Jump to content
IGNORED

Visoko obrazovanje vs zanat kao izbor zanimanja u Srbiji i vani i ostale crtice o obrazovanju

eumeswil

Recommended Posts

Posted
8 hours ago, Shan Jan said:

Nije samo za stolare, bilo koji sitniji posao ljudi odbijaju. Moze im se, fali majstora trenutno. 

@SNARC 

osim mene

Posted
On 28. 11. 2024. at 13:57, Svemir Zeka said:

Mislim da grešiš. 

U eri youtube obrazovanja svako misli da može biti lekar, psihijatar, svaka vrsta self help instruktora, otkrivača istina. 

Za ovo doduše nisam siguran, jer je svet već bio tu u nekim drugim oblastima, pa su ljudi shvatili da se ne isplati. Npr pre desetak godina je bilo pisano u opet rastu broja turističkih agencija u Nemačkoj, jer je ljudima dojadilo da bleje satima na internetu da nađu gde na letovanje i na kraju dobiju nešto što nisu hteli. Onda su se vratili oprobanom receptu da odu kod nekog kome je to rutina i svakodnevni posao. U tom smislu može neko da misli da je lekar, ali ljudi koji će to probati će najverovatnije utvrditi da se ne isplati i otići kod pravog lekara na kraju.

• +1 1
Posted

I negde mi je forum pojeo post koji sam prvo napisao, mrzi me da pišem ponovo dve pa ukratko: mislim da će zanatlije u narednom periodu bolje da prođu, jer mnoge poslove već sad menja chatgpt. Npr mi treba na poslu nešto da završimo sledeće nedelje i fali nam francuski prevod. Niko se ne uzrujana previše, pustićemo ga kroz chatgpt i dati nekom native speakeru u firmi koji će da preleti. To je jedan posao kojeg više nema, a to neće ići sa stolarom. Naravno ako je stvarno "ai revolucija" (nisam ubeđen ali to nije tema), onda će to na kraju generisati nove poslove za koje nismo ni znali da postoje, ali sve i da se desi, desiće se negde u budućnosti.

Posted

da se uključim, kao nekad bio zanatlija.

najpre ovo pod 8

8) Za obrazovanje u drugom, humanističkom smislu, da ga tako nazovem, u današnje vreme formalno obrazovanje nije potrebno. Javne biblioteke, internet, radionice, kursevi itd. Za čitanje antropologije, istorije, filozofije,  književnosti nije potreban faks.

sa čim se slažem. čak i onda, u moje™ vreme bilo je mogućnosti za dopunska saznanja. zavisi od osobe do osobe i onda i danas. smatram da sam dobro prošao u životu upravo jer sam bio zanatlija, elektromonter. voleo sam da radim, ništa mi nije bilo teško. bio sam naučen i da se uhvatim u koštac sa drugim majstorijama, pogotovo onih koje se tiču domaćinstva. jedino se nisam hvatao elektronike i zavarivanja.

mislim da je važno da se deca usmere da rade, da nisu "levi u obe ruke" svejedno da li je šiveraj ili frizeraj ili malterisanje i krečenje. znanje engleskog i računarstva se podrazumeva, to ne pominjem. imao sam priliku da nekome zamenim sijalicu ili topljivi osigurač. da mi se kaže da bojler ne radi, odem i podignem polugu na osiguraču. da čistim sifon od lavaboa ili filter na veš mašini. mislim da bi to morao svako da zna.

• +1 2
Posted

sve je zanat, samo je za neke zanate potrebna visoka škola

a ovo da formalno obrazovanje nije potrebno je totalna glupost dostojna vlasti koja nam drži zemlju

nema budale dok školu ne završi

• +1 4
Posted
13 hours ago, Ras said:

Postoji prezir i prema zanatlijama (uzela si primer vodoinstalatera) pa i pružaocima drugih usluga, jednako kao i prema zanimanjima za koje je potrebno visoko obrazovanje.

Često se radi o predrasudama, čest razlog za takav odnos je zavist zbog visokih cena tih usluga (usled aktuelne velike potražnje), ali često za to i ima opravdanja, jer je među zanatlijama i veliki broj onih koji su se preorijentisali i zbog nedovoljnog znanja nisu u stanju da pruže odgovarajući kvalitet usluge.

Cuj, kao neko ko se preorijentisao, da ti kazem - ne sviraj. Zanat se ne uci u skoli, nego kroz rad. Sto vise radis, sto zahtevnije stvari, to si bolji. Neko zavrsi trogodisnju za zavarivaca, i onda trideset godina hefta ograde, i on je bolji od mene koji sam pet godina odradjivao zahtevne zavare na vagonima, konstrukcijama sa visokom tonazom itd? Hoce to malo morgen.

A prezir prema zanatlijama postoji prvo i pre svega zato sto u drustvu vlada prezir prema manuelnom radu, i to ne ide nigde, barem ne do kraja ove civilizacije.

Posted
1 minute ago, Verterdegete said:

Cuj, kao neko ko se preorijentisao, da ti kazem - ne sviraj. Zanat se ne uci u skoli, nego kroz rad. Sto vise radis, sto zahtevnije stvari, to si bolji. Neko zavrsi trogodisnju za zavarivaca, i onda trideset godina hefta ograde, i on je bolji od mene koji sam pet godina odradjivao zahtevne zavare na vagonima, konstrukcijama sa visokom tonazom itd? Hoce to malo morgen.

A prezir prema zanatlijama postoji prvo i pre svega zato sto u drustvu vlada prezir prema manuelnom radu, i to ne ide nigde, barem ne do kraja ove civilizacije.

Ne znam što si eksplodirao i gde si se našao uvređen?

Plus nemam nikakav prezir prema manuelnom radu. Odmalena sam naučen, uz dedu koji je bio zanatlija (pintor) i uz oca koji mu je pomagao. Deda je inače i imao majstorsko oko, pa je i porodičnu kuću u kojoj se i danas živi sam sazidao (uz asistenciju drugih naravno). Nisam toliko dobar kao on, ali umem ponešto: kuhinju sam sam napravio (ne jednu dve), neki stočić, ogradu na terasi, krečim, farbam sebi vrata i prozore, menjam termostate i grejače na ta peći i bojleru, montiram slavine i sifone, kazanče za wc šolju, itd...