Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

Nešto drugo me interesuje. SAD se zadužuju preko obveznica. Smanjenje trgovine znači i smanjenu potrebu za zaduživanjem. To znači i manju potražnju za obveznicama. Ali, šta će biti sa isplatama sadašnjih obveznica koje drže trgovinski partneri?

Ukoliko dođe do recesije i smanjenja BDPa smanjiće se i poreski prihodi. Pošto FED neće smanjiti kamate, prihod od carina će ići na servisiranje duga i opet si na istom na čemu si bio pre Trampa. Samo uz recesiju i inflaciju.

Kina se već odavno polako otarašava američkih obaveznica (i nije jedina):

China's holdings of US Treasury bonds in December dropped by $9.6 billion to $759 billion, from $768.6 billion seen in November.

For all the months of 2024, nine months saw a month-on-month drop in China's holdings of US Treasury securities, while three months recorded increases, data from the Treasury Department showed.

Pa još ako dolar nastavi da pada.

On 6. 4. 2025. at 6:54, vememah said:

Da, upravo što sam i rekao - njima se ne menja ni cena komponenti ni cena sklapanja, već samo cena gotovog telefona koji uvoze u SAD.

Teoretski, taj ajfon će nastaviti da bude 1100 u ostatku sveta, a u SAD će biti 1400. No pošto znamo kako je Epl fini, svugde će dići cenu na 1500 :)

Onaj originalni tvit je to pogrešno predstavio.

On 6. 4. 2025. at 10:21, Zverilla said:

Da, upravo što sam i rekao - njima se ne menja ni cena komponenti ni cena sklapanja, već samo cena gotovog telefona koji uvoze u SAD.

Teoretski, taj ajfon će nastaviti da bude 1100 u ostatku sveta, a u SAD će biti 1400. No pošto znamo kako je Epl fini, svugde će dići cenu na 1500 :)

Onaj originalni tvit je to pogrešno predstavio.

Jadni mali nekoliko triliona dolara vredan konglomerat. Da mi je videti da takvi i Microsoft propadnu svanulo bi mi. Plus su i ove cene sigurno naduvane, plaćaju oni mnogo toga znatno manje

On 6. 4. 2025. at 10:33, arheolog1981 said:

Da mi je videti da takvi i Microsoft propadnu svanulo bi mi.

Zašto bi ti svanulo?

On 6. 4. 2025. at 9:08, nautilus said:

Smanjenje kamata bi upumpalo novac u ekonomiju i pojačalo inflatorni pritisak. Uz povećanje cena zbog carina i nadolazeću recesiju eto haosa zvanog deflacija.

Zar to ne bi bila stagflacija ?

u pravu si, zaribao mi mozak

On 5. 4. 2025. at 20:10, vememah said:

Ne mogu da prestanem da plačem.

Rekoh, ne bojte se, deflacije nece biti, to su nam jasno porucili 2008.

Stagflacija je mnogo verovatnija.

Ebo ih Iphone, kupovacemo Shaomi i Samsung.

Nego, za ostatak sveta mozda i ne bude drasticnih posledica, jer nece biti medjusobnih carina...

Bice samo u trgovini sa USA, ali ostatak sveta moze da nastavi kao do sada.

On 6. 4. 2025. at 7:57, Jeremija said:

Veli debil "perfect time to cut interest rates", a onda kao argument za "cut interest rates" navodi "interest rates are down".

Neko mu je sipa nešto u drogu izgleda.

U ovom momentu mi deluje da ćemo gledati japanski scenario, 30 godina mrcvarenja.

• Popular Post

image.png

lolol

Edited by vememah