dunja Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Drugarice i drugovi, kako naslov kaže, ovaj topik je namenjen aktuelnostima u vezi pomoći studentima na univerzitetima i visokim školama širom Srbije. Cilj je blagovremena razmena informacija o tome šta studentima trenutno treba, pre svega od hrane, sredstava za higijenu, posteljine, uređaja, predmeta i svega ostalog. Situacija je takva da su organizacija i protokoli kada je pomoć u pitanju različiti od fakulteta do fakulteta (ili škole). Na društvenim mrežama trenutno ima preko stotinu naloga, pošto otprilike svaka blokada ima svoj nalog. Srećom, studenti su dobro organizovani, nekakva inter-blokadna koordinacija postoji, a postoje i smernice za sve koji žele da pomognu. Bitno: Znanični nalozi na društvenim mrežama X: @studentblokade Instagram: @studenti_u_blokadi Pored ovih, kao što rekoh, ima i pojedinačnih naloga po fakultetima/školama, ako nekog zanima neka konkretna ustanova. Šta je i kome potrebno? Studenti su sačinili i objedinjenu listu neophodnih stvari (koja se ažurira svakog dana) Međutim, ova lista ne obuhvata sve fakultete i deluje mi da je u pitanju samo Beograd. Ako neko zna za druge centralizovane liste, neka podeli. Svakako nije loše da pre nego što se zaputite na neku od lokacija sa 3 kila roštilja stupite u kontakt sa njima preko mreža i proverite da li im je baš to najpotrebnije. Negde sam pročitala da nije preporučljivo poručiti da im se nešto dostavi, navodno jer dostavljači nisu pouzdani, pa ako vam je to jedina opcija, vidite da to koordinirate sa nekim na terenu (ko bi preuzeo i postarao se da je sve na broju, itd.). Novac Donacije putem računa nisu moguće (bar ne za sada). Studenti su juče upozorili da internetom kruže računi koji se predstavljaju kao njihovi, tako da tu treba biti dodatno obazriv. Na nekim fakultetima, koliko mi je poznato, primaju keš na ruke, ali najbolje je pitati direktno na licu mesta. Ako sam nešto propustila, praštajte i ispravite 1 6
duda Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 nađoh i ovaj mail [email protected] i ove instagram naloge @blokada.ffuns, @blokadafilum i @ngs_niss. 2
dunja Posted December 25, 2024 Author Posted December 25, 2024 (edited) Učiteljski fakultet (valjda ovaj u Beogradu?), objavljeno pre 24h: Edited December 25, 2024 by dunja 1
Klara Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, Petra Drapšina 8, Novi Sad 1
le petit nicolas Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 mozda da prosledis i na temu lokal - novi sad, da vide. ja probala da kvotujem na taj topik al sam zaboravila kako se to radi. poz 1 1
giuseppe Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Meni se čini da je NS rešen preko fb grupe 'Novosadjanke studentima', sa sve 'dj' u nazivu. Ima već 1.1k članova i ne smem da odem tamo, odmah ogladnim od fotki 😂 ipak smo mi matori već deceniju i po na fb i to nam je stanište. Sutra se peku burgeri na veliko, za vikend paori kuvaju pasulj pa posle kupus... Rektorat je sad centar za distribuciju. NS je zgodan jer je sve u kampusu, sem Medicinskog i nekih viših škola, pa je logistika značajno lakša. Ali, ne treba smetnuti sa uma da dece ima mnogo, ne smem da kažem koliko jer neprijatelj sluša - no, mora da dotiče non-stop. Post sa grupe: 2 3
giuseppe Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Evo su, izašli u novine https://www.mojnovisad.com/vesti/fejsbuk-grupa-novosadjanke-studentima-pokrenula-talas-solidarnosti-u-gradu-id66577.html 1 1
dunja Posted December 27, 2024 Author Posted December 27, 2024 Nisam ispratila da ima studenata na blokadi i u Kraljevu
Recommended Posts