Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

1 hour ago, Ayatollah said:

Gotova Azija. Nikkei je na početku dana pao toliko da je regulator prekinuo trgovanje, posle nastavka se oporavio i dosta dugo držao na oko 31,500, ali je posustao na kraju i dan završio na oko 30,600, što je pad od 9%. Na Hang Sengu je bio potpuni debakl, indeks je pao skoro 13,5%, Lenovo i BYD su pali skoro 30%.

Kreće Evropa. Sranje u najavi. FTSE već 5% u minusu.

Ocekivano. Dell je vec pao toliko a ponedeljak jos nije ni poceo u USA. Sve sto ima komponente sa raznih strana sveta a prodaje se zestoko u USA ima da ljosne. Sa tim da sumnjam da su ljudi spremni da placaju vecu cenu za Dell i Lenovo kao sto ce verovatno biti spremni za Mac i iPhone.

Sve ovo sto hej profesore govori bi imalo smisla da je to deo neke promisljene strategije - problem je da ovo sto se desava uopste ne lici na nesto o cemu se razmisljalo duze od pet minuta.

Ja i dalje mislim da je ovo pokusaj ekipe oko Trampa da izvuku korist i da se ubrzano jos vise obogate.

5 minutes ago, garmonbozia said:

Ozbiljan bloodbath. Gledam sad akcije moje firme (public kompanija smo u Evropi), tek se sad oseća ozbiljan efekat ovoga, palo za 13% u odnosu na prošlu nedelju.

Sta tek mi da kazemo, USA kompanija, padaju nam akcije vec 4 godine, samo sto ne bankrotiramo i sada vec 12% otislo za ovih par dana isuse

1 minute ago, Shan Jan said:

Ocekivano. Dell je vec pao toliko a ponedeljak jos nije ni poceo u USA. Sve sto ima komponente sa raznih strana sveta a prodaje se zestoko u USA ima da ljosne. Sa tim da sumnjam da su ljudi spremni da placaju vecu cenu za Dell i Lenovo kao sto ce verovatno biti spremni za Mac i iPhone.

Sigurno neće 100% kupaca navedenih proizvoda, hoće neko od njih, ali u manjim procentima. Razlika će biti previsoka, a odnos cijene i kvaliteta to ne može da isprati.

@IgaBiva Oni misle da upravljaju ovim sranjem, prvo obore vrijednost, pokupe to što valja, pa ukidanjem carina vrate sve na nulu.

Edited by Jesper23

1 hour ago, hej profesore said:

Mnogo pitanja na koje ne znam odgovor, možda si sve u pravu, možda Amerikanci nemaju rešenja na unutrašnju krizu i onda lutaju u magli, ali jedno sam sasvim siguran, da je pitanje mnogo veće od kadrovskog, da nema orandzastog, američko društvo bi izbacilo nekog drugog, jako sličnog njemu za izvršenje jako sličnih radova. Ideja je da srežu deficit gde god mogu da ga srežu, srežu vojne i političke troškove, jer su i dalje u poziciji i najveće ekonomije i najvećeg tehnološkog inovatorstva, ali ta pozicija im ubrzano izmiče, pa su rešili da zaustave ubrzanje svetske ekonomije.... Sovjetski Savez je 1985-te zaključio da je nepovratno tehnološki zaostao i da mora da se otvori, sličnu odluku su mogli da donesu i deset godina ranije kao što je Kina uradila, da su imali elitu koja je to mogla da prepozna.... Amerikanci 2025. odlučuju da se zatvore, ako me pitaš zašto sad, ne znam, možda su procenili da bi 2035-te bilo kasno...

Za ovo podvučeno uopšte nisam siguran, daću samo tri primera :

1. Postavljao sam skoro video intervjua Tim Cook-a, gde objašnjava da Apple ne proizvodi u Kini zato što je jeftinije i da odavno nije baš jeftino što se vrhunskih tehnologija tiče, nego zato što kad pozove kvalifikovane inženjere koji znaju znanje, u USA skupi par desetina ljudi u vrh glave, u Kini može da okupi ceo stadion

2. Kineski električni automobili

3. DeepSeek

29 minutes ago, braca said:

Za ovo podvučeno uopšte nisam siguran, daću samo tri primera :

1. Postavljao sam skoro video intervjua Tim Cook-a, gde objašnjava da Apple ne proizvodi u Kini zato što je jeftinije i da odavno nije baš jeftino što se vrhunskih tehnologija tiče, nego zato što kad pozove kvalifikovane inženjere koji znaju znanje, u USA skupi par desetina ljudi u vrh glave, u Kini može da okupi ceo stadion

2. Kineski električni automobili

3. DeepSeek

Za ovo prvo, nije samo do inženjera, nego i do lanca snabdevanja. Ako mu hitno zatreba npr. 5 miliona nekih novih šrafova ili štampanih ploča za proizvodnju telefona, jedino mu dobavljači u Kini to mogu isporučiti u kratkom roku, dok bi u SAD to čekao mesecima.

Btw, ipak sam počeo da popuštam pod pritiskom i zatvaram neke pozicije, prvo one u kojima sam još uvek zelen, kao i najstarije. Imam ružan osećaj kao da mi pare usisava vir.

Edited by Ayatollah

How yes no, sve se nešto mislim da kineske inženjere plaća 100+ k$ godišnje, pa GDP kine je na našem nivou, daleko su oni od amerau svakom pogledu, pa još nisu razvili lovce 5 generacije, a Ameri su već krenuli u razvoj 6 generacije

Koliko su Kinezi nesposobni vidi se po tome da nemaju ništa da pariraju intelz, AMD i Nvidia, iako se već decenijama njihovi proizvodi sklapaju u Kini

50 minutes ago, gone fishing said:

Koliko su Kinezi nesposobni vidi se po tome da nemaju ništa da pariraju intelz, AMD i Nvidia, iako se već decenijama njihovi proizvodi sklapaju u Kini

Zasto bi razvijali potpuno nove platforme za ono sto je vec godinama rasireno po svetu?

Nidje logike.

5 minutes ago, kronostime said:

Zasto bi razvijali potpuno nove platforme za ono sto je vec godinama rasireno po svetu?

Nidje logike.

Zato što neko to može da im uskrati ako nije njihovo.

1 minute ago, dragance said:

Zato što neko to može da im uskrati ako nije njihovo.

To nije ni IBM uradio svojevremeno sa PC platformom pa se prosirila toliko svetom upravo zato sto su svi mogli da prave svoje varijante PC klonova.

Sa druge strane imas Apple koji je svoju Mac arhitekturu zastitio i nemas Mac klonove drugih proizvodjaca.

IBM danas živi od svojih i Oracle-ovih licenci.

Svi ostali prihodi su ispod toga.

Zajebali su se sa PC-em i to se više neće ponoviti.

Druže, pričamo o mikročipovima koje ni sami Kinezi ne mogu da odrade svoje, a ne o sklapanim računarima.

Just now, dragance said:

Druže, pričamo o mikročipovima koje ni sami Kinezi ne mogu da odrade svoje, a ne o sklapanim računarima.

Druze, nema potrebe da razvijaju svoje inace bi i to uradili.

Znanja i mogucnosti svakako imaju.

2 minutes ago, dragance said:

LICENCNA prava i sertifikati su ono što Čajna MORA da plaća.

Ne može da ukrade, a ne ume sama!

Ako ne plati NEMA IH I NE MOŽE SAMA da ih proizvede!

PS

Uspeo je Huawei da proizvede prvi svoju 5G tehnologiju,

I je li uspeo da zavlada WiFi-jem "zapadnog Sveta"?

Edited by zmanic

Deluje kao da se smanjuju minusi u američkom Pretradingu...Nijedan veći od 6, neki se bliže čak i zelenom