Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

14 minutes ago, Lo Zingaro said:

Ozbiljne drzave su se na ovo vec duze pripremale. U Briselu se pripremaju saljivi ranci za prva 3 dana kataklizme.

EU je pre mesec dana na carine na čelik i aluminijum odgovorila svojim paketom carina na robu u vrednosti od 26 milijardi.

49 minutes ago, barrcode said:

šta, da MAGAe prave patike za 1,19$ po satu?

Oni ce vecinski u para-policiju, tzv narandastokosuljase, da riktaju ove sto ce hamaliti za $1.19/h ili manje.

14 minutes ago, Venom said:

EU je pre mesec dana na carine na čelik i aluminijum odgovorila svojim paketom carina na robu u vrednosti od 26 milijardi.

To carine su vec bile odgovor na Trampove carine iz prvog mandata a koje su i Bajden i Brisel kasnije suspendovali. Ove nove carine su nesto sasvim novo i nevidjenog obima. Cik da vidimo da li ce Brisel da udari na Big Tech?

2 minutes ago, Lo Zingaro said:

To carine su vec bile odgovor na Trampove carine iz prvog mandata a koje su i Bajden i Brisel kasnije suspendovali. Ove nove carine su nesto sasvim novo i nevidjenog obima. Cik da vidimo da li ce Brisel da udari na Big Tech?

Za sada ne odgovara ne EU, niti UK da odgovore na carine jer bi tako sebi produbile krizu. Pametnije je sacekati da se vidi kako ce ova budaletina da reaguje ako berze nastave da padaju, umesto da im da povoda kako su to "oni nama napravili, sada moramo jos brze, jace bolje".

Pusti budalu da se sam sjebe. Barem za sada.

2 hours ago, Milošica said:

Trampu smetaju i pingvini.

Smetamo mu i mi i foke, ne znam zašto.

7 minutes ago, dragance said:

ako berze nastave da padaju

Nece nastaviti, mislim hoce jos 2-3 dana zbog ovoga, osim ako ne bude nesto novo.... a siguran sam da su njegovi drugari spremili kofere love da pokupuju sada SVE... Goldmani i Morgani i Blekroci i ostali mnogo veliki INSIDER pametnjakovici... ali ja uvek kazem - to je Market

30 minutes ago, Lo Zingaro said:

Pa mi Trumpove u tom trenutku nisu bile ništa posebno, pa su odgovorili istim merama kao u njegovom prvom mandatu.

Nije mi sad najjasnije šta tvrdiš, prvo je bilo da su u pitanju nesposobne birokrate koje pripremaju saljive rance. Sad odjednom ipak umeju da odgovore, ali neće smeti nešto da diraju.

Mislim ne znam u čemu je problem. Da će odgovor biti njihov paket carina je potpuno jasno kao dan, nema drugog izbora.

4 hours ago, Lord Protector said:

Da li su u problemu samo američke firme koje su outsorsovale proizvodnju ili sve firme?

Pa u problemu su svi čije poslovanje zavisi od funkcionisanja ekonomije. Ovo što je Tramp uradio vodi ka usporavanju ekonomije i trgovine, kada se usporava ekonomija sve se svuda usporava - ne trebaju finansiranja, ne treba toliko prevoza, ne trebaju razne povezane usluge. Zato su recimo banke i naftaši tako postradali, iako nemaju proizvodnju u inostranstvu. Sa druge strane, biznisi koji niti toliko zavise od stanja globalne ekonomije, niti su logistički izloženi ka inostranstvu se drže kako-tako (npr. svi američki telekomi, Koka Kola, itd. - pharma se drži jer je izuzeta za sada), ali i njih zahvata posledična panika koja se proširila tržištem

Shitshow part II počinje za 5 minuta.

4 minutes ago, Venom said:

Pa mi Trumpove u tom trenutku nisu bile ništa posebno, pa su odgovorili istim merama kao u njegovom prvom mandatu.

Nije mi sad najjasnije šta tvrdiš, prvo je bilo da su u pitanju nesposobne birokrate koje pripremaju saljive rance. Sad odjednom ipak umeju da odgovore, ali neće smeti nešto da diraju.

Mislim ne znam u čemu je problem. Da će odgovor biti njihov paket carina je potpuno jasno kao dan, nema drugog izbora.

Sam si napisao da te carine nisu bile nista posebno tako da je odgovor istim sankcijama bila ocekivana reakcija. Odgovoriti svom snagom danas na ono sto se desilo juce je ipak malo komplikovanije. Vec je pocela rasprava na lokalnom nivou da li odgovoriti svi slozno ili pojedinacno sklapati dil s Trampom jer svaka drzava ima drugaciju strukturu razmene i time manje ili vise stete od vrste odgovora. Plus ono sto me najvise zanima i sto bi imalo najvise efekta je ozbiljno oporezivanje Big Tech za sto sam siguran da nemaju muda.

Slobodno tržište nekada nije ni postojalo a toliko se o njemu trubilo sa svih strana. Ogoljena je suština atlanskog sveta i njegove ekonomije, i jedinu šansu da preživi ima samo NATO u nekom novom obliku.

Ostatak EU-atlanskog sveta se rapada ubrzano.

Po meni, jedino što Tramp može da ubrzava sa prioritetom na ostale države je štampanje/emitovanje $$$$$$$$$$.

Zaigrao je na tu kartu, prikriveno. Kao povećali su carine i takse, a u stvari povećali su tražnju za zelenim papirima sa nulama ispred stringa.

Teško svima koji rade u USA ekonomijama kada se pojave poverioci sa trilionima obveznica sa bezvrednim $$$$$$$$$$.......

Ukapiraće i oni vrlo skoro!

Edited by zmanic

Krenulo jako u Njujorku. Idem malo na vazduh...

1 hour ago, dragance said:

Zabole njega za glade “luzere”.

To stoji, samo što za razliku od Kineza Amerikanci nisu naučili da žive teško. Biće nereda sigurno. Gledaj samo tvoju banovanu prijateljicu kako će da okrene ćurak kad sprži asete stečene u doba liberalne strahovlade.

15 minutes ago, Ayatollah said:

Vrati se, upravo se malo oporavilo :D

22 minutes ago, Ayatollah said:

Bez panike i ti, kao i svi sa akcijama na berzi. Nikada ne treba reagovati naglo, a ovo je “sport” na duže staze, a ne sprint.

Prodaj malo ako moraš, ne sve. Diversifikuj i kloni se jedne jedine industrije.

Treba udariti na Big Tech, oni su i bili prvi red na inauguraciji.