April 4Apr 4 Bethann Rooney, Port of New York and New Jersey, je na prezentaciji, pripremi za veliku konvenciju americkih pomorskih transporteram izjavio da ce mere predsednika Trampa o posebnim luckim taksama za brodove gradjene u Kini imati posledice:..far worse than we saw on the West Coast during the COVID-19 pandemic...Lucki kompleks Njujork/Nju Dzersi je najveci lucki terminal na istocnoj obali i jedan od najvecih u SAD...
April 4Apr 4 53 minutes ago, nautilus said:Meni ovo više liči na obećao sam, uradiću. Nemam neki plan, nemam pojma kako ekonomija funkcioniše, ne razumem te formule, ali zvuči lepo. A onda će se naći likovi koji će u tome nalaziti neki smisao i mudrost post festum govoreći nekakve opšte stvari tipa moraš oseći to i to da bi na kraju imao neki uspeh i rešiće sve to Adam Smit sam od sebe.Mda naravno. Na stranu ludi Tramp, ali kao da u ovom kabinetu uopšte ima neko odrastao pa da postoji ikakav plan i strategija. Verovatno je brainstorming išao ovako nekako-How will we set tariff for each country?-Maybe we can use AI?-Woohooa, that’s awesome!!
April 5Apr 5 1 hour ago, Budja said:ETF rizican? S&P mimicking protfolio?Ma ne ETF, nego pokušavati da “outperform the market”. Zato i napisah da je ETF igra na duže staze i da nema mesta panici.
April 5Apr 5 10 hours ago, Spooky said:Ako je neko morao da profitira, dragi mi je da je to on. Warren Buffett je očigledno pametan čovek koji je znao šta se sprema.I ne verujem da su Trump i on u tajnom dosluhu, pored toliko bogataša koji su uz Trampa.I worren je upozoravao da su tarife lošeCNNWarren Buffett: Tariffs are ‘an act of war’ | CNN BusinessDa, ovo je sve ocekivano, linkovao sam ranije Bafeta koji je jos prosle godine poceo da gomila kes ali ne samo zbog Trampa. Americka berza je prenaduvana vec godinama tako da sve ovo nije samo pad nego moze dovesti do ozbiljne finansijske krize. Mnogi su dugovima kupovali tech akcije, niko tacno ne zna koliko, ali, pravi rizik je kolaps finansijskog sistema a ne samo pad berze. Posebno kad pocne inflacija, kamate odu na gore, ekonomija na dole, i sve pocne da devalvira. A oni u Americi na nekim kljucnim pozicijama imaju idiote koji nece znati sta i kako kad pocne prava kriza. Moze onda brzo da se desi da ce safe haven biti negde drugde a ne vise SAD. Ko ce sarkatanima bilo sta jos da veruje u krizi koju su sami izazvali. Edited April 5Apr 5 by Anduril
April 5Apr 5 jezusmarija možda ste izgubili mnogo para na berzi, gledate kako vam polako nestaje penzija, ali - bez brige, padaće pare sa neba. this time next year we will be millionaires
April 5Apr 5 8 hours ago, nautilus said:Ma kakva proizvodnja. Vijetnamac radi za 6000 dolara godišnje, Amerikanac za 60000. Zamisli koliko bi koštale najke proizvedene u Nebraski? Ili majica kratkih rukava? Leviske? Takva vrsta proizvodnje se može ostvariti samo na dva načina, jeftina radna snaga ili roboti. Nema tu mesta za Ameriku.Međutim, Amerika je imala tehnološku prednost. Kupovao si njihove brodove, avione, kamione, tenkove jer su bili najbolji, najkvalitetniji. Sada se taj tehnološki jaz toliko smanjio da se ne isplati kupovati najmoderniju i najkvalitetniju tehniku jer em ne daje toliku prednost kolika je razlika u ceni em jako brzo se pojavljuje nešto novo i bolje.Poenta, kapital je pojeo Ameriku. Carine će stvar učiniti još gorom jer mogu zapaliti krizu čije grane su već odavno složene i polivene benzinom. A najmoćniji čovek na svetu je Neron.Zavisi od industrije do industrije ali cena radnika je samo jedan od imputa u ceni proizvoda, i to manji.
April 5Apr 5 8 hours ago, Budja said:Ja ne volim rizik, najsigurnija banka ovde kamatna stopa veca od 6%, manje banke i stedionice idu i do 8%:Na 1000 dolara orocena stednja na godinu dana:Ne volis rizik, ekonomista si i tebi nije red flag kamata na orocenu stednju od 6 do 8%? Sada sam sve video.
April 5Apr 5 Samo da podsetim da je Tramp pred izbore plašio birače da će ako Kamala pobedi odmah nastupiti kriza poput one iz '29..Kamala’s inflation nightmare has cost the typical American family $30,000 dollars in higher prices—and now, she wants to impose the largest tax hike in American history, and raise your taxes by $3,000 dollars a year. I will massively cut taxes for workers and small businesses—and we will have NO TAX ON TIPS, NO TAX ON OVERTIME, and NO TAX ON SOCIAL SECURITY benefits! Edited April 5Apr 5 by vememah
April 5Apr 5 10 hours ago, Budja said:To se zove ETF.Za one koji hoce da outperform market, to nije opcija.Iz ranijeg citanja, cini mi se da je Ayatollah u fazonu da juri prinos investiranjem u mali broj akcija.Ja imam veći broj pozicija sa relativno malim brojem akcija po svakoj od pozicija, koje sam diversifikovao po različitim industrijama i zemljama, pa tako npr. imam banking, pharmu, realtore, rudare, naftaše, retailere i semiconductore iz EU, US, UK, Kine, Australije i Brazila. Ni jedna od pozicija mi ni u jednom trenutku ne prelazi 10% vrednosti ukupnog portfolia.
April 5Apr 5 Njegovi birači i onako nemaju penzioni plan, a i daleko su od penzije.Boli ga tuki za baby bumere.Malo će da bude frke kad se bude morao opredjeljivati izmedju redneckova i konzervativnih bogatuna…
April 5Apr 5 6 puta bankrotirao, od toga jedan ili dva kasina, i on će da upravlja ekonomijom do procvetanja.Mislim, koja budala je uopšte mogla da veruje u to?
April 5Apr 5 3 hours ago, glibav said:Ne volis rizik, ekonomista si i tebi nije red flag kamata na orocenu stednju od 6 do 8%? Sada sam sve video.Aj da kažemo da je zbog visokih stopa kamata u celom svetu, itd, ali koliko onda košta pozajmiti novac da bi se u nešto uložilo? Postoji li obezbedjena suma u slučaju kraha, kroz garancije države? Nezdrava ekonomija gde nema likvidnosti. U Pošti ovde ne bi dobio više od 2.5%. Edited April 5Apr 5 by dragance
April 5Apr 5 11 minutes ago, dragance said:Aj da kažemo da je zbog visokih stopa kamata u celom svetu, itd, ali koliko onda košta pozajmiti novac da bi se u nešto uložilo? Postoji li obezbedjena suma u slučaju kraha, kroz garancije države? Nezdrava ekonomija gde nema likvidnosti. U Pošti ovde ne bi dobio više od 2.5%.U Srbiji je oko 3% na EUR, 10ak je na dinarsku jer inflacija.