Yesterday at 08:391 day zar ovo sa servisima neće da uveća poslovanje preko poreskih rajeva? ako tih 500m iz srbije završi ko zna gde a ne u USA onda izvesno ne mere biti oporezovano
Yesterday at 08:411 day 3 minutes ago, barrcode said:gledaj koliko će Najk da padne na otvaranju berze, jer ima fabrike u Vijetnamu i Kini.Trenutno je u crvenom 8,5% i pao je ispod 60 dolara, što im je nivo iz 2016. godine recimo, ali oni nisu dobar primer jer imaju silazni trend još od sredine 2021. godine kad su bili 190. Evo Adidas upravo umire u Nemačkoj, ima pad veći od 10,5%, ili recimo Lululemon ima u Overnightu isto više od 10%, čak se Nike solidno drži.Btw, ja mislim da je NKE po ovim cenama dobra kupovina na duži rok.
Yesterday at 08:431 day 3 minutes ago, Venom said:Pa to će tek da boli Ameriku jer u tom aspektu svi ostali su objektivno u minusu u trgovanju s američkim firmama. Ja inače mislim da bi bilo zanimljivo da se doda namet na recimo AWS itsl, jedino ne znam koliko bi morali da budu kreativni pošto Amazon ima svoju evropsku firmu i svi u Evropi koriste uglavnom data center u Frankfurtu. Ali bi udarilo američke milijardera poput Bezosa, koji su stali iza Trumpa, direktno po džepu.da li ti misliš da su oni razmišljali o detaljima... ili uopšte razmišljali?
Yesterday at 08:471 day Slučajno pričam sa jednom likom pre par dana koji projektuje konstrukciju oko 80 zgrada za AWS data centre u Nemačkoj. E sad, da li je slučajnost ili su nešto od ranije znali, ne znam. Edited yesterday at 08:481 day by dragance
Yesterday at 08:501 day 11 minutes ago, barrcode said:nije roba, ali će se ocariniti.goods and services. iz FT-a:Kako može da uopšte ocarini uslugu, naročito ako usluga nije pružena u SAD, već samo fakturisana SAD rezidentu? Jedino da uvede neki obavezan mark-up prilikom fakturisanja koji će da naplaćuje od američkih poreskih obveznika koji plaćaju fakture, ali i to je skoro mission impossible i može se zaobići na milion načina.
Yesterday at 08:521 day 3 minutes ago, dragance said:Slučajno pričam sa jednom likom pre par dana koji projektuje konstrukciju oko 80 zgrada za AWS data centre u Nemačkoj. E sad, da li je slučajnost ili su nešto od ranije znali, ne znam.To nema veze. Vecina zemalja zahteva da se podaci fizicki drze u lokalu i zato im trebaju lokalni data centri. (To sto to nema veze sa sigurnoscu podataka, nije pitanje za politicke birokrate)
Yesterday at 09:121 day 17 minutes ago, vememah said:Ovo je topik gde nonstop ide da li su oni normalni reakcija, i onda se zaustavim po sistemu ah da.
Yesterday at 09:131 day Ja mislim da Trump nije glup i da ako je ovo osuda nečega, to je osuda njegovih glasača i simpatizera koji su glupi k'o qrac i može sve da im se proda. Pa i da Ekvador manipuliše američkim dolarom. Bitno je da zvuči zapaljivo i ne bude duže od pet reči jer oni koji to gutaju ne mogu da održe pažnju više od toga.Cilj je da uvede carine i da cene ne odu gore jer izvoznici snize cene. To bi možda i moglo da se desi, ali ne verujem u tolikoj meri. Ali ovo sve ostalo je blebetanje radi blebetanja.
Yesterday at 09:441 day https://www.nytimes.com/2025/04/02/business/economy/tariffs-foreign-goods-tariffs-us-services.htmlKako je ludak sahranio ceo jebeni svet.
Yesterday at 10:261 day 1 hour ago, gsb said:To nema veze. Vecina zemalja zahteva da se podaci fizicki drze u lokalu i zato im trebaju lokalni data centri. (To sto to nema veze sa sigurnoscu podataka, nije pitanje za politicke birokrate)Mislim da jedino Nemci traže da su podaci baš u Nemačkoj. Za ostale važi ako si EU ili EU-compliant sa GDPR pravilima. Tako je moja bivša firma držala EU podatke na NZ. Ali da, verovatno nema veze sa ovim mojim inicijalnim naklapanjem.