Thursday at 21:194 days Počela je i Irska da ulazi u uži izbor pri planiranju odmora, ali su vize kočnica. Čini mi se da je nekada turistička viza bila besplatna, a ove godine sam čuo da ipak naplaćuju 60ak€ i ljudi, s kojima sam pričao, se žale na “namerno” odbijanje, da bi se izvukla još jedna taksa.
Thursday at 23:094 days sve je to u redu ako je procedura humanija od one za UK vizu u erport sitiju ili gde je sada.inače moja kuma predaje u dablinu, sad da li je UCD ili DCU ubijte me.
Friday at 00:364 days Irska viza se za državljane Srbije ne plaća.Catch je u tome što počasna konzulka u Beogradu naplaćuje obradu u visine takse za vizu i tako se ugrađuje.
Friday at 08:264 days 7 hours ago, *edited by mod said:Irska viza se za državljane Srbije ne plaća.Catch je u tome što počasna konzulka u Beogradu naplaćuje obradu u visine takse za vizu i tako se ugrađuje.jel si siguran? ovo sve može da se prijavi tamo gde treba, naša dobra drugarica je do prošlog leta bila ambasador irske u atini koja je dužila grčku srbiju i ceo non-EU balkan. mislim da bi se zanimala za ovo ako je tačno.
Friday at 09:514 days Da, tacno je. Ali mislim da ne moze da se prijavi jer im je ostavljena mogucnost da mogu da naplate svoje "troskove". Naplacuju sve vrste vize. Naplatila je i nama iako nije trebalo da platimo nista. Nekih 30-ak evra tada, cini mi se, secam se da je bilo u evro isto kao za situacije kad treba da platis. Ali mozes da pitas drugaricu, ako se moze prijaviti super.
Friday at 10:183 days @FOX river ne verujem bas da namerno odbijaju zbog duple takse, ali se ljudi zale da jako dugo cekaju u poslednje vreme (ranije je bilo 6-8 nedelja, sada kazu moze da bude i vise meseci). Mnogo je lakse dobiti vizu ako imas nekog kod koga bi otisao, onda ti taj napise pozivno pismo, i moras da prilozis svasta nesto (izvod iz banke, pay slipove, povratne avionske karte...) kako bi ih uverio da imas obaveze kojima moras da se vratis.Ovde imas sve informacije sta ti je potrebno: https://www.irishimmigration.ie/coming-to-visit-ireland/how-to-apply-for-a-short-stay-c-visit-tourist-visa/Vidis, ovde nije klikabilno Travel around as a tourist, sto moze da znaci da ne postoji trenutno takva opcija. Visit family/friend moze
Friday at 10:273 days Hvala za link Fargo!Ceo proces prosto navodi da se radije otputuje u neku zemlju gde nije potrebna viza, a sreća ima ih mnogo. A još je teže, pošto smo planirali grupno putovanje, tu je još veća šansa da neko bude odbijen. Već sam jednom popunjavao AVATS formular preko sajta irske ambasade u Beču, ali je pukla veza sa sajtom pri kraju popunjavanja, pa nisam imao volje još jednom da popunjavam, pošto su me samo interesovali uslovi i cena.
Friday at 14:463 days 6 hours ago, Eleniko said:jel si siguran? ovo sve može da se prijavi tamo gde treba, naša dobra drugarica je do prošlog leta bila ambasador irske u atini koja je dužila grčku srbiju i ceo non-EU balkan. mislim da bi se zanimala za ovo ako je tačno.https://www.irishimmigration.ie/preclearance-and-entry-visas-fees/#exemptions
Friday at 14:493 days Za Srbiju - a nekada i SRJ su vize odavno besplatne. E sad, što ta šatro konzulka uzima sebi proviziju je za prijavu vlastima ovde.
Friday at 15:073 days Author 4 hours ago, FOX river said:Hvala za link Fargo!Ceo proces prosto navodi da se radije otputuje u neku zemlju gde nije potrebna viza, a sreća ima ih mnogo.A još je teže, pošto smo planirali grupno putovanje, tu je još veća šansa da neko bude odbijen.Već sam jednom popunjavao AVATS formular preko sajta irske ambasade u Beču, ali je pukla veza sa sajtom pri kraju popunjavanja, pa nisam imao volje još jednom da popunjavam, pošto su me samo interesovali uslovi i cena.U Irskoj je veliki pad broja stranih turistaForeign visitors to Ireland decrease by 30% in February 2025zDa li je slucajnost ili ne, pa mozda i nije.Irska politika se prvi put suocava sa jakim anitmigrantskim sentimentom. Bas sam danas video natpis u Dablinu "Immigrant scum out". To je bilo bilo nezamislivo za Irsku do pre 5-10 godina. Ali nekkoliko faktora je odigralo vaznu ulogu u fomiranju toga. Kriza 2008-2011, koja je zestoko pogodila Irsku, naoricto sektor nekretnina, pojacan nemackim pritiskom na Irsku da stedi dok danas svabe trose 100-te milijarid da sebe spasu kroz zaduzivanje. Nagli porast broja stranaca, sa naglim oporavkom Irske nakon 2011. Za samo poslednjih 5 godina, broj stanovnika Greater Dublin Area je porastao preko 200 000., oko 10% cele oblasti. To vrsi veliki pritisak na cene nekretnine, koje se nisu gradile zbog krize 2008.-2011, kada je mnogo Iraca izgubilo nekretnine.Onda jos neki fraktori poput ovoga, velikim anitimigrantskih(uglavnom antimuslimanskih demonstracija) 20232023 Dublin riothttps://en.wikipedia.org/wiki/2023_Dublin_riotIrci su po tome dosta mentalitetski slicni Srbima, naprasni su, ima inata. Iako su kao ljudi, sto se tice pomoci i milosrdja, veliki carevi. Ali ako ih nesto iznervira dignu se brzo i budu agresivni. Onda su dosle izbleglice iz Ukrajine, koje su dobili pogodnosti po pitanju nekrentina i socijale, koji mnogi Irci nemaju. Postoji jedna socijalna sema u Irskoj kako da se dobije jeftnija nekretnina.Sve je to dovelo da je na izborima u decembru 2024 umalo pala postojeca vlast. Jedina sreca za njih je bila sto nema jasne politicke stranke koja bi artikulisala anitimigrantsko raspolozenje u Irskoj, mada se sa Konorom Mekgregorom to moze promeniti brzo. Sin Fejn, kao predstavnik irskog nacionalizma je na levicarskim tradicijama, iz toga je nastao irski nacionalizma, on nema u sebi rasizma. Ali vremena se menjaju.Sve to utice da se smanj broji ilegalne imigracija, koja je velika narocito iz Latinske Amerike, i narocito Brazil. A ona dolazi uglavnom kao turisti jer je Irska ostrvo i onda ostaju ovde.Mislim da to igra vaznu ulogu.Moguce da je lakse iz Srbije dobiti i radnu dozvolu, jer Irskoj treba radne snage, ako nadjes poslodavca u Irskoj. Jer im kao takav trebas a nikako da dodjes ilegalno i postanes im socijalni slucaj i neregistrovan.
Friday at 15:113 days Author Ali najveci problem je sto Srbija nema odnose sa Irskom na ambasadorskom nivou. Iako je Irska zemlja sa velikim uticajem u svetu, narocito Americi, zbog velike dijaspore. Upravo ti "turisti" u Irskoj, a radi se o milionim godisnje, je irska dijaposra od NZ i Australije do Amerike i Kanade.Najavljeno je otvaranje ambasade Irske u BG, nisam siguran koliko ce to brzo ici.
Friday at 15:463 days Author Swords castleSamo mesto ima originalno ketlsko ime Sord, sto znaci cist a povezan je sa pokrstavranje Irske u petom i sestom veku, tu je bio manastir. Sam zamak je iz 13. veka.Nalazi se na severu Dablina i za sada je predgradje sa tendencijom da postane deo grada Dablina skoro zbog sirenja Dablina. Prilicno lep gradic od 40k ljudi.Jedan detalj iz centra
Friday at 16:523 days @Emerald Hvala na lijepim slikama i interesantnim pričama... ja nešto oduvijek simpatišem Irsku i Irce, ne mogu se sad sjetiti je li to počelo zbog mog površnog poznavanja njihove istorije, ono, mali narod koji se bori za slobodu protiv višestruko većeg/moćnijeg, pa kasnije raslo, zalivano pivom po irskim pabovima po Evropi i svijetu...Ali kad rekoh površno poznavanje istorije - znao sam da je površno, ali nisam imao pojma koliko je površno... recimo, nisam imao pojma o ovome što si napisao za familiju Guinness... nikad nisam bio oduševljen tim pivom,, ali ga jesam pio neko vrijeme u svojoj mladost-ludost(-pomodnost) fazi; da sam znao da su bili izdajice irskog roda™, ne bih im ni centa dao! A sjećam se i koliko sam se šokirao kad sam, prije 13 godina kad sam bio u Dablinu, saznao da je katedrala svetog Patrika protestantska crkva...Ako ti nije teško, možeš li napisati koju više o irskim krvnim zrncima Bitlsa? Pošto ni o tome nisam ništa čuo (osim za Polovu mamu) a, slično kao za Irsku, mislio sam (istripovao sam se) da znam ponešto...I je li Smithwicks i dalje najpopularnija lokalna alternativa ginisu? I je li carlsberg i dalje najpopularniji lager, ili je onaj lokalni pokušaj ("Harp" bješe?) zaživio,,, ?
Friday at 17:023 days Sv Patrik nije ni “katolički”, ni “protestantski” svetac, iako ga malo zatucaniji ovde u Sirskoj svojataju ili ga se odriču. Jednostavno, tada crkva nije bila podeljena. Guinness je odlično pivo, samo treba izbegavati turističke zamke po Dublinu/Belfastu/itd.Smithwicks je drugačiji stil potpuno. Alternative su Beamish (dobar) i Murphy’s (prosečan). Svakako jeftiniji.