Monday at 06:351 day Još jedan grafikon:https://www.reuters.com/world/china/china-primes-rare-earths-weapon-trade-war-escalates-andy-home-2025-04-11/Negde sam pročitao da se preradom navodno pravi još veće zagađenje nego ekstrakcijom, a tu je udeo Kine još veći.China currently dominates global rare earth production, accounting for over 69% in that same year. This dominance extends beyond mining, with China also processing nearly 90% of the world’s rare earth elements.https://www.mining-technology.com/analyst-comment/china-global-rare-earth-production/Low cost, high pollution methods enabled China to outpace competitors and create a strong foothold in the international REE [rare earth elements] market.The Chinese government has also acknowledged the existence of so-called “cancer villages” where a disproportionately large number of people have fallen ill with cancer due to mining-based pollution. Officials have shut down some smaller illegal mining operations, looking to consolidate mining under six state-owned groups that the Chinese government claims will maintain better practices surrounding toxic waste management, but farmers claim state-owned companies are just as bad.Harvard International ReviewNot So “Green” Technology: The Complicated Legacy of Rare..."As much as technology is hailed as the panacea of the future, most of these innovations have a dirty underside: production of these new technologies requires companies to dig up what are referred... Edited Monday at 06:501 day by vememah
Monday at 06:351 day 4 minutes ago, vememah said:Piši ovima sa Jejla da nemaju pojma.evo trcim nisam ni sumnjao da ces naci odgovarajuce linkove.
Monday at 06:571 day Da je isplativo ekološki kopati i prerađivati, ne bi se radilo u Kini, već u USA, jer tamo imaju sasvim dovoljno resursa. A i neke stare rudnike i fabrike koje su zatvorili iz ne znam kojih razloga
Monday at 07:121 day Tramp poziva na ukidanje dozvole CBS-u nakon što mu se nisu svidela dva priloga u emisiji 60 Minutes, jednoj od najpoznatijih istraživačkih emisija na američkoj televiziji. Kaže da je to "unlawful and illegal behavior".https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/114333660655935996Na YT kanalu 60 Minutes mogu se naći sveži klipovi s reportažom s Grenlanda i intervjuom sa Zelenskim, pretpostavljam da je na to mislio, osim ako nije potkačen u nekoj najavi ili uvodnom prilogu za Ukrajinu koji nije okačen.Prilozi: Edited Monday at 07:221 day by vememah
Monday at 07:441 day 40 minutes ago, Engineer said:Da je isplativo ekološki kopati i prerađivati, ne bi se radilo u Kini, već u USA, jer tamo imaju sasvim dovoljno resursa. A i neke stare rudnike i fabrike koje su zatvorili iz ne znam kojih razlogakakve to ima veze sada. on je napisao da vlast u kini ne mari za ekologiju, sto je glupost. toliko od mene. koga interesuje kako ovde vlast resava ekoloske probleme neka nadje moje poruke na temi o automobilima na el.pogon.
Monday at 07:551 day For a very low margin business, this will absolutely mean higher prices, reduced hours, or layoffs as we automate away jobs. It’s an entirely predictable response to a unilateral tax increase that we had no warning was coming and seems to be changing by the day. No one can plan a business in this environment. If it’s impossible to plan a short term trade, how can we expect businesses to plan for multiple years? Edited Monday at 07:551 day by vememah
Monday at 08:091 day Odakle tolika averzija u USA prema automatizovanju poslova? Secam se da i kad su strajkovali radnici u lukama da je jedan od zahteva sindikata bio da se ne uvodi automatizacija
Monday at 08:281 day 7 minutes ago, Lezilebovich said:Cudis se sto su radnici strajkovali protiv necega zbog cega ce postati visak ?Mislim da je besmisleno protiv toga strajkovati. Ako ce automatizacija uciniti posao efikasnijim to je borba protiv vetrecanja i tvoja firma ce samo biti pometena od strane konkurencije ako joj zabijas klinove u tockove.
Monday at 08:371 day 4 minutes ago, Shan Jan said:Mislim da je besmisleno protiv toga strajkovati. Ako ce automatizacija uciniti posao efikasnijim to je borba protiv vetrecanja i tvoja firma ce samo biti pometena od strane konkurencije ako joj zabijas klinove u tockove.Nije uvek svima cilj da posao bude efikasniji.Po zakonima SAD, transport robe i putnika iz jedne u drugu luku u SAD mogu da prevoze samo brodovi proizvedeni u SAD. Dakle, do SAD iz neke druge države može da doplovi ko hoće, unutrašnja plovidba je ograničena.SAD nema previše brodogradilišta (naročito spram veličine države), i ova koja ima su manje-više kartel koji decenijama kaska za brodogradnjom u drugim državama. Brodovi su zastareli i skupi i na njih se čeka godinama. Te firme nemaju mnogo razloga da inoviraju jer im odlično ide i ovako zahvaljujući regulativi i monopolu.To je jedan od razloga što ne postoji više linija trajekta između ostrva na Havajima (što bi bilo logično i racionalno) nego se skoro sav saobraćaj odvija avionski.
Monday at 09:061 day 2 hours ago, banecare1 said:evo trcim nisam ni sumnjao da ces naci odgovarajuce linkove.Ajde ne troluj. Da su standardi nizi u Kini kad su u pitanju strateske odluke je opste mesto.
Monday at 10:011 day 3 hours ago, Engineer said:Da je isplativo ekološki kopati i prerađivati, ne bi se radilo u Kini, već u USA, jer tamo imaju sasvim dovoljno resursa. A i neke stare rudnike i fabrike koje su zatvorili iz ne znam kojih razlogaOvo ne mora biti tacno, cak i da je ekoloski isplativo, opet bi u Kini verovatno bilo jeftinije, isto kao i za gomilu drugih stvari.
Monday at 10:541 day 1 hour ago, Anduril said:Ajde ne troluj. Da su standardi nizi u Kini kad su u pitanju strateske odluke je opste mesto.mislis nisu nizi u poredjenju sa standardima donosenja strateskih odluka trampove administracije? odreagovao sam na frazu da kineske vlasti ne mare za ekologiju. to je mozda bilo tako pre 20 godina.
Monday at 11:011 day Brinu tamo gde ima mnogo ljudi (bolje nego pre 20 godina). Tamo gde su nepodobni ili gde ih je manje ih zabole.Eno kako u Boru u Srbiji brinu na isti način.