April 4Apr 4 10 hours ago, Spooky said:Da, ali kako će štampanje para pomoći - može samo odmoći.A akcije se mogu štampati i to se često radi - emitovanje novih obveznica odnosno dokapitalizacija. Ali ni to neće podići cene akcija - obično ih spušta.Firme mogu i smanjiti broj akcija otkupom- bayback - to očekujem od apple-a npr. koji imaju keša ko nezdravi (a i ne bi im bio prvi put) - i to može pomoći očuvanju vrednosti - barem kratkoročno.Obveznice nisu akcije.Emitovanje novih akcija samo po sebi nije dokapitalizacija.Stock dividends, Stock split ! = SEO (seasoned equity offering)
April 4Apr 4 Just now, dragance said:Ti nisi shvatio tekst. Taj tekst nije samo deo teksta već cela teorija koju ti ne razumeš.Ajd skini mi se, ako neces smisleno da polemises vec adhok.
April 4Apr 4 1 hour ago, brusli said:Jbt, Tramp je genije, resice problem inflacije za par meseci.Mislis bacice USA u kameno doba pa inflacija kao koncept vise nece postojati? Inace i evropske berze pukle slicno kao USA. Osetno manje u Kini. Trampara uspesno demontira Zapad, ciji god da je spijun vredi svakog dolara.
April 4Apr 4 7 hours ago, dragance said:Bez panike i ti, kao i svi sa akcijama na berzi. Nikada ne treba reagovati naglo, a ovo je “sport” na duže staze, a ne sprint.Prodaj malo ako moraš, ne sve. Diversifikuj i kloni se jedne jedine industrije.To se zove ETF.Za one koji hoce da outperform market, to nije opcija.Iz ranijeg citanja, cini mi se da je Ayatollah u fazonu da juri prinos investiranjem u mali broj akcija.
April 4Apr 4 3 minutes ago, brusli said:Ajd skini mi se, ako neces smisleno da polemises vec adhok.Kakva je polemika sa glupostima? “Zemlja je ravna - polemiši”! Sa tim se ne polemiše.
April 4Apr 4 2 minutes ago, Sammael said:Amerika je daleko nezavisnija od Kine po pitanju energenata, ali bukvalno ne proizvodi ni najosnovnije stvari. Trebaće 2-5 godina da se pokrene proizvodnja od nule, neke proizvodne procese će morati ponovo da osvajaju, a svakako će biti debelo iza Kineza koji će samo nastaviti da ih usavršavaju (kao što je slučaj s baterijama).Ma kakva proizvodnja. Vijetnamac radi za 6000 dolara godišnje, Amerikanac za 60000. Zamisli koliko bi koštale najke proizvedene u Nebraski? Ili majica kratkih rukava? Leviske? Takva vrsta proizvodnje se može ostvariti samo na dva načina, jeftina radna snaga ili roboti. Nema tu mesta za Ameriku.Međutim, Amerika je imala tehnološku prednost. Kupovao si njihove brodove, avione, kamione, tenkove jer su bili najbolji, najkvalitetniji. Sada se taj tehnološki jaz toliko smanjio da se ne isplati kupovati najmoderniju i najkvalitetniju tehniku jer em ne daje toliku prednost kolika je razlika u ceni em jako brzo se pojavljuje nešto novo i bolje.Poenta, kapital je pojeo Ameriku. Carine će stvar učiniti još gorom jer mogu zapaliti krizu čije grane su već odavno složene i polivene benzinom. A najmoćniji čovek na svetu je Neron.
April 4Apr 4 2 minutes ago, Budja said:To se zove ETF.Za one koji hoce da outperform market, to nije opcija.Iz ranijeg citanja, cini mi se da je Ayatollah u fazonu da juri prinos investiranjem u mali broj akcija.To je rizičnija igra. Ja se ne zajebavam sa tim.
April 4Apr 4 1 minute ago, nautilus said:Ma kakva proizvodnja. Vijetnamac radi za 6000 dolara godišnje, Amerikanac za 60000. Zamisli koliko bi koštale najke proizvedene u Nebraski? Ili majica kratkih rukava? Leviske? Takva vrsta proizvodnje se može ostvariti samo na dva načina, jeftina radna snaga ili roboti. Nema tu mesta za Ameriku.Zapravo ne moram da zamišljam, kupio sam pre 6 meseci par Redwing čizmi, made in the USA (sve preporuke, izvanredne su). Cena jeste bila visoka ali iskreno nije bila 10x viša nego slične "fensi" čizme koje se prave trenutno u jugoistočnoj Aziji. Tramp hoće da ponovo pokrene proizvodnju, to je on rekao, ne ja. Ameri koji bi radili te poslove nisu ni blizu 60k plate, bliži su 30k. Uz adekvatnu tehnologiju mogli bi da dođu do toga da možda ne budu globalno kompetitivni ali da uspeju da nadomeste deo ovoga što su uvozili.No sve će kolabirati daleko pre toga.
April 4Apr 4 5 minutes ago, Shan Jan said:Mislis bacice USA u kameno doba pa inflacija kao koncept vise nece postojati? Inace i evropske berze pukle slicno kao USA. Osetno manje u Kini. Trampara uspesno demontira Zapad, ciji god da je spijun vredi svakog dolara.Razjebao je berzu, nafta i sirovine idu dole, ide recesija, eto deflacije.Ali podmazuju se mashine, ne brinite, pre ce izazvati nuklearni holokaust nego dozvoliti duzu deflaciju.
April 4Apr 4 Ja ne volim rizik, najsigurnija banka ovde kamatna stopa veca od 6%, manje banke i stedionice idu i do 8%:Na 1000 dolara orocena stednja na godinu dana:
April 4Apr 4 3 hours ago, Peter Fan said:Kako da ne. Evo o'ma ce.Jedan od najvcij francuskih industrijskih firmi Schneider Electric, proda za oko 50% vise u Sj. Amerci nego Zapadnoj Evropi ili Kini. ABB i Siemens oko 1/3 svog plasmana u SAD, Novo Nordisk isto oko 1/3, LVMH oko 1/4, itd.Zna to i Macron, nego populisticki lupa.Inace, previse buke i shuma oko cijeni na americkim berzama. S&P je jos uvijek nekiih 1/2% iznad nivoa od prije 12 mjeseci.Dakako da ce ukidanje slobodne trgovine da smanji agregatnu ekonomsku aktivnost a cija buduce mjera je dananji nivo cijena na berzi. No, to ne znaci da ce se znacajno smanjiti zaposlenost u Americi na srednii i duzi rok.Ono o cemu nema sumje je da ce kratkorocno opasti zivotni standard prodjecnog Amerikanca. Da li do te mjere da se uskoro i pobuni- to cemo vidjeti.I tu mislim da Trump ima prostora za populisticke mjere. A kao sto sam vec rekao (TM by Anduril) blizi se moment kad ce morati da se odluci da li ce se okrenti sirokoj MAGA bazi koja ga je izglasla, ili oligarsima koji su ga isfinansirali. Neko ce morati da izvisi.Pad berzi je, ponavljam, je valorizovanje neizvesnosti kroz sistematski rizik u diskontnoj stopi, ne efekat samih carina na cash flow kompanija.Kada se neizvesnost na neki nacin razresi opet ce porasti berza, doduse do manjeg nivoa nego sada.
April 4Apr 4 Malo konteksta:Razvoj S&P PE (price-earning) ratio berzanskog indeksa:25.68 je zakljucno sa 3 aprilom.20 ugrubo odgovara diskontoj stopi od 10% i dugorocnom rastu od 5%25 odgovara diskontnoj stopi od 10% i dugorocnom rastu od 6%.Ugrubo, dugorocni rast ekonomije je prosecno nesto iznad 3%.Drugim recima, stock market je jos uvek overvalued, pre svega zahvaljujuci tech.
April 4Apr 4 1 hour ago, Venom said:Stoller odličanif you want to develop an industrial ecosystem, you need a government to do stuff. You need a banking system to lend to producers, you need infrastructure, an educational system, regulators, subsidies for critical industries, and so forth. And Donald Trump doesn’t seem to believe in any of that. Instead of reforming universities, government agencies, and scientific institutions, he’s engaged in wholesale bloodletting. If you want to make engineering more prestigious than finance, you have to gut the financial elites who caused this problem and spend money on engineering schools and working people. Trump’s rationale for these tariffs is that our elites are blameless, that it’s all the work of those nasty foreigners, as if shipping factories off to China just happened without any profits to elites in America. That’s not going to fly.Pogledaj ovaj pro-Tramp trol sa tvitera:Jedna politicka logika bi mogla da bude "secemo patku svima, ali najmanje belim muskarcima koji ce da budu siromasniji ali manje relativno siromasni u odnosu na globalne finansijske pedofile, crnce, Kineze i Lationse koji ce najvise da izgube". Edited April 4Apr 4 by Budja
April 4Apr 4 Meni ovo više liči na obećao sam, uradiću. Nemam neki plan, nemam pojma kako ekonomija funkcioniše, ne razumem te formule, ali zvuči lepo. A onda će se naći likovi koji će u tome nalaziti neki smisao i mudrost post festum govoreći nekakve opšte stvari tipa moraš oseći to i to da bi na kraju imao neki uspeh i rešiće sve to Adam Smit sam od sebe.
April 4Apr 4 40 minutes ago, dragance said:To je rizičnija igra. Ja se ne zajebavam sa tim.ETF rizican? S&P mimicking protfolio?