6 hours ago6 hr 18 minutes ago, Sammael said:Ako je tačno, konačno nešto dobro i normalno.Mogu samo da zamislim, tj ne mogu, koliko ljudi pravi enormne profite iz ovakve situacije i koliko su povezani i uticajni da bude bas tako.Vrlo sam skepticna da bi mogao tako nesto da uradi, kao i da ima motivaciju...
6 hours ago6 hr Takodje, spustanje cena lekova, i povratak industrije kuci mi nesto nisu usaglaseni. Bas me zivo zanima kako ce to izgledati. Ja koliko vidim obim posla se smanjuje, a ne povecava, za ljude u farma sektoru u Evropi, premda nasi menadzeri govore kako se ocekuje rast proizvodnje u USA i Evropi face dok to govore su im vrlo neubedljive, ja sam ukapirala da nas ocekuje talas otpustanja uskoro bar na ovome gde sam ja umunuta...
6 hours ago6 hr U prevodu - izgleda da na 90 dana skidaju ukupne carine na 30% (Ameri na kinesku robu), odnosno 10% (Kinezi na američku). Edited 6 hours ago6 hr by vememah
5 hours ago5 hr 5 minutes ago, Marcus Wulffings said:sada će trampolina ovaj dogovor da proglasi pobedomPa realno ako stvarno ostane 30% i jeste pobeda.
5 hours ago5 hr 38 minutes ago, vememah said:Svakako je tačno da je to napisao, videćemo primenu u praksi i posledice po američku farmaceutsku industriju ako pokušaju da nadoknade taj profit dizanjem cena drugde gde postoji jača konkurencija, kao što je Tramp najavio.https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/114491534347862682nas trampara postade radical left european democrat lunatic, nista da slobodno trziste regulise, nego drzava namece cene sirotim kompanijama :((najvise od svega me zanima kako ce 1 preCednicki dokument od po' stranice teksta da regulise celu bransu )
5 hours ago5 hr 48 minutes ago, vememah said:Svakako je tačno da je to napisao, videćemo primenu u praksi i posledice po američku farmaceutsku industriju ako pokušaju da nadoknade taj profit dizanjem cena drugde gde postoji jača konkurencija, kao što je Tramp najavio.https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/114491534347862682Ne može farmaceutska industrija da nadoknadi ograničenje cene lekova u SAD povećanjem cena negde drugde, jer su cene Rx lekova manje-više već državno regulisane u celom svetu, osim u SAD. Pri ovome, takvo nadoknađivanje bi teoretski bilo moguće samo u Evropi, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu i Koreji, eventualno u Izraelu i u Zalivu, jer su zemlje Trećeg sveta i do sada uglavnom koristile jeftinu Rx generiku koja košta tipa 5% cene od skupe inovatorske Rx palete multinacionalnih proizvođača, pri čemu su Kina i Indija divovi u generičkoj farmaceutskoj proizvodnji i potpuno su samodovoljne što se toga tiče (proizvode i sirovine i ambalažu i krajnji proizvod).Posledice se već sada mogu predvideti - smanjivanje R&D aktivnosti farmaceutskih kompanija, nestašice Rx lekova na američkom tržištu i bežanje proizvodnje u OTC segment koji nema regulisane cene, kao i u proizvodnju raznih suplemenata i kozmetike. Još ako bude hteo da mečuje najniže cene koje se mogu dobiti za određeni lek bilo gde u svetu, ruiniraće potpuno američku farmaceutsku industriju, jer Kinezi neke lekove u Kini prodaju i za 1% od cene za koji se isti INN prodaje u SAD.
5 hours ago5 hr 49 minutes ago, Mel said:Takodje, spustanje cena lekova, i povratak industrije kuci mi nesto nisu usaglaseni. Bas me zivo zanima kako ce to izgledati. Ja koliko vidim obim posla se smanjuje, a ne povecava, za ljude u farma sektoru u Evropi, premda nasi menadzeri govore kako se ocekuje rast proizvodnje u USA i Evropi face dok to govore su im vrlo neubedljive, ja sam ukapirala da nas ocekuje talas otpustanja uskoro bar na ovome gde sam ja umunuta...Kakav crni rast proizvodnje, pa Evropa je i sada prekapacitirana. Svi gledaju da se otarase proizvodnih pogona, naročito ako su pitanju pogoni koji proizvode generički Rx program, jer je investiranje i održavanje pogona u skladu sa GMP, FDA i ostalim standardima skup posao, a proizvodi tih pogona su jeftini i pod pritiskom državne regulacije cena kako bi se održali sistemi zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, kao i jeftine azijske generike. Teva je godinama gledala da se otarasi pogona Zdravlja u Leskovcu, i jedva je dočekala da ih uvali nekim indijsko-turskim investitorima sa sedištem u Londonu, čujem i da Štadini američko-britanski vlasnici isto gledaju da utrape nekome Hemofarm, jer im ne treba toliki proizvodni kapacitet na tako komercijalno slabom tržištu.
5 hours ago5 hr 13 minutes ago, Ayatollah said:Kakav crni rast proizvodnje, pa Evropa je i sada prekapacitirana. Svi gledaju da se otarase proizvodnih pogona, naročito ako su pitanju pogoni koji proizvode generički Rx program, jer je investiranje i održavanje pogona u skladu sa GMP, FDA i ostalim standardima skup posao, a proizvodi tih pogona su jeftini i pod pritiskom državne regulacije cena kako bi se održali sistemi zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, kao i jeftine azijske generike. Teva je godinama gledala da se otarasi pogona Zdravlja u Leskovcu, i jedva je dočekala da ih uvali nekim indijsko-turskim investitorima sa sedištem u Londonu, čujem i da Štadini američko-britanski vlasnici isto gledaju da utrape nekome Hemofarm, jer im ne treba toliki proizvodni kapacitet na tako komercijalno slabom tržištu.Sve bukvalno tako, s jedne strane ne mozes da nadjes pouzdanog evropskog proizvodjaca jer svi rade na visokom kapacitetu, s druge zatvaranja pogona, dok se Evropa osvesti da ulozi malo u domace prioizvodjace bice na pola fabrika kljuc u bravi.
4 hours ago4 hr Komentari na spuštanje carina:KENNETH BROUX, SENIOR STRATEGIST FX AND RATES, SOCIETE GENERALE, LONDON“There is a de-escalation between China and US resulting in a reduction of tariff on Chinese goods to 30% and Chinese tariffs on US goods to 10%. It’s a clear vote by the market in favour of riskier assets. It’s a step in the right direction and a positive of U.S. assets and U.S. economy.”“The dollar was lagging other markets in the recovery from the April lows. We had equities up back to April 2nd levels, we had bond yields up to those levels and the dollar was actually lagging that move. Now the conditions are falling into place for a deeper adjustment and a bigger recovery of the dollar to catch up with equities and bond yields.”ZHIWEI ZHANG, CHIEF ECONOMIST, PINPOINT ASSET MANAGEMENT, HONG KONG“This is better than I expected. I thought tariffs would be cut to somewhere around 50% and this is much lower. Obviously, this is very positive news for economies in both countries and for the global economy, and makes investors much less concerned about the damage to global supply chains in the short term.But we also need to keep in mind this is only a three-month temporary reduction of tariffs. So this is the beginning of a long process. The two sides will spend months probably, to come up with a resolution, or reach a final trade deal, but this is a very good starting point.”ARNE PETIMEZAS, DIRECTOR RESEARCH, AFS GROUP, AMSTERDAM“Such a sharp U-turn by the US on tariffs on a Monday morning is quite the surprise. It seems that tariffs on China will fall to manageable levels, albeit temporary. Markets should rally on this. How can Trump credibly raise tariffs when the 90-day pause ends? He has toned down his tariffs faster than anyone thought he could, and April 2 will soon be forgotten. Granted, he told you to buy the dip.”WILLIAM XIN,CHAIRMAN OF HEDGE FUND SPRING MOUNTAIN PU JIANG INVESTMENT MANAGEMENT, SHANGHAI“The result far exceeds market expectations. Previously, the hope was just that the two sides can sit down to talk, and the market had been very fragile. Now, there’s more certainty. Both China stocks and the yuan will be in an upswing for a while.”https://kfgo.com/2025/05/12/instant-view-us-china-agree-to-cut-tariffs-90-day-pause/
2 hours ago2 hr Video koji prkazuje pregled trampovog napretka u pogledu implementacije Programa 25 - onog istog za koji je u kampanji rekao da nema pojma o cemu se radi, da nije citao i sl.https://www.youtube.com/watch?v=5jyw3NE-SAs
30 minutes ago30 min Author 5 hours ago, Lo Zingaro said:Pa realno ako stvarno ostane 30% i jeste pobeda.To je samo ovaj zadnji paket carina spusten na 30%. Onih 25% iz 2018. tzv. Section 301 su i dalje primjenjuju. Ne znam samo da li su de minimis suspendovane.Tako da je 55%.