April 9Apr 9 Nisam baš siguran da je u ovom jurišu oduševljenog krda prema pojilu američko tržište uračunalo to da su sami sebi uveli embargo na trgovinu s Kinom.Sad u ovih (valjda, ak se ne predomisli opet) 90 dana klub +10% treba uvaljati sve što se ima za zamijeniti kineske proizvode Edited April 9Apr 9 by Roger Sanchez
April 9Apr 9 J31 minutes ago, cedo said:tezak hohstapler .Zasto jbt, lik rekao be cool , jos pozvao sve da ulazu u US, will Boom.)))Nije li on imao slican "podvig" u prvom mandatu? Isto sa tarifama i isto sa odmenom , i takodje potom skyrocket na berzi @Ayatollah. Edited April 9Apr 9 by barba
April 9Apr 9 Alal vera, Grčka pojam stabilnosti i poverenja za Trampovu Ameriku. Edited April 9Apr 9 by vememah
April 9Apr 9 5 hours ago, Peter Fan said:OK, hvala na odgovoru. Malo me je istrigerovalo "vi cete, ti ces", itd). Izvinjavam se na projekciji.Uopste ne mislim da ce SAD ostati neokrnjena carinskim ratom i doslovno sam naveo rizike povezane sa ovim kad je cijela stvar ozvanicena 1.marta. Pogotovo u bliskoj buducnosti su rizici veliki, ne samo zbog carina, vec zbog toga sto je u pitanju Trump.Ono sto ja ponavljam da je jos prerano donositi sveobuhvatne zakljucke, a sve na osnovu interet shuma i mimova.Tim prije jer SAD imaju ogroman leverage i ovaj se ne libi "to break some things".Takodje govorim da je dojucerasnji model, koliko god bio dobar za mene licno, neodrziv i prosao mu je rok trajanja. Slobodna trgovina je dokazano najefikasnija i podize agregatni standard, ali je A) caka u raspodjeli, i B)nisu svi akteri benevoletni. Dobra ideja, ali tesko izvodiva u praksi.Ponavljam se, ali oko carina je ovdje bio siroki drustveno-politicki konzensus. Mrzi me da kopam sad, ali Schumer, Bernie, Biden su ih itekako zagovarali u svoje vrijeme (a Biden i nastavi tamo gdje je Trump poceo). Razlika je u primjeni koncepta, a ne u samom konceptu. Takodje, EU radi isto, samo sa vise sofistikacije i bez "majmun sa kalasnjikovim" rafalne paljbe.A evo, imacemo priliku vidjeti da li ce principijelna EU dopustiti da se visak kineskog kapaciteta plasira na evropsko trziste. Zapravo, 100% sam siguran da nece. Pogledati pod EV i BYD.Ako je to za lošu ideju tačno, onda ovo svejedno nije rešenje jer će carine uglavnom nadprosečno prema prihodima platiti sirotinja, i te prihode će iskoristiti da smanje poreze bogatima. Znači još više loše preraspodele.Rešenje pravednije raspodele je pravednija raspodela - veći porezi, ulaganje u obrazovanje itd. Ali se radi sve suprotno od toga.
April 9Apr 9 2 hours ago, Jeremija said:Može da potpisuje šta hoće, ugalj je ćao zdravo. Elektrane se gase jer je jeftinije postaviti nove vetrenjače nego njih održavati.
April 9Apr 9 jebe narandzasti, ne vadi.juce ona predstava sa bibijem, pokazna vezba za saveznike, neutralne i neprijatelje.danas ovo, palim/gasim, gledajte u mene
April 9Apr 9 1 hour ago, vememah said:Došlo mu iz dupeta u glavu da teško može da se ganja sa celim svetom istovremeno.kako kad mu svi ljube dupe.tako kaže
April 9Apr 9 Author 57 minutes ago, Venom said:Ako je to za lošu ideju tačno, onda ovo svejedno nije rešenje jer će carine uglavnom nadprosečno prema prihodima platiti sirotinja, i te prihode će iskoristiti da smanje poreze bogatima. Znači još više loše preraspodele.Rešenje pravednije raspodele je pravednija raspodela - veći porezi, ulaganje u obrazovanje itd. Ali se radi sve suprotno od toga.Pa da. S time sto ta raspodjela nije bila fer ni na drugoj strani, jer je "Chinese peasant" bio podlozen losijem zivotnom standardu nego onome koga je realno bio zaradio (kroz sputavanje kupovne moci usljed devalvacije RMB, npr.), jer je kineska drzava uzela ono sto je ostalo nakon sto je zapadni gazda odnio sebi svoj dio. A kineska drzava je pokupila kajmak, jer joj je isti trebao da izmedju ostalog finasira statecraft i projekciju moci. I tu dolazimo do tacke B.Sto naravno ne opravdava SAD ni po tacki A, pogotovo ne po tacki B.
April 9Apr 9 - Alienated key allies- Triggered retaliatory tariffs- Then pulled back... and declared victory- This is Trump’s strategy in a nutshell: Create chaos → let it burn → partially undo the damage → claim a win.It only works if your base never learned how to think critically. Edited April 9Apr 9 by vememah
April 9Apr 9 Da ponovimo:U ovakvim situacijama kretanje berzi je najmanje relevantno za dugi rok.Amricki potrosac ce moci da odahne, SSA je u redu, kupovace se... samo ne znam sta kad ne bude kineske robe. Edited April 9Apr 9 by Budja