Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

4 minutes ago, dragance said:

Kad me već vučeš za Keynesa, mogao bi da prostudiraš teoriju do kraja gde postoji “malecka” razlika izmedju komtrolisanog ubacivanja novog novca gde postoji potražnja vs printanja bez zadrške da bi “pokrio dugove” što dovodi do kraha i hiperinflacije.

Dobro, "kontrolisano printanje novca" dovodi do porasta berze, right ?

12 minutes ago, brusli said:

Dobro, "kontrolisano printanje novca" dovodi do porasta berze, right ?

Ne u ovom slučaju. Da tako radi, Srbija bi 90ih bila šampion.

Phil precizno kolko je moguce:

• Author
16 hours ago, vememah said:

Kako da ne. Evo o'ma ce.

Jedan od najvcij francuskih industrijskih firmi Schneider Electric, proda za oko 50% vise u Sj. Amerci nego Zapadnoj Evropi ili Kini. ABB i Siemens oko 1/3 svog plasmana u SAD, Novo Nordisk isto oko 1/3, LVMH oko 1/4, itd.

Zna to i Macron, nego populisticki lupa.

Inace, previse buke i shuma oko cijeni na americkim berzama. S&P je jos uvijek nekiih 1/2% iznad nivoa od prije 12 mjeseci.

Dakako da ce ukidanje slobodne trgovine da smanji agregatnu ekonomsku aktivnost a cija buduce mjera je dananji nivo cijena na berzi. No, to ne znaci da ce se znacajno smanjiti zaposlenost u Americi na srednii i duzi rok.

Ono o cemu nema sumje je da ce kratkorocno opasti zivotni standard prodjecnog Amerikanca. Da li do te mjere da se uskoro i pobuni- to cemo vidjeti.

I tu mislim da Trump ima prostora za populisticke mjere. A kao sto sam vec rekao (TM by Anduril) blizi se moment kad ce morati da se odluci da li ce se okrenti sirokoj MAGA bazi koja ga je izglasla, ili oligarsima koji su ga isfinansirali. Neko ce morati da izvisi.

24 minutes ago, Peter Fan said:

Neko ce morati da izvisi.

Bas me interesuje ko ce to da bude think

Sa druge strane kolicina govana koju tvrda MAGA baza moze da smaze da ne trepne i uz to da vice USA USA je skoro pa bekrajna.

14 minutes ago, Peter Fan said:

Blizi se moment kad ce morati da se odluci da li ce se okrenti sirokoj MAGA bazi koja ga je izglasla, ili oligarsima koji su ga isfinansirali. Neko ce morati da izvisi.

Ja sam uveren da je ovo trampovo autentično ludilo koje ne koristi skoro nikome.

Čak i za Venture fondove je retko da zaobiđu ovakav pad. To bi značilo da su sve rasprodali pre krize, i da su onda shortovali, ali teško se rešiti svega.

Evo npr. Black Rock je pao 11% ova dva dana.

Tesla je npr već Bidenovim carinama bila sačuvana od kineske konkurencije. A sada im Trumpove mere otežavaju nabavku delova i komponenti i za fabrike u USA i Kini

34 minutes ago, Spooky said:

Ja sam uveren da je ovo trampovo autentično ludilo koje ne koristi skoro nikome.

Čak i za Venture fondove je retko da zaobiđu ovakav pad. To bi značilo da su sve rasprodali pre krize, i da su onda shortovali, ali teško se rešiti svega.

Evo npr. Black Rock je pao 11% ova dva dana.

Tesla je npr već Bidenovim carinama bila sačuvana od kineske konkurencije. A sada im Trumpove mere otežavaju nabavku delova i komponenti i za fabrike u USA i Kini

Ima onih koji su bili spremni: https://www.investopedia.com/why-warren-buffett-is-holding-usd325-billion-8772306

(Članak iz 31.1.25.)

1 hour ago, dragance said:

Ne u ovom slučaju. Da tako radi, Srbija bi 90ih bila šampion.

Srbija nije imala berzu 90ih s_d

Ali porediti Srbiju 90ih i USA danas, je hm malo neozbiljno da ne upotrebim tezu rec.

Cak i logika kaze, ako krene stampanje love "kontrolisano", iliti sto bi danas rekli quantitave easing (kako lepa slozenica), povecava se potrosnja, ljudi se oslobadjaju kesha, oni koji imaju malo imaju vise da trose, oni koji imaju mnogo gledaju gde da sklone lovu, i onda da li berza raste ili pada ?

Edited by brusli

Cena nafte vrtoglavo pada sto je gotovo siguran znak da je globalna recesija na pomolu. U ovoj atmosferi ne mora Makron ili Kina da prete bilo sta, svako ko ima i malo mozga sada nece pokrenuti nikakve vece investicije ako mu biznis zavisi nekako od narandzastog majmuna. Ovde nema nikakve strategije nego totalno ludilo umisljenog mafijasa koji je sest puta bankrotirao.

plakyy

Današnji dan je gori nego jučerašnji. DOW -5,5%. Mislim, ako je logika da će se tržište samo regulisati i ispeglati pad bez intervencije države jer je država inicirala pad svojom intervencijom, onda srećno svete. 50 godina svet radi na ukidanju carina i to je donelo koristi svima, najviše kapitalistima, i sad se izaziva kriza srednjovekovnom metodom ekonomske politike. Čak nemaju ni neki plan šta da rade sa dodatnim budžetskim prihodom od carina. Ono, poboljšati školstvo, povećati univerzitetske stipendije, socijalna davanja, zdravstveno osiguranje..... Jok, samo misle da će se tako vratiti poslovi. Neće.

Što se tiče cena materijala, pripaziti pre svega na bakar. Najveći potrošač je građevinska industrija, ako cena bakra pada to je znak usporavanja u građevinskoj industriji, što opet znači da je manje investicija i da ulazimo u recesiju.

49 minutes ago, Zverilla said:

Ako je neko morao da profitira, dragi mi je da je to on. Warren Buffett je očigledno pametan čovek koji je znao šta se sprema.

I ne verujem da su Trump i on u tajnom dosluhu, pored toliko bogataša koji su uz Trampa.

I worren je upozoravao da su tarife loše

CNN
No image preview

Warren Buffett: Tariffs are ‘an act of war’ | CNN Business

Jbt onaj skandalozni Muslim ban mi se sad čini kao neka praistorija iz prethodnog života. To mu je inače bio prvi EO u prethodnom mandatu.