April 8Apr 8 Just now, barba said:"Chinese peasants" jeste uvredljivo, ali u principu on je u pravu ... Bio...Uvredljivo, ali...Business as usual sa foruma.Jadni mali rednekovi. Sad ce da im daju da biju po kucama, pa ce im zivot biti laksi iako i dalje materijalno los.Nisu kineski seljaci dosli na srednji zapad SAD da im licno maznu poslove, nego ih je autsorsovala njegova stranka, neamericki hipesteri.Govnar jedan nasminkani finansiran od pedera odraslog u religioznoj fundmentalistickoj porodici sa decom mesane rase koji primenju rasisticku politiku konfederacije. Iskompleksirana seljacina i Tilova sponzorusa koja ako mu je majka bil narkomanka, misli da sve zene za kaznu treba da se 0-24h bave njuskama kao sto je njegova dok on radi ono sto njega zabavlja.Evo ja sam dosledna vredjam kretena licno. Edited April 8Apr 8 by Moonwalker
April 8Apr 8 11 minutes ago, barba said:Kineski radnik vredno radi, njegov proizvod kupuje amerikanac, kinez deo ostavlja u stednju kojom kupuje americki trezeris, da bi amerikanac mogao da kupi jos vise proizvoda kineskog radnika.Iz licnog iskustva Knezi u ozbiljnim firmama, makar evropskim i kineskim rade kako se radilo u SFRJ. Nema tu nekakvih elkstrema zadnjih dvadesetak godina unazad. Za americike ne znam Edited April 8Apr 8 by Moonwalker
April 8Apr 8 Author 5 minutes ago, Moonwalker said:Iz licnog iskustva Knezi u ozbiljnim firmama, makar evropskim i kineskim rade kako se radilo u SFRJ. Nema tu nekakvih elkstrema zadnjih dvadesetak godina unazad. Za americike ne znamZavisi od gazde.Ja sam bio u kineskim fabrikama (Kinez skolovan u Kanadi, otac pukovinik u CPA, tzv. "crvena burzoazija") gdje zimi ni po kancelarijama ne ide preko 15C, i u amerckim (Emerson Electric) gdje su uslovi bili bolji nego u americkoj cenrtrali.
April 8Apr 8 2 minutes ago, Peter Fan said:Zavisi od gazde.Ja sam bio u kineskim fabrikama (Kinez skolovan u Kanadi, otac pukovinik u CPA, tzv. "crvena burzoazija") gdje zimi ni po kancelarijama ne ide preko 15C, i u amerckim (Emerson Electric) gdje su uslovi bili bolji nego u americkoj cenrtrali.Pa rekoh ja za americke ne znam. Verujem ti da je tako, jer je to prepisano od kuce. Najradije bi prepisali i u Evropi.Taj o kome pises je Kinez po poreklu kao i onaj Brnovic sto je Crnogorac, ali je skolovan i socijalizovan u anglosaksonskom sistemu.Ja sam bila u kineskim firmama, sasvim su OK kome nije do feneseraja i koje navikao na proizvodne objekte, lice na nase nekadasnje socrealisticke kombinate, osavremenjene doduse i nemackim. I pauza i kantina (oces kinesku hranu ili nesto sto lici na zapadnu, ima), grejanje normalno za takve prostore.Oni i da hoce da vrate proizvodnju, kako ce da u cugu namaknu dovoljno radne snage u pravoj rasi, hoce li da puste Kineze.Ja cu da ti kazem, nece. Za projekat koji je vodjen i projektovan iz Kine za brazilsko trziste, sklapanje je trebalo da bude u Hjustonu. Mislis da su dali Kinezima radne vize da rade commissoning? Malo sutra.Menadzment moje firme je americki (CFO) zadnjih sedam osam godina, svako malo raznim metodama pokusavaju da "presele" evropske inzenjere.Prvo se prema svom stanovnistu odnosis kao prema stoci, a onda ih 40godina posle pujdas da ih drugi tako vide.Sta Kinezi rade ovima koje razvlace ka prostu radnu snagu po svetu, dovoljna je Srbija da se sazna. Edited April 8Apr 8 by Moonwalker
April 8Apr 8 Author 4 minutes ago, Moonwalker said:Pa rekoh ja za americke ne znam. Verujem ti da je tako, jer je to prepisano od kuce. Najradije bi prepisali i u Evropi.Taj o kome pises je Kinez po poreklu kao i onaj Brnovic sto je Crnogorac, ali je skolovan i socijalizovan u anglosaksonskom sistemu.Ja sam bila u kineskim firmama, sasvim su OK kome nije do feneseraja i koje navikao na proizvodne objekte, lice na nase nekadasnje socrealisticke kombinate, osavremenjene doduse i nemackim. I pauza i kantina (oces kinesku hranu ili nesto sto lici na zapadnu, ima), grejanje normalno za takve prostore.Rekoh, zavisi od gazde. A ja sam bio u "fabrikama" koje rade povsinsku obradu metala (niklovanje, pasivizacija, kromiranje, itd) koje su imale zemljani pod, a procesne tekucine su izlivane u kanalizaciju, sa vrlo upitnim prociscavanjem, pa sve do kampusa koji imaju 10k radnika u vlasnistvu jedne od americkih (a i svjestskih sa izuzetkom Foxconna koji su svojoj posebnoj orbiti) Big 3 EMS firmi (Jabil konkretno). I sav raspon izmedju, uljucujuci i neke evropske (Infineon, Danfoss, EBM Papst, Festo) i japanske velikane (Brother, TDK).Tako da ima svega: od sweat shops do najsofisticiranije proizvodnje i uslova. Kao i u Americi, uostalom.4 minutes ago, Moonwalker said:Oni i da hoce da vrate proizvodnju, kako ce da namaknu dovoljno radne snage u pravoj rasi, hoce li da puste Kineze. Ja cu da ti kazem, nece. Za projekat koji je vodjen i projektovan iz Kine za brazilsko trziste, sklapanje je trebalo da bude u Hjustonu. Mislis da su dali Kinezima radne vize da rade commissoning? Malo sutra.Gazdi nije vazno ko radi, vec kako i koliko malo moze da ga plati.MAGA ogromnu podrsku ima od farmera i ranchera, a tamo uglavnom rade Latino emigranti.
April 8Apr 8 18 hours ago, Budja said:Bilo je malo pomeranja, ali nista drasticno. I to na nacin upravo suprotan onome sto Anduril pise.Ovde ide onaj mim:Cekaj, ti si nekakav ekonomista a nisi se ni povrsno informisao - da ti nacrtam:posledjih dana se desava krah na berzi usled nesigurnosti kakva nije vidjena godinama, mozda i od 2008Istovremeno, yield za 10y treasury bond ide na gore umesto na dole (ne premium kao sto sam napisao, nego yield)To je veoma cudno jer u doba ovakve nesigurnosti investitori kupuju obveznice kao ludi i yield bi trebao da pada masivno. Kad je pocela pandemija, palo je sada 3 na ispod 1. Sada je na preko 4.Pada zato sto je recimo Kina poslednjih dana prodala 50 miliardi od svojih 750 koje drzi u americkim obveznicama. Mnoge druge drzave ce verovatno poceti takodje. Edited April 8Apr 8 by Anduril
April 8Apr 8 8 minutes ago, Peter Fan said:MAGA ogromnu podrsku ima od farmera i ranchera, a tamo uglavnom rade Latino emigranti.Sto ce reci ne radi se (samo) o materijalnom nego pre svega o lajfstajlu i jos po necemu.Da su demokrate bili realne gde zive, kao sto nisu i stavili cak i nekog metiljavog belca muskarca, a ne sebe precijenili (ko u vicu) sad se berze mozda ne bi tresle. Mozda. Edited April 8Apr 8 by Moonwalker
April 8Apr 8 20 hours ago, Peter Fan said:Hocu reci, malo perspektive nije naodmet.Ovo na kraju moze ispasti kao spektakularan fail, ali je malo prerano donosti taj zakljucak, a pogotovo na osnovu toga sto su se kamate na 10-godisnje obveznice pomakle unutar jedne standardne devijacije za zadnjih 36 mjeseci.Perspektiva ovde nisu poslednje godine nego druge krize: pandemija (imas na grafikonu koji si linkovao), 2008, 1999, 1987, itd. Lepo prouci sta se desavalo tada i onda vidi koja je perspektiva. Edited April 8Apr 8 by Anduril
April 8Apr 8 Author Just now, Moonwalker said:Da su demokrate bili realne gde zive, kao sto nisu i stavili cak i nekog metiljavog belca muskarca, a ne sebe precijenili (ko u vicu) sad se berze mozda ne bi tresle. Mozda.let me fix it for you:Just now, Moonwalker said:Da su demokrate radile na nivelisanju negativnih eksternalija globalizacije, kao sto nisu i stavili cak i nekog metiljavog belca muskarca, a ne aktivno radili na hiper-globalizaciji, DJT bi i dalje bio samo sef zirija za Miss Svijeta.
April 8Apr 8 Ne moras ti popravljati za mene.Meni je MAGA njuska predavala filozofiju u srednjoj matematickoj pre par decenija. Imao je svu socijalnu sigurnost i opet nije pomogo da ne bude kompleksas. ne pomaze tu lova, tu pomaze samo da svi za koje smatraju da moraju da budu ispod njih, budu makar na silu srozani ako "ne znaju" za svoje mesto.A vi i dalje gurajte opsti dziberluk pod tepih i vadite ekonomiju iako se ekipa vise ni ne krije.Autsorsovanje fabrickih poslova iz SAD u Aziju pocinje sedamdesetih. Edited April 8Apr 8 by Moonwalker
April 8Apr 8 Author 1 minute ago, Anduril said:Perspektiva ovde nisu poslednje godine nego druge krize: pandemija, 2008, 1999, 1987, itd. Lepo prouci sta se desavalo tada i onda vidi koja je perspektiva.Dedolarizacija je moguca, mada nije izgledna.A i da jeste izgledna, 4% pomak (pa cak i neocekivanom smjeru) nije nikakav indikator iste. Nego, ti si navro "gubitka kredibiliteta, izdaja saveznik", ovo-ono i vidis samo jedan possible outcome, iako je bukvalno sve moguce. Niko ne zna sta donosi buducnost, izuzev tebe.Kao da je Amerika jednom izdala saveznike i pogazila dogovor. Isto, ako ne i gore je uradio Nixon. Lijepo to Varufakis opisuje, samo ti se ne uklapa u narativ.
April 8Apr 8 6 minutes ago, Peter Fan said:Dedolarizacija je moguca, mada nije izgledna.A i da jeste izgledna, 4% pomak (pa cak i neocekivanom smjeru) nije nikakav indikator iste. Nego, ti si navro "gubitka kredibiliteta, izdaja saveznik", ovo-ono i vidis samo jedan possible outcome, iako je bukvalno sve moguce. Niko ne zna sta donosi buducnost, izuzev tebe.Kao da je Amerika jednom izdala saveznike i pogazila dogovor. Isto, ako ne i gore je uradio Nixon. Lijepo to Varufakis opisuje, samo ti se ne uklapa u narativ.Ovo sto se sada desava nije bilo poslednjih 80 godina. Ovo nije cak ni izdaja nego wannabe prelazak na neki novi sistem zapravo samo haos jer je ekipa zla i glupa istovremeno.
April 8Apr 8 1 hour ago, Peter Fan said:Meni ovdje nista nije smijesno, niti je produhovljeno kako @hej profesore hoce reci.Sta ima smijeso u ismijavanju americkog prekarijata koji radi dostavu hrane kroz Uber i koji bi zapravo volio biti radnik u fabrici sa fiksnim radnim vremenom, pristojnim zdravstvenim osiguranjem radeci u klimatizovanoj hali sa regularnim odmorima?Sto naravno ne znaci da ce to biti rezultat carinskog rata, ali oni su pogresna meta skeca koji pritom igra na rasne / rodne stereotipe.Stalno me to prati da neko u mojim rečima vidi nešto što nisam ni rekao, a ni pomislio. Jednom sam na internetu napisao da mi je baba dala parče gibanice da ponesem na teren, koje sam pojeo tek puno kasnije, jer sam u poslu bio zaboravio na glad, pa sam dobio babinu grdnju što "gladujem" i dotakao se analize zašto stariji ljudi imaju nerealne predstave o gladovanju. Stigli su komentari da mrzim babinu gibanicu, da se stidim babine gibanice i tako neke budalaštine koje veze nemaju sa onim što sam napisao i hteo kazati. Dakle, NEMA NIŠTA SMEŠNO U MANUELNOM RADU, naprotiv, Kinezi poručuju da im nisu oteli poslove, nego da su prihvatili ponuđene poslove, a vrhunsko u datom snimku je način komunikacije: niko se stvarno ne poistoveti sa kineskim manuelnim radnikom, dok sebe ne ugleda na mestu Kineza. Jer kad se kaže "oteli nam poslove" to se zamišlja kao klasičan lopovluk, neko strpa posao u dzep i pobegne, a ne da je to nečiji krvav rad koji je malo ljudi spremno da radi na duži životni rok.
April 8Apr 8 11 minutes ago, Moonwalker said:Ne moras ti popravljati za mene.Meni je MAGA njuska predavala filozofiju u srednjoj matematickoj pre par decenija. Imao je svu socijalnu sigurnost i opet nije pomogo da ne bude kompleksas. ne pomaze tu lova, tu pomaze samo da svi za koje smatraju da moraju da budu ispod njih, budu makar na silu srozani ako "ne znaju" za svoje mesto.A vi i dalje gurajte opsti dziberluk pod tepih i vadite ekonomiju iako se ekipa vise ni ne krije.Autsorsovanje fabrickih poslova iz SAD u Aziju pocinje sedamdesetih.Tacno to. Klasicna apologija dziberluka. Mnoge zemlje su prolazile kroz gomilu problema ali nisu svi birali ovakva govna.