Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

em prave pare em navatavaju naše trebe

neke od najboljih riba u gradu su završile sa US startapovcima u beogradu

prvo kao kurtizane a bogumi neke su se već i ozvaničile, rodile im i decu

Čitam sada da je naš najveći izvoznik robe u SAD Tigar Tyres iz Pirota, koji izvozi gume kao deo Michelinove game, zatim imamo neki izvoz vina, kao i oružja iz Zastave. Njih će ovo da prilično pogodi. Ostali deo izvoza su uglavnom IT usluge, njih to neće uopšte da pogodi.

4 minutes ago, barrcode said:

nema šta da sumnjaš

In 2023, Serbia's services exports to the United States totaled $557.99 million, with computer and information services, other business services, and travel being the largest categories. 

Mi smo americka firma koja ima predstavnistvo u Srbiji, kao i vecina drugih zaposlenih ITjevaca ovde. Kako je to zamisljeno da se carini? Da americkim firmama naplacuje dodatnih 37% po plati radnika u Srbiji? Nasa firma ionako ima sada manje od 10% zaposlenih u USA, tacno bi se preselili u London i odjebali Trampa.

1 minute ago, Ayatollah said:

Čitam sada da je naš najveći izvoznik robe u SAD Tigar Tyres iz Pirota, koji izvozi gume kao deo Michelinove game, zatim imamo neki izvoz vina, kao i oružja iz Zastave. Njih će ovo da prilično pogodi. Ostali deo izvoza su uglavnom IT usluge, njih to neće uopšte da pogodi.

Tigar Tyres je Michelin, izvinjavam se... greska.

Jedini pravi izvoz u USA je IT Izvoz....

Edited by mozzer

jel si siguran u ovo? dosta se guma sa evropskom tržištu pravi u pirotu, tigar, rikken, možda čak i kleber.... da nema možda 2 firme od starog tigra pa je jedna povukla dugove a druga pro/data michelinu?

znam da je deo tigra koji pravi gumenu obuću u takvom statusu ali 99% nije tačno za deo koji pravi gume

1 minute ago, Shan Jan said:

Mi smo americka firma koja ima predstavnistvo u Srbiji, kao i vecina drugih zaposlenih ITjevaca ovde. Kako je to zamisljeno da se carini? Da americkim firmama naplacuje dodatnih 37% po plati radnika u Srbiji? Nasa firma ionako ima sada manje od 10% zaposlenih u USA, tacno bi se preselili u London i odjebali Trampa.

"SRB = dodatne carinske stope od 37% na izvoz proizvoda i usluga."

lepo piše.

To prove it, he screenshots the formula the USTR says was used to calculate the reciprocal tariffs we imposed on other countries. And when you back out the Greek symbols, what is that formula? Trade deficit/imports - exactly what I said it was.

I don't know if the Deputy Press Secretary was misinformed, or is just being misleading. Either way, the Trump administration did not "literally calculate tariff and non tariff barriers" to determine the tariff rates it's imposing on other countries. As I said, it divided our trade deficit with a country by our imports with that country, and then multiplied by 0.5 (because Trump was being "lenient").

Oh, and if our trade deficit/imports with a country is less than 10%, or we have a trade surplus with a country, Trump slapped a flat 10% tariff on that country.

Edited by vememah

Just now, mozzer said:

Tigar je u Bankrotu/ UPPR-u vec 10 godina, bankrotirana firma koja se drzi i finansira direktno od strane Drzavnog budzeta zbog socijalnog mira i glasaca... poslednje sto sam cuo je da ih kupuje Z.Veselinovic..... sve ostalo osim IT-ja je verovatno ito, oruzje sasvim sigurno

Tigar i Tigar Tyres nisu iste firme. Proizvodnja guma za automobile je demerdžovana iz tadašnjeg Tigra još 2002. godine u Tigar Tyres, i on je sada deo Michelin grupe. U Tigru je ostala proizvodnja ostalih gumenih proizvoda (npr. čizmi, kaljača, gumenih podloga i tako), i oni jesu u UPPR-u godinama.

Edited by Ayatollah

1 minute ago, barrcode said:

"SRB = dodatne carinske stope od 37% na izvoz proizvoda i usluga."

lepo piše.

Kapiram da to zahvata srpske firme koje prodaju proizvode USA i rade kao subcontractori. Ali sumnjam da zahvata americke firme koje imaju ogranke u Srbiji.

Software nije roba koja fizički prelazi preko granice da se ocarini, makar mislim da je tako. Za firme koje sarađuju sa US firmama glavni problem je što će većina klijenata da zategne kaiš u očekivanju recesije.

Trump je tikvan. Bully strategija funkcioniše dok maltretira jednog po jednog, gde se svi boje sukoba. Sad je upravo naterao sve ostale na saradnju protiv Amerike. Amerika je najveća ekonomija na svetu, ali nije veća od svih ostalih zajedno.

Bez obzira na to, biće bolno za sve, baš gadno vreme dolazi.

Gnk0bYfaQAAstBA?format=jpg&name=large

1 minute ago, Shan Jan said:

Kapiram da to zahvata srpske firme koje prodaju proizvode USA i rade kao subcontractori. Ali sumnjam da zahvata americke firme koje imaju ogranke u Srbiji.

gledaj koliko će Najk da padne na otvaranju berze, jer ima fabrike u Vijetnamu i Kini.

3 minutes ago, Ayatollah said:

Tigar i Tigar Tyres nisu iste firme. Proizvodnja guma za automobile je demerdžovana iz tadašnjeg Tigra još 2002. godine u Tigar Tyres, i on je sada deo Michelin grupe. U Tigru je ostala proizvodnja ostalih gumenih proizvoda (npr. čizmi, kaljača, gumenih podloga i tako), i oni jesu u UPPR-u godinama.

Ispravio sam u medjuvremenu :)

Just now, Venom said:

Software nije roba koja fizički prelazi preko granice da se ocarini, makar mislim da je tako.

nije roba, ali će se ocariniti.

goods and services. iz FT-a:

Capturevergher.JPG

Pa to će tek da boli Ameriku jer u tom aspektu svi ostali su objektivno u minusu u trgovanju s američkim firmama. Ja inače mislim da bi bilo zanimljivo da se doda namet na recimo AWS itsl, jedino ne znam koliko bi morali da budu kreativni pošto Amazon ima svoju evropsku firmu i svi u Evropi koriste uglavnom data center u Frankfurtu. Ali bi udarilo američke milijardera poput Bezosa, koji su stali iza Trumpa, direktno po džepu.

To je ionako u interesu EU jer bi otvorilo prostor za alternative, što je isto interes EU kao što je Trumpov tobož interes vraćanje proizvodnje.

Edited by Venom