April 9Apr 9 Ispada da je strukturalno nuzno imati sirotinju koja ce za crkavicu 12 dnevno da kroji patike.
April 9Apr 9 Najveći genije za umetnost pregovoranja je sam sebi iskopao rupu i kao svim genijima rešenje mu je da nastavi da kopa.Jedna stvar će doduše proći, jedino što neće carine plaćati Kina, nego ceo svet. Apple neće doći cenu iPhonea na 1500 nego na 1200 i onda će ceo svet da plaća gubitak koji prave u Americi. Ako se to desi bukvalno neću kupiti ništa narednih godina dok mi nešto ne crkve i ne budem imao izbora.
April 9Apr 9 Popular Post Kao sto vec radi vecina ljudi na ovoj planeti. Edited April 9Apr 9 by Verterdegete
April 9Apr 9 19 minutes ago, cedo said:nema drugog objasnjenja osim da je tramp ruski covekniko nije toliko glupto bi se na prvu loptu dalo pomisliti, kad ono indirektno ubijanje ruske ekonomije - brent na ispod 60$. mnogo gore po njih od bilo kakvih dodatnih carinskih stopa. (barem nešto korisno od Dona)ja sam bio siguran da je ruski čovek, ali ispada da je on pre svega imbecil.
April 9Apr 9 6 minutes ago, Verterdegete said:Kao sto vec radi vecina ljudi na ovoj planeti.Bukvalno sam kupila novi Samsung jer mi je prethodni prestao da bude funkcionalan za appove koji mi trebaju za posao.Cena prava sitnica, 700 evra Zadnji put kad sam sebi kupovala gledala sam nesto oko 200 evra pa mi i to delovalo mnogo ali morala sam i tad da imam smartfon pa sam ga zato kupila.
April 9Apr 9 Deo teksta:Economic globalization is an inevitable path for human progress, and open cooperation is an irreversible trend of history. Today's web of trade arrangements around the globe is not dictated by any single country; rather, it is a natural outcome of developing productive forces and deepening interdependence among nations. Trade serves as a key engine of economic growth and represents the most fundamental form of globalization. The expansion of global trade has driven global economic growth and prosperity, while strengthening the interconnectedness of the world economy.Since the founding of the World Trade Organization 30 years ago, global trade volume has grown from about $5 trillion in 1994 to $33 trillion in 2024 - more than a fivefold increase. Economic globalization has facilitated the flow of goods and capital, advanced technology and civilization, deepened exchanges among peoples, improved livelihoods, and brought about an unprecedented level of global prosperity.As the world's largest economy, the US has long accounted for over 25 percent of global GDP, and the US dollar, as the dominant international reserve currency, constitutes around 60 percent of global foreign exchange reserves. With these advantages, the US has reaped enormous benefits from economic globalization and the dollar-based hegemonic system, making it undeniably the biggest beneficiary of free trade and the current international economic order. Yet in recent years, the US has refused to acknowledge the gains it has made from free trade, instead portraying itself as a victim of an unfair global trading system. It no longer promotes economic globalization; on the contrary, it has increasingly become a disruptor of it.https://www.globaltimes.cn/page/202504/1331705.shtml Edited April 9Apr 9 by vememah
April 9Apr 9 3 minutes ago, barrcode said:to bi se na prvu loptu dalo pomisliti, kad ono indirektno ubijanje ruske ekonomije - brent na ispod 60$. mnogo gore po njih od bilo kakvih dodatnih carinskih stopa. (barem nešto korisno od Dona)ja sam bio siguran da je ruski čovek, ali ispada da je on pre svega imbecil.brent ce opet gore, to se uvek setasa druge strane rusi cap, cap po ukrajinirusi ce da trpe, da li ce i amerikanci?ili ce morati da krene na grenland da pokrije nezadovoljstvo
April 9Apr 9 11 hours ago, Peter Fan said:A ja se veoma dobro sjecam i 1999, i 2008 i 2020 i krahova trzista iz tog doba. Ovo mozda jeste Lehman Brothers momenat ove decenije, ali to je nemoguce zakljuciti danas. Za svakog onog ko je prodao akcije (recimo NVDA po $88 neki dan) neko je tu istu kupio. Ko je bio u pravu pokazace vrijeme, ali za svkog onog ko je pesimistican, bio je jedan koji stvari vidi drugacije.A tek ovo se ne moze naslutii is pogresnog S&P 500 ili T-10 Bill price ocitavanja:Inace, glede 6PJ, pa ja sam forumsku penziju zaradio na ukazivanju da njemu slijedi pad standarda. To mu je zagarantovamo.Pitanje je samo da li ce ikad biti u okruzju gdje ce mu oporavak istog biti moguc. Sa MAGA to mu je malo izgledno, ali nazalost oni prije njega nisu ucinilii mnogo da mu to sistemski omoguce. Oni su mu poslali posao u Kinu, a dali su mu Uber Dash zauzvrat. I par utjesnih nagrada.Jedan opaska mimo same teme. Mozda me utisak vara, ali mi se cini da diskusiju spustas na licnu razinu, te me indirikteo prozivas slicno andurilu i moonwalker da sam MAGA aplogeta. A ja bukvalno otvorio temu gdje najavljujem ovaj antinaucni i sibicarski slom mozga, te sam pritom vise puta rekao da mi je i licno i profesionalno zao kad vidim sta ovaj radi. Ja sam bio ubjedjljiv dobitnik ovog poretka koji je trajao zadnih 35 godina.1) Tačno - neko je kupio tu riskantnu akciju jer, kao što smo se saglasili, trenutno ima para. No, razlika ovog u odnosu na prethodne krahove je što je ovaj potpuno i direktno self-inflicted od strane samo jedne strane...tj to što je USA odlepila i postala riskantna, ne znači da su Kina i EU odlepili i postali riskantni...ergo kapital ima gde otići.2) Za 6PJ - imali smo već tu raspravu - zapravo je Bajden prvi predsednik koji je vratio tj povećao broj industrijskih poslova, još od 50-ih. Reindustrijalizacija je a) višegodinji proces b) nije defaultna pošto su se ekonomija, tehnologija, stanovništvo, navike i potrebe promenile.Ja sam ti tada, kao i sada rekao da je kod 6PJ tu amalgam pitanja i da ni 5 Bajdenovih politika ne bi pomoglo da 70% belih 6PJ-oova ne glasa za Trampa.To su ljudi koje je Karlin nazvao Uncle Dave u svom najgenijalnijem nastupu ikada. Vredi pogledati do kraja, ako već nisi : ) 3) Što se tiče poslednje opaske - grešiš, uopšte ne mislim da si MAGA apologeta, ne znam na osnovu čega si to zaključio. Jedino što smatram je da si popio malo tu priču o nedodirljivosti USA i da joj ni Tramp ne može ništa. Ne spuštam diskusiju na ličnu razinu - obraćao sam ti se lično jer sa tobom diskutujem, a rekao sam ti da se besan, pošto si caps lockovao tamo u prethodnom postu. A i ton ti je malo besnjikav :D
April 9Apr 9 Ako sam ja shvatila «cilj» mu je da kompenzuje ono sto su poreske olaksice za bogate unutar SAD tako sto ce porast cena zbog carina platiti svi kroz placanje vise cene proizvoda. Deo cene vezan za carine odlazi drzavi. Ova sirotinja dobija da se verbalno kurci nad “kineskim seljacima”, ali i pad standarda, i u sustini bi placala smanjenje poreza super bogatih. Superhik jbt.Postoji li PDV u SAD? Edited April 9Apr 9 by Moonwalker
April 9Apr 9 Author 25 minutes ago, Ivo Petović said:OK, hvala na odgovoru. Malo me je istrigerovalo "vi cete, ti ces", itd). Izvinjavam se na projekciji.Uopste ne mislim da ce SAD ostati neokrnjena carinskim ratom i doslovno sam naveo rizike povezane sa ovim kad je cijela stvar ozvanicena 1.marta. Pogotovo u bliskoj buducnosti su rizici veliki, ne samo zbog carina, vec zbog toga sto je u pitanju Trump.Ono sto ja ponavljam da je jos prerano donositi sveobuhvatne zakljucke, a sve na osnovu interet shuma i mimova.Tim prije jer SAD imaju ogroman leverage i ovaj se ne libi "to break some things".Takodje govorim da je dojucerasnji model, koliko god bio dobar za mene licno, neodrziv i prosao mu je rok trajanja. Slobodna trgovina je dokazano najefikasnija i podize agregatni standard, ali je A) caka u raspodjeli, i B)nisu svi akteri benevoletni. Dobra ideja, ali tesko izvodiva u praksi.Ponavljam se, ali oko carina je ovdje bio siroki drustveno-politicki konzensus. Mrzi me da kopam sad, ali Schumer, Bernie, Biden su ih itekako zagovarali u svoje vrijeme (a Biden i nastavi tamo gdje je Trump poceo). Razlika je u primjeni koncepta, a ne u samom konceptu. Takodje, EU radi isto, samo sa vise sofistikacije i bez "majmun sa kalasnjikovim" rafalne paljbe.A evo, imacemo priliku vidjeti da li ce principijelna EU dopustiti da se visak kineskog kapaciteta plasira na evropsko trziste. Zapravo, 100% sam siguran da nece. Pogledati pod EV i BYD.
April 9Apr 9 EU takes revenge on Trump’s tariffs as countries approve €20B+ retaliationBRUSSELS — The EU can apply retaliatory tariffs on around €22 billion of U.S. products like soybeans, motorcycles and orange juice after the bloc's 27 countries assented to the measures on Wednesday, two diplomats told POLITICO.Hitting back against U.S. President Donald Trump's steel and aluminum tariffs, the European Union's countermeasures will apply in three rounds. After some go into force next week, others will apply from mid-May and the final round follows in December.Fourteen EU countries would have needed to vote against the retaliation, which had been seen as unlikely considering the shows of unity in recent weeks.The retaliation does not yet respond to Trump's imposition of 20 percent "reciprocal" tariffs on all EU exports, which came into force on Wednesday, and his latest 25 percent tariff on cars. Trump has also said tariffs on pharmaceuticals are coming soon.The European Commission is considering putting forward its countermeasures on those tariffs as early as next week. "It will for sure be soon. I expect it could be as early as next week," trade spokesperson Olof Gill said Tuesday.Trump demands that the EU reduce its trade surplus with the U.S., for instance by buying unrealistic amounts of gas or lowering safety standards on cars.https://www.politico.eu/article/eu-takes-revenge-on-trumps-metals-tariffs-approved-as-countries-close-ranks/