Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

I sta rece Trampara, ni jedna zemlja ne sme da dozvoli sebi da izgubi USA trziste? Da li je razmisljao da li USA moze sebi da dozvoli da izgubi EU trziste?

Sigurno je sigurno

9 minutes ago, Shan Jan said:

Samo sto im je USA zavukla sa ovim odsecanjem od jeftinih ruskih energenata i trosenjem na vojsku. Jedinu dobru stvar koju tu mogu da urade je da uloze te pare u svoje proizvode i odjebu USA i tako razviju industrijsku bazu, jacu armiju i najbitnije - samostalnost.

EU sa jedinstvenom i nezavisnom politikom bi bila opak igrac na medjunarodnoj sceni. Samo da se prvo ne raspadne na dugmice koliko svi vuku na svoju stranu.

.

Sam sebi odgovaras koliko ce biti tesko uraditi to sto ti sasvim rezonski predlazes..

Industrijalizacija je tesko izvodljiva bez energetske nezavisnosti.

EU svoje korene vuce iz dogovora o uglju ako se ne varam.

Pre par nedelja Nemacka je srusila modernu termoelektranu koju je platila nekoliko mlrd i izgradila pre 10godina..)))

Energetski balans, proizvodnja energije u Nemackoj je u padu nekoliko procenata, sasvim logicno iz nje sledi pad industrijske proizvodnje od 1.5%..

A mi razgovaramo od novoj industrijalizaciji..

Koliko ce kostati taj Porsheov tenk? A celik za njega ce biti iz zelene energije?

Tehnoloski razvoj.. U US skripi sa 6 tehnoloskom "revolucijom"... Mozda Evropa nadje sopstvene pameti i preskoci par koraka koliko zaostaje.

Samo Evropa u kojoj se tolerisu idioti zato sto eto nisu "autokrate", ne uliva previse nade.

Nadam se konkretici, a pesimista u meni govori da cemo videti jos 482 samita i prazne price.

.

Edited by barba

5 minutes ago, barba said:

.

Sam sebi odgovaras koliko ce biti tesko uraditi to sto ti sasvim rezonski predlazes..

Industrijalizacija je tesko izvodljiva bez energetske nezavisnosti.

EU svoje korene vuce iz dogovora o uglju ako se ne varam.

Pre par nedelja Nemacka je srusila modernu termoelektranu koju je platila nekoliko mlrd i izgradila pre 10godina..)))

Energetski balans, proizvodnja energije u Nemackoj je u padu nekoliko procenata, sasvim logicno iz nje sledi pad industrijske proizvodnje od 1.5%..

A mi razgovaramo od novoj industrijalizaciji..

Koliko ce kostati taj Porsheov tenk? A celik za njega ce biti iz zelene energije?

Tehnoloski razvoj.. U US skripi sa 6 tehnoloskom "revolucijom"... Mozda Evropa nadje sopstvene pameti i preskoci par koraka koliko zaostaje.

Samo Evropa u kojoj se tolerisu idioti zato sto eto nisu "autokrate", ne uliva previse nade.

Nadam se konkretici, a pesimista u meni govori da cemo videti jos 482 samita i prazne price.

.

Crknuce Evropa bez Rusije cry

13 minutes ago, Roger Sanchez said:

Sigurno je sigurno

Apsolutno, iz ličnog primera - imam vizu koju sam dobio u 2023. i traje 10 godina i planirao sam u junu da idem u USA zbog venčanja brata. Trenutno sam vrlo blizu da otkažem jer jednostavno ne želim taj rizik. Jes da nisam tamnoput, ali ko zna šta može da im zasmeta.

Bila bi fora da EU sad krene u IT rat, zameni Azure i AWS sa domacim Cloud i datacentar resenjima, prvo za drzavne institucije a posle siri kao zahtev i na privatno. Pa mail da mora da se uvodi domaci servisi, kakav gmail, leakovanje podataka... Pa isto za bankarske aplikacije. Pa da udari tarife na subscription na strane medija provajdere i olabavi zakon o pirateriji, kikiki. Pa svoja mrezna, server, storidz, bekap oprema, nije to svemirska tehnologija. Kad smo kod svemirske tehnologije, moze i svoj starlink, vec se nesto pricalo o tome, al ajd to je na duzem stapu. E da igrice, kupujmo domace. Pa sve lindze domace, ionako imamo SUSE za pocetak.

Trziste od 600 miliona ljudi sa pridruzenim clanovima. Sky is the limit.

4 minutes ago, dragance said:

Crknuce Evropa bez Rusije cry

.

Ja sam bio, a mozda cu opet, biti gradjanin Evrope koliko sam dugo i gradjanin Rusije.

A ti odgovaras na post besmislenom upadicom.

Naravno da Evropa nece "crknuti", ni bez Rusije ni bez US.

Samo nece biti to sto joj zelimo i ti i ja , koliko god to tebi cudno zvucalo.

.

25 minutes ago, barba said:

Apsolutno je jasno zašto ne sudjeluješ na temama u sjevernom podforumu

Voleš ti svog domaćina autokrata-mudricu, ajde priznaj lepo

Just now, Roger Sanchez said:

Apsolutno je jasno zašto ne sudjeluješ na temama u sjevernom podforumu

Voleš ti svog domaćina autokrata-mudricu, ajde priznaj lepo

.

Sta je severni podforum?

.

Just now, barba said:

.

Sta je severni podforum?

.

Mjestašce gdje se pumpa i dinsta jedna od obojenih revolucija protiv jednog od tih dragocjenih autokrata koji na najveću sreću svojih nacija nisu idioti, ali svakako jesu umobolni manijaci

22 minutes ago, barba said:

Ja sam bio, a mozda cu opet, biti gradjanin Evrope koliko sam dugo i gradjanin Rusije.

Kad neko normalan bude na čelu Rusije, a i tada će ići sporo dok se ne izgradi poverenje i poprave sva sranja koja je Putin sa ekipom napravio.

41 minutes ago, barba said:

Radi se verovatno o mešanju činjenica: Nemačka je uložila velika sredstva u energetiku, ali zbog promene politike (odustajanje od uglja i nuklearne energije), neki projekti postaju "stranded assets" (neisplativi dugoročno). Mediji često izveštavaju o zatvaranju novijih elektrana, što može stvoriti utisak da su "srušene", iako se radi o postepenom gašenju ili prenameni.

1 minute ago, Roger Sanchez said:

Mjestašce gdje se pumpa i dinsta jedna od obojenih revolucija protiv jednog od tih dragocjenih autokrata koji na najveću sreću svojih nacija nisu idioti, ali svakako jesu umobolni manijaci

.

Rodzere, vec sam ti jednom odgovorio na ovakvu budalastinu.

U Srbiji nisam bio 6 godina... Ne mogu da trpim prazne price o Vucicu dok sedim u Pastisu na jutarnjoj kafi, od uglavnom istih ljudi koji su me ubedjivali da se zuti moraju kazniti dok sam im govorio da je covek umobolni manijak, samo jako sposoban, vredan i predan i time jako opasan..

Da bi iza tih razgovora obavezno usledilo beskonacno kenjanje o tome na koji evropski/americki univerzitet da se upisu deca.

Klinci imaju moju podrsku, zato sto se cini da ne gledaju ni na istok ni na zapad, vec na to kako da poprave ono sto se nalazi u sopstvenom dvoristu...

I ako uspeju u tome, to ce biti jedan od retkih istorijskij primera uspeha bunta, koji polazi sa dna , za razliku od revolucija organizovanih na vrhu, samim elitama..

.

Vezano za ove Tramp tarife Yanis Varoufakis dao je prilicno zanimljivu analizu.

1 hour ago, IgaBiva said:

Danas pricam sa IT Enterprise Architektom moje firme koji je dobio zadatak od top menadzmenta da idetifikuje sve americke proizvode (hardver i softver) koje firma koristi i da im nadje alternative. Kada samo pomislim na Cisco, Azure, Office 365, Windows i slicno, to mi delije kao nemoguca misija.

Najbolje od svega je da alternative ne smeju da budu kineske :)

Imas ovde, moze da se probere https://european-alternatives.eu/alternatives-to