đorđe geprat Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 saglasan sam sa ovim prvim pasusom. preduslov je da si zainteresovan/a spreman/na da se uhvatiš u koštac s malo poznatim. čovek koji nije baš tupson i vezana vreća može lako da nauči da dobro okreči ili ofarba . spretniji i sa nešto alata može da odredi dimenzije ploča poruči ih kod ovih koji režu i sastavi kuhinju. postoje poslovi koje naprosto majstor mora da odradi sve ovo po kući sada je elektronika, moduli, mogu da zamenim pumpu za odvod na veš mašini ali ne mogu programator. vulkanizer nema zamenu. još neki zanati. znam neke žene koje su u tranziciji ostale bez svog činovničkog posla. bacile su se na kolače, zimnice, šivanje, pletenje, čišćenje i sređivanje kuća, stanova. sve u svemu, ako se želi, nema zort a ima kefalo od takvog, naknadno savladanog, zanata može da se lepo živi.
noskich Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 6 hours ago, đorđe geprat said: zar ne postaje malo dosadno ako živiš bez zaposlenja. onako, traćiš vreme, hvataš zjale, dosađuješ onima koji imaju posla ili uđeš u ekipu istih takvih pa onda...... mogućnosti su razne. Opet to je do tebe i potpuno individualna stvar. Poenta je u tome da možeš u potpunosti da raspolažes svojim vremenom. A šta ćeš sa tim vidi. Meni su neprocenjive neke stvari poput toga da se probudiš prirodno bez sata kadgod. Ili da jedeš kad si gladan, a ne kada je pauza za ručak. 1
Engineer Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 (edited) 56 minutes ago, noskich said: da se probudiš prirodno bez sata kadgod. Ili da jedeš kad si gladan, a ne kada je pauza za ručak. Pa to je u IT-u i generalno poslovima gde možeš da radiš od kuće, normalna stvar. Znam majstora koji ustane u 2-3 ujutru, uđe u radionicu i radi. Onda spava, otrpilike od 10h do 15h, kad svima treba i kad ga svi zovu, ali ne obazire se mnogo na to. Radi kad mu se radi. Kome se ne sviđa njegovo radno vreme i rokovi, nek ide kod drugog. Edited December 10, 2024 by Engineer 1
noskich Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 (edited) Tako je. Meni je od Kovida posao postao mnoooogo podnošljiviji upravo zbog toga. Radili smo non stop od kuće a to mi daje mogućnost da ubodem u laptop mouse jiggler, instaliram na telefonu Outlook i Teams i onda mogu da odradim to što treba čim pre i plandujem između sastanaka. Međutim vraća se na staro postepeno. Prvo je bilo jedan dan u kancelariji nedeljno, sada su dva. Znači opet imamo motivaciju da se diže sidro. Idealno je kad imaš i vremensku i lokacijsku nezavisnost. Em što možeš da radiš usred noći ako hoćeš, em što možeš to da radiš odakle god hoćeš. Nažalost još teško ostvarivo za većinu populacije. A ovaj trend vraćanja u kancelarije ide ruku pod ruku sa trendom zabrane rada izvan matične države zaposlenja. U kontekstu teme to je ogromna prednost "stručne" profesije pod uslovom da zaista i uspes da budeš vremenski i lokacijski nezavistan. Za zanate je to gotovo nemoguće postići. Edited December 10, 2024 by noskich 1
Shan Jan Posted December 13, 2024 Posted December 13, 2024 On 10. 12. 2024. at 20:34, Engineer said: Onda izučiš zanat i radiš kad ti se radi Problem sa oslanjanjem na zanat može biti što neke stvari, kada postanu skupe, ljudi sami uzmu da rade. Pogledaće par klipova na YT-u i pokušati sami. Naravno, nije isto za svaki zanat, ali neke stvari će biti manji problem. Možda ne mogu da popravim kvar na autu za koji mi mehaničar traži 1000€, ali mogu da okrečim stan za koji mi moler traži 1000€ A iz mog iskustva, manje je bitno da li ulažeš u visoko obrazovanje ili zanat, već je bitniji da si odgovoran i dobro radiš posao, koji god da je. Ima slučajeva gde u nekim firmama tehničari zarađuju više od inženjera, više nego opravdano. Zapravo, najveća razlika je u količini fizičkog rada i to jeste najveća mana zanata. Iako neki i sa 70 godina i dalje rade, posle 50 godina takvog rada, posledice po zdravlje su značajne i vidljive. Odlicna obzervacija. Zanat kao stalan posao cesto nije najzdraviji zivot. Meni te zanatske stvari koje radis rukama zvuce super kao nesto sa strane ili kad si u penziji - da ubijes dokolicu. Kada vidis rezultat svoga rada vrlo si srecan, uz to koristis i mozak, ucis, savladavas nesto. Jos ima i kreativnosti, posebno kod ovih tradicionalno zenskih zanata. U mojoj familiji su dosta se muski bavili bastovanstvom u penziji ili dokolici. Vidim puno forumasa pravi umetnicka dela od svojih ruckova. Imam i poznanicu koja personalizuje decju odecu (ono napravi im neki dezen ili ime i sl.). Drug koji non stop nesto cacka oko kuce, kad god imam neki kvar prvo zovem njega za savet. Drugi drug koji gaji svo svoje povrce i voce. Imam i ja milion stvari koje treba srediti po kuci, samo da se nateram
prima Posted December 14, 2024 Posted December 14, 2024 On 10. 12. 2024. at 22:28, noskich said: Tako je. Meni je od Kovida posao postao mnoooogo podnošljiviji upravo zbog toga. Radili smo non stop od kuće a to mi daje mogućnost da ubodem u laptop mouse jiggler, instaliram na telefonu Outlook i Teams i onda mogu da odradim to što treba čim pre i plandujem između sastanaka. Međutim vraća se na staro postepeno. Prvo je bilo jedan dan u kancelariji nedeljno, sada su dva. Znači opet imamo motivaciju da se diže sidro. Idealno je kad imaš i vremensku i lokacijsku nezavisnost. Em što možeš da radiš usred noći ako hoćeš, em što možeš to da radiš odakle god hoćeš. Nažalost još teško ostvarivo za većinu populacije. A ovaj trend vraćanja u kancelarije ide ruku pod ruku sa trendom zabrane rada izvan matične države zaposlenja. U kontekstu teme to je ogromna prednost "stručne" profesije pod uslovom da zaista i uspes da budeš vremenski i lokacijski nezavistan. Za zanate je to gotovo nemoguće postići. noskiche, izvini, ali delujesh kao neko ko je za ne pozeleti za druga kolegu saborca u timu, jiggler + 'plandujes' ? sta si ti, hijena ? i jos se zalis na vracanje u ofis ? hoces u gulag ? 1
noskich Posted December 14, 2024 Posted December 14, 2024 49 minutes ago, prima said: noskiche, izvini, ali delujesh kao neko ko je za ne pozeleti za druga kolegu saborca u timu, jiggler + 'plandujes' ? sta si ti, hijena ? i jos se zalis na vracanje u ofis ? hoces u gulag ? Pazi ja odradim šta je do mene, ali baš i ne bih da sedim u kancelariji 8 sati ako moze da se odradi za 2. A kada se sagoreva što se kaže ovde 'midnight oil' onda to ide dok se ne završi. Nije mi to problem, bilo je noći kada smo to radili do 2-3 sata. To je ok ako bude s vremena na vreme. Ako je svaki dan tako, onda ne hvala. Evo ti za gulag da se ne ponavljam. e
eumeswil Posted December 21, 2024 Author Posted December 21, 2024 (edited) On 10. 12. 2024. at 22:28, noskich said: Idealno je kad imaš i vremensku i lokacijsku nezavisnost. Em što možeš da radiš usred noći ako hoćeš, em što možeš to da radiš odakle god hoćeš. Nažalost još teško ostvarivo za većinu populacije. A ovaj trend vraćanja u kancelarije ide ruku pod ruku sa trendom zabrane rada izvan matične države zaposlenja. U kontekstu teme to je ogromna prednost "stručne" profesije pod uslovom da zaista i uspes da budeš vremenski i lokacijski nezavistan. Za zanate je to gotovo nemoguće postići. Zanati imaju svoje prednosti, od kojih je najvažnija da se ne mogu autsorsovati jer su fizički vezani za lokalnu i regionalnu privredu. Nema standardnog korpo i HR bulšita, kao ni administrativno-menadžerskog feudalizma. Autonomija, balans posao-život, i diskonektovanje sa posla posle završetka istog. Radi se sa konkretnim stvarima, ne sa apstrakcijama. To doduše ne znači da su imuni na zatvaranje radnje ili fluktuacije u ekonomiji zbog smanjenja potražnje za njihovim proizvodima i uslugama usled jeftine konkurencije masovno proizvedenih sranja. Ali to (nesigurnost i otkazi) čeka i visokoobrazovane kad je vreme krize u eksploratorskim oblastima kao što su industrija zabave, finansije i druge. Doktori u zemlji trećeg sveta zvanoj SAD se više bave papirologijom i drkanjem sa osiguravajućim kućama nego lečenjem. Znam lekare iz Finske koji se ne bi menjali sa mnogo bolje plaćenim kolegama preko bare upravo iz tog razloga. Edited December 21, 2024 by eumeswil
eumeswil Posted December 21, 2024 Author Posted December 21, 2024 On 10. 12. 2024. at 20:34, Engineer said: Zapravo, najveća razlika je u količini fizičkog rada i to jeste najveća mana zanata. Iako neki i sa 70 godina i dalje rade, posle 50 godina takvog rada, posledice po zdravlje su značajne i vidljive. Što se zdravlja tiče, slično je i sa profesionalcima koji bulje u ekrane i sede po čitav dan. Sedenje doslovce ubija, čak i ako se vežba. I jednostavno se mnogo bolje oseća kad se ne sedi veći deo danaili neko suze vreme, jer nije nas evolucija dizajnirala za sedenje nego za kretanje. Ja umirem u bioskopima i autobusima. 1
Verterdegete Posted December 21, 2024 Posted December 21, 2024 33 minutes ago, eumeswil said: Što se zdravlja tiče, slično je i sa profesionalcima koji bulje u ekrane i sede po čitav dan. Sedenje doslovce ubija, čak i ako se vežba. I jednostavno se mnogo bolje oseća kad se ne sedi veći deo danaili neko suze vreme, jer nije nas evolucija dizajnirala za sedenje nego za kretanje. Ja umirem u bioskopima i autobusima. U ovome itekako ima istine.
Shan Jan Posted December 21, 2024 Posted December 21, 2024 Skoro bio na sahrani u zetovom selu i gledao malo grobove. Skoro ni jedan muskarac nije dobacio do 65, retko koja zena preko 70. Mnogo zdrav taj zivot pun fizickog rada.
MocaVukotic Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 Kod zanatlije se placa rad, kod visoko skolovanih odgovornost. Ja radim u industriji zabave, i zanimljive su te podele kod honorara. Mi koji nismo autori (dakle, servis), pogadjamo se za dnevnice ili nedeljno, dok se autori pogadjaju za ceo posao, mogu da rade sat vremena dnevno, a mogu i 22. Najmanje zaradjuju ovi sto rade fizicki najvise, a najvise ovi sto sede u stolicama. E sad, ovi sto najvise rade i imaju najmanje dnevnice, njih makar ne boli glava, dodju na posao sa rukama u dzepovima (placeno im gorivo ili prevoz +dorucak i rucak), i cekaju da im neko kaze uzmi to i to i odnesi tamo, zabole ih za sve, moze i da se slomi, izgubi, jebe se njemu. Odgovornost nula, stres nula, nikad nisi nizasta kriv. Kod ovih sto sede u stolicama i imaju najvecu odgovornost/lovu, kod njih sve obrnuto. Na kraju je jedino bitno da si zdrav i srecan, ko tu nabode visok procenat, taj je na konju. Ima taj najnizi sloj, nekih 5 %, koji nikad nema love i zivi u kartonskoj kutiji, ima i ovaj najvisi, takodje 5 %, koji uvek ima love no matter what, tzv old money, a ovih 90% u sredini zivi na periode, dobar period pa los period, ima neka lova pa nema nista i tako u krug. Zanatlija ili visoko obrazovan nema tacnog odgovora, tj oba su tacna i nemaju previse veze sa samim poslom, deo su sire slike. 5
eumeswil Posted December 22, 2024 Author Posted December 22, 2024 (edited) 6 hours ago, MocaVukotic said: Zanatlija ili visoko obrazovan nema tacnog odgovora, tj oba su tacna i nemaju previse veze sa samim poslom, deo su sire slike. Naravno da ima i da nije svejedno. Zavisi od zemlje i individualnih ciljeva i preferencija. Bedno plaćeni PhD/post-doc koji strepi od jednog kežual ugovora do drugog vs zanatlija koji ima svoj život sređen u trenutku dok ovaj drugi tek počinje. U Srbiji je svejedno, jer je sve krš i sve je sjebano. Ali čak i tu je bolje biti zanatlija nego prekarijatski akademac ili prosvetni radnik koji mora da se jebava sa dobitnicima i gubitnicima tranzicije. Za ljude koji jure titule, pare i status u 50im i 60im ili onima koji je prihvatljivo da rade 80-100h nedeljno za Goldman Sachsove, BlackRockove, Mekinzije i ostale kurčeve u 20im i 30im, onda nije svejedno. Edited December 22, 2024 by eumeswil
Shan Jan Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 Dosta danasnjih diploma podseca na aristokratske titule u vreme kad su pocele da gube i politicku i ekonomsku vaznost sa promenom drustva. 1
Recommended Posts