Jump to content
IGNORED

Trump - drugi dio

Peter Fan

Recommended Posts

Posted
6 minutes ago, Shan Jan said:

Au... bukvalno definicija nuclear optiona, tacno bi sjebali i sebe i USA bez sanse da bilo ko nadje dobru alternativnu jeftino i brzo.

Mada Tramp je trgovac, ovo je samo pretnja da se postigne neki bolji dil za USA.

I Kanadjani samo prete da postignu sto bolji dil, ali bude li Tramp insistirao na ludilu upotrebice Kanadjani i nuklearnu opciju pa neka kosta sta kosta. Uostalom ne bi im bilo prvi put.

• +1 1
  • Replies 824
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• vememah

122

• Weenie Pooh

57

• Shan Jan

46

• Roger Sanchez

36

Posted
Just now, Radoye said:

I Kanadjani samo prete da postignu sto bolji dil, ali bude li Tramp insistirao na ludilu upotrebice Kanadjani i nuklearnu opciju pa neka kosta sta kosta. Uostalom ne bi im bilo prvi put.

Svi smo uz Kanadu u tom sukobu :D

Stvarno jesmo. Ne dajte im lekove, nek crknu.

• +1 2
Posted
Just now, Radoye said:

eh, ta 1812... :D

Posted
1 minute ago, Ivo Petović said:

Ima i serija Čovek u visokom dvorcu? :D

Pročitajte knjigu, nijedna serija ne može da se meri sa tim užitkom. 

Ima, Amazonovo čedo, jedna od retkih stvari koje sam tamo našao da valjaju. Ne drži se knjige mnogo, naročito u kasnijim sezonama, ali je sama za sebe prilično dobar proizvod, solidno zaokružen, sa solidnim završetkom koji ima nekog smisla (što je boljka većine serija koje sam gledao). Rufus Sewell igra Johna Smitha za Oskara bukvalno, isto i ovaj Filipinac što igra japanskog inspektora Kidoa.

Evo link na IMDB-u: https://www.imdb.com/title/tt1740299/ 

• +1 1
Posted
3 minutes ago, Ayatollah said:

Ima, Amazonovo čedo, jedna od retkih stvari koje sam tamo našao da valjaju. Ne drži se knjige mnogo, naročito u kasnijim sezonama, ali je sama za sebe prilično dobar proizvod, solidno zaokružen, sa solidnim završetkom koji ima nekog smisla (što je boljka većine serija koje sam gledao). Rufus Sewell igra Johna Smitha za Oskara bukvalno, isto i ovaj Filipinac što igra japanskog inspektora Kidoa.

Evo link na IMDB-u: https://www.imdb.com/title/tt1740299/ 

Kad kažeš da se ne drže knjige, vidim na imdb da nema lika Martina Bormana...to je baš ne držanje za knjige :D

Posted
Just now, Shan Jan said:

@Ayatollah citam da hvale prve dve sezone a kude 3. i 4. 

Malo krenu da se scenaristi razmaštavaju i ponavljaju u trećoj i četvrtoj sezoni, ali nije to da ne može da se gleda, štaviše. Nije sada da je najbolja serija u istoriji, ali je dovoljno dobra da se pogleda, nije gubitak vremena. Ima malo i nekog Fallout vajba u sebi, pa ako to voliš, još će ti se više dopasti. 

• Hvala 1
Posted

Nikad mi se nije sviđao stil Filipa K Dika. Knjigu sam slabo razumeo. Do mene je.

Daleko mi je bolji "Fatherland" Roberta Herisa.

Posted
5 minutes ago, Ivo Petović said:

Kad kažeš da se ne drže knjige, vidim na imdb da nema lika Martina Bormana...to je baš ne držanje za knjige :D

Pravo da ti kažem, ja sam knjigu čitao toliko davno (kraj srednje škole/početak fakulteta) da se i ne sećam mnogo detalja, pa mi je to verovatno pomoglo kod gledanja serije. Da sam čitao skorije, verovatno bih imao mali milion primedbi.

Posted
13 minutes ago, radisa said:

eh, ta 1812... :D

I 1838, i 1847, i 1866 i 1871. Uvek su oni buskali ovamo i svaki put dobijali po nosu. Doduse samo su 1812. krenuli u fulu u invaziju, ovo ostalo su bile sitne carke. Ali nema tu puno ljubavi, Kanadjani se igraju lepo s njima samo zato sto su Ameri mnogo veliki (alegorija Trudoa starijeg o coveku koji deli postelju sa slonom) ali ako Ameri nece lepo da se igraju nabice im prst u oko pa neka bude sta biti mora. Ako treba da se propadne neka bar bude spektakularno :D

• +1 1
Posted

Jedna bitna stvar koja je neophodna da se razume odnos Kanadjana prema Amerikancima je to da vecina ovdasnjih Anglosa ustvari potice iz Amerike a ne direktno iz Britanije. OK, bilo je i kasnije imigracije iz matice (uglavnom Skoti i Irci) ali oridjidji Englezi su najvecim delom dosli ovamo iz otcepljenih 13 kolonija. Onako kako staaari Amerikanci s ponosom isticu pretka sa Mayflower tako staaaari Kanadjani isticu poreklo od United Empire Loyalists - izbeglica proteranih iz novoformiranih SAD nakon pobede revolucije, zbog svoje podrske Britanskoj Kruni, jedno 1/4 predjasnje populacije 13 kolonija. Oni su naseljeni u to sto je sada Ontario a sto je do tada bilo deo nekadasnjih francuskih poseda iliti Provincije Kanada. Tako je to postalo Upper Canada i bilo je pretezno anglofono dok je ostatak iliti Lower Canada (danas Kvebek) zadrzao frankofonski identitet.

Sve do te 1812. su se Anglosi u Kanadi vikali "British American", dok je "Canadien" bio iskljucivo naziv za Frankofone. Tek kad su Amerikanci izvrsili invaziju (i pri tome pocinili stravicne zlocine ukljucujuci masakr na bajonet kompletnog civilnog stanovnistva Toronta sa sve zenama i decom) ovi nasi "Amerikanci" su poceli da se vikaju "Canadian" jer nisu zeleli vise da imaju nista zajednicko sa takvim varvarima. Znaci u samom korenu kanadskog identiteta lezi rezentman prema Amerikancima i on postoji i dandanas. A i do konfederacije Kanade tj. ujedinjenja raznoraznih britanskih teritorija u S. Americi 1867 - 1873. u ovo sto je danas Kanada je doslo zbog pritiska s juga i potrebe da se efikasnije suprotstavi americkoj vojnoj pretnji. Nekako su s tim ujedinjenjem i njihove provokacije prestale...

E sad, to sto je Kanadjanima u zadnjih 100+ godina bilo u interesu da igraju kako Ameri sviraju to je vec druga stvar. Ali i to ce da traje samo dok taj interes postoji tj. dok se Ameri ponasaju normalno.

• +1 1
  • Hvala 2
Posted

@Radoye ovi moji u Alberti mrze Trudoa iz dna duse. Jako su besni sa tretmanom Alberte. Ima tu standardnog kukanja na woke gluposti i imigrante (ironije li) ali glavno na sta pizde je sto po njima ovaj gura taj neki green deal i ostale gluposti a Albertina naftna i ostala industrija mora da plati tu cenu. I konesekventno standard zivota Albercana koji gotovo u potpunosti zavise od toga. 

Kad ih slusam meni se cini da su u pravu ali nikad nisam cuo drugu stranu.

Posted (edited)

Njih je ustvari zajebalo kad su Ameri otkazali izgradnju Keystone XL naftovoda koji bi njihovu naftu nosio do rafinerija u Teksasu. To i generalno pad cena nafte na trzistu pa vise nije bilo isplativo eksploatisati skriljac. E sad, to sto se to poklopilo sa Trudoom je slucajnost jer proces je vec uvelike bio u toku jos dok je Harper (Konzervativac) bio na vlasti. Trudo im je izgradio naftovod preko BC (uz protivljenje provincijskih vlasti, i preko indijanske zemlje - skandal samo po sebi) pa im opet ne valja. A njegov carbon tax mrze svi, ne samo Alberta. Zbog njega je i kod mene benzin poskupeo a sa njim i sve ostalo sto zavisi od transporta koji trosi benzin, znaci aaaaa sveeee.

Ali lakse je lokalnim albertanskim politicarima sve da svale na "Otava nas mrzi" nego na "stavili smo sve pare na crno (naftu) i izduvali na ruletu".

Edited by Radoye
Posted

To u Alberti je ustvari kao Brexit - poprilicno iracionalno i na duge staze pucanj u svoju nogu. Daleko da je federalna vlast idealna (nije - Trudo je maneken bez mozga, Liberali su do srzi korumpirani i naprosto ne umeju da ne naprave neko sranje i finansijski skandal) ali Alberti je objektivno bolje u Kanadi nego van nje. Jer otcepljenje nece resiti problem geografije a to je da Alberta nema izlaz na more. Bez toga oni za izvoz svoje nafte zavise od dobre volje drugih.

Istripovali su se da bi, u slucaju da se otcepe, susedi postali obavezni da im preko svoje teritorije dozvole pristup za izvoz nafte. To naprosto nije istina, jer da jeste onda Ameri ne bi mogli da naprosto otkazu izgradnju Keystone XL koji je vec dobrim delom bio gotov. Problem sa naftovodom preko BC je bio to sto je trasa isla preko indijanskih rezervata (ne moze drugacije zbog geografije) i BC vlasti su bile protiv jer bi inace imali pobunu kod kuce. Trudo je na silu izgurao da se to odradi pa ga sad zbog toga mrze i u BC a u Alberti mu nije popravilo rejting. Sada traze jos jedan naftovod prema Arktiku gde je prirodni rezervat - zabranjena eksploatacija i transport nafte preko kanadskog Arktika, jos jedan razlog sto Tramp hoce da destabilizuje Kanadu da se americkim naftnim kompanijama dozvoli pristup tamo.

Inace su zbog klimatskih promena poceli bukvalno svako leto da gore, prosle godine im je izgoreo istorijski Dzasper (turisticki gradic u Rockies), pre desetak godina Ft.Mekmari (centar naftne industrije, grad od 70-tak hiljada dusa), al' jbg klimatske promene su woke hoax i kad se otcepe vise nece biti pozara...

Posted (edited)

Edited by vememah
  • Create New...