April 6Apr 6 Nešto drugo me interesuje. SAD se zadužuju preko obveznica. Smanjenje trgovine znači i smanjenu potrebu za zaduživanjem. To znači i manju potražnju za obveznicama. Ali, šta će biti sa isplatama sadašnjih obveznica koje drže trgovinski partneri? Ukoliko dođe do recesije i smanjenja BDPa smanjiće se i poreski prihodi. Pošto FED neće smanjiti kamate, prihod od carina će ići na servisiranje duga i opet si na istom na čemu si bio pre Trampa. Samo uz recesiju i inflaciju.
April 6Apr 6 Kina se već odavno polako otarašava američkih obaveznica (i nije jedina): Quote China's holdings of US Treasury bonds in December dropped by $9.6 billion to $759 billion, from $768.6 billion seen in November.For all the months of 2024, nine months saw a month-on-month drop in China's holdings of US Treasury securities, while three months recorded increases, data from the Treasury Department showed.
April 6Apr 6 On 6. 4. 2025. at 6:54, vememah said: https://www.wsj.com/tech/personal-tech/iphone-apple-tariffs-china-bb20c7a3Arhiviran ceo članak:https://archive.is/ZMSwXDa, upravo što sam i rekao - njima se ne menja ni cena komponenti ni cena sklapanja, već samo cena gotovog telefona koji uvoze u SAD. Teoretski, taj ajfon će nastaviti da bude 1100 u ostatku sveta, a u SAD će biti 1400. No pošto znamo kako je Epl fini, svugde će dići cenu na 1500 :)Onaj originalni tvit je to pogrešno predstavio.
April 6Apr 6 On 6. 4. 2025. at 10:21, Zverilla said: Da, upravo što sam i rekao - njima se ne menja ni cena komponenti ni cena sklapanja, već samo cena gotovog telefona koji uvoze u SAD.Teoretski, taj ajfon će nastaviti da bude 1100 u ostatku sveta, a u SAD će biti 1400. No pošto znamo kako je Epl fini, svugde će dići cenu na 1500 :)Onaj originalni tvit je to pogrešno predstavio.Jadni mali nekoliko triliona dolara vredan konglomerat. Da mi je videti da takvi i Microsoft propadnu svanulo bi mi. Plus su i ove cene sigurno naduvane, plaćaju oni mnogo toga znatno manje
April 6Apr 6 On 6. 4. 2025. at 10:33, arheolog1981 said: Da mi je videti da takvi i Microsoft propadnu svanulo bi mi.Zašto bi ti svanulo?
April 6Apr 6 On 6. 4. 2025. at 9:08, nautilus said: Smanjenje kamata bi upumpalo novac u ekonomiju i pojačalo inflatorni pritisak. Uz povećanje cena zbog carina i nadolazeću recesiju eto haosa zvanog deflacija.Zar to ne bi bila stagflacija ?
April 6Apr 6 Rekoh, ne bojte se, deflacije nece biti, to su nam jasno porucili 2008.Stagflacija je mnogo verovatnija.
April 6Apr 6 Ebo ih Iphone, kupovacemo Shaomi i Samsung.Nego, za ostatak sveta mozda i ne bude drasticnih posledica, jer nece biti medjusobnih carina...Bice samo u trgovini sa USA, ali ostatak sveta moze da nastavi kao do sada.
April 6Apr 6 On 6. 4. 2025. at 7:57, Jeremija said: Veli debil "perfect time to cut interest rates", a onda kao argument za "cut interest rates" navodi "interest rates are down".Neko mu je sipa nešto u drogu izgleda.