Svemir Zeka Posted Thursday at 08:50 Posted Thursday at 08:50 Podrška od mene. Ja se dovijam da nađem korisno i poželjno za ovu malu koja će sad u srednju, imamo ideju i plan baš za tako nešto: da se obrazuje široko, ali i da ima oruđe u rukama.
spettacollo Posted Thursday at 08:53 Posted Thursday at 08:53 Treba imati u vidu da je sve ovo trenutno stanje, da je došlo vreme kada su zanati na ceni. Nije tako davno bilo kad zanatlija nije mogo da zaradi ni kao naobičniji službenik u nekoj osrednjoj firmi. zato se slažem, ako je ikako moguće i ako detetu ide, i škola i neki zanat. čak ne mora zanat - zanat, nego da nešto ume rukama da uradi, napravi i završi. Trebalo bi da se specifična veština može prodati. 3
Mel Posted Thursday at 08:57 Posted Thursday at 08:57 Just now, Svemir Zeka said: Podrška od mene. Ja se dovijam da nađem korisno i poželjno za ovu malu koja će sad u srednju, imamo ideju i plan baš za tako nešto: da se obrazuje široko, ali i da ima oruđe u rukama. Ako se zove Sladja onda frizeraj. Mi smo skoro imali otkrovenje kad smo saznali da smo se svi sisali kod Sladje u istoj ulici, ja pre 20 godina a moj otac nedavno. Pri cemu smo se deset minuta prepirali posto ja znam da je Sladja prevarila muza pa je ovaj oterao od kuce i razveo se, dok nismo ustanovili da se po zakonu o odrzanju Sladja ova jedna kad je otisla druga je dosla u 50 metara range. Inace i nova frizerka za mene i dete u BGu je - Sladja. 6
Verterdegete Posted Thursday at 10:02 Posted Thursday at 10:02 (edited) Problem sa idejom o zanatu za nedaj boze, je to sto kada dodje to nedaj boze - zanati najvise najebu. Potraznje nema, niko nista ne zida, ne popravlja, ne kupuje. Fabrike otpustaju, majstori se takmice obaranjem cena rada itd. U takvoj situaciji je zapravo najbolje imati neki siguran drzavni poslic. Najbolje je biti zanatlija kada je ekonomija jaka. Tada ljudi zidaju zamkove, jedu specijalitete, ulazu u izgled itd. Onda mozes od gazde da trazis dobre uslove, ili pak da samostalno deres. Ta tenzija, da li ce biti posla ili ne, prati zivot svakog zanatlije, i sledstveno ga vezuje za kandidate tipa Tramp, kojima je ekonomija na prvom mestu, a prioritet pumpanje iste, bez obzira na potencijalne dugorocne negativne posledice. Ili u Srbiji, bio za njega ili ne, radio na njemu ili ne, ako si majstor, tebi je BNV od koristi. Dize traznju za tvojim radom. Drugi problem je ono sto je svima jasno, da su zanati u neoliberalnoj, postmodernoj ekonomiji zanimanja lisena svakog prestiza. Za vecinu ljudi je bolje biti poslednji u kancelariji, nego prvi u radionici. Ovde kada hoce da jebu Gasica, spocitavaju mu da je keramicar. Tako da i to treba uzeti u obzir: Ljudi ce po difoltu, ako radis sa rukama, uzimati da si prost i tupav. Sto u ovom trenutku i nije daleko od istine, usled decenija negativne selekcije, zapustanja obrazovanja, kulture itd. Sto se mene tice, meni moj zanat odgovara pre svega zato sto ne volim da radim sa ljudima. Radim sam na svom komadu, pustim muziku i milina. Posao je relativno raznovrsan, ima mesta za vestinu, tako da nacelno nije dosadno. Plata je ok, i to je to. Edited Thursday at 10:11 by Verterdegete 2
Moonwalker Posted Thursday at 10:18 Posted Thursday at 10:18 (edited) Pa kome ce te zantlije da prodaju svoje usluge? Ako nema druge privrede, nema ni zanata jer nema ko da generise potrosnju. Nije isto biti elektricar za kucnu instalaciju, pa sutradan ajde da radi i cacka na 10kV ili 110kV. Nije isto da li se radi sa rotacionim masinama ili drugim uredjajima. O kojoj je industriji rec, tehnoloski gledano, svaka ima svoje ne male specificnosti. Sve su to zanati unutar zanata od kojih neki traze visegodisnju pre-obuku i iskustvo i sertifikate. Inace jos pre Bizmarka u onom sto je danas Nemacka su slali sinove na visike skole i istovremeno da znaju neki zanat. Pre vise od 150 godina. Edited Thursday at 10:25 by Moonwalker 2
gone fishing Posted Thursday at 11:37 Posted Thursday at 11:37 srednja medicinska npr, kako populacija stari trebaće sve više sestara i braće u naredne 2 decenije sigurno - medicinska sestra sa noćnim dežurstvima dogura do 100k dinkića mesečno, a uvek može da sa koleginicama posle posla čuva neke seniore privatno za fine parice 2
Mel Posted Thursday at 11:40 Posted Thursday at 11:40 2 minutes ago, gone fishing said: srednja medicinska npr, kako populacija stari trebaće sve više sestara i braće u naredne 2 decenije sigurno - medicinska sestra sa noćnim dežurstvima dogura do 100k dinkića mesečno, a uvek može da sa koleginicama posle posla čuva neke seniore privatno za fine parice Znaci da radi smene i nocna dezurstva bez onoga 24-48 nekadasnjih nego nocna pa dnevna pretpostavljam, mimo toga dodatni rad, znaci da se ne udaje, i ugradi titanijumsku kicmu? 3
gone fishing Posted Thursday at 12:05 Posted Thursday at 12:05 zašto da se ne udaje, ovo za prekovremeni je varijanta kada klinci odrastu a ona bude negde već glavna medicinska sestra pa ako joj i dalje manjka love, pored mita koje dobijaju od rodbine pacijenata po bolnicama 1
Shan Jan Posted Thursday at 12:10 Posted Thursday at 12:10 Znam par nasih medicinski sestara koje rade na Zapadu, ozbiljna kinta i sasvim lep zivot.
gone fishing Posted Thursday at 12:18 Posted Thursday at 12:18 to je takođe opcija, uvek dostupna, takođe one koje su dobrog zdravlja mogu i po odlasku u penziju da čuvaju seniore na crno, za time će uvek biti potražnje - e sad uporedite to sa radnicima u motaonicama i drugim fabrikama koji rade četvorosmenski za 60-70k platu, dakle dva dana prva smena, pa dva dana druga, pa dva dana treća, pa dva dana sloboni, pri čemu se kao prvi slobodan dan računa onaj kada se mrtvi umorni vrate kući u pola 7 ujutru - gde zbog repetitivnih pokreta zarade ozbiljne povrede zglobova, pa mnogi sa trideset i nešto moraju na operacije koje su uobičajene za 70+ uzrast 3
Moonwalker Posted Thursday at 12:34 Posted Thursday at 12:34 (edited) Problem sa «zanatskim» poslovima bez obzira na skolu koju traze je sto su fizicki iscrpljujuci. Ljudi koji ih rade su izlozeni ozbiljnim fizickim naporima i distrupcijama svakodnevnog zivota koji ostavljaju traga i na organizmu, psihi i na okruzenju ako su non stop u tome. Na platforme u Barencovom moru su slani commissioning inzenjeri Rusi ili Kazakhstanci koji su nekad u zivotu imali susret sa -50C i gore. Tu zanat nije dovoljan. @gone fishing nije korektno da tako uporedjujes poslove nege (mogu tako ceo zivot) sa fabrikama. Posao sa pacijentima je iscrpljujuci i psihicki i fizicki. Mnogi ce pre pristati da rade u toj motaonici, nego da se bave negom bolesnih i nemocnih ljudi. Da se ne vracam na temu da neki prete «ladnom Moravom» jer svom malom detetu moraju da obrisu guzu. Evo sad ce da se bave starcima za ma koje pare. A ti poslovi su potcenjeni u parama upravo jer se podrazumeva da zene mora sa ih rade za dzabe. Radjenje nocne smene, tj nespavanje kad je telu vreme za san i kod medicinskog osoblja takodje utice nepovoljno na organizam. Edited Thursday at 12:43 by Moonwalker 2 1
Svemir Zeka Posted Thursday at 12:57 Posted Thursday at 12:57 2 hours ago, Verterdegete said: Drugi problem je ono sto je svima jasno, da su zanati u neoliberalnoj, postmodernoj ekonomiji zanimanja lisena svakog prestiza. Za vecinu ljudi je bolje biti poslednji u kancelariji, nego prvi u radionici. Ovde kada hoce da jebu Gasica, spocitavaju mu da je keramicar. Mislim da grešiš. U eri youtube obrazovanja svako misli da može biti lekar, psihijatar, svaka vrsta self help instruktora, otkrivača istina. Da ne ponavljam po ko zna koji put koliko i na koje načine su nipodaštavani poslovi s decom, jer su deca imperativ a roditelji najbolje sve znaju. A svi moraju imati visoku školu za prosvetu, recimo. Još se nisam susrela s prezirom prema, na primer, vodoinstalaterima, kao s prezirom prema prosveti, socijalnim radnicima i slično. Ne bih uzimala Gašića za primer, jer je realno reći da se za obavljanje tako visokih funkcija koje je on do sad obnašao potrebno značajno više kvalifikacija od onih koje ima (pripadnost mafijaškom plemenu). Inače, ko se loži na prestiž generalno, meni je više malograđanin od bilo koje druge odlike koju ima, tako da bi to trebalo da bude nešto što su ljudi u stanju da prevaziđu, inače je to čime su školovani potpuno bez smisla.
Tribun_Populi Posted Thursday at 12:57 Posted Thursday at 12:57 (edited) "Uči sine da ne bi radio." - staramajka Zanat, drugovi i drugarice, ne zvona i praporci. Učio sam kao konj, da bih po stupanju u svet rada shvatio da sam tek onda krenuo da učim zanat. I bio i neplaćen i potplaćen dok nisam naučio, i nikada neću biti plaćen koliko sam sve to učio, jer da bih bio plaćen u poslu kojim se bavim obrni-okreni morao bih da pravim kompromise koji se kose s bazičnim načelima na kojima sam sazdan kao individua, pa bih svakako u nekom momentu morao da se pogledam u ogledalo, a izvesno sam siguran da mi se ne bi dopao odraz. Iz ove perspektive, obzirom na uloženo i dobijeno, samo zanat. Kvalitetan, dobar zanat je trenutno dobro plaćen čak i u Srbiji, majstora svih vrsta ni za lek i tek ih neće biti, te pravilo ponude i tražnje diže cenu i daje prostor da sam diktiraš tempo. Hoću reći, ako hoćeš da radiš kao konj da bi zgrtao možeš, ako nećeš ne moraš jer možeš zaraditi za više nego i pristojan život, pa slobodno vreme iskoristiti da bi radio na sebi u smislu šireg obrazovanja (ako te zanima). A u svet rada stupaš u ranim dvadesetim, zarađuješ i živiš, ne potrošiš te najpotentnije i najlepše godine života na školovanje željan svega, ranije formiraš porodicu, osamostališ se itd. Edited Thursday at 13:00 by Tribun_Populi 1
Moonwalker Posted Thursday at 13:08 Posted Thursday at 13:08 Mislim da vi rec zanat upotrebljavate u smislu poslova za kucu i oko kuce. Zanat ili specijalnost u okviru ma koje struke je mnogo ozbiljniji pojam. Onaj koji radi 10kV, moze da radi i kucnu instalaciju. Obrnuto jok, cak i formalno. Ni svaki advokat ne moze da radi bas sve, pretpostavljam.
SNARC Posted Thursday at 13:26 Posted Thursday at 13:26 Niko nece da pravi kuhinje i ormane ? Ja da imam gde, sad bih to poceo da radim.. Imas svoju garazu, uzmes meru, musterija odabere model i boju..seces, kantujes, sklopis..ugradis.. Milinica 1
Recommended Posts