine.

Bolest krompira, poznata u srpskom jeziku kao plamenjaca, je dosla u Irsku iz Amerike, kao uostalom i krompir. Vlazna irska klima je pogodovala brzom sirenju bolesti i ogromne kolicine kromipra su propale a krompir je bio glavno sredstvo prehrane izuzetno siromasnih Iraca.

Prva upozorenja o mogucnoj katastrofi u Irskoj su dosla vec 1845 ali zbog slabe zastupljenosti Iraca u Londonu niko nije obracao paznju. Onda je dosla 1846 i krenula je ogomna katastrofa jer se bolest pojavila u dve godine u nizu. Prva reakcija iz Londona je da naprave javne radove u Irskoj i da Irci rade i placaju za hranu. To se pretovrilo u katastrofu jer su ljudi umirali na radu.

Liberalna vlada u Londonu je odbila da vrsi ogranicenje izvoza hrane iz Britanije i preusmeri je na Irsku jer slobodna trgovina ne sme da ispasta zbog "lenjih" Iraca.

Tek ce 1848 poceti raditi javne kuhinje koje ce praviti hranu ali ni tada London nece puno dat punoi novca vec ce se skupljati sirom sveta.

Da bih vam pokazao kako je glad mogla biti izbegnuta pokazacu vam ovo

1000000474.jpg

Ljudi su zbog slabe ishrane umirali pored puteva, tumarajuci jer niko bolesne nije hteo da primi u naseljena mesta.

Kao posledica gladi, veliki broj ljudi je krenuo da napusta Irsku. Najveci broj je krenuo putem Britanije, a ne Amerike kao sto se misli. Iz jednostavnog razloga, cena karte i vreme putovanja. Populacija Liverpula, Mancestera, Glazgova i manje Birmingema, ima veliko irsko poreklo. To su bili industrijski gradovi kojima je trebala jeftina irska radna snaga, koja je radila sve samo da ne bi gladovala.

Oni koji su se uputili preko Atlantika, mnogi nisu stigli. Masovno se umiralo na brodovima koji nisu bili namenjeni u te svrhe ali su ih sverceri koristili. Citavi brodovi, ako dodju, na obale Severne Amerike su bili mrtvacxki sanduci sa mrtvim ljudima u potpalublju danima.

Postoje zapisi emigracionih vlasti u Kvebeku i dolasku nemackih i irskih imigranata. Kazu da su Nemci bili svi zdravi i obuceni. Irci nisu mogli da napuste brod jer nisu imali snage, umirali na obalama kao ribe na suvom.

Gubitak Irske populacije po okruzima, narocito pogodjen jug i zapad, mesta gde se najvise zadrzao irski identitet kroz ocuvanje irskog(keltskog) jezika.

1000000470.jpg

Oni koji su imali vise srece, pa preziveli put, su bili tretirani lose. Tako je Sever, u Gradjanskom ratu, koristio Irce drugog reda kao topovsko meso da bi porodice Iraca dobili pravo na bolju buducnost

1000000468.jpg

Ali jos je gora prica o Australiji, gde se irske devojcice uzimali da bi napravili balans izmedju britanskih zatvorenika, proteranih u Botany bay(iz cuvene irske pesme "Fields of Athery").

1000000467.jpg

Ali bolje i to nego umreti od gladi i bolesti u workhouse(zajednicki smestaj beskucnika, koji je bio masovan u Irskoj tokom gladi).

• Author

Pesma posvecena tim vremenima u Irskoj, iako napisana u drugoj polovini 20. veka, koja je postala izuzetno popularna sirom sveta od fudbalskih navijaca do drugih svetkovina, kao himna republikanaca.

Sa time u vezi, mozete ocekivati uskoro izvestaj iz Atenraja.

1000000384.jpg

Edited by Emerald

• Author

Atenraj

Mali gradic u blizini Atlanskog okeana i grada Golveja, cetvrtog grada po velicini u Irskoj.

1000000412.jpg

Cuven u svetu po pesmi "Fields of Athenry", koja je napisana, pre nekih, 50ak godina ali govori o velikom stradanju Atenraja i celog tog kraja tokom Velike irske gladi, gde su pojedini okruzi izgubili preko 50% populacije u 3 godine sredinom 19. veka.

Irci iz ovoga kraja, koji su uspeli da prezive put u SAD; su se naselili, uglavnom, u Bostonu i oko Bostona.

Sam gradic je lep, sa zamkom iz 13. veka,

1000000385.jpg

Fields of Athenry

1000000413.jpg

1000000388.jpg

Edited by Emerald

• Author

Spomenik u Dablinu koji ima veze sa Srbijom,ima i toga

1000000701-1.jpg

Kompleks posvecen palim irskim borcima u, pre svega, Prvom sv. ratu ali i dobrovoljcima u Drigom, iako je Irska bila neutralna.

Veza sa Srbijom, London je slao Irce da se bore u Prvom. sv. ratu na Galipolju. Dosta ih je izginulu, to je jedan od razloga Uskrasnjeg ustanka 1916. Cak se pominje u pesmi Foggy Dew, stradanje u Suvla zalivu, Galipolje.

Ali konkretno veza Iraca sa Srbijom je preko 10. Irskog divizona, posle neuspeha kod Galipolja, nekoliko hiljada Iraca dobija prekomandu i dolaze u Solun u septembru 1915. Njihov zadadak je bio da deblokiraju Srbiju i srpsku vojsku kroz dolinu Vardara nakon ofanzive Centralnih sila na Srbiju sa pocetka jeseni 1915.

Nazalost, Bugari su pobedili u Bici kod Kosturaina, a X Irski divizion je imao nekoliko stotina izbaecenih iz stroja. Krenula je Albanska golgota za Srbiju.

Irci ce ostati na Solunskom frontu jos 2 godine.

Tek u poslednje vreme se o tome govori jer u Irskoj taj spomenik i secanje na te ljude je dugo bio potiskivan zbog sluzenju Londonu. Stavise, irski nacionalisti su ga 1950-ih nekoliko puta napadali. Ali u poslednjih 50ak godina se slika promenila i sada je jedno od najlepsih mesta Dablina.

Sa srpske strane, tek se sada prica o vezama srpskih i irskih boraca u Prvom sv. ratu i to preko Marka Kitinga iz Irske(koji je ugostio Jovana Memedovica u Irskoj), veliki dobrotvor Srbije, pomaze deci oboleloj od raka u Srbiji. Mislim da je njegov deda ili pradeda bio deo X dviziona koji je ratovao sa Srbima na Solunskom frontu.

Spomeni je fenomenalan, nazalost u Srbiji, narocito Beogradu, nema nista slicno.

1000000707-1.jpg

Ovde se slabo vidi zlatnim slovima ispisano 1914-1918 i 1939-1945 na spomeniku. U pozaidni se vide dve fontane i park.

Sa strane je ispisano: u cast 40 000 Iraca poginulih u Prvom sv. ratu.

1000000703-1.jpg

• Author

Jos jedno iznenadjenje Dablin. U prelepo Finks parku nalazi se spomenik cuvenom britanskom vojskovodji i politicaru Velingtonu, onom sto je pobedio Napoleon kod Vaterloa.
Razlog je jednostavan, Velington je rodjen u protestanstkoj porodici u Dablinu

1000000697-1.jpg

1000000695-1.jpg

• Author

Eniskari i Powerscourt posedi

Enisakrije je originalno protestantsko mesto u kojoj se nalazil protestantska crkva Sv. Patrika, Irsk crkve(razliciti protestantski uticaji ali posle Kromvela najvise amglikanski).

1000000571.jpg

Ovo stvaljam da bi vam dao dokaz moje price o tome da protestanti takodje postuju Sv. Patrika.

1000000573.jpg

Eniskari je na nekih 30km od Dablina u "dubini" planina Viklova. Mesto je "pridruzeno" necemu mnogo poznatijem, mozda najcesci motiv razglednica iz Irske-posedi Powerscourt porodice i cuvna basta, za koju Irci tvrde da se nalazi medju tri najbolje uredjene na svetu. Ne znam za poziciju ali da je izuzetni lepo, to je tacno.

Ulaz u Powerscourt, hvale se kako su medju top 3 baste u svetu

1000000502.jpg

Cim se udje, sa desne strane su golf tereni, po cemu je Irska poznata, oko Dablina i u Dablinu ih ima na mnogo. Nije cudo sto je Tramp toliko zeleo golf terene u Irskoj. Mislim da Irci imaju prilicnu zaradu od turimzma samo na osnovu golfa

1000000507.jpg

Posedi Powerscourt porodice i zamak, koji ima osnovu u 13. veku

1000000509.jpg

1000000517.jpg

1000000511.jpg

• Author

Posedi se sastoje od nekoliko basta poput japanske

1000000531.jpg

1000000523.jpg

ili italijanske

1000000514.jpg

Ima ih jos, kao i fenomenalni park sa "kulom strazarom"

1000000533.jpg

1000000539.jpg

4 hours ago, Emerald said:

Eniskari i Powerscourt posedi

Enisakrije je originalno protestantsko mesto u kojoj se nalazil protestantska crkva Sv. Patrika, Irsk crkve(razliciti protestantski uticaji ali posle Kromvela najvise amglikanski).

1000000571.jpg

Ovo stvaljam da bi vam dao dokaz moje price o tome da protestanti takodje postuju Sv. Patrika.

1000000573.jpg

Eniskari je na nekih 30km od Dablina u "dubini" planina Viklova. Mesto je "pridruzeno" necemu mnogo poznatijem, mozda najcesci motiv razglednica iz Irske-posedi Powerscourt porodice i cuvna basta, za koju Irci tvrde da se nalazi medju tri najbolje uredjene na svetu. Ne znam za poziciju ali da je izuzetni lepo, to je tacno.

Ulaz u Powerscourt, hvale se kako su medju top 3 baste u svetu

1000000502.jpg

Cim se udje, sa desne strane su golf tereni, po cemu je Irska poznata, oko Dablina i u Dablinu ih ima na mnogo. Nije cudo sto je Tramp toliko zeleo golf terene u Irskoj. Mislim da Irci imaju prilicnu zaradu od turimzma samo na osnovu golfa

1000000507.jpg

Posedi Powerscourt porodice i zamak, koji ima osnovu u 13. veku

1000000509.jpg

1000000517.jpg

1000000511.jpg

Poslednjih par slika (nisam jos bila tamo, hvala ti, stavljam na listu☺️) me podsetilo na Kylemore Abbey. To mi je magicno mesto, jedno od najlepsih koje sam do sada obisla u Irskoj. Ususkano i sakriveno, samo odjednom izviri iz planina. Prica o tome je takodje veoma zanimljiva, ali to prepustam tebi☺️

• Author

Preporucujem za posetu

Blizi se Uskrs a to u Irskoj znaci u politici i istoriji

1000000739.jpg

Plakati po Dablinu

Odlucih se danas za malo Dablina.

Za pocetak "Vrt secanja", koji je najvise posvecen Uskrsnjem ustanku 1916 ali i drugim irskim ustancima od 1798.

Spemenik se nalazi na Trgu Parnel, nije veliki ali je lep.

Sacinjen je od kombinacije keltske(irske) mitologije i hriscanstva, napravljen za 50-tu godisnjicu ustanka 1916, na vrhuncu "obracuna" sa germansko-engleskim nasledjem u Republici Irskoj, kada se gurao iskljucivi keltski narativ.

Centrlano mesto zauzima spomenik iz irske mitologije "Deca Lira", koji je kombinacija keltske mitologije i hriscanstva. Dok se ispred spomenika nalazi fontana-bazen u obliku krsta u kojem se nalaze irski stitetvi i macevi, mislim irske legende Brajana Borua, koji je potukao Vikinge 1014 i uzeo Dablin.

1000000714.jpg

Na ovom mestu je 1913 osnovan Irski dobrovoljacki pokret iz kojeg ce nastati IRA ali i mesto gde su 1916 zarobljeni pobunjenic drzani pre odvozenja na streljanje.

1000000723.jpg

1000000715.jpg

Crkva koja se vidi je protestantska, Prezveterijanska, a ni to nije slucajno jer su 1798 Prezveterijanci digli prvu pobunu protiv Londona i proglasili ujedinjenju Republiku Irsku.

Kao sto sam rekao centralno mesto zauzima spomenik "Deca Lira". To je prica o stradanju i proterivanju da bi se na kraju vratili kao Feniks. To simbolizuje obravljanje "izgubljene" Irske, bez ikakve perspektive

1000000717.jpg

1000000716.jpg

The Children of Lir

https://yourirish.com/folklore/children-of-lir#google_vignette

I za kraj poruka, koja moze biti univerzalna

1000000719.jpg

Edited by Emerald

proverio sam vam ono u vezi vize

konzularno ima pravo na naplatu troškova izdavanja vize u visini iznosa od 50% od nominalne vrednosti

bilo kako bilo, sledeće godine se otvara ambasada u beogradu u koju se premeštaju i konzularne aktivnosti, vize itd

tako da, okreni obrni, biće rešeno