Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

On 24. 5. 2025. at 17:23, 3opge said:

ja sam slusao vrhunske ekonomiste koji su objasnjavali i tvrdili da taj jebeni dug ne predstavlja nikakav problem za USA.

E jebiga sad, dug ne predstavlja problem dokle god ima raspoloženih da i dalje pozajmljuju dužniku. Koliki beše deo federalnog budžeta ide na servisiranje duga, 15%?

Slušao sam i ja vrhunske ekonomiste (npr. Paul Krugman mi pada na pamet) koji kažu da su ovi majstori dobro dijagnostikovali problem, ali ga rešavaju na idiotski način. Ovo što imamo sad bi nas svakako sačekalo za 5 godina da vrhovni majmun nije odlučio da rešava problem šutiranjem limenke nizbrdo.

• Replies 4.1k
  • Views 283.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

On 24. 5. 2025. at 19:01, Zverilla said:

Dokaz za šta? Da se centralne banke bave svojim poslom?

Da štancaju kad im zafali ko Sloba.

Inflacija moze biti uzrokovana monetarnom i/ili fiskalnom politikom. Budja je vec stavio kako. krizom sa budzetom i dugom moze fiskalno da se pojavi inflacija. Ali moze monetarno ako drzava zeli slabiju valutu zbog konkuretnosti, boljeg trgovinskog bilansa(veci izvoz, manji uvoz(posledica inflacije)) ili ako zeli da izbalansira budzet u svojoj valuti, npr. izvoznici sirovina koje se trguju na svetskom nivou u $, a smatra da politicki nece snositi posledice vece inflacije. Onda je to odluka nacionalne banke koja stvara vise domace valute da bi je oborila.

Dok god americka vojsa patrolira Persijskim zalivom i drzi jedna plemena na vlasti u odnosu na druga u arapskom svetu, bice potraznja za americkim obveznicama a to je samo jedan od izvora kupovine americkog duga.

Postoji jos nesto, Kina je danas najveca trgovinska nacija ali je veliko pitanje da li oni zele juan da postane konkurent $. Posledica svetske rezervne valute jeste mogucnost zaduzivanja ali i velikog trgovinskoge deficita i pada konkuretnosti tj. gubitka proizvodnje. To se desilo sa funtom i Britanijom, to se desilo sa Amerikom i $. Za vreme Obame se ozbiljno razmisljalo da se $ zameni sa korpom svetskih valuta kao dominante svetske rezervne valute umesto $.

On 24. 5. 2025. at 17:23, 3opge said:

ja sam slusao vrhunske ekonomiste koji su objasnjavali i tvrdili da taj jebeni dug ne predstavlja nikakav problem za USA.

https://www.pgpf.org/programs-and-projects/fiscal-policy/monthly-interest-tracker-national-debt/

Interest costs so far in FY25 are the second-largest spending category for the federal government — outpacing outlays for all budget functions other than Social Security.

On 24. 5. 2025. at 19:49, dragance said:

Da štancaju kad im zafali ko Sloba.

Milošević je bio pacer za sve, pa i za štampanje para. Ovo su ipak ozbiljni profesionalci u pitanju:

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

A ti, kao ekonomista, naravno razumeš šta znače ovi iznenadni skokovi u bilansu stanja FED.a

Edit: Za one što nisu ekonomisti (poput mene) ovo je objašnjenje šta onaj grafik znači: https://americandeposits.com/insights/history-quantitative-easing-united-states/

(Isto ovo se može naći na investopedii, al nije grupisano na jednom mestu)

Edited by Zverilla

On 24. 5. 2025. at 16:44, Budja said:

Inflacija je, po Cochrane-u, fiskalni fenomen. Ovako otprilike kako rezimira Gemini.

image.png

Ovo upravo potvrdjuje ono sto sam rekao, inflacija se koristi da obezvredi drzavni dug.

A posto su dugovi danas u stratosferi, posledice su jasne.

Ovome se nisam nado, presisali su prosli rekord:

M2 (M2SL) | FRED | St. Louis Fed
No image preview

M2

On 24. 5. 2025. at 21:35, Zverilla said:

Milošević je bio pacer za sve, pa i za štampanje para. Ovo su ipak ozbiljni profesionalci u pitanju:

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

A ti, kao ekonomista, naravno razumeš šta znače ovi iznenadni skokovi u bilansu stanja FED.a

Ti “iznenadni” skokovi su delo BTFP programa i Treasury i Mortgage-backed securities. Samo ovde imaš preko 95% bilana. Ostatak je zbog intervencija od kojih je deo do revidiranja kamatne stope, pa tek onda “stvaranje novca”.

QE nje tipicno stampanje novca koje se zamislja u Srbiji, prilicno je ograniceno i stvara "inflciju" ili balone na berzi. Glavna posledica je veliko raslojavanje tj. bogati postaju mnogo bogatiji dok ostali deo stanovnistva, koji nema deonice ili ih ima u simbolicnim brojkama, nemaju nista od toga. Bajdenova administracija je stvorila veliku inflaciju ne zbog QE vec sto su slali novac ljudim na kucne adrese, sto je izazvlao naglu traznju koja se poklopila sa problemima sa transorptom, zagusenja luka na Tihom okeanu. Iako je slanje novca pocelo jos pod prvim mandatom Trampa za vreme Kovida.

Samers ne moze da propusti da ispadne bitanga, nije mu prvi put.

Ovo sto pisem za inflaciju vazi za kapitalisticki sisteme, kod komunizma je drugacija prica povezana sa slabom produktivnosti, rastom plata i zatvorenoscu.

On 24. 5. 2025. at 22:01, Emerald said:

QE nje tipicno stampanje novca koje se zamislja u Srbiji, prilicno je ograniceno i stvara "inflciju" ili balone na berzi. Glavna posledica je veliko raslojavanje tj. bogati postaju mnogo bogatiji dok ostali deo stanovnistva, koji nema deonice ili ih ima u simbolicnim brojkama, nemaju nista od toga. Bajdenova administracija je stvorila veliku inflaciju ne zbog QE vec sto su slali novac ljudim na kucne adrese, sto je izazvlao naglu traznju koja se poklopila sa problemima sa transorptom, zagusenja luka na Tihom okeanu. Iako je slanje novca pocelo jos pod prvim mandatom Trampa za vreme Kovida.

Ali i ta "inflacija" na kraju mora da se prelije u realnu inflaciju, samo sa odlozenim dejstvom.

Neko ce prodati akcije i kupiti neku robu, nekretnine itd...

Ne bas, procitaj ponovo ko dobija i koliko ih ima u %.

Novac se ponovo vraca na berzu kroz ponovnu kupovinu deonica tako dizuci dividendu a ne naglu raspordaju svih deonica i kupovinu 1001 ferarija, koje vec imaju. To sto ti pises, tako razmisljalmo mi(i ja sam) gladusi ali ako imas desetine miliona $ pa sve do milijardera, drugaciji je pogled na svet.

To mi se nikako ne slaze, da inflacija berze i aseta ne utice na realnu inflaciju...

U redu da se kaze da odlozeno utice, ali da ih bas potpuno razdvojis nema mi smisla.

Firme kad im rastu akcije obicno placaju vise zaposlene itd.

I ti bogatuni ce kupiti 15 vila i 100 automobila, jesce svaki dan avokado i susi.

Drugo, na berzu/kripto koji se pumpaju pocinje da ulaze i prosecni Joe, ako ima neke viskove, shodno svojim mogucnostima.

On 24. 5. 2025. at 22:41, brusli said:

Firme kad im rastu akcije obicno placaju vise zaposlene itd.

Dobar vic.