Monday at 07:563 days 5 hours ago, vememah said:Ovo je jedna od kljucnih vesti - Tramp ide na glavne medije kao i univerzitete. Hapsi sudije. Fasizam im stize brze nego sto su mislili.
Monday at 14:543 days Ošo i još malo pomoći™ drugaru Peri Edited Monday at 14:543 days by Roger Sanchez
Tuesday at 00:392 days Na 2% prebrojanih biračkih mesta zasad bez nema iznenađenja, naravno raspodela prebrojavanja ni blizu nije ravnomerna pošto se biračka mesta zbog različitih vremenskih zona još nisu svugde zatvorila.https://newsinteractives.cbc.ca/elections/federal/2025/results/ Edited Tuesday at 00:412 days by vememah
Tuesday at 03:272 days Imamo manjinsku vladu Liberala koji ce morati da prave dil sa separatistima iz Kvebeka. Za Konzervativce jedina varijanta bi bila koalicija sa separatistima i socijaldemokratskim (iliti po konzervaski - radikalno-marksistickim) NDP za cega su sanse ravne nuli, mozda mogu da se udruze da ruse vladu i trigeruju izbore ali to u dogledno vreme sigurno nece raditi jer sada prvo treba da lizu svoje rane i jedni i drugi. Dzagmit Sing lider NDP je mrtvac koji hoda, nakon ovakve katastrofe i - kako stvari stoje - gubitka statusa zvanicne partije (prakticno pravo na formiranje poslanicke grupe i finansiranje sa federalnog budzeta koje iz toga sleduje) jedino sto moze da uradi je da podnese ostavku. Levica je ocigledno u Liberalima videla najjacu branu prema Trampizmu i svi su pretrcali kod Karnija da bi predupredili dolazak Polivjea koji je vidjen kao Trampov kandidat.Provincijski lideri Konzervativaca polivaju Polivjea, pre svih Dag Ford iz Ontarija (trenutno najpopularniji Konzervativac u Kanadi) i Tim Hjuston iz Nova Skose, kazu da je vodio kampanju protiv Trudoa kad je Trudo bio jucerasnje vesti i da se nije na vreme izjasnio u vezi Trampa i njegovih pretnji i tako vec obezbedjenu pobedu pretvorio u ponizavajuci poraz. I jedan i drugi su odbili da ucestvuju u njegovoj kampanji i u par navrata su ga zestoko kritikovali. Ford kaze da je pre samo par meseci lagano uzeo izbore u Ontariju na kampanji protiv Trampa i da je to bio totalni no brainer i za Polivjea ali je ovaj odbio da ga poslusa i da sada mora da snosi posledice. Inace i Ford i Hjuston imaju ambicije da postanu Polivje umesto Polivjea tj. lider federalnih Konzervativaca pa tako treba posmatrati i njihove izjave i nudjenje svilenog gajtana.Ostaje da se vidi sta ce Karni imati da ponudi separatistima za podrsku. Njihov lider je pre nekidan izjavio da Kanadu smatra vestackom tvorevinom i da se u federalnom parlamentu oseca kao stranac - a sada upravo on drzi u svojim rukama sudbinu drzave. Takodje, polarizacija izmedju levice i desnice ce nastaviti da se zaostrava, sad kad se kako deluje i levica konsolidovala u jednoj partiji kao onomad desnica pod Stivenom Harperom koji je ujedinio dve Konzervativne partije u jednu. Izgelda da cemo i mi poput komsija s juga postati dvopartijska drzava.Ulazimo u interesantna vremena.
Tuesday at 03:592 days Po svemu sudeci Pjer Polivje nije reizabran za poslanika. Ako zeli da ucestvuje u radu parlamenta morace neko od njegovih izabranih poslanika da podnese ostavku pa da se u toj izbornoj jedinici ponove izbori na koje bi kao novi konzervativni kandidat izasao on. Naravno, da bi ovo bila sigurica to mora biti neko od Konzervativaca koji je svoje mesto osvojio sa velikom razlikom sto znaci da treba da zrtvuju popularnog politicara i ostave ga do kraja mandata parlamenta van price. Alternativno mogao bi da rizikuje negde gde je bilo tesno ali ako bi to rezultovalo ponizenjem da ponovo izgubi i usput preda jos jedno mesto u parlamentu Liberalima...I Dzagmit Sing je ostao bez mesta u parlamentu, i to je u svojoj izbornoj jedinici zavrsio tek kao treci.Karni je svoje mesto dobio sa solidnom razlikom.
Tuesday at 04:522 days Zanimljivo je da je razlika na 85% prebrojanih biračkih mesta svega nešto preko jednog procentnog poena, manje nego u svim anketama. Liberalima po trenutnim projekcijama fali 9 za većinu, ukupno ima 343 poslanika, a većina je 172.Ovo je raspodela po strankama sa dodeljenim ili projektovanim svim mandatima.élu(e)s = izabranihen tête = u vođstvuhttps://ici.radio-canada.ca/elections-canada-2025/resultatsPregled nekoliko poslednjih predizbornih anketa pokazuje da su liberali prilično dobro uhvaćeni, dok su konzervativci prošli nešto bolje, niko im nije davao 42% koliko zasad imaju (kad se zaokruži na ceo procenat), već najviše 41%:https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_2025_Canadian_federal_election Edited Tuesday at 05:052 days by vememah
Tuesday at 05:472 days Evo jedne izjave na tragu onih unutarstranačkih kritika na račun Poalijevra koje je Radoje gore preneo: Edited Tuesday at 05:492 days by vememah
Tuesday at 10:542 days Ja sam zadovoljan. Nije još momenat da se viče « je me souviens « , ali polako.
Tuesday at 11:162 days 6 minutes ago, dragance said:Ja sam zadovoljan. Nije još momenat da se viče « je me souviens « , ali polako.Taj momenat je danas dalje nego ikada u zadnjih 30 godina. Izgubili su 10-tak mesta u odnosu na prethodni sastav parlamenta plus što se od januara naovamo javno mnenje među Kebekoa okrenulo u korist federalizma. BQ se našao u kingmaker situaciji i videćemo koliko su joj dorasli, ako budu previše gurali separatizam preti opasnost da ostave utisak da nisu dorasli visokoj politici a ako ga ne guraju izgubiće podršku hard core baze. Damned if you do...Inače Jagmeet Singh je podneo ostavku na funkciju lidera NDP.