Thursday at 14:325 days 5 minutes ago, cedo said:a ja se sve pitam sto to kinezi ne uradejapanci Zato što zavise jedni od drugih. Ako to urade, značiće kraj svega što znamo. A moguće i pocetak otvorenih sukoba.
Thursday at 14:565 days Uzgred, a propos insider tradinga od juče, prenosim predvidjanja jednog malo poznatog kvazimislioca od pre mesec i kusur dana. Dotični ima dosta dobar record kad je u pitanju prognoza dešavanja u USA i svetu...like, share and subscribe...On 4. 3. 2025. at 0:54, Ivo Petović said:Mislim da ovaj nivo pljačke koji je u toku i koji se sprema u USA prevazilazi sve do sada vidjeno u istoriji sveta. Edited Thursday at 14:565 days by Ivo Petović
Thursday at 15:055 days Author 5 minutes ago, Shan Jan said:Znaci Tramparinih 10% ostaje a EU ce videti za kontramere mozda jednog dana? Ispada da je Orange Man bolje odradio posao.Gledajuci ovaj ON/OFF, "rat protiv svih odjednom, jasno je da ovaj nema pojma sta radi. Ako ista i izboksuje to je ne zato sto je nekako super pametan (nije), vec zbog toga sto SAD imaju ogroman leverage. Full brute force, nista drugo.Inace, jedna od teorija, meni licno jednako izvjesna kao i bond market teorija:Wall Street execs privately credit Dimon and Ackman for swaying Trump on tariffs
Thursday at 17:465 days Da ne bude da samo lajkujem i ocekujem da neko carolijom odgovori na pitanja na koja nemam odgovor (stavise nekad je i formulisanje pitanja problematicno), ostavicu utiske iz dela privrede (catastrophy re-osiguranje: uragani, tajfuni, zemljotresi, veliki pozari, ...) koja je kao deo finansija ali je prilicno nekorelisana za stanjem na trzistima deonica/valuta i novom garniturom na celu USA.Investicioni tim je fino risk averse/hungry balansiran, iz raznih delova sveta je, razlit educational background (nedavno nam se ukrstili putevi, poceli da radimo zajedno i funkcionisemo). I zaista niko ne zna/razume/vidi dugorocni rezultat/ishod ovakovog ponasanja tj. kako ce sve izgledati kada se smiri odnosno koje je novo stacionarno stanje. Niko ne razume, svi sve zovu i pitaju sta mislite i bukvalno nista. Kako bi rekli un-chartered territory. Stavise, najblizi partneri (deo Buffet-ovog BH) su u fazonu it's only tarrifs, they can go away any time :). Doduse, oni su odrasli u USA i uspavani efektom "moze nam se" pa donekle i razumem odgovor (situacija mi pomalo lici na ono kada se covek budi iz sna pa je malo usporen u shvatanju/razumevanju sveta oko sebe pa hajde da jos jednom da sklopim oci na par sekundi i bice bolje).I onda sta preostaje nego da se dobro zamislis i kako kazu kod nas: uzdaj se u se i u svoje kljuse. I uvek krecemo od pocetka: first principles and brainstorming. ... balance sheet osiguravajucih kompanija je uglavnom u fixed income (bonds/treasuries i drugi alati) i varijacije na trzistima deonica/valuta ne mogu toliko da uticu na industriju, ... recesije nemaju nuzno los uticaj na re-osiguranje, stavise zbog nemogucnosti prikupljanja kapitala osiguravaljuce kompanije se cesto okrecu re-osiguranju pa cene re-osiguranja skacu itd... I tako u krug vise, puta, razne polazne tacke ali se uvek vracamo na isto: nismo korelisani, efekata moze biti ali industrija ih moze amortizovati, i najverovatnije promene su: manja profitabilnost nekih od ugovora (i portfolia indirektno) i veci operativni troskovi (vise papirologije). Cak mi je i ozbiljan utisak da u ovakvim situacijama znanje i eko-fin background nisu nikakva prednost, vise pomaze radoznao/otvoren um koji je treniran da sagleda problem, ne plasi se da postavlja pitanja, razdvoji bitno od nebitnog,sum od signala, efekat od uzroka, itd ...A to da nase mudrovanje stavimo u brojeve i modele, e to ide malooo teze tj nikako (tj. moglo bi, ali nikako za kratko vreme ). Ni podaci dobijeni spolja ne pomazu mnogo. AmBest i slicni su "istoricari", sve umeju i znaju ali kada prodje dosta vremena :), tj nisu od pomoci u situacijama poput ove. Mogu da eventualno potvrde trend (i na neki nacin validiraju hipotezu), ali vise od toga ne daju nista na sta se tim moze pouzdano osloniti.Ukratko, "mudro" zakljucujemo da se mora voditi racuna o LAE scaling factors (loss adjusted expenses) za svaki ugovor. To je "ono" kada npr. prodje uragan, napravi stetu, pa krece obnova, ali cene materijala/ruku nisu iste kao pre uragana ni kada je situacija uobicajena a kamoli sada kada treba u sve treba uvesti Trump-a, carine, poremecaje u lancu snabdevanja i eventualne inflatorne pritiske.
Thursday at 18:565 days Kao sto sam napisao pre par dana, prava vest su bile obveznice i sto yield nije drasticno pao nego se cak podigao.Prodaju ih i spekulanti kojima treba kes, ali i Kina i posebno Japan koji ih najvise ima. I taj problem nedostatka poverenja u americku drzavu/obveznice nece vise nestati nego ce biti sve gori sto duze majmuncina ostane u tenku.Uskoro ce sve ovo da se prelije sa berze na ekonomiju u inflaciju, nezaposlenost, manjak investicija i onda ce majmuncina da pravi jos vise gluposti, yield/kamate ce da rastu kao i deficit i tako ukrug. Mogu da biraju, ili ekonomija ili 25. amandman.
Thursday at 22:025 days https://www.youtube.com/watch?v=nSKFR61p9Mg Edited Thursday at 22:055 days by gsb
Thursday at 23:425 days Nevjerojatno. Hoće li Džukele, ovaj, Bukele, biti možda primoran pustiti nekoga iz svojeg konclogora iz kojeg se ne izlazi? Ili će Tramponjina administracija i Vrhovnima reći da nema prinadležnosti u El Bukeliji?https://x.com/bykatiebuehler/status/1910463186987606318?t=6e86VtFZJlxqFPfB3Ut1xA&s=19Stay tuned Edited Thursday at 23:435 days by Roger Sanchez
Friday at 03:125 days 13 hours ago, dragance said:Valjda je i to suspendovano?Nije. EU uspesno izgubila pregovore od ovog klovna. Verovatno sada slave sto imaju samo 10% carinu na sve.
Friday at 05:295 days 14 hours ago, Ivo Petović said:Uzgred, a propos insider tradinga od juče, prenosim predvidjanja jednog malo poznatog kvazimislioca od pre mesec i kusur dana. Dotični ima dosta dobar record kad je u pitanju prognoza dešavanja u USA i svetu...like, share and subscribe...Ja se bojim da se mi krećemo ka svetu u kojem će korupcija biti i bukvalno dekriminalizovana, kao i insider trading i slične stvari. Ako neki delovi sveta već i nisu stigli tamo.
Friday at 06:205 days 49 minutes ago, Ayatollah said:Ja se bojim da se mi krećemo ka svetu u kojem će korupcija biti i bukvalno dekriminalizovana, kao i insider trading i slične stvari. Ako neki delovi sveta već i nisu stigli tamo.Imamo legalnu korupciju u vidu lobiranja u SAD već decenijama, ali da, ovo je neki sledeći nivo. Šta god da se desi, Tramp može da sebi da blanko pomilovanje za sve. Idući predsednik, ako ga bude i ako bude dobronameran, morao bi da progura novi amandman koji ovakve stvari sprečava.
Friday at 06:305 days 6 minutes ago, Sammael said:Imamo legalnu korupciju u vidu lobiranja u SAD već decenijama, ali da, ovo je neki sledeći nivo.Šta god da se desi, Tramp može da sebi da blanko pomilovanje za sve.Idući predsednik, ako ga bude i ako bude dobronameran, morao bi da progura novi amandman koji ovakve stvari sprečava.Može u teoriji pod uslovom da ima odgovarajuću postavku u kongresu/senatu. I pod uslovom da i on sam i ljudi bliski njemu nemaju realnu pretnju da budu procesuirani.Ovako pre očekujem da udje u praktičnu upotrebu od Bajdena pa na dalje. Bajden se vadio na sina, Tramp će na Bajdena a svi ostali posle će da kažu da su zatekli takvo stanje i nisu stigli/mogli da ga promene.