Posted March 18Mar 18 Tema je posvecena celom irskom ostrvu. Trudicu se da nema puno slika koje sam vec stavio na razlicite teme. Zapoceo bih sa grbom Republike Irske i simbolom obrazovanja, pismenosti i irske istorije Univerzitet Svetog Trojstva u Dablinu(Trinity College) iz 16. veka i njegova fenomenalna biblioteka spisi stari 1500 godina se mogu videti Book of Kells The Book of Kells is one of the finest and most famous, and also one of the latest, of a group of manuscripts in what is known as the Insular style, produced from the late 6th through the early 9th centuries in monasteries in Britain and Ireland and in continental monasteries with Hiberno-Scottish or Anglo-Saxon foundations..These manuscripts include the Cathach of St. Columba, the Ambrosiana Orosius, fragmentary Gospel in the Durham Dean and Chapter Library (all from the early 7th century), and the Book of Durrow (from the second half of the 7th century). From the early 8th century come the Durham Gospels, the Echternach Gospels, the Lindisfarne Gospels (see illustration at right), and the Lichfield Gospels. Among others, the St. Gall Gospel Book belongs to the late 8th century and the Book of Armagh (dated to 807–809) to the early 9th century.[
March 18Mar 18 Author Glendaloh(Glendalough; Gleann Dá Loch) Manastirski kompleksi i kelije sa pocetka hriscanstva u Irskoj, VI vek, pa sve do divljackih vikinskih napada na irsko ostrvo, IX vek. Koje je kasnije imalo svoje transformacije. Nalazi se u okviru planina i Nacionalno parka, Uiklou. Vazdusnom linijom nije daleko od Dablina, nekih 50ak km, mada nije najjednostavnije doci. Zanimljivo da se prvobitna crkva zvala isto kao najstarija crkava u Srbiji, koja je isto u neko to vreme sagradjena ili dogradjena, crkva Svetih Petra i Pavla Priroda je fenomenalna sa mnogo voda, vodopada, recicama i jezerom...
March 19Mar 19 Author Brej i vodopad Powerscourt Brej se nalazi nekih 30ak km juzno od Dablina iako danas pripada metro zoni Dablina i kroz koji prolazi dablinska prigradska zeleznica-DART. Kada bi Irska imala vise od 2-3 nedelje letnjeg vremena za kupanje ovo bi bila "Azurna oblaa" Irske Moram reci da susedni Greystone, iza ovog brda na gornjoj slici, ima jos bolje i fenomalne pescane plaze ali avaj. Mada sa klimatskim promenama ko zna, Ako neko dodje u Dablin da se provoza DART-om od Howth, Malahide na severu do Bray-a ili Greystone-a na jugu, ima se sta videti, narocito pred Bray. Jos malo Bray-a Ali u zaledjini Breja se nalazi mnogo toga pa i najvisi vodopad u Irskoj. Mada za turiste nije lako doci jer nema javnog prevoza, koliko znam, mozda gresim. Mora da se pesaci nekih 5km po planinskom putu, sto za ljubitelje planinarenja ne bi trebalo da bude problem osim sto nema staze vec se ide putem koji koriste automobili, sto na nekim mestima moze biti prilicno opasno. Tako da ne bih preporucivao, to je samo za one malo na svoju ruku "Prava Irska", koja lici na Sumadiju da je Sumadija "utegnuta" Ako necega u Irskoj ima to su pasnjaci i ovce
March 19Mar 19 Author Vodopad Powerscourt, najvisi ili sa najvecim padom u Irskoj, 121 m Stvarno lepo i uredjeno mesto, ulaz se placa Svakom bi preporucio da poseti ako se snadje za prevoz.
March 20Mar 20 Author Pojedini Irci kazu da jedino sto je dobro ostalo od engleza su zamakovi u Irskoj. Em ih ima dosta, em su stari. U nekima su snimane svetski poznate serije.Ali jedan je drugaciji i nije bas pravi zamak ali ima veliku ulogu u istoriji Irske. КашелOvo je mesto gde je po predanju i nekim ranim hriscanskim spisima Sv. Patrik krstio kralja Manstera u 5. veku. Normanl su, nakon krvave invazije Irske, dogradjivali utvrdjenje i crkvu
March 20Mar 20 Author Sam Kasel se nalazi u centralnom delu Irske, negde na pola puta izmedju Dablina i KorkaCentralna oblast Irske je "zatalasana", sa puno pasnjaka, manjih reka, ovaca, krava i konjaKako se ide prema obali tako se ulazi u brda vece nadmorske visine
March 27Mar 27 Author Eksluzivno, eksluzivnoMoram da pohvalim vlasti Belfasta koji se trude da pokriju podele u gradu i usmeravaju na centar, koji je lep, cak lepsi od Dablina, iako je grad dosta manji.Ali ja sam otisao da vidim nesto drugo i to sto sam radio verovatno nije bilo bezbedno, posto sam po napustanju Belfasta imao osecaj da me posmatra MI5, IRA, UDF, CIA...Malo da vam zagolicam mastu
March 27Mar 27 Author Prvo neki moji utisci o delu UK koji se zove Severna Irska. Ovo govormi samo iz onog sto sam video tokom putovanja, ne znaci da je univerzalna istina-Republika je uredjenija i bogatija od Severne Irske(UK). Ovo podrzava statistika.-Po dolasku u Belfast nijedan Union Jack nisam video u centru Belfasta, tek po ulasku u unionisticki deo sam video, mada nisam bio ni svestan da sam usao, jer sam trazio nesto drugo.-Na moje veliko iznenadjenje, Belfast mi se ucinio vise "kontinentalni" od DablinaPa da krenemPrelazak granice Republike Irske i UK(Severna Irska)Pogleda na granicu sa Republicke stranePogled na granicu iz poslednjeg-prvog mesta u UK, Newry.Brda u pozadini su granicaZgrada koja je bila detalj u filmovima i serijama
March 27Mar 27 Author Podeljena naselja na unioniste i republikance(mislim da je ova podela tacnije od jednostavne protestanti-rimokatolici, posle ucenja istorije i odnosa u Irskoj). Videcete mural na zidu, sa republikanske strane, koji ne proznaje nikakve verske podele, uostalom njihvo nacionalizam ima duboka levicarska utemeljenja iz istorijskih razloga, sto ce se videti.Belfast nije demografski velik, kao Novi Sad. "Suprostavljena naselja" deli ulica, Britanske vlasti su pocele da grade "privremene" zidove i kapije, koja dele naselja, jos 1920ih a nastavilo se, posle izbijanja sukoba 1969, ponovo. To se zove "Peace lines", u pesmi "Zombie" britanska vojska patrolira upravo tim "Peace lines"Jedna kapija i zidovi ukraseni muralima,Kapija se zatvara nocu i ujutro otvaraIako je to postala turisticka atrakcija mislim da lokalcima nije bas tako simpaticno
March 27Mar 27 Author Republikanska strana"British army not welcome in this area""We serve neither King, nor Nato!"Odbojnost Republikanske strane prema nato-u je posledica prisustva britanske vojske, kao dela nato-a, koja je, za Republikance, okupaciona sila.Podrska Radnickoj partiji Kurdistana uz poruku:Socijalisti, Sekularni, bez religioniznih podelaPoseban je odnos prema palestinskom pitanju iz istorijskih razloga. To nisam shvatio dok nisam bio na unionistickoj strani i vdeo murale. Jedan od najznacajnih vodja unionista je ucestvovao u stvaranju izrealeske oruzane sile jos pre Drugog svetskog rata. Edited March 27Mar 27 by Emerald
March 27Mar 27 Author UnionistiJa sam slucajno banuo u samo srce unionistickog dela Belfasta, setajuci i trazeci nesto drugo, kada sam presao A12(Westlink), a taj put mi se cini da igra znacajnu ulogu u bezbednosti grada, moguce da gresim, ali tako mi se cini. Ono sto me je iznenadilo koliko je to zapusten kraj, oronuo, pun smeca, garezi i meni izgleda prilicno siromasan.Unionisticki muraliZid sa unionisticke stranepodrska IzraeluKao sto sam vec objasnio iznad, postoje veze unionista i stvaranje drzave IzraelNaravno A da podela ne ide deirektnop po religioznim linijama pokazuje sledeceU cast Poljaka:The Polish nations, part of us then, part of us now.Poruka unionista.Inace oni koji piju Ginis treba da znaju da je porodica Ginis protestantskog irskog porekla, koja se zalagala da Irska ostane pod engleskom krunom, cak kupujuci oruzje i municiju unionistima, na sta su unioniste u Belfastu ponosni i to isticu na muralu
March 27Mar 27 Lepa reportaža!Hoće li biti nekih slika sa stenovitih obala?Je l’ znaš kako ide za turističku vizu za nas?
March 27Mar 27 Author I za kraj citat coveka, u Republikanskom delu, stanica u Dablinu odakle polaze vozovi za Belfast nosi njegovo ime:Cudna prica coveka koji je vodio pobunu na Uskrs 1916 za nezavisnost Irske, covek rodjen u Britaniji, kao i mnogi Irci(Liverpul ceo, kao skoro cela postava "Beatles"-a)Koji je dosao u Irsku kao britanski vojnik, da bi se uverio kako britanska vojska treitra siromasne Irce i irske radnike. A onda shvatio da rimokatolicka crkva u Irskoj stoji na istim pozicijama kao London po pitanju prava radnika, iako i sam rimokatolik.Upravo je u Belfastu pokusao da ujedini protestantske i rimokatolicke radnike u borbi za svoja prava.Rekao je da Irsku u nezavisnost nikako ne treba da vodi irska burzoazija jer Irska moze dobiti nezavisnost ali ce siromasni slojevi ostati potlaceni.Streljan od strane britanaca nakon Uskrsnjeg ustanka 1916. Edited March 27Mar 27 by Emerald
March 27Mar 27 Author 22 minutes ago, FOX river said:Lepa reportaža!Hoće li biti nekih slika sa stenovitih obala?Je l’ znaš kako ide za turističku vizu za nas?ZahvaljujemBice svega pomaloCuo sam razlicite price o konzulatu Irske u BG, tako da ima ratlicitih iskustava.Iako bi trebalo da se otvore amabsade Srbije u Dablinu i Irske u BG, mislim da to nece ici brzo jer se srpska zajednica u Irskoj dosta angazovala na podrsci studentima u Srbiji. Srpska zajednica je dosta obrazovana u Irskoj, dosta inzenjera, naucnika. Ima uticaja i na Trinity Colleg-u u Dablinu, odakle je dosla podrska studentima u Srbiji.